×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вижте Златния орфей на Тончо Русев в уникална изложба в НХК


Вижте Златния орфей на Тончо Русев в уникална изложба в НХК
Експозицията бе открита от кмета Димитър Николов, който изтъкна, че преди всичко Бургас е духовен и културен град
01 Септември 2022, Четвъртък, 17:44 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимки: авторът

Изложба, концерт и документален филм в Бургас в памет на големия композитор и музикант 

Експозиция с личните вещи на големия български музикант и композитор Тончо Русев бе открита днес в Бургас. Тя е подредена във фоайето на Културен дом НХК и беше открита официално от кмета Димитър Николов.

Инициативата е във връзка 90 години от рождението на композитора, като, освен изложбата, включва документален филм и концерт с вечните му песни.

Градоначалникът благодари на семейството на Тончо Русев, че са приели присърце тази на Общината. 

„Преди всичко Бургас е духовен и културен град. Творчеството на големия Тончо Русев, това, което той е създал през години, няма да бъде забравено“, каза Николов при откриването на изложбата. 

Въпреки голямото желание на семейството да присъства лично на откриването на изложбите, това не се случи. Поводът обаче е изключително щастлив. Преди седмици внучката на композитора стана майка на прекрасна дъщеричка, която е кръстена на своя прадядо – Антония.

 

Част от изложбата е пишещата машина на Тончо Русев, тромпетът му и пианото, което семейството дари на Бургас. Посетителите на експозицията имат възможността да разгледат част от личната колекция от марки и картички на Бургас, които композиторът събира през целия си живот. Голямо място в експозицията заемат и наградите на Точно Русев – от "Златния Орфей", наградата от Токио, държавни и военни отличия и още десетки статуетки и призове.
Днес на площад „Тройката“ бе разположена и изложба от снимки от различни периоди в живота на композитора. Връчването на награди и отличия, запечатани спомени с колеги и приятели, работни посещения в страната и чужбина, са само част от интересните моменти, които ще могат да се проследят на специално изготвените пана.

Всички вещи, снимки, награди и документи, свързани с изложбите, са предоставени от семейството на Тончо Русев. Благодарение на Елена Русева - съпруга на Точно Русев, Албена Русева (дъщеря) и Елена Хаджистоянова (внучка) в Бургас, специално за „НЕЗАБРАВА“ – 90 години от рождението на Тончо Русев и изложбите посветени на честването, пристигнаха всички грижливо събирани и пазени предмети и фотографии, част от живота на големия композитор.

По повод честванията на „НЕЗАБРАВА“ – 90 години от рождението на Тончо Русев, Българската национална телевизия предоставя за безплатна прожекция музикално-документалния филм „Пътуване с песента“, който ще бъде излъчен на 2 септември /петък/ от 18:30ч., в зрителна зала „Тончо Русев“, културен дом НХК.
Напомняме ви и за концерта със златните хитове на Тончо Русев, който е на 1 септември от 20:30 ч. в Летния театър при вход свободен.

На сцената ще се качат талантливи изпълнители, родом от Бургас или свързани с него, които ще участват в един празник, посветен на музиката. В афиша са имената на "Фортисимо", Рафи, Кристина Дончева, Стефан Илчев, група FOUR, Вокално трио Déjà vu, Димитър Атанасов и Христо Младенов, Мина Пенкова, Георги Дюлгеров и Марияна Добрева-Велева.

С цел приемственост и предаване на музиката през поколенията, по новите аранжименти на златните песни на Точно Русев работят аранжорите Пламен Велинов, Димитър Атанасов, Петър Алексиев, Руслан Карагьозов и Красимир Гюлмезов.

Серията от събития, посветени на композитора, включваща постоянна експозиция в културен дом НХК, изложбата на пл. „Тройката“, концертът в Летния театър, ще завърши с изработка и отпечатване на музикална школа с новите аранжименти, каталог и CD с песни от концерта, които ще бъдат подарени на бургаските училища на 1 ноември - Ден на народните будители.
Проектът „НЕЗАБРАВА“ – 90 години от рождението на Тончо Русев се реализира от Община Бургас с финансовата подкрепа на Министерството на културата, в партньорство с БНТ. Концертът на 1 септември ще бъде записан от екип на БНТ и ще влезе в Златния фонд на телевизията.
 




В категории: Бургас


Fibank отрече: Не се продаваме!
Fibank отрече: Не се продаваме! 21/05/2024, Вторник 16:00 0
Две коли изгоряха пред къща
Две коли изгоряха пред къща 21/05/2024, Вторник 14:59 0
Мъж почина при пожар в Трявна
Мъж почина при пожар в Трявна 21/05/2024, Вторник 13:20 1
3
Коментара по темата
3.
Съсед
04.09.2022 08:32:25
0
0
Уважаема редакция подскажете на управата на Бургас да поставят някакъв знак на родната къща/там сега има нова жилищна сграда/ на великия Тончо Русев.
2.
Моряка
02.09.2022 09:42:08
0
0
Коце .......селянино прост ,какво разбириш от култура пък ти?!
1.
Коце
02.09.2022 01:10:25
0
3
Няколко гнусни герберасти са отишли без желание и по задължение и изобщо не ги интересува какво събитие има.важмото им е снимки и пр да има
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Димитър Найденов – кандидатът, който провежда мащабна кампания без аналог в България Димитър Найденов – кандидатът, който провежда мащабна кампания без аналог в България Опитвам се да убедя все повече хора да гласуват, защото когато отвратените не отидат до урните, ще управляват отвратителните, каза кандидат-депутатът от ПП-ДБ Зареждате телефона си в колата? Голяма грешка, ето защо Зареждате телефона си в колата? Голяма грешка, ето защо Повечето хора използват гнездото за запалка, която обикновено осигурява 12V Милионер подари джип за 800 бона на Маги от Ергенът, вижте G-класата, която получи Милионер подари джип за 800 бона на Маги от Ергенът, вижте G-класата, която получи Изоставената блондинка от "Ергенът" има връзка с мъж на годините на баща й 12 търговци на гласове отиват в ареста 12 търговци на гласове отиват в ареста За друг вид престъпления в рамките на операцията са задържани още 33 лица Делян Пеевски: Христо Иванов искаше да стане президент с подкрепата на ДПС Делян Пеевски: Христо Иванов искаше да стане президент с подкрепата на ДПС Пеевски посочи още, че предложението на лидера на ДБ е включвало пенсиониране на Бойко Борисов Ексобластният управител и купувачът на Митницата в Созопол с реакция след статия на Флагман.бг Ексобластният управител и купувачът на Митницата в Созопол с реакция след статия на Флагман.бг Според бизнесмена Крепостната стена и терасата върху бойната кула на Стария Созопол били съвсем различен казус с незаконно строителство, свързан с друг областен управител - Константин Гребенаров Мариян Шангов ще е №1 в новата ранглиста за клас ILCA6 Мариян Шангов ще е №1 в новата ранглиста за клас ILCA6 Голям успех за бургаския ветроходец  Българският нокаутьор Борислав Велев Рой срещу носителя на Интернационалната титла на WBF Омар Сиала “Гринча” на MAX FIGHT 58 Българският нокаутьор Борислав Велев Рой срещу носителя на Интернационалната титла на WBF Омар Сиала “Гринча” на MAX FIGHT 58 Гринча е в серия от 3 поредни победи, а в последния си мач печели Интернационалната титла на световната боксова федерация WBF с нокаут в 9-ти рунд, срещу коравия Дауди Мгая „СОЛиСиМи“ даде сцена на талантливи млади музиканти в Бургас „СОЛиСиМи“ даде сцена на талантливи млади музиканти в Бургас Трите вечери предложиха незабравима емоция на участниците и публиката Забравете за такива спасители, тази година дядовци ще ни вадят от водата Забравете за такива спасители, тази година дядовци ще ни вадят от водата 70-годишни ще работят като лайфгардове 
Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Клуни заяви, че е била помолена от прокурора Карим Хан да се присъедини към експертна група Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори