×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Коя адвокатска кантора е получила 400 000 лв. от Министерството на икономиката и индустрията


Коя адвокатска кантора е получила 400 000 лв. от Министерството на икономиката и индустрията
Сигналът касае Ели Спасова (горе), а не Калоян Методиев, а адвокатското дружество е „Станков, Тодоров, Хинков и Спасов“ (долу)
05 Септември 2022, Понеделник, 13:04 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

КПКОНПИ е сезирана да провери налице ли е конфликт на интереси

Договори за адвокатски услуги за над 400 000 лв. са сключили дружествата в системата на Министерството на икономиката и индустрията с една определена юридическа кантора. Това показва проверка на министерството, съобщават от пресцентъра на ведомството.

По-голяма част от договорите са подписани в периода юни – август, на принципа на прякото договаряне, а при много от тях са заложени сериозни клаузи за неустойки при предсрочно прекратяване, се посочва още в информацията.

От 13 проверени дружества към този момент, в 7 от тях има сключени договори със съща адвокатска кантора. Прави впечатление, че държавните компании са възлагали множество договори с този изпълнител, като е възможно целта да е била сумите да се раздробят, за да не привличат вниманието на проверяващите. Общо 16 договори са били сключени за правна помощ по конкретни казуси. Сумата на тези договори е около 180 хил. лв. и голяма част от тях са изплатени изключително бързо. Има случай на сключен договор за 36 000 лв., който е бил на 100% авансово платен.

Заедно с това е стартирана практика, която ощетява държавния интерес, посочват от пресцентъра на министерството. Със същата адвокатска кантора са били сключвали договори за абонамент. По силата на тези контракти държавата е плащала за услугите на адвокатската кантора, независимо дали е извършвана работа или не. Три дружества в системата на Министерството на икономиката и индустрията са поели подобно задължение, като общата сума е около 20 000 лв. на месец или близо четвърт милион на година. Следва да се отбележи, че тези договори са юридически издържани, но отворен остава въпросът каква услуга са получавали насреща дружествата срещу платените средства, коментират от ведомството.

Обобщената информация показва, че за няколко месеца една определена адвокатска кантора е генерирала договори за над 400 хил. лв. само в системата на МИИ. Мнозинството от тях са сключени от Държавната консолидационна компания и дъщерните ѝ дружества. Начинът на действие на предприятията, които по едно и също време „откриват“ тази кантора и започват да сключват сходни договори, при които целта изглежда е била да се платят възможно най-много пари за най-кратко време, налага да се продължи проверката и от други специализирани органи, смятат от министерството.

Налице е сигнал, че един от съдружниците в тази адвокатска кантора е в пряка роднинска връзка с началника на кабинета на Корнелия Нинова. Допълнително са налице твърдения, че същата адвокатска кантора представлява предходния министър на икономиката и индустрията в личните ѝ съдебни спорове.

Поради тази причина Министерството на икономиката и индустрията сезира Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, за да се провери налице ли е конфликт на интереси. Следва да се проучи дали началникът на кабинета на вицепремиера по икономически въпроси (в периода декември – август 2022 г.) в Министерски съвет е в пряка роднинска връзка с един от съдружниците в адвокатската кантора и дали това обстоятелство е повлияло на избора при предоставянето на услуги от държавата.

Проверката продължава, като ще се сезират и други проверяващи органи, за да се установи на какво основание един и същ изпълнител е избиран от мнозинството от дружествата в системата на Министерството на икономиката и индустрията и как е бил защитен държавният интерес при сключване на договори за абонамент без насрещна услуга или при 100% авансово плащане, завършва прессъобщението.

Медии свързаха информацията с Калоян Методиев, който бе началник на кабинета на Корнелия Нинова в Министерството на икономиката и индустрията.

Справка на „Флагман“ обаче показа, че става въпрос за друг човек. Според наш сигурен източник сигналът касае Ели Спасова, която бе началник на кабинета на Нинова в качеството й на вицепремиер.

А адвокатското дружество било „Станков, Тодоров, Хинков и Спасов“.


 


В категории: Политика


12
Коментара
Флагман.БГ Откриха мъртъв изчезналия журналист Откриха мъртъв изчезналия журналист 21/05/2024, Вторник 21:43 0
12
Коментара по темата
12.
Убавици-кукувици
05.09.2022 17:00:47
1
1
Шефовете са прибрали мангизите, а тия кълдарини, най - много до парапета и обратно.
11.
До 8
05.09.2022 15:38:32
3
6
Хакам ти го в човката
10.
Nikito
05.09.2022 15:36:39
2
5
Много млади сливки само за чукясване, как да не им дадеш държавна пара?
9.
*********
05.09.2022 14:49:39
0
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
8.
Холивуд
05.09.2022 14:32:22
17
4
Ха ха ха Това са лъкардии които не напразно се вадят само сега, защото си има някакви причини, които компромати реално няма да доведат до нищо.Спомням си платени хонорари за консултации по 1 милион лева за хидроинженерни съоръжения в южна България и то преди 15-20 години и какво от това, хората даже вече не си и спомнят че тогава са ги взели за стадо овце.
7.
Азбуката
05.09.2022 14:11:09
1
18
Флагман, тръгнали сте да казвате “А” и дотам… Ами “Б”-то?
Напишете за нашето момче Михаил Станков (предпоследния вдясно), горд възпитаник на АЕГ, Бургас и Юридическия Факултет на СУ… Не е тъп, само е подставено лице, също като съдружниците му, що награди и финансиране спечелиха и неееее, нееее, няма общо с Ели Спасова, ама ХИЧ :-)))))))
6.
Отец Нафърфорий
05.09.2022 13:42:06
19
10
Да не е кантората на дани ръбъла?
5.
Защо ли не се учудвам
05.09.2022 13:42:00
6
43
Киро за Парапета по същата схема плати на една кантора за елитни "юристки" с широк профил на обслужване, в тесния смисъл на думата!!!
И тези искат да продължават да ни грабят алангро!!!
4.
Ан.Савов
05.09.2022 13:39:46
1
12
Ко няма и аз бих дал парички на тези свежи сливки .
3.
*********
05.09.2022 13:25:45
1
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
2.
V
05.09.2022 13:17:02
6
55
Край с промяната. Една партия която е дошла на власт с единствената цел да се спрат нагласените обществени поръчки а се е изкушила и е бръкнала в кацата с меда……
Съмнява ме че това ще е единственото което ще излезе. Та както казах незнам как ще ги оправдае техния избирател.
1.
*********
05.09.2022 13:14:01
1
8
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Не е ясно какво точно се случва със скъпото возило  Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла "Не ми харесва, че масово момичетата изглеждат като клонинги и губят индивидуалността си", обяви тя в интервю преди година Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Младенов остава в историята на романтичното предаване и като Ергенът, целувал най-много момите – цели 130 пъти, преброиха от шоуто Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Имат пестициди Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Косъм в тиквичките съсипа вкусната вечеря на фолк певицата Peppou за пръв път във Fabric Club Peppou за пръв път във Fabric Club Стилът му е разпознаваем, а траковете му с House, Techno, Melodic Techno и Indie Dance са тотални хитове Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Повече от 3 месеца, след като слухът за изграждането на такова плъзна в обществото, никой не знае какво ще е бъдещето на най-красивата и зелена територия в страната Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Във връзка с мигрантския натиск министър Калин Стоянов посочи, че ситуацията е спокойна и в „пъти по-добре в сравнение с миналата година“ Простреляха 29-годишна българка в Италия Простреляха 29-годишна българка в Италия Жената работи като проститутка Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Вижте цялата програма за следващите дни 
Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Клуни заяви, че е била помолена от прокурора Карим Хан да се присъедини към експертна група Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори