×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Първият вицепрезидент на Иран Мохбер поема функциите на Раиси, извънредни избори ще има до 50 дни
  • Австралийската полиция арестува 554 души в операция срещу домашното насилие
  • Таксиметрови шофьори обявиха безсрочен протест срещу закриването на стоянки в София
  • Словакия разследва дали стрелецът на Роберт Фицо е действал сам
  • Предотвратиха опит за държавен преврат в Конго
  • Новата седмица започва с валежи на места в страната
  • Честваме паметта на светия мъченик Талалей Лечител и на света Лидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Изпитани бабини рецепти при грип и настинки


23 Февруари 2022, Сряда, 20:24 ч.
Автор: Флагман.БГ

Има и друг начин за лечение и се нарича народна медицина - безвредна, достъпна, приятна, използва натурални продукти

Писнало ли ви е да тъпчетe детето с лекарства?

Има и друг начин за лечение и се нарича народна медицина - безвредна, достъпна, приятна, използва натурални продукти. Разбира се, при тежко боледуване детето трябва да се заведе на лекар, но и вие може да му помогнете. Предлагам ви някои "бабини" рецепти, изпитани и препоръчани от препатили родители.

При температура

Първото условие за понижаване на температурата е детето да приема много течности. С температуропонижаващ ефект е чаят от липа, той води до изпотяване и намаляване на телесната температура, както и чай от листа на малина. Добре действа и сок или компот от плодовете на малината.

Добър ефект има намазването на стъпалата на детето с разбит белтък от яйце, температурата спада изненадващо бързо. Други са доволни от следния лек: резенчета от лимон се поставят на ходилата и отгоре се слагат чорапки. За най-малките едва ли е подходящо, нежната бебешка кожа може бурно да реагира на лимонената киселина.

Водата е сигурно средство за намаляване на темпертурата. Поставете горещото дете във ваничка с топла вода като за къпане и с постепенно доливане на студена вода намалете температурата.

Кашлица

Народната медицина препоръчва чай от мащерка, бъз, лайка, салвия, подсладени с мед или захар. Дафиновият лист също облекчава кашлицата. 5 листа се варят в половин литър вода около пет минути, прецежда се и се подслажда с мед, когато поизстине.

Традиционна рецепта за откашляне на секретите е отварата от смес на индрише, глава лук с външната обвивка, небетшекер или лукчета, средната част на дюля около семките, счукани орехи заедно с черупките.

Доказана е и следната рецепта при кашлица: една черна ряпа се издълбава така, че да стане като кладенче. Напълва се с мед (2-3 с.л.) или захар и се оставя няколко часа докато се напълни със сок. Приема се по една чаена лъжичка няколко пъти дневно.

Компресите също много успокояват кашлицата. Гърдите на болното дете се намазват с мед и се поръсват със сода за хляб. Отгоре се покриват с надупчен с дебела игла вестник и престоява поне 2-3 часа.

Инхалациите са старо изпитани средство за облекчаване на кашлицата. Големите деца инхалират лайка със сода, при малките е достатъчна инхалацията в банята. Пуснете горещият душ в банята да стане като мъгла и постойте с бебето десетина минути да подиша парата. Така влажният въздух успокоява лигавиците и кашлицата намалява.

Хрема

Народната медицина препоръчва мед и при хремата, стига детето да не е алергично. На голямо дете може да поставите в ноздрите парченца твърд мед колкото грахово зърно.

Отпушващо на носа действа и домашни капки, приготвени от лайка и захар. В кафена чашка отвара от лайка поставете 2 с.л. захар, така че да се получи хипертоничен разтвор. Той отбъбва лигавицата на носа и детето започва да диша спокойно, а лайката има противовъзпалителен ефект.

Носът на голямото дете може да се намаже с домашна свинска мас отвътре, особено ако има корички.

Болки в гърлото

Компресът от извара действа почти мигновено срещу болката и възпалението. В половин литър прясно мляко поставете лъжица оцет и го пресечете чрез варене. Изцедете в марля и така получената извара разстелете между две марли или тензух. Завийте около гърлото, отгоре сложете шал или мъжка носна кърпа. Така да престои поне 4 часа, може и да се спи с него.

Обезболяваща напитка, при това приятна, е следната: 7 листа индрише, 7 бонбони лукчета и седем локума се варят десетина минути и се прецежда. След като стане приятно топла, напитката се дава по 1-2 ч.л. 3-4 пъти дневно.

Източник: ohnamama.bg


В категории: Здраве


Коментари
Флагман.БГ Задължително сложете сода в прането с хавлии Задължително сложете сода в прането с хавлии 20/05/2024, Понеделник 13:20 0
Флагман.БГ Ужасяващо! Откриха тялото на млад мъж на пътя Ужасяващо! Откриха тялото на млад мъж на пътя 20/05/2024, Понеделник 13:00 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Летният сезон стартира с недостиг на 70 000 работници Летният сезон стартира с недостиг на 70 000 работници Българската асоциация за туризъм с писмо до президента и премиера за спешно решение на проблема с издаването на работни визи Извънредно! Инфаркт уби 17-годишен в Бургас Извънредно! Инфаркт уби 17-годишен в Бургас Загиналият е от кв. Акациите, причината вероятно е свръхдоза наркотици Плашещо: Над 1 милион души в трудоспособна възраст у нас са неактивни Плашещо: Над 1 милион души в трудоспособна възраст у нас са неактивни В повечето от общините в България заетостта е под или около 50%, става ясно от доклада Защо държавните служители у нас получават по-високи пенсии Защо държавните служители у нас получават по-високи пенсии Общо работещите българи, за които работодателите у нас внасят осигуровки, към края на първото тримесечие на тази година са 2 252 798 Високите цени на имотите у нас отказват и гръцките купувачи Високите цени на имотите у нас отказват и гръцките купувачи Разходите за строителство в София са по-високи отколото в Мадрид и Барселона Нова магнитна буря удря Земята днес, внимавайте Нова магнитна буря удря Земята днес, внимавайте Очаква се явлението да започне около 18:00 часа българско време На бас, че не знаете за какво служи чекмеджето под фурната На бас, че не знаете за какво служи чекмеджето под фурната 90% от хората нямат никаква идея Хандбалният "Фрегата" е на победа от бронза в първенството Хандбалният "Фрегата" е на победа от бронза в първенството След проведена анкета между клубовете в „А” РХГ за най-добър вратар на първенство за 2023/2024 г. бе определен капитанът на бургазлии Пламен Иванов „Синя България“ - листата на свободните хора с консервативни ценности „Синя България“ - листата на свободните хора с консервативни ценности Искаме да съберем нормалните и разумните, на които им е омръзнало да гледат как политически лидери се замерват с обвинения и компромати, обявиха от автентичното дясно обединение  44 университета затворени заради липсата на дългосрочна целеположена политика? 44 университета затворени заради липсата на дългосрочна целеположена политика? Протестът ни не е толкова заради възнагражденията, обясни проф. Миглена Темелкова
Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно Вместо това открих нещо, което може да се окаже много по-ценно – истинско женско приятелство Израел не бил замесен в смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси Израел не бил замесен в смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси "Не бяхме ние", каза ирански служител, пожелал анонимност Иран потвърди смъртта на президента Раиси Иран потвърди смъртта на президента Раиси Обявяват го за мъченик  Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Няма признаци на живот в останките, съобщи ръководителят на иранския Червен полумесец Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Хороскоп за деня – 20 май 2024, понеделник Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори