×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Недялко Йорданов: Въздухът на Бургас е пълен с поезия, искам да съм успокоител


Недялко Йорданов: Въздухът на Бургас е пълен с поезия, искам да съм успокоител
Бургас е магически град, каза Недялко Йорданов
02 Ноември 2022, Сряда, 10:08 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Поетът, който вчера получи грамота за съвременен будител, сподели, че не се страхува от финала, защото вярва в прераждането

Искам да съм не будител, а успокоител - не да събуждам някакви чувства, защото може да са и ярост, и омраза, а не само любов, а да успокоя хората с надежда, че ще дойде по-добро време. Това каза поетът Недялко Йорданов в интервю за NovaNews. 

Поезията му е ярка и разпознаваема, каза кореспондентът Елена Танева. Творчеството му е оставило следи не само в литературния свят на страната ни, но и в музиката, и в театъра, добавя тя. 

Недялко Йорданов е известен и с работата си като драматург. Автор е на редица пиеси, изнесъл е над 1500 рецитала под акомпанимент на композиторите Константин Ташев и Хайгашод Агасян в почти всички големи градове на България и зад граница, добавя Танева. 

Тя разговаря с поета, след като областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова му връчи грамота за съвременен будител.

„Считам, че всички ние трябва да дадем дължимото на съвременните будители. Всички ние трябва да знаем, че е добре да поддържаме пламъка на българщината, защото България е над всичко и за да я има България, са необходими будители, като всички тези хора”, разказа губернаторът.

„Това е много високо звание и не може много хора да се наричат будители. Много будители вече ги няма отдавна, а тези, които са останали, не вярват много в това, че могат да събудят хората. Аз по-скоро искам да бъда успокоител, а не будител”, сподели поетът-будител.

Според него, поезията на един поет се променя според възрастта му, а не в зависимост от това дали променя разбиранията си. 

„Той остарява и започва да се замисля, че наближава финалът и тогава започваш да гледаш по друг начин на миналото, настоящето и на това, което предстои, а то не бива да се гледа като край, а като ново начало. Какво е животът - влизаш от една врата и излизаш от друга, отиваш в друга стая. Вярвам в това и затова не ме е страх много от финала“, споделя Йорданов.

Грамотата, която той получи, е за цялостния му принос на бургаския културен живот, както и за издигането авторитета на града. 
 
„Бургас е магически град. Няма друг такъв и не е така, защото съм бургазлия. В моя род е имало двама кмета на Бургас. Много е странно това защо градът дава такива хора на българската култура. Най-великите артисти – Георги Калоянчев и Апостол Карамитев. Да споменем големите художници – Георги Баев, Стоян Цанев. Такива поети като Христо Фотев и Петя Дубарова никой град няма и няма да има. Те са неповторими. Климатът на Бургас, въздухът са пълни с поезия“, каза още Недялко Йорданов. 

Той е будителят, който успя да запази човешкото в себе си, добавя Елена Танева. 


В категории: Бургас


19
Коментара по темата
19.
Маги
08.12.2022 11:18:15
0
2
Стига вече с този Калоянчев! Да нямате партийно поръчение да хвалите другаря партиен секретар, а според някои и нещо друго?
Като стои Недялков в София да си прибере и животните, не да обвинява в кражба хората, дето ги прибират от улицата.
18.
Тонич
08.12.2022 11:14:09
0
2
Голям будител, всяка сутрин с мъка буди Ивана. Наистина като в Бургас въздухът е пълен с поезия що дири все в София? Явно там създава онези глупави стихове за пенсионери и дървета. Добре, че го преподават с Фотев на чужди студенти да се чуят имената им в чужбина. Не знам някой дали ги е чул и чел в чужбина, но на нашите спортисти и ученици шампиони им се носи славата по света.
17.
*********
02.11.2022 17:44:32
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
16.
*********
02.11.2022 14:44:55
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
15.
Помориец
02.11.2022 14:25:34
3
16
Знаков комуняга
14.
Айде нЕма нужда!
02.11.2022 13:12:07
4
12
Държавен поет...
13.
истината
02.11.2022 12:26:15
4
26
Въздухът на Бургас е изпълнен с сяра (Лукойл) ,, корупция (Общината) и една странна миризма на пот и лук -на селяндурщина и шуробаджанащина!!!!
12.
До 10
02.11.2022 12:25:06
4
18
Съвременните ни творци не са направили кой знае колко за да вдигнат нацията ни от низините, в които е попаднала !
Освен това, че някои от тях съвсем неуместно се писаха и политици !
Колкото до Недялко, щом е знаков за Бургас, защо не си седи в града, а от 25 години е в София?
11.
Един
02.11.2022 12:19:47
4
10
истински интелектуалец и поет щеше да каже :
"ЗА МЕН въздухът на Бургас е пълен с поезия".
Защото си е поет....
За рибаря, например въздухът в Бургас му е "през оная работа", важното е каква е водата в морето на Бургас ;
За един пилот, който захожда за да кацне на летището в Бургас, въздухът е пълен с чайки и гларуси, които са опасни за двигателите....
И т.н........!
10.
123
02.11.2022 12:18:35
22
18
Сами плюем по творците си, това е низост за една нация. Недялко Йорданов е знаков за града и трябва бургазлии да се гордеят. Не разбирам защо под всяка статия се намира някой олигофрен, който да изсипе куп фекалии в опит да бъде премъдър. Глупостта е черта на човека.
9.
*********
02.11.2022 12:12:09
2
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
8.
...
02.11.2022 12:03:20
12
7
Защо тая женица, която наричате "губернатор" изземва функциите на цял отдел в Общинската администрация?
Като Областен Управител би трябвало да награди и други културни дейци и от другите териториални общини в областта.
Творчеството на Недялко Йорданов и Христо Фотев се изучава и от чужди студенти, обучаващи се в специалност "Българска филология" и си заслужава отдаденото уважение и за приносите и в културната дейност.
7.
Българската
02.11.2022 12:02:22
17
11
Злоба е безгранична.
6.
Въхх
02.11.2022 11:22:52
7
19
Какви гръмки думи в празното, Недялко Йорданов дали се е поразходил из кварталите, ако не може да отвори фейсбук там е пълно с грамотни и напоени с поезия хора, хубаво е човек да е реалист, фантазиите са братя Стругатцки и Станислав Лем да ги четем, но само толкова
5.
Tsatsata
02.11.2022 11:09:57
7
20
Недялко, поезията мирише ли , друже?
Защото ако е така , наистина е пълен, Сутрин чак ми сълзят очите от поезия !
А следобед интелектуалците от Камено разбират що е поезия!
4.
До 3
02.11.2022 11:00:55
3
21
...и синовете продължават традициите бащини.
Какъвто бащата, такива и децата.
3.
*********
02.11.2022 10:32:17
4
23
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
2.
Сарая
02.11.2022 10:29:53
6
29
Дядо Недялко нещо авантичка от веждака падна ли миналия път... че все отбрани бяха ,,
1.
Ало, Враца?
02.11.2022 10:28:55
8
35
Въздуха в Бургас е замърсен, но не с поезия, а с ФПЧ и Сероводород.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Имат пестициди Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Косъм в тиквичките съсипа вкусната вечеря на фолк певицата Peppou за пръв път във Fabric Club Peppou за пръв път във Fabric Club Стилът му е разпознаваем, а траковете му с House, Techno, Melodic Techno и Indie Dance са тотални хитове Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Повече от 3 месеца, след като слухът за изграждането на такова плъзна в обществото, никой не знае какво ще е бъдещето на най-красивата и зелена територия в страната Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Във връзка с мигрантския натиск министър Калин Стоянов посочи, че ситуацията е спокойна и в „пъти по-добре в сравнение с миналата година“ Простреляха 29-годишна българка в Италия Простреляха 29-годишна българка в Италия Жената работи като проститутка Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Вижте цялата програма за следващите дни  Митко Панамерата, който уби французин на Околовръстното, напусна тихомълком затвора, вместо да лежи доживот Митко Панамерата, който уби французин на Околовръстното, напусна тихомълком затвора, вместо да лежи доживот Вчера 39-годишният Димитър Любенов е бил пуснат изнанедващо под домашен арест Свободна ли е тази фолкпевица Свободна ли е тази фолкпевица Нямам как да бъде раздвоена - 50 на 50, хем кариера, хем мъж Награждават най-успешните учители в Бургас Награждават най-успешните учители в Бургас Събитието е посветено на честванията по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност
Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Клуни заяви, че е била помолена от прокурора Карим Хан да се присъедини към експертна група Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори