×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Непознатата история на Царево


Непознатата история на Царево
Археологически разкопки в Царево
03 Септември 2022, Събота, 12:41 ч.
Автор: Д-р Пламен Павлов

Историята на днешния град Царево започва от тракийското светилище на малкия нос при църквата „Света Богородица“

Нека в последните дни на лятото хвърлим поглед към любимото ни Черноморие, по-точно към Царево, древното Василико, помнено от по-старото поколение и с името „Мичурин“, рожба на прословутата „българо-съветска дружба“... На фона на богатата история на повечето от нашите черноморски градове, за Царево се знае сравнително малко – преди всичко за по-новата история, Илинденско-Преображенското въстание и т.н. Уви, за древното минало на града не се знаеше почти нищо.

Показателно за равнището на досегашните знания е, че Василико отсъства в иначе сполучливата книга „Български средновековни градове и крепости, том I (Градове и крепости по Дунав и Черно море)“, издадена през 1981 г. под редакцията на проф. Александър Кузев и акад. Васил Гюзелев. За щастие, имаме повод да споделим с читателите, че благодарение на археологията, вече не е така! Гражданите и летовниците се убедиха в това при представянето на новата книгата на д-р Милен Николов под все още лятното небе на площада в Царево на 2 септември.

Преди десет години Цоня Дражева, тогава директор на Регионалния музей – Бургас, и  проф. Божидар Димитров, шеф на Националния исторически музей в онези години, възлагат на Милен Николов да проучи т.нар. старо Василико. Младият изследовател вече е доказал способностите си при разкопките в Акве Калиде (Бургаски минерални бани) и забележителната крепост Русокастро, проучвана от него и днес. Освен това д-р Николов, днес директор на регионалния музей в Бургас, изследва загадъчната Парория с нейните манастири – свидетелство за научните му интереси към Странджа и нейния черноморски ареал. Заемайки се нелеката, донякъде не особено „благодарна“ задача, бургаският археолог „връща“ любимия на поколения морски град на картата на древната история.

Някога в една книга срещнах не особено оригиналната, но вярна метафора за „… лопатата на археолога като машина на времето…“  В нейната истинност ни убеждават и разкопките в Царево. Наистина, археологическият „прочит“ на миналото може даде интересни и дори неочаквани резултати! Когато археологическите разкопки са ограничени по обем, тогава издирването на нови данни, внимателният анализ на разпилените от времето и хората разнородни свидетелства са изключително важни. Не по-малко отговорно е и внимателното вглеждане в лаконичните, често неразбрани докрай, но особено важни сведения на писмените паметници.

С работата си Милен Николов още веднъж показва, че работата на археолога напомня онази на детектива, а защо не и на микробиолога! В случая ролята на „микроскоп“ имат натрупаните наблюдения и стъпващата върху натрупаните знания интуиция. Още повече, когато става дума за отговорен и търпелив изследовател, какъвто е Милен Николов. Защото въпросът не е да се търсят евтини сензации, а да следват правилата на науката. Прецизното проучване на хиляди артефакти, често неугледни керамични фрагменти и други „дребни“ находки, води изследователя до интересни и важни изводи. Оказва се, че историята на Царево или някогашното Василико може да бъде „отместена“ назад във времето с повече от две хилядолетия в сравнение с досегашните ни представи.

Както е известно, през VIII–VII в. пр. Хр. земите на траките по крайбрежията на Черно, Мраморно и Егейско море в обсега на т.нар. „Велика елинска колонизация“. По черноморския бряг от юг на север възникват колониите Агатополис (Ахтопол), Аполония (Созопол), Анхиало (Поморие), Месамбрия (Несебър), Одесос (Варна), Дионисополис (Балчик), Томи (Констанца) и т.н., в някои случаи на основата на съществуващи от векове тракийски селища. В случая с античното минало на днешният град Царево обаче нещата са твърде различни. Поради това оправдан интерес будят изводите на д-р Николов, че историята на селището започва не с крепост или пристанище, както е при повечето черноморски градове, а с древно тракийско светилище. То е съществувало в продължение на векове на малкия нос при църквата „Св. Богородица“, а ситуацията напомня онази с тракийското наследство, разкрито от доц. Валери Йотов и неговият екип на нос Свети Атанас в гр. Бяла, Варненско, за която разказахме в броя на „Труд“ от 31 август 2018 г.

След като църквата носи името на Света Богородица – Божията майка,– дали това не означава, че тракийското светилище е било свързано с подобен култ? И дали не е било посветено на Великата Богиня–Майка, наричана от траките с името Кибела, възприето от римляните като „Сибела“/“Сибила“? Ще припомним, че тази тракийска богиня е олицетворение на всемогъщата сила, която ражда живота, символизира възраждащата се природа и плодородието. Тя е покровителката и на планините, горите и дивите зверове, с които в онези далечни времена са били пълни вековните лесове на Странджа... Великата Богиня-Майка има и друго тракийско име или прозвище – Котито, носено в мъжката му форма „Котис“ от няколко знаменити одриски царе! Струва си да се запитаме дали „царското име“ на Василико не отразява връзката на светилището с древните владетели? Съответно, „царското име“ да е останало като памет за едно свещено място и във времето на  византийските василевси и българските царе? Да се надяваме, че бъдещите проучвания ще хвърлят светлина върху тези все пак хипотетични, а и донякъде и „фантастични“ възможности...

На основата на находките от Царево д-р Милен Николов привежда аргументи и паралели, които водят до още по-сериозно осмисляне на ролята на древните траки и тяхната култура по нашето Черноморие. Неизвестното досега светилище е съществувало в пряка връзка с близко тракийско селище от времето на късната архаика и елинистическата епоха. Както виждаме, независимо от историческите превратности, светилището е „предало щафетата“ на свещено място на християнския храм, наследил го след векове – феномен, познат от много други примери по нашите земи, а и по целия свят.

Като подлага на анализ новооткрития археологически материал, д-р Милен Николов показва, че на територията на Царево в античността и Средновековието е кипял стопански живот. Изследователят с основание поставя акцент на едно сведение на ал-Идриси, според което Василико е съществувало през първата половина на XII-то столетие. Както е известно, живелият в Палермо арабски географ, покровителстван от сицилианските нормански крале, се опира на по-стари сведения. В такъв случай израстването на Василико като търговско средище би трябвало  да бъде отнесено към предходния XI в., ако не и по-рано. Археологическите  данни свидетелстват за по-усилено развитие на Василико през ХIII в. и следващите столетия. Факт е, че в италиански документи от XIV в. се съобщава за износ на българско жито през пристанището на Василико. Градът се развива усилено през XVI-XIX в. и може би поради това крепостните му стени, ако е имал такива, не са оцелели.

Изследваните от д-р Милен Николов археологически свидетелства показват, че в историята на Василико е имало и периоди, в които мястото на града е било почти необитаемо. Кой знае защо така става например през римската епоха… Вероятно е имало и други „сривове“ и времена на подем, за които все още нямаме информация. И все пак, което е особено важно, историята потвърждава тесните връзки на Василико със съседния и прочут Ахтопол, както и с планинските селища в Странджа. Разбира се, така е и днес, но само бъдещи проучвания ще помогнат за по-пълноценното осмисляне на миналото на града и неговия район. Първата решителна крачка вече е направена.

Източник: Вестник Труд


В категории: Царево


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Примерът е взет от датските общности, които често обичат да празнуват заедно Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Пред съда Светослав обяснил, че прибрал тялото на Десислава, защото в къщата имало плъхове 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина Възрастта влияе върху растежа на косата Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Бургаският конкурс на името на Петя Дубарова не е само най-добрият литературен форум за средношколско творчество Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя В зелените площи като гъби изникнали и над 20 незаконни постройки Едва на 38 години почина известен волейболист Едва на 38 години почина известен волейболист Загуби битката с рака  Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Мъжът й Константинос Хайнас я тласка към ново амплоа Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Това или продължава спираловидно надолу, или се появява някой с диктаторски уклон, който се харесва на хората като възможност за изход, подчерта Първан Симеонов Киче, ти ли си? Киче, ти ли си? Естрандата певица е заприличала на рокаджийката Милена  Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква "Св. Августин" в същия град.
Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред всички възрастови групи и е двойно по-висок, отколкото при хора на възраст над 70 г. Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева Тези естрадни звезди станаха земеделци Тези естрадни звезди станаха земеделци Като истинска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Телевизията в Стокхолм довечера ще заглуши звука от залата и ще пусне изкуствени аплодисменти, докато се излъчва израелската песен Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни 
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори