×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Хлебопроизводителите най-засегнати от спирането на газа, Русия ни наказала заради Кирил Петков


Хлебопроизводителите най-засегнати от спирането на газа, Русия ни наказала заради Кирил Петков
Производителите, които използват природен газ като суровина, ще изпитат икономически шок, прогнозира Еленко Божков
27 Април 2022, Сряда, 08:12 ч.
Автор: Флагман.Бг

Имаме 17% запаси на природен газ, да ги пазим като очите си, коментира Еленко Божков

Най-засегнати от спирането на газа от страна на Русия ще бъдат българските хлебопроизводители. Други две групи хора, които ще изпитат затруднение са битовите и промишлените производители. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия  енергийният експерт Еленко Божков. 

Трябваше да се използват всички възможности за предварително запълване на хранилището, добави той.

Според него, веднага трябва да преминем на алтернативно гориво - мазут.

Бившият директор на Българския енергиен холдинг Илиян Василев пък коментира, че „Газпром“ ни е спряло кранчето заради посещението на премиера Кирил Петков в Киев.

Еленко Божков прогнозира 30% ръст в цената на алтернативното гориво.

Останали са 17% запаси на природен газ в газохранилището ни и те трябва да се пазят като зеницата на окото, добави той.

“Тези, които трябва да продължат да се снабдяват с природен газ са училища, детски градини и болници”, допълни още енергийният експерт и поясни, че има градове като Пловдив и Плевен, които използват предимно природен газ, затова “трябва да се провери какво е състоянието на газовите им турбини”, подчерта енергийният експерт. 

“Битовите производители са едва 2,5%, нека ги запазим. А промишлените производители делим на две групи - тези, които използват газа като суровина и тези, които го използват като гориво”, обясни Божков. 

“Тези които го използват като суровина ще изпитат икономически шок”, добави той. 

Според него има фирми, които ще плащат с руски рубли и ще могат да доставят газ за България. 

“Втората възможност е да се доставя газ към Гърция, там да се регазифицира, а този газ който отива за Гърция, но минава през България - да използваме ние, тъй като никоя от страните, които ни заобикалят, няма ограничение в търговията с природен газ засега”, обясни експертът.

Илиян Василев пък определи решението за спирането на газа за политически ход.

“Това се очакваше! "Газпром" няма никакви основания да променя договора”, заяви Василев.

България обаче има достатъчно запаси на синьо гориво, смята той. 

Според него, България може да съди руския доставчик за компенсации. 

“Аз не смятам, че тази стъпка на “Газпром” ще продължи дълго, защото е политически наказателна, тя е свързана с посещението на премиера в Киев”, поясни Василев.

Това е удар срещу правителството ни, коментира той.

Сутринта, като се готвех за предаването, видях вкъщи, че имаше топла вода, което означава, че или работят на остатъците до полунощ, или са (б.а. Топлофикациите) успели да преминат на алтернативно гориво, коментира Божков. 

"Газпром спира кранчето само на „Булгаргаз“. Валентин Златев например има договор за доставка на природен газ и съм сигурен, че той няма да откаже да предостави от своите количества и за други цели. Има и други фирми, които внасят газ", добави той.

Енергийният експерт Иван Хиновски определи спирането на газа за България за наказателна акция. 

„За всички беше изненадващо. Надявахме се на разум от руска страна! Очаквахме натиск върху цената. За мен това е наказателна акция. Като българин за мен това е обидно“, каза той в „Денят започва“ по БНТ. 

По думите му две от ключовите мерки са - да бъде подготвена свързаността с Турция, както и с Гърция.

Според него може да се приложи анекс към договора за доставка на природен газ от Русия, без да е необходимо цялостно подновяване на договора с "Газпром".

"Тогава нямаше да има този стрес. Сега ние ще внасяме LNG, той по принцип заедно с всички разходи по транспорта е между 20-30% по-скъп от тръбния газ. Ние трябва да очакваме по-скъп газ при този нов сценарий", каза Хиновски.

Според него основният стрес ще го изживеят гражданите, болниците и социалните домове, а за топлофикациите стресът няма да е голям, тъй като е приключил отоплителния сезон.


В категории: Бизнес


Флагман.БГ Напусна ни световноизвестен писател Напусна ни световноизвестен писател 01/05/2024, Сряда 11:30 0
13
Коментара по темата
13.
Да №2 трола на Лорер
27.04.2022 11:42:48
0
7
Това направи промяната!
Защото все ГЕРБ са им виновни за всичко, особено за пълните им розови кюлоти!
На калпавите пилоти, водораслите им пречат да летят!
Ако не бе трагично, щеше да е комично с тези некадърни клоуни, начело с пинчера Киро!
12.
бензин 5 лв.
27.04.2022 10:41:40
1
10
Искам да попитам Киретата и разбирачите от всичко които гласуваха за тях:
КОЛКО ОЩЕ ЩЕ НИ ПРОМЕНЯТЕ ? За няколко месеца живота на хората се срути изведнъж. Освен приказки на ''Алангро" нищо в държавата не върви.
11.
кьорфишек
27.04.2022 09:55:01
13
4
Тази мумия на снимката от коя дупка изпълзя?
Отново т.нар. бизнесмени (всъщност златотърсачи - измамници) реват като вдовици за (нали се сещате). Газ търсели! Ами хляба само на газ ли може да се пече бе, дрОгарЕ. Минете на дърва! Не искате ли? Аааа, разбрах - не искате да си цапате ръцете. Ама няма как - или влизайте в пътя, или хващайте пътя - за Русия. Прав ви път!
10.
Въй...
27.04.2022 09:49:06
14
6
Само така!
За комунисто-русофилите само повишение на цените, глад и мизерия.
Като не им харесва, да хващат куфарите и да отиват в любимата им Русия. Там джуджето Пуся ще им даде оръжие в ръцете и ще ги прати в Украйна - да хващат нацисти и бандеровци. Нали това искат комунягите - да трепят бандеровци и фашисти? Дадено! А ако пак (по навик) започнат да се правят на луди - да не искат да хващат бандеровци - любимият им др. Путин ще ги прати в Сибир да ядат ЛЕД И КАМЪНИ.
9.
Зимен сън 1990-2022
27.04.2022 09:42:43
2
11
Колкото по скоро населението осъзнае че е вкарано в игра с нагласени карти , толкова по бързо ще отрезнее, ще последва такава афективна буря която не сме виждали от доста дълго време. Всепомитащата енергия на един потиснат и деморализиран народ. Ако ли не, ще продължи да се свива в черупката си, докато не се изпари в Небитието. При всяка екзистенциална криза, пред човек има две пътеки: окончателен разпад или въздигане от пепелта ...пепелта на несбъднатото, пепелта на поколенията изпепелени и прогонени в тези ''преходни'' 30+ години. На знамето е написано: Freedom or Death ...защото другото не е Живот.
8.
Изкендзан харвардски пъцул
27.04.2022 09:37:02
3
26
Като ви се прииска да напсувате Кирил Петков Петков, справедливо е да започнете първо с Румен Георгиев Радев – той е човекът, който ни го натресе, при това с цената на нарушаване на Конституцията.

Кирюхата е просто едно леке (синоним – младуспялбългаринвчужбинаелитензападенвъзпитаник), на каквито сме се нагледали през този век – всяко такова идва и ни трясва на бюрото едно тесте дипломи не по нашeму написани и на завален български почва да ни поучава (макар че неизменно после се оказва, че на две магарета сламата не може да раздели).
7.
А отборът от паветата се оака
27.04.2022 09:25:06
8
28
Това ли Ви е алтернативата на Борисов?
Неадекватни, надрусани търгаши...
Време е да се изринат и да се върнем към нормалността!
Това че са млади, надрусани и неадекватни новите управленци, не ги оправдава за разрушаването на България!
Борисов е родолюбец, а тази четворна коалиция са подлоги на Херо и мафията!
Няма място за сравнение с управлението на Борисов, срещу когото се борят Прокопи и подсъдимите мафиоти!
Факт е че подобна бе ситуацията след управлението на тройната коалиция и следващата тройна с Атака, но Борисов се справи като дипломат и висш политик!
Вън от управлението на педалите от паветата!
6.
Путлерист
27.04.2022 09:07:04
38
11
Време е да спрем кранчето към Сърбия. Щом така ще играем да играем до край. Мутрофонова да си събира сакчето и да си ходи. Пълна подкрепа с всички възможни оръжия за Украйна. Може да сме малки но можем да хапем смъртоносно.
5.
Въй
27.04.2022 09:03:43
4
18
Троловете на ПП вече пишат неадекватни работи, трябва да си умствено изостанал че да им повярваш на нещата. Манямета Кирчо и на вас ще ви го сложи пишете докато е време и да знаете само с правопис не става ,иска се и Акъл
4.
До 3
27.04.2022 09:00:20
6
33
Какви договори бе джендър...не виждаш ли,че е война. Мислиш ли,че някой го интересува какво си подписвал и ще го спазва.
Другия идиот горе и той да сме ги съдели. Даже няма да го коментирам тоя Василев...
3.
Дааа
27.04.2022 08:51:19
31
10
Тоя път Вова си вкара автогол, не знаят рашите какви договори са подписвали. Явно вече са изнервени от международния юмрук и без да се усетят, ще плащат милиарди за неспазените договори. Нов удар за крепосните селяни в Рашата.
Само ми e чудно рускиите провокатори дпс-герб за какво американците ги държат, вместо да им конфискуват откраднатите милиарди евро и долари... Да ходят предателите от дпс=герб да добиват рубли в Сибир и мАсква.
2.
Имам човек
27.04.2022 08:20:48
28
43
Банкянската Мутра, дето построи за 3 милиарда газопровод на сърбите и забатачваха 12 години интерконектора с пеевски защо не го питате сега, що няма газ?
1.
Някой си
27.04.2022 08:17:48
12
42
Разбира се, че е заради КирчУ тъпУтУ......
За друго не се сещам....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пожарникари проверяват храмове и църкви в страната преди Великден Пожарникари проверяват храмове и църкви в страната преди Великден Инспектирани са още манастири, хотели и хижи Служебният кабинет вдигна тихомълком заплатите на някои чиновници Служебният кабинет вдигна тихомълком заплатите на някои чиновници Областните управи ще получат след протестите над два пъти повече спрямо гласуваното от Денков Извънредно! Микробус блъсна 3-годишно детенце в центъра на Бургас Извънредно! Микробус блъсна 3-годишно детенце в центъра на Бургас Малчуганът е откаран в болница Избраха управителния съвет на "Фонда за развитие на Летище Бургас”, ето кои са членовете Избраха управителния съвет на "Фонда за развитие на Летище Бургас”, ето кои са членовете Днес се състоя учредително събрание на сдружението Тази Ергенка имала връзка с годеника на Анелия Тази Ергенка имала връзка с годеника на Анелия Любимката на Алек дории е направила и специална татуировка с името на Любо Родолюбци грабват пушките и веят знамена, за да почетат героите от Априлското въстание Родолюбци грабват пушките и веят знамена, за да почетат героите от Априлското въстание И преди 148 години, и сега има предателства, и те няма да спрат, каза Дончо Мърнков, който участват във възстановката в Копривщица DS Home отбелязва 25 години със 25% отстъпка на над 250 продукта, томбола и коктейл DS Home отбелязва 25 години със 25% отстъпка на над 250 продукта, томбола и коктейл Хипермаркетът предлага на клиентите и партньорите си най-новите строителни материали и продукти След ЦСКА, Гриша Ганчев си избра друг клуб от елита След ЦСКА, Гриша Ганчев си избра друг клуб от елита Доскоро Пирин бе изцяло собственост на общината, но в края на миналата седмица бе даден старт на поредно преструктуриране на клуба Трудовите права на българите нарушени, шефовете ги принуждават да работят извънредно без пари Трудовите права на българите нарушени, шефовете ги принуждават да работят извънредно без пари Посетете страницата ни в Интернет, за да се включите в инициативата „Знам правата си на работното място“, призоваха от КНСБ Ето как тази участничка от Ергенът разбра, че има брат Ето как тази участничка от Ергенът разбра, че има брат Звездата от сезон 1 на романтичното шоу Александра не е имала никак лесно детство
Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници Напусна ни световноизвестен писател Напусна ни световноизвестен писател Пол Остър е сред знаменитите автори  Ликвидираха „Жана дАрк“ край Часов Яр и US военните анализатори заговориха за колапс Ликвидираха „Жана дАрк“ край Часов Яр и US военните анализатори заговориха за колапс Украйна няма достатъчно войници, за да спре Путин, пише пък „Билд“ Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Заради него Глория дори е спряла да пее по участия и се наслаждава на 100% на любовта Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Произведението на Леонардо привлича милиони хора, но много от тях остават недоволни Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Данните бяха изнесени във връзка с отбелязването на Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Съдът прие, че думите на бившия му съратник Радостин Василев, макар груби и крайни, са политическа критика Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак 75-годишният Чарлз преустанови публичните си изяви през февруари, след като през предходния месец му беше открит рак, докато се лекуваше от увеличена простата Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър „Трябва да бъдем готови за война. Да, конвенционална война е невъзможна сега, тъй като сме защитени от мироопазващите сили на КейФОР", каза Бесник Бислими 
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори