×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

На прага на зимата: Чакаме за климатик като за телевизор по соца


30 Октомври 2021, Събота, 14:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Складовете на търговците празни, техниците в София с график за след месец

На прага на зимата чакаме за климатик като за телевизор по соца. Проблемът е най-вече в столицата и някой от областните центрове в страната. В големите търговски вериги и специализираните магазини в София се наблюдава сериозен недостиг на отоплителните уреди заради липсата на производство, обясняват служители в тези обекти.

Проверка на „Монитор“ разкри, че в един от най-големите магазини за продажба на техника в страната в сряда разполагаха с едва 40 изложени климатика. Служители пък подчертаха, че складовете им са празни и е възможно съвсем скоро уредът да изчезне и от техните рафтове. Сред предлаганите климатици има такива, произведени в Малайзия, Китай и Полша.

Цените им варират от 750 лева - за мощност 2.6 kW (охлаждане) и 2.8 kW (отопление), до 2700 лева – за уред с 5 kW мощност за охлаждане и 5.8 kW за отопление.

Според персонала в обекта за 20 квадрата стая ще са необходими поне 3 kW мощност. Средният клас климатици се търгуват на цени до 1000 лева, за 200-300 лева отгоре пък можем да открием предложения от по-високия клас. Подобен тип уреди, изложени в голяма верига за бяла и черна техника, са с безплатен монтаж - пускане на 3 метра тръбен път между двете тела.

Доставката отнема 2 дни, а в момента се записват дати за монтаж за ноември. В случай че сме решили да се обърнем към специализирана фирма за монтаж на новозакупено устройство, ще се наложи да броим допълнително между 200 и 300 лева в зависимост от големината на климатика.

В една от най-големите компании в страната предлагат да пуснат до 3 метра тръбен път между двете тела за тази цена, а всеки допълнителен метър също се заплаща. По думите на представител на фирмата монтажът на два климатика би отнел около 4 часа. За посещение в дома или офиса си от техник на компанията обаче ще се наложи да почакаме до 15 декември, когато са първите свободни дати за монтаж. Голям проблем имат хората, решили да се обзаведат с по-особен климатик, като например подов климатик.

В един от магазините за него в столицата се очаква доставка най-рано към средата ноември, а най-ранната дата за монтажа му е за месец по-късно, обясняват новодомци от София.

В Кюстендил хората купуват климатици основно по интернет от онлайн магазините, защото там е по-голям изборът. Причината е липсата на всички разновидности и размери в търговската мрежа в града. Отделно от това спънка за голяма част от тях се оказва липсата на зелен сертификат, което на практика прави невъзможно пазаруване в големите търговски вериги за електроуреди.

„Аз лично имах специални изисквания към климатиците. Закупих си три от един от онлайн магазините, имаше ги в наличност. Иначе цените са според вида и екстрите – има такива от 500 лв., както и други от по 3000 лв.“, коментира кюстендилецът Димитър Росенов, който наскоро оборудвал жилището си с такъв уред за отопление. Сравнително малко са климатиците, които се предлагат в търговската мрежа в Кюстендил, а при желание на клиенти те се поръчват. Чакането е различно - от седмица до 10 дни, обясняват и продавачи.

Няма дефицит на климатици в Бургас. В големите вериги има достатъчно количества от различни модели, специализираните фирми също разполагат с достатъчно наличности на склад. Време отнема единствено монтажът, който се случва два до три дни след заявката. В Стара Загора климатици все още има по магазините, проблемът е, че техниците, които могат да ги монтират, са заети с поръчки и приемат заявки за монтаж края за ноември Климатици и камини има в изобилие в магазините в Добрич.

Можеш да си платиш няколко климатика или камини с пелети без проблем. Проблемът е в монтирането, обясняват управители на магазини. В момента има голям наплив на покупка на климатици и камини с пелети, но фирмите, които разполагат с оторизирани служители да извършват монтажа и издават легитимна гаранция, не достигат. Затова се чака около един месец. Ако човек е сръчен и сам си монтира климатика, не може да ползва гаранция, защото не получава гаранционна карта.

В магазините на най-големите търговски вериги във Велико Търново има доволно много количество климатици, а служителите нямат информация да се е повишило търсенето. Но като цяло в старата столица отоплението с климатици е може би на последно място, след това на газ, дърва, въглища, пелети и на централно парно. В последните двайсетина години климатиците станаха популярни в страната, защото работели на принципа на термопомпата и ефективно оползотворяват електроенергията.

Немалко абонати на топлофикациите у нас се отказаха от услугите на централното парно и си монтираха климатици. Минусът на тези устройства обаче е, че не понасят големи студове и тогава има нужда от допълнителна мощност за отопление на помещенията. Другият недостатък е увеличаването на циркулацията на прах в жилищата и шумът (макар и малък) от агрегатите им.


В категории: Животът


5
Коментара
5
Коментара по темата
5.
Панчо от Попугай
31.10.2021 10:34:34
1
0
През соца , а не по!Тъпа неграмотна сган ,на новинари ми се правят.
4.
Владислав
30.10.2021 23:49:48
1
1
Айде спрете да въртите тази фалшива новина.Точно днес ми монтираха климатика,а го поръчах миналата седмица в събота.Реално можеха още във вторник ,но заради това,че исках да е в събота изчаках с няколко дни.Кви месеци кви 5 лв ви гонят?Ако говорим за климатик от "Лъки бой" за 500лв може и да е така.Но при доказаните марки има и продукти има и монтажници има и график в напълно реалистично време.
3.
напушен
30.10.2021 14:27:03
0
12
#2, a тук "инсценират" липса на монтажници :)
2.
Нищо неочаквано
30.10.2021 14:10:27
1
14
Дори и в САЩ инсценират "недостиг" на стоки за да тормозят хората и да ги скубят на ненормални цени. Това е вторият етап на терора обещан от чичко Клаус, а той винаги си спазва обещанията. Към геноцида с отровите им се добавя и геноцидът причинен от глад и студ.
1.
Геле
30.10.2021 14:06:59
5
7
Наистина ли някой си мисли, че за 1300лв ще вземе климатик "по-висок" клас :)
За 3300 може
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Примерът е взет от датските общности, които често обичат да празнуват заедно Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Пред съда Светослав обяснил, че прибрал тялото на Десислава, защото в къщата имало плъхове 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина Възрастта влияе върху растежа на косата Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Бургаският конкурс на името на Петя Дубарова не е само най-добрият литературен форум за средношколско творчество Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя В зелените площи като гъби изникнали и над 20 незаконни постройки Едва на 38 години почина известен волейболист Едва на 38 години почина известен волейболист Загуби битката с рака  Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Мъжът й Константинос Хайнас я тласка към ново амплоа Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Това или продължава спираловидно надолу, или се появява някой с диктаторски уклон, който се харесва на хората като възможност за изход, подчерта Първан Симеонов Киче, ти ли си? Киче, ти ли си? Естрандата певица е заприличала на рокаджийката Милена  Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква "Св. Августин" в същия град.
Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред всички възрастови групи и е двойно по-висок, отколкото при хора на възраст над 70 г. Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева Тези естрадни звезди станаха земеделци Тези естрадни звезди станаха земеделци Като истинска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Телевизията в Стокхолм довечера ще заглуши звука от залата и ще пусне изкуствени аплодисменти, докато се излъчва израелската песен Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни 
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори