×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Започна премахването на старите и опасни дървета до храма "Свети Александър Невски" в столицата
  • Израелски танкове обкръжиха източната част на Рафах
  • Официалният правописен речник на българския език вече е онлайн
  • Над 190 служители на 6 институции влязоха в данъчните складове на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и "Лукойл България" ЕООД, почна инвентаризация
  • Сърбия ще построи с китайски компании слънчева електроцентрала и петролопровод
  • Русия започна настъпление в Харковска област – това е нов фронт във войната
  • Повишението на пенсиите от 1 юли няма да е с 11 %, а с 10%, заради по-ниската инфлация
  • Днес започват Младежките музикални дни "СоЛиСиМи" - фестивал, насочен към класическата музика
  • ПП-ДБ ще дадат мощен старт на кампанията си, в 18 часа водачът за Бургас акад. Николай Денков се среща със симпатизанти в експоцентър Флора
  • Водачът на листата на БСП за 2 МИР Бургас инж. Петър Кънев днес ще открие кампанията на социалистите в региона в 18:00 часа на шатрата на Часовника
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бочко Бочев – емблематичен училищен директор, опитен политик, пътешественик и рокаджия


Бочко Бочев – емблематичен училищен директор, опитен политик, пътешественик и рокаджия
Едва ли има бургазлия, чието дете е тръгнало на училище през последните 24 г., който да не познава дългогодишния директор на едно от най-желаните сред първокласниците школа – ОУ „Братя Миладинови“
23 Септември 2022, Петък, 22:59 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки: Емел МАХМУД

Днес разговаряхме с него за проблемите в образованието и защо след 11-годишно прекъсване избра да бъде кандидат за народен представител от листата на „Продължаваме промяната“

Едва ли има бургазлия, чието дете е тръгнало на училище през последните 24 години, който да не познава Бочко Бочев – дългогодишния директор на едно от най-желаните сред първокласниците школа – ОУ „Братя Миладинови“.  Той е на 65 г., завършил е Българска филология в Шуменския университет, след което е посветил 40 от живота си на образованието. За него смело можем да кажем, че е емблематична личност в историята на бургаското образование. След 24 години като директор на ОУ „Братя Миладинови“ на 24 май – свята дата за всички хора на просветата, Бочко Бочев се пенсионира. Той е семеен, с две деца – и съпругата, и синът, и дъщеря му също са учители.

Кариерата на Бочко Бочев като преподавател по Български език и литература започва преди 40 години от едно от най-отдалечените села в Бургаска област – Трънак, след което 10 години работи в школото в м. с. Черно море до Бургас, 3 години е зам.-директор на ОУ „Васил Априлов“, а  през 1998 г. поема ръководството на ОУ „Братя Миладинови“.

Името му се свързва с политиката – два мандата е бил общински съветник в Бургас от НДСВ, след което се оттегля. Днес разговаряхме с него за проблемите в образованието и защо след 11-годишно прекъсване избра да бъде кандидат за народен представител от листата на „Продължаваме промяната“.

„За тези години съм дал всичко от себе си на образованието и с колегите ми сме постигнали много успехи заедно в името на децата. Никога в ОУ „Братя Миладинови“ не сме чувствали липса на ученици. Спечелили сме много проекти и сме ги реализирали. Успяхме да направим съвременна база, където и колегите, и учениците да се чувстват комфортно. През тези години винаги съм се стремял колегите да идват спокойни на работа, да чувстват моята подкрепа, а учениците да влизат в училище усмихнати. Резултатите от всичко това са красноречиви – винаги на националното външно оценяване сме постигали високи резултати и сме захранвали най-предпочитаните гимназии в Бургас и най-вече Немската гимназия“, казва Бочко Бочев и добавя, че през годините доста деца не са приемани в училището, защото местата се запълват по най-бързия начин още на първо класиране.

На 24 май заедно с колеги от ОУ "Братя Миладинови" по време на шествието по централните улици на Бургас

В ОУ „Братя Миладинови“ Бочко Бочев съвместява длъжността директор с тази на учител и администратор. Споделя, че през последните години административната тежест върху директорите се е увеличила, а според него, е трябвало да се получи точно обратното. „Директорът трябва да бъде мениджър, да има време и възможност да ръководи училището и да се грижи за него. През последните години обаче непрекъснато се тича, търси се и се преработва информация, която може да бъде намерена в електронните платформи. Чиновниците в Министерството на образованието не си правеха труда да вземат тази информация, а искаха от нас справки, които често са никому ненужни и без никакъв смисъл“, казва Бочко Бочев.

Той е категоричен, че страшно много се коментира българското образование, а то наистина има традиции, към които трябва да се обърнем. „Основата на учениците беше много добра преди, а натовареността в учебните часове – по-малка. Преди се даваше възможност за повече упражнения, докато в последно време приоритет са новите знания – а те не се ли затвърдят с упражнения, се губи смисълът на онова, което се преподава. Трябва да има повече часове за упражнения, в които учениците да усвояват новите учебни знания, защото без това няма как да се продължава напред. От там идват и затрудненията“, смята Бочко Бочев.

Благодарението на управленския си опит през годините той има и своето мнение за новите учебните програми. „Има какво да се желае и трябва в министерството да се захванат сериозно и с помощта на учителите да се преработят учебните програми. Необходимо е да се намали информационната тежест, която затруднява учениците изключително много и накрая се оказва, че една част от тях остават със слаба писмена култура. Грамотността на учениците отива надолу за съжаление. Една част от децата остават недобре научени и недобре можещи да пишат, от там идват и  затрудненията при четенето – нещата са свързани. Освен да се намали информационната тежест, смятам, че е крайно време да има по един учебник по даден предмет. През годините се доказа, че многото учебници не спомагат за повишаване на образованието“, казва Бочко Бочев.

В кабинета си в ОУ "Братя Миладинови"

Има ли трайност на знанията

Бочко Бочев е категоричен, че всичко започва от семейството. Каквото е отношението на семейството към образованието, такова е и на детето.

Изпълнените проекти в ОУ „Братя Миладинови“

„През всичките тези години непрекъснато модернизирахме материалната база. STEM центърът в ОУ „Братя Миладинови“ е изключително ценен проект и се гордея, че с колегите ми успяхме да го реализираме в края на кариерата ми. Тази нетрадиционна среда ще допринесе за повишаване на интереса на учениците към учебните часове. Въведохме традициите на обмен с други училища и други държави, по програма „Еразъм+“ работихме много и колегите продължават. Последният одобрен проект е свързан с ремонта на малкия физкултурен салон. Това са ценни проекти, които само спомагат за утвърждаване името на ОУ „Братя Миладинови“, казва още Бочев.

Дали трябва да се въведе мандатност за директорите – предложение на „Продължаваме промяната“

„Подкрепям тази идея. Мандатността на директорите е на дневен ред, но е добре да се обмислят нещата. Дали мандатът ще бъде два пъти по 5 или по 4 години, не е от толкова голямо значение, но трябва да се даде възможност новоназначеният директор поне първите две години да бъде оставен да работи спокойно и да изпълнява концепцията си за развитие на училището. Необходимо е и повече време за изработване на тази програма – хората, които кандидатстват за училище, в което не са работили и не го познават, няма как да изготвят бърза, свързана с особеностите на училището концепция. Трябва да бъде регламентирано и това, че след края на мандата на директора, ще му се осигури адекватно  работно място, според неговата учителска квалификация“, казва Бочев.

Това е семейство Бочеви - всички до един са се посветили на учителската професия.  Един от най-щастливите дни в живота им е, когато дъщеря им води цялото семейство на концерта на "Deep purple" в град Нанси във Франция

 Бочко Бочев е добре познат и в политиката на местно ниво, тъй като е бил два мандата общински съветник от НДСВ в Бургас – 2004 – 2007 г. и 2007 – 2011 г. След това скъсва с политиката за 11 години, докато сега не е привлечен от идеите на „Продължаваме промяната“.

„Цял живот съм се срещал с младостта, с децата, на които съм помагал да се изграждат като личности и човеци, като хора, които отстояват собствено виждане за живота и умеят да се аргументират. Ако се загледате в листите на „Продължаваме промяната“, ще видите, че са от изключително млади и образовани хора, а младостта движи нещата към по-добро. Тези кандидати за народни представители са знаещи, можещи, неподкупни и идеите, които са заложили, успяват да реализират за краткото време, в което бяха в управлението. Поставят си напълно реални цели и ги изпълняват. Хората са доволни и самите представители на „Продължаваме промяната“ работят за хората и се стремят да направят най-доброто за тях“, казва Бочев и дава примери:

Пенсиите бяха увеличени чувствително, младите хора са спокойни за децата си, за които градините са безплатни, а по повод случилото се с „Калотина“ – „Продължаваме промяната“ се стремят по всякакъв начин да изчистят името на България – пред Европа и света, изброи той.

Бочко Бочев споделя, че по-младите в листата се допитват до него и черпят от опита и знанията му, за което той се радва. „Младите искат нещо по-добро, искат да бъдат оценени, да бъдат значими и го правят по най-добрия начин. Вярвам в младостта и знам, че тя ще направи всичко, за да върви България напред. Да ѝ дадем шанс! Нека получат подкрепата ни на 2 октомври“, казва той в края на нашия разговор.

Със съпругата му обичат да пътешестват, а тя е двигателят при организацията на техните екскурзии

А знаете ли кой е Бочко Бочев извън директорския кабинет и след като приключи предизборните срещи в Бургаска област?

Човек, който много обича да пътува, да посещава футболни мачове на ЦСКА и концерти на любимите му банди.

„Със съпругата ми много обикаляме страната и чужбина. Тя е двигателят на тези екскурзии и ме увлече. Жена ми е родом от Калофер, там имаме къща и редовно прекарваме времето си в Балкана. „Къщичката ни е нависоко, целият Балкан е пред нас и се наслаждаваме на свободата - най-прекрасното усещане. Калофер се намира в центъра на България и оттам вече всички пътища за нашите пътешествия са по-кратки“, споделя той.

Семейството обича да посещава географски и исторически обекти. „Много ни се иска в учебниците да има много информация за нашите уникални природни и исторически забележителности. Учениците да се запознават с тях и да не казват, че на изток граничим с Румъния, а на запад – с Черно море. Трябва да се върнат и ученическите екскурзии – децата да посещават тези обекти, да се запознаят с тях, да се научат да пазят природата и да познават историята си. Децата са тези, които ще развиват и ще утвърждават България на европейската карта, ако искаме, казва Бочев.

Със съпругата му са посетили много обекти в България  и чужбина през годините и продължават, затова имат и своето мнение. „Като сравня рекламите в другите държави и нашите, където дори няма ясна табела къде е обектът в населеното място, а трябва да разпитваме… Ето тук е мястото на държавата“, казва Бочев.

Следващото пътуване за семейство Бочеви ще е до Басарбовския манастир „Свети Димитър Басарбовски“ край Русе.

„Най-красивото място за мен в България са Родопите – екопътека „Струилица“, водопада „Самодивско пръскало“, пещерите- Дяволско гърло, Ягодинската, Ухловица – просто не могат да се изброят, екопътеката „Бяла река“ в Калофер. Имаме уникална природа! А ценим ли я?“, споделя с усмивка и малко тъга Бочко Бочев.

Любимият спорт на Бочев е футболът, а любимият отбор – ЦСКА.

Освен футболни мачове обаче, Бочко Бочев обича да посещава и концерти на любимите си банди – „Deep Purple”, “Led Zeppelin”, “Rainbow”, “Nazareth”, “Uriah heep”, „Manowar“... „Щастлив човек съм, защото два пъти успях да посетя концерти на „Deep Purple” – един път в София, а втория път дъщеря ми заведе цялото семейство на концерта им в град Нанси във Франция – един от най-щастливите моменти в живота ни“, казва Бочко Бочев.

За да подкрепите Бочко Бочев на 2 октомври, гласувайте с преференция 9 и бюлетина 9 за "Продължаваме промяната". 

Името му се свързва с политиката – два мандата е бил общински съветник в Бургас от НДСВ, след което се оттегля. Днес той сподели защо след 11-годишно прекъсване избра да бъде кандидат за народен представител от листата на „Продължаваме промяната“

 




България Всички новини
БСП откри кампанията си в Бургас под мотото „За достойна България в мирна Европа“ БСП откри кампанията си в Бургас под мотото „За достойна България в мирна Европа“ Партията призова избирателите да се доверят на опита Заради топлото време сафридът остана тук, не тръгна към Босфора, заради това мрежите са пълни Заради топлото време сафридът остана тук, не тръгна към Босфора, заради това мрежите са пълни Най-хищната риба в Черно море е леферът, той не спира да убива по-малките риби, с които се храни, дори когато се е наситил, реже ги с острите си зъби като с ножица, разказа Димитър Янчев Лимон срещу излишни килограми: Защо е полезно да го ядете през нощта Лимон срещу излишни килограми: Защо е полезно да го ядете през нощта Той насърчава дренажа на излишната течност от тялото, помага в борбата с подуването и дава усещане за лекота Тази актриса сватосала Алекс Богданска с новото ѝ гадже Тази актриса сватосала Алекс Богданска с новото ѝ гадже Сестрата на Мартин Иванов споделила на Ваня Щерева, че той си търси гадже Антибългарският патос на Силяновска ще се пренесе и върху политиката й към нас* Антибългарският патос на Силяновска ще се пренесе и върху политиката й към нас* София не разполага със значими ресурси за промяна на двустранните отношения Стартират областните състезания на младежките противопожарни отряди “Млад огнеборец” Стартират областните състезания на младежките противопожарни отряди “Млад огнеборец” Основен приоритет в дейността на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Бургас е свързана с повишаване на противопожарната култура на подрастващите Внимание! Най-мощната магнитна буря удря Земята Внимание! Най-мощната магнитна буря удря Земята Заради силното слънчево изригване ще се появят и северни сияния "Artелие" ви канят на спектакъла "Един от нас", събират средства за деца с увреждания "Artелие" ви канят на спектакъла "Един от нас", събират средства за деца с увреждания Всички събрани средства ще са за Дневния център за деца и пълнолетни лица с увреждания, който се намира в Морската градина Катастрофата с въгледобива ни стигна до "Франс прес", докато българските медии мълчат Катастрофата с въгледобива ни стигна до "Франс прес", докато българските медии мълчат Министърът на труда и социалната политика обещава подкрепа за преквалификация на работниците Вдовицата на един от най-богатите българи отиде на неочаквано място Вдовицата на един от най-богатите българи отиде на неочаквано място Тя бе в Исландия 
Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Европейските политици не разбират голямата опасност която се крие от смяната на посоката на Скопие, коментира проф. Христо Матанов Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Тежко ранен е и нападателят
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори