×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Приходите на хотелиерите се увеличиха с над 17% през март спрямо същия месец на м.г., сочи статистиката
  • Илиан Илиев повика 14 футболисти от чужбина за мачовете на националния отбор
  • Филмът "Кралството на планетата на маймуните" оглави боксофиса на Северна Америка
  • Прокуратурата иска половин милион лева гаранция за Божков, за да бъде пуснат на свобода
  • Хакерите, които пуснаха по телевизии в Латвия парада в Москва на 9 май, са ползвали сървър в България
  • Британец се ще скочи със специален костюм от 8516 м в Хималаите, това е за пръв път в бейсджъмпа
  • Бившият министър Бишинбаев от Казахстан, който закла съпругата си от ревност, е осъден на 24 г. затвор
  • Турция спира покупките на автомобили в публичния сектор за три години, почват икономии
  • Новият ковид води до гадене и диария
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Нежната сила на БСП-Бургас Анелия Вичева - от учителската стая, през риболова до парламента


Нежната сила на БСП-Бургас Анелия Вичева - от учителската стая, през риболова до парламента
Тя е младежкият лидер на партията в Бургас и достойно заема петата позиция в листата за предстоящия вот
Тема в развитие
виж още
скрий
09 Септември 2022, Петък, 16:47 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимки: личен архив

Тя е безупречен учител, готви вкусно, но и със същата лекота може да пише закони, които да вдигнат образователната система на по-високо ниво

Да имаш смелостта да се впуснеш в политиката, в същото време да си всеотдаен учител и да възпитаваш деца, като всяка свободна секунда влагаш в голямата си страст - риболова, в кулинарията и пътешествията. Оказва се, че въпреки напрегнатото ежедневие, всичко това е възможно. При това – от жена. Представяме ви нежното лице на БСП-Бургас Анелия Вичева.  Вичева е лидер на младежката организация на партията в община Бургас, а на тези избори заема петата позиция в листата за Втори МИР-Бургас. Влиза в битката за 48-ото Народно събрание, за да промени образователната система. А има и конректни идеи за това. 

Анелия Вичева е родена в Айтос, семейна, с едно дете. Завършила е ветеринарна медицина в местното училище ПГСС „Златна нива“. На 18 години, след средното образование, се мести в Бургас. Работи на различни места в сферата на ресторантьорството, търговията. Винаги обаче й липсва нещо, едно парченце от пъзела, който тя търси. И го намира. В образованието. За нея да си учител не е просто професия, а призвание. Именно затова няколко години по-късно записва специалност „Педагогика по история и психология“ в Университет „Проф. Асен Златаров“. От две години преподава история, философия, гражданско образование и география в СУ „Иван Вазов“ в Бургас, като междувременно продължава да се развива – в момента учи следдипломна квалификация по география. 

Анелия Вичева (втората отляво надясно) на откриването на кампанията на БСП в Бургас, на което присъстваха и лидерът Корнелия Нинова и водачът на листата инж. Петър Кънев

Лидерът на младежката организация има дългогодишен опит и в политиката. От 2006 година е част от младежката организация на Българската социалистическа партия. Откакто е навършила пълнолетие, участва в изборите – като председател, заместник-председател на секционни избирателни комисии. Винаги следи актуалната политическа обстановка в страната – не защото членува в партия, а защото смята, че от нея зависи съдбата на България.

„Политиката пряко ме вълнува. А и напоследък се наблюдава тенденцията все повече млади хора да се интересуват и се занимават с нея“, споделя Вичева. 

На въпрос защо е избрала БСП, тя има категоричен отговор: „Защото това е партията, която е най-близка до народа, която наистина се интересува от социалната политика, от начина на живот на хората, от икономиката, от младите, от по-възрастните, от работещите. Почувствах я най-близо до себе си и не бих си помисляла да я напусна или да бъда част от друга формация. Имам познати, които всяка годна си сменят своите политически възгледи и партийната принадлежност. Аз не съм от тях и не подкрепям това. Лошото е, че в страната ни постоянно има разкъсване и разделение. Тук миналата година по моя информация са били регистрирани 250 политически сили. Това обърква хората, разединява ги. Преди два дни беше Денят на Съединението. Отбелязахме го тържествено, снимахме се. Но за какво съединение говорим?! Само се разделяме на политическа и етническа основа“, споделя кандидат-депутатът. Освен това Анелия Вичева е потомствен социалист.

На младежка конференция на БСП в София

Анелия Вичева влиза в предизборната надпревара за трети пореден път. Участвала е в листата на БСП-Бургас за 46 и 47 НС. През 2021 г. решава за първи път да се впусне в това нелеко предизвикателство, тъй като смята, че може да допринесе със знанията и уменията си да има положителни промени в образователната сфера и в културата. Не само го мисли, но дори вече има идеи как да се случат те. 

„Най-важното нещо на първо време е да се премахне делегираният бюджет за училищата. Защото по този начин образованието се превърна в бизнес. Например на база брой ученици и дейности на училището да се отпусне бюджетът. Да се гледат успехите, разработените проекти, участия в тях и така нататък. Така и учителите, и учениците ще са по-мотивирани. Колкото по-дейно е едно училище, толкова по-голямо да е бюджетът. Отделно трябва да се финансират културни мероприятия, за да може всяко дете да има възможност да посети театър, опера и др. А хората, които правят промени в образователната система, като цяло всички, които работят в МОН, да бъдат изпращани на стаж в училища като наблюдатели, за да видят реалната обстановка. Защото едно е да се работи на терен и да се видят реалните проблеми, друго е от бюрото“, категорична е Вичева. 

Преди всичко Анелия Вичева е пътешественик, тук е в Татрите в Словакия, 2300 метра надморска височина

Другото, което тя иска като спешни промени, е по отношение на учебниците и тежкия материал, който се преподава на малките ученици. Тя смята, че са на много високо академично ниво и суха материя, което пък ограничава интереса на децата. Учебниците трябва да са на език, по-близък до техния, категорична е учителката и добавя, че е време да помислим и върху културата и историята: „България има невероятни места, които обаче не оценяваме, дори я унищожаваме. Без култура и без история една държава изчезва“. 

Силно вярва, че ще бъде част от следващото Народно събрание и ще докаже, че младите хора в България не само имат желание, но и работят за тези промени, че са дейни и искат да останат тук, в родината, а не да стават роб на чужда държава, както и да допринесат за следващите поколения. 

За Вичева да си учител е най-голямото призвание, тя е завършила в Университет "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас

Извън политиката: 

Анелия Вичева е от хората, които трудно се задържат на едно място. Тя е енергична и използва всяка свободна секунда за хобитата си. А те никак не са малко. Определя себе си като пътешественик. Винаги, когато има възможност пътува – в страната и чужбина. Обича да обикаля по исторически и културни обекти. Кандидат-депутатът обожава да е сред природата – със семейството и близките си. Голямата й страст е къмпингуването. Обожава да го съчетава с другото си хоби – риболова. Без значение какъв – дали морски или речен. Най-голямата й гордост е 4,5-килограмов шаран, който тя е извадила с въдица от водоем край Карнобат. Обича и да готви, но не по рецепти, а да експериментира в кухнята, за да сложи частица от себе си във всяко едно ястие. 

Най-голямата любов на председателката на младежката организация е нейната дъщеря Илияна, която има редица международни и републикански медали по акробатика

Въпреки че се занимава с много неща едновременно, само едно-единствено нещо запълва цялото й сърце – нейната дъщеря Илияна. 15-годишното момиче е в 10-и клас на Спортното училище „Юрий Гагарин“. Тренирала е акробатика, като има десетки отличия от републикански и международни турнири. Тя е голямата гордост не само на семейство Вичеви, но и на Бургас. „Именно заради нея, заради децата, нашето бъдеще, трябва да работим за развитието на България“, завършва кандидат-депутатът. 

Въпреки че е жена, тя се гордее с мъжкото си хоби - риболова. Най-голямата й плячка е този 4,5-килограмов шаран, изваден от водоем край Карнобат
Тя се гордее и с учениците си - на 7 септември в Морското казино деветокласничката Петя Трухчева представи първата си стихосбирка "Светът около мен"
На най-високия върх на Балканския полуостров - Мусала
На среща с избиратели в бургаското село Твърдица Вичева представя приоритетите на партията
При всяка възможност сем. Вичеви пътешестват - по света и у нас. Тук са пред Желязната църква в Истанбул, Турция

 

Виена, с ученици по програма "Еразъм"
Словакия, в замъка Бетлиар
Бузлуджа 2022 г.

 




Флагман.БГ На всеки 10 минути един българин получава инсулт На всеки 10 минути един българин получава инсулт 13/05/2024, Понеделник 17:20 0
България Всички новини
Родителите загряват за прием в първи клас в бургаските училища, местата са 2152 Родителите загряват за прием в първи клас в бургаските училища, местата са 2152 Първият етап на записване в първи клас ще продължи до 24 май Търговската гимназия в Бургас изпрати Випуск 2024, гейшата Жаклин събра погледите Търговската гимназия в Бургас изпрати Випуск 2024, гейшата Жаклин събра погледите Дълго право хоро се завихри в двора на икономическата гимназия, абитуриентите показаха завидни знания по народни танци Близо 400 ученика участваха във Фестивала на химията в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Близо 400 ученика участваха във Фестивала на химията в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Фестивалът премина под патронажа на проф. д-р Христо Бозов, ректор на университета Медиите в РС Македония отразиха рамахания пръст от Гърция, но неглижират България Медиите в РС Македония отразиха рамахания пръст от Гърция, но неглижират България Изданията в сграната цитират различни изказвания на гръцки предстаители Никога не е късно: Деси Слава записа висше на 42 г., Нелина на 51 г. Никога не е късно: Деси Слава записа висше на 42 г., Нелина на 51 г. 100 Кила също влезе в клуба на образованите, завърши гимназия на 37 Мъж от Твърдица простреля с арбалет свой съгражданин Мъж от Твърдица простреля с арбалет свой съгражданин Пострадалият дължал пари на извършителя Освободен е директорът на Пристанище Бургас ЕАД, вижте кой сяда в стола му Освободен е директорът на Пристанище Бургас ЕАД, вижте кой сяда в стола му Заповедта на министър Георги Гвоздейков е подадена за вписване в Търговския регистър днес  На всеки 10 минути един българин получава инсулт На всеки 10 минути един българин получава инсулт Национален план за борба с болестта все още липсва Кола падна в 40-метрова пропаст край Златоград Кола падна в 40-метрова пропаст край Златоград Тестът за употреба на алкохол на водача бил отрицателен Загиналият Кристиан Екмекчиян - с множество нарушения на пътя Загиналият Кристиан Екмекчиян - с множество нарушения на пътя Водачът е летял с много висока скорост по правия булевард, а след удар в дърво автомобилът буквално е разполовен
3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Жена, всичко поскъпна. Трябва да се къпем заедно, да пестим от ток и вода.
- Аз вече се изкъпах при комшията.
Виц на деня Виц на деня При кардиолога:
- Бай Марине, колко бутилки вино изпиваш на ден?
- Две.
- Как така две, аз нали ти разреших само по една?!?
- Аз ходя и при друг доктор...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Обява:
Изгубена шофьорска книжка на жена ми. Който я намери, да я изгори! Възнаграждение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори