×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Министър на транспорта Георги Гвоздейков ще посети днес Бургас
  • Днес започна приемът на документи за първокласници в Бургас
  • 27 сигнала за изборна търговия на гласове за ден в Бургас
  • В Окръжния съд стартира процесът срещу Омар Аднан, обвинен в убийството на полицейските служители Атанас Градев и Йордан Илиев, очаквайте подробности
  • Велико Минков ще се опита да докаже днес пред Бургаския окръжен съд, че е баща на едно от децата на убийцата Габриела Славова, очаквайте подробности във Флагман
  • 12 май е Международен ден на медицинските сестри
  • В Атина и Солун протестираха в подкрепа на палестинците в Газа
  • Официално: Байдън забрани вноса на руски обогатен уран
  • Новата помощ от САЩ за Киев вече е на фронтовата линия
  • Вдигат пенсиите с 11% от 1 юли
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Явлението температурна инверсия е причината да няма замърсяване на въздуха след големия пожар в Бургас


Явлението температурна инверсия е причината да няма замърсяване на въздуха след големия пожар в Бургас
Ясно се вижда, че димната струя се разпространява в тънка струя, която не е близо до земната повърхност
Тема в развитие
виж още
скрий
22 Юли 2022, Петък, 12:22 ч.
Автор: Стела НАЙДЕНОВА

При други метеорологични условия ситуацията можеше да е наистина опасна

Във връзка с пожара, възникнал вчера в късния следобед в Промишлена Зона Юг и множеството запитвания, отправени към мен, си позволявам да изразя експертното си мнение, базирано на повече от 25 години опит в сферата качеството на атмосферния въздух.

Не бях свидетел, снимката е взета от Фейсбук, неин автор е Konstantin Gottesweltler, направена е от Българово.

По информация от медиите, пожарът е възникнал в късните часове на деня, преди залез слънце.

По това време силата на слънчевата радиация намаля, както и температурата на въздуха. Последната остава висока, само в местностите, в които да концентрирани сгради, съоръжения и други, акумулиращи топлина през слънчев ден. Същите, при залез слънце започват да излъчват топлина в околния въздух и особено в градска среда той се насочва към извънградските райони, а въздухът над тях, който е с по-ниска температура поема към града (вижте втората снимка).

След огнената стихия край жк „Меден рудник“: Има ли данни за умишлен палеж и какво е състоянието на въздуха в Бурас

Снимка 2 

Така се сформират два слоя, долния с по-студен въздух, а горния с по-топъл.

Това явление се нарича температурна инверсия, която се разрушава от слънчевите лъчи на следващия ден.

Различното поведение на димните струи, спрямо метеорологичните условия можете да видите на третата снимка.

От първата снимка ясно се вижда, че димната струя се разпространява в тънка струя, която не е близо до земната повърхност. При други метеорологични условия, ситуацията можеше да е наистина опасна, като на четвъртата снимка.

Снимка 3

Това, че димът е задържан от температурната инверсия високо над земната повърхност, а не непосредствено над нея е причината станциите за мониторинг да не отчитат завишение на атмосферните показатели. Датчиците им са разположени на около 4 метра от земната повърхност - зоната на дишане.

И не на последно място - ако не сте запознати с работата на ИАОС, и по-конкретно на автоматичните станции, моля не изказвайте мнение за компрометиране на данните. Не е коректно!

Надявам се да съм била изчерпателна и ясна. Отворена съм за конструктивен диалог. Хубав летен ден на всички!

*Асистент Стела Найденова е преподавател в катедра „Екология и опазване на околната среда“ към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, текстът е от фейсбук профила й, заглавието е на редакцията

Снимка 4

 


В категории: Бургас


10
Коментара
Почина известен нотариус
Почина известен нотариус 14/05/2024, Вторник 07:53 1
10
Коментара по темата
10.
чичо
22.07.2022 15:26:45
0
5
В Бургас въздуха винаги е кристално чист.
9.
Силвия
22.07.2022 15:25:52
0
7
Няколко нощи подред и в ранна сутрин установих ужасна смрад, идваща от НХК. Явно никой не контролира и гадовете ни тровят редовно. Замерванията явно са некоректни, ако изобщо се правят. И винаги ни внушат, че са в норма.
8.
Силвия
22.07.2022 15:25:48
0
2
Няколко нощи подред и в ранна сутрин установих ужасна смрад, идваща от НХК. Явно никой не контролира и гадовете ни тровят редовно. Замерванията явно са некоректни, ако изобщо се правят. И винаги ни внушат, че са в норма.
7.
Славейков
22.07.2022 15:15:27
0
4
Ако правят замервания редовно и РЕАлНО , без манипулации, точно през два дена ще отчита превишение на всякакви гадории във въздуха.заводите няма да сварват да си плащат глобите. И накрая ще трябва да затворят. Абсурд да го позволят. Затова Славейков винаги ще си остане миризлив , а хората там с главоболия и не знам какво още.
6.
Ай сиктир!
22.07.2022 14:45:58
0
7
Абе другари, нас от 30+ години ни обгазяват със всички възможни елементи от Менделеевата таблица, вие тука ми анализирате някакъв си пожар!
5.
До коментиращите
22.07.2022 14:28:25
11
0
ми продавайте си копторите и заминавайте другаде. Нали само мрънкате колко е скапано тука. Айде пускайте обявите и се изнасяйте. Нали в Испания и къде ли не апартаментите били по евтини от тук. Пускайте си копторите и с парите си купете имения в чужбина вместо само да мрънкате и ревете
4.
Ало, Враца?
22.07.2022 14:02:30
0
10
Не ни стига тая смрад на сяра от Нефтохимик, която е всяка вечер и никой не я мери, а и нехайни депа за отпадъци. Кой дава да функционират такива депа в рамките на града без наличието на локален противопожарен кран? Тоя въпрос важи и за бензиностанции и складове за дървен материал...
3.
Иван
22.07.2022 13:18:46
0
10
Като се прибрах вчера вечерта целия апартамент миришеше на пушек, въпреки че не се виждаше дим над сметището, поне от нас.
2.
аз
22.07.2022 12:58:56
0
14
наистина в Славейков е много мръсен въздухът. Оня ден ми се наложи да ходя до 4 поликлиника, Бях там в 8 часа., непоносима смрад на стърготина и химия някаква. Не знам как живеят хората в този район.
1.
Ей
22.07.2022 12:44:18
2
21
Миличка, Ела в славейков района в блокове 70 63 35 30 , да измериш въздуха вечер или рано сутрин, да подишаш напълно чист според калпавите ви уреди въздух.. на бас че и 10 минути няма да изтраеш на вонята от Кроношпан който на обгазява вече с години!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тази чалгаджийка тотално си ремонтира лицето Тази чалгаджийка тотално си ремонтира лицето Диона започна с тунинга още преди години Мистерия с инфекцията в ДГ „Елица“ в Сливен! 48 деца се натровиха, а причината още не е ясна Мистерия с инфекцията в ДГ „Елица“ в Сливен! 48 деца се натровиха, а причината още не е ясна Директорът на РЗИ в града на 100-те войводи д-р Николина Иванова призна, че не е открит причинителя, но намекна, че може и да е в сандвичите Всеки втори недоволен от пенсията Всеки втори недоволен от пенсията Най-недоволни от пенсията си са жените, пенсионерите, които живеят в столицата и в селата, представителите на етническите малцинства, както и пенсионираните със средно и по-ниско образование Защо се стигна до трагедията в Пловдив, при която автомобил се разцепи и двама младежи загинаха Защо се стигна до трагедията в Пловдив, при която автомобил се разцепи и двама младежи загинаха Експертиза ще установи дали шофьорът е бил пиян или дрогиран Заради дългове продават легендарен завод Заради дългове продават легендарен завод Необслужен кредит извади на продан този имот  Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Вдигат пенсиите с 11 % Бременната съпруга на руски опозиционер подала молба за закрила в Бургас, но се оказа без документи Бременната съпруга на руски опозиционер подала молба за закрила в Бургас, но се оказа без документи Докато се бори със системата, семейството чака Андрей - младши  Президентът Румен Радев се отказа от ветото върху Закона за хазарта Президентът Румен Радев се отказа от ветото върху Закона за хазарта Промените настъпиха в момент, в който една от националните телевизии е на пазара  Мислите си, че в България имотите поскъпват бързо? Вижте това място - 48 % за година Мислите си, че в България имотите поскъпват бързо? Вижте това място - 48 % за година Огромен интерес към лускозни имоти в Дубай Феноменалният Влади Зомбори спечели "Капките" Феноменалният Влади Зомбори спечели "Капките" Той е победителят в 12-ия сезон на шоуто за имитации "Като две капки вода"
Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсни очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсни очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Бишимбаев не се призна за виновен и заяви в съдебната зала, че съпругата му е починала от самонараняване 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори