×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо не трябва да се слушат съветите на преуспелите хора


26 Декември 2021, Неделя, 19:20 ч.
Автор: Флагман.бг

С новата година идват нови предизвикателства и възможности

Ако се случи така, че да получите съвет от супер успешен бизнесмен, например Марк Зукърбърг, и от фалирал бизнесмен, кого ще послушате? Разбира се, Зукърбърг! Кой не го харесва да говори за правилната стратегия?

Ако сте творческа личност, кого ще послушате – Стивън Спилбърг или забравения от Бога актьор от масовките? Разбира се, първия! Що за въпрос, ще кажете вие. А за тайните на дълголетието ще питате хора, доживели до стоте, нали? Ясно.  Но вие грешите и в трите случая.

Заедно с писателя Дейвид Макрейни ще ви обясним защо.

Да видим защо.

Да вземем за пример Брат Пит. Да си представим, че в деня, когато Брад – млад, амбициозен красавец – се появил в Холивуд, заедно с него там пристигнали още около стотина млади и амбициозни красавци. Възможно е дори някои от тях да са били по-красиви и амбициозни, да са били по-талантливи и дори да са били с връзки. Но накрая, от всички тези сто само Пит успява да се прослави. И тук е главният парадокс: той няма да може да ви обясни как да станете знаменити и да избегнете провала, защото всичките му решения в крайна сметка са се оказали правилни. Само провалилите се могат да ви обяснят как да избегнете неправилните решения – точно тези стотина красавци.

А сега се замислете: такъв един Брат Пит има във всяка сфера – това е някакъв суперуспешен човек, който е съумял да постигне много, от когото всички искат съвети, искат да разберат тайната на успеха му. А в действителност тайната на успеха могат да разкрият не тези, успешните, а тези, които някога са взимали неправилни решения.

Това явление, когато се отчитат данните само на победителите, не обръщайки внимание на губещите, се нарича „системната грешка на оцелелия“

В какво е същността на явлението

Светът откри този феномен през Втората световна война, когато командването на САЩ се опита да увеличи броя на бомбардировачите, които се завръщат от битки. При изследването на оцелелите самолети се изяснило, че всички те били простреляни основно по протежение на крилата и в центъра на долната част на корпуса. Било решено на тези места да се добави допълнителна броня. Логично е, нали?

И да, и не! Намесата на знаменитият математик и статистик Абрахам Валд спасило авиацията от фатална грешка: той отворил очите на всички, като отбелязал, че напротив, дупките на куршумите показват, силните страни на бомбардировача, тези места, където могат да бъдат понесени щети, а местата, където оцелелите бомбардировачи не били повредени - са най-уязвимите места, в които просто не са попаднали куршумите на врага, което и позволило на пилотите да се завърнат у дома.

Така бе фиксирана в статистиката важната „системна грешка на оцелелия“ – лъжлива тенденция за съсредоточаване вниманието върху оцелелите вместо върху загиналите, върху успеха, вместо върху неуспеха.

Защо толкова често допускаме тази грешка?

Сякаш законът е открит, а ние въобще не го вземаме предвид. Защо? Защото използваме тесногръда логика. Ако ни интересува тайната на дълголетието, ще питаме за това някоя стогодишна бабка. И ако тази бабка ни каже, че цял живот е пушила, пила за свое удоволствие, ругала, вие по инерция ще си помислите: „Значи това била тайната на дълголетието! И за какъв дявол аз се мъкна в спортната зала?“

Обаче трябва да имаме предвид, че неоцелелите при такъв режим са в пъти повече. Това, че тя е стигнала до тази почтена възраст е просто късмет, а не тайна на дълголетието.

Затова следващия път, когато слушате напътствените речи на Стивън Спилбърг или на бабката-столетничка, спомнете си за баналната „грешка на оцелелия“:  пазете се от съветите само на успешните хора – вземете под внимание и неуспелите, ако искате да сте победител.

Освен това, в новата реалност е практически невъзможно да преминете точно същия път като Зукърбърг или Спилбърг и да вземете същите решения. Вие никога няма да сте толкова успешен като Спилбърг. Просто, защото на света не му е необходим втори Спилбърг. Светът се нуждае от някой нов.

Източник: Обекти.бг


В категории: Животът


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Примерът е взет от датските общности, които често обичат да празнуват заедно Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Пред съда Светослав обяснил, че прибрал тялото на Десислава, защото в къщата имало плъхове 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина Възрастта влияе върху растежа на косата Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Бургаският конкурс на името на Петя Дубарова не е само най-добрият литературен форум за средношколско творчество Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя В зелените площи като гъби изникнали и над 20 незаконни постройки Едва на 38 години почина известен волейболист Едва на 38 години почина известен волейболист Загуби битката с рака  Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Мъжът й Константинос Хайнас я тласка към ново амплоа Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Това или продължава спираловидно надолу, или се появява някой с диктаторски уклон, който се харесва на хората като възможност за изход, подчерта Първан Симеонов Киче, ти ли си? Киче, ти ли си? Естрандата певица е заприличала на рокаджийката Милена  Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква "Св. Августин" в същия град.
Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред всички възрастови групи и е двойно по-висок, отколкото при хора на възраст над 70 г. Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева Тези естрадни звезди станаха земеделци Тези естрадни звезди станаха земеделци Като истинска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Телевизията в Стокхолм довечера ще заглуши звука от залата и ще пусне изкуствени аплодисменти, докато се излъчва израелската песен Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни 
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори