×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Боровец стана зимният Слънчев бряг за британците


05 Февруари 2022, Събота, 17:40 ч.
Автор: Флагман.БГ

Скиорите са основният контингент чуждестранни и български туристи в Боровец, докато сноубордистите са значително по-малко

Най-старият ски курорт у нас - Боровец, се превърна в зимния Слънчев бряг за британците. През миналата година те не можеха да напускат страната си, но към момента пътуват до България единствено срещу зелен сертификат. Макар работната седмица да не е приключила, дестинацията вече се „пука по шевовете“, а пистите са огласяни и от големи групи малчугани, пише Монитор.

През настоящия зимен сезон курортът ще посреща още както българи, така и чужденци от румънския, сръбския и македонския пазар По всичко личи, че зеленият сертификат не пречи на никого, който има желание да посети Боровец и да спортува. На опашката за лифта се срещнахме с британката Бриана, която разказа защо е избрала да прекара своята ски ваканция с приятели в Боровец.

„Няколко мои познати са идвали тук преди и ми препоръчаха мястото, тъй като пистите са подходящи и за напълно начинаещи скиори. Пристигнах в България със зелен сертификат и бих се върнала отново с удоволствие, обслужването е на ниво“, коментира тя.

Оказва се, че скиорите са основният контингент чуждестранни и български туристи в Боровец, докато сноубордистите са значително по-малко. Дневният наем на ски, щеки и обувки за каране в светлата част на денонощието излиза 30 лева за възрастен. За 3 дни ще трябва да доплатим още петдесетачка, а за 6-дневни забавления на заснежените писти цената достига 155 лева. Детската екипировка за 1 ден излиза с 8 лв. по-евтина от тази за възрастен, тридневната - с 25 лева, а тази за 6 дни - с 55 лева.

„Шейните са подходящи за деца до 4 години, тъй като са твърде малки за ски училище, бързо губят желание и се уморяват, затова се наемат основно от семейства с малки деца“, поясни Михаил Брайчев - служител, отговарящ за наемането на ски екипировка.

Забавленията за деца са съсредоточени в ниската част на курорта, където се намира ски и сноуборд училището. Продължителността на уроците може да бъде от 1 до 6 дни - по 4 часа дневно. Цените започват от 60 и достигат до 210 лева за най-малките скиори. Ако родителите предпочитат отрочетата им да се учат да карат сноуборд за по 2 часа на ден, то ще трябва да броят между 55 и 195 лева. Най-скъпи се оказват уроците за малчугани от детската градина - 85 лева дневно или 420 лева за 6 дни.

„Идваме много често, защото Боровец е близо до София, пистите са хубави и имаме страхотен инструктор, който обучава цялото ни семейство. Обслужването в България обаче куца във всички сфери спрямо други държави. На фона на цените, които плащаме, не мисля, че би трябвало да е така“, заяви туристът Джоан Абдул Джелил, който е решил да почива в Боровец със семейството си през междусрочната ваканция на дъщеря си.

В случай че туристите вече са напълно обучени да се спускат самостоятелно, могат да се отправят към подножието на пистите, откъдето да се качат на лифта. През настоящия сезон дневната карта е на цена от 75 лева за възрастен и 54 лева за дете, за седмичен достъп до пистите пък ще трябва да си отделят съответно по 400 и 295 лева.

С цел между изчакващите туристи да бъде осигурена необходимата дистанция от метър и половина са обособени специални коридори за придвижване. Носенето на предпазна маска също остава задължително условие. Макар повечето туристи да бяха пренебрегнали това изискване, то те поне се бяха „въоръжили“ с екипировка, включваща очила и ски маска.

От отдел „Информация“ към фирмата концесионер на пистата в курорта поясниха пред „Монитор“, че всички лифтове се дезинфекцират минимум 3 пъти на ден „Бил съм на Боровец два пъти, затова отново избрах курорта за своята ски почивка. Обслужването е чудесно, хората са много мили.

Повечето туристи игнорират мерките, но все пак си личи, че такива са били въведени“, коментира Адам от Великобритания. Макар основният интерес да е насочен към ските и сноуборда, в Боровец се предлагат още наем на моторни шейни, конна езда и ски туринг. Високоскоростната разходка из горските пътеки на Боровец ще ни струва 160 лева за час, ако наемем двойна шейна, и 130 лева за единична такава.

Вероятно една от най-впечатляващите услуги, които предлага курортът, е ски турингът. Той позволява на туристите да навлязат в девствените терени извън ски зоната, а самият маршрут се подбира според индивидуалните възможности на туриста. Те се делят на четири категории - леко, средно и високо натоварване или ниво „експерт“.

Продължителността на планинската експедиция пък може да варира между 1 и 11 часа. Към момента в Боровец предлагат ски туринг по шест ски маршрута в Мусаленския дял и три такива в Мальовишкия. Най-скъпият предлаган пакет е за разходка по маршрута Боровец - Централна планинска школа Мальовица, Ръждавица, връх Камилата - втора тераса връх Мальовица, хижа „Мальовица“ - Боровец.

Цената за 4 души е почти 600 лева, а продължителността на програмата може да достигне 10 часа Често подобни изпитания за човешкия дух завършват с чаша горещ чай в някое от заведенията в курорта. Справка в менютата на два случайно подбрани обекта разкри, че топлата бионапитка струва 7 лева в ресторант на самата ски писта, докато в центъра на града цената му пада до 2 лева.

„Посрещаме много повече туристи, отколкото през миналата година. По-голямата част от тях са англичани“, констатира сервитьорката в едно от заведенията в центъра на курорта Даяна. Тя обобщи, че ресторантьорите в действителност са получили между 2 и 3 пъти по-високи сметки за електроенергия спрямо миналата година, но в разгара на зимния сезон у нас браншовици все пак успяват да покрият разходите си, разчитайки на приходите от клиенти.


В категории: Животът


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
Що?
05.02.2022 21:34:15
1
2
Толкова кофти ли е вече на Боровец, че го сравнявате със Слънчака?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Проклятие ли тегне над бургаския футбол? "Черноморец 1919" изпадна в Трета лига Проклятие ли тегне над бургаския футбол? "Черноморец 1919" изпадна в Трета лига Отборът не успя да спаси професионалния си статут и ще играе при аматьорите през следващия шампионат Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Култовата риалити звезда от Гълъбово вече мина 40 години и възрастта му по-подхожда на двете ергенки от тази на Алек, на когото те са каки Този скален манастир пази тайни за имане и страшна битка Този скален манастир пази тайни за имане и страшна битка Гъстата зелена пелена, покрила възвишенията край западната ни граница, прави намирането на каквото и да било трудна задача Той отиде да печели пари в Нидерландия, но загина по нелеп начин Той отиде да печели пари в Нидерландия, но загина по нелеп начин Младият българин си отиде блъснат от влак Правят нов опит, за да изберат днес Сливенски митрополит, фаворитът Йеротей не е допуснат Правят нов опит, за да изберат днес Сливенски митрополит, фаворитът Йеротей не е допуснат Светият синод започна проверка срещу него и използва тази причина, за да го отстрани от избора Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Дадох му вода, ябълка, каквото имах в джипа. Не се притеснявах, че жена ми и детето също са вътре, разказа спасителят му Дейвид Бегов Любов за Овена, а Телецът да внимава с авантюрите Любов за Овена, а Телецът да внимава с авантюрите Хороскоп за деня – 19 май 2024, неделя  Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало
Почина световноизвестна знаменитост Почина световноизвестна знаменитост Той беше звезда в няколко култови ленти  Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори