×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как Кристалина Георгиева и Симеон Дянков са издигнали Китай в класация за бизнес


Как Кристалина Георгиева и Симеон Дянков са издигнали Китай в класация за бизнес
Може ли да изкараш една държава по-добра от друга, ако просто смениш начина, по който изчисляваш това?
17 Септември 2021, Петък, 21:41 ч.
Автор: Флагман.БГ

Световната банка, част от която са двамата, е изкарала Китай по-добра страна за правене на бизнес, отколкото тя е в действителност

Може ли да изкараш една държава по-добра от друга, ако просто смениш начина, по който изчисляваш това? Ако може, защо би го правил?

С тези въпроси се е занимавала една адвокатска кантора, произвела новина от световен мащаб: че Световната банка е изкарала Китай по-добра страна за правене на бизнес, отколкото тя е в действителност, пише svobodnaevropa.bg.

Това е станало в момент, в който банката е посветена на увеличаване на капитала си и очаква да получи от Китай 13 млрд. долара. Точно този Китай, който не е доволен от далечното място, което заема в класацията за правене на бизнес, известна като Doing business.

България в тази история

Част от тази световна новина са българите Кристалина Георгиева и Симеон Дянков.

Вътрешен одит и разследване на банката показват нередности в класациите за 2018 г. и за 2020 г. На 20 януари 2021 г. етичната комисия на Световната банка наема адвокатската фирма WilmerHale, за да разследва причините за тези нередности.

През 2018 г. българката Кристалина Георгиева е главен изпълнителен директор на Световната банка, а днес оглавява Международния валутен фонд (МВФ). Това, което я обвързва с глобалната тема за Китай, е ролята й в събития, протекли през 2017-2018 година. По същото време Симеон Дянков е неин съветник.

Самата Георгиева изрази принципно несъгласие "с констатациите и тълкуванията в разследването на нередностите" по отношение на нейната роля в историята. В имейл до Свободна Европа от фонда посочиха, че тя вече е провела "първоначален брифинг с Изпълнителния съвет на МВФ по този въпрос". Симеон Дянков не беше открит за коментар.

Китай и неговото 78-о място в света

В следващите редове са само фактите, както са установени от адвокатската фирма.

Класацията Doing Business за 2018 г., в която Китай заема далечното 78-о място, е публикувана на 31 октомври 2017 г. Китай е особено чувствителен по темата.

Билборд с китайския президент Си Дзинпин в Белград, Сърбия, на 30 март 2021

По това време президентът на банката Джим Ким и главният изпълнителен директор Кристалина Георгиева са заети основно с кампанията по увеличение на капитала на банката. Основен въпрос е как ще бъдат преразпределени дяловете между големите акционери (държави).

Кристалина Георгиева е била „изцяло погълната“ от кампанията за увеличението на капитала.
Те очакват 13 млрд. долара от Пекин да се влеят в капитала на банката. Според един от директорите, цитиран в доклада, Георгиева е била „изцяло погълната“ от кампанията за увеличението на капитала.

Няколко месеца по-рано, още през май 2017 г., висши китайски представители редовно изразяват пред президента на банката своето притеснение, че икономически реформи в Китай не се отразяват на мястото на страната в класацията за условията за бизнес.

Представителите на Пекин дори са предлагали банката да промени методологията за изготвяне на класацията, за да може Китай да се представя по-добре.

Последният месец. Китай пада още по-надолу

В месеца преди публикуването на доклада натискът на китайците се усилва, пише в доклада на WilmerHale. На 12 септември 2017 г. Джим Ким се среща с висш представител на Пекин. Два дни по-късно изпълнителният директор за Китай се среща с отдела за Източна Азия и им казва, че ако резултатите на Китай се подобрят, „всички ще си отдъхнем“.

На 13 октомври висш китайски представител се среща отново с Ким. На следващата вечер той има вечеря с Кристалина Георгиева и я нарича „отговорният човек в банката“, който може да „гарантира“, че реформите на Пекин ще бъдат отразени в класацията.

По същото време членове на екипа на висшето ръководство на банката започват редовно да звънят в отдела за развиващи се икономики и да питат какви резултати „излизат“ за Китай.

Един от сътрудниците на президента на банката пише на друг: „Мисля, че ще се разрева“.

„Изглежда, че резултатите няма да са добри, но не са и толкова лоши, колкото очаквахме“, гласи един от отговорите. След това един от сътрудниците на президента на банката пише на друг: „Мисля, че ще се разрева“.

През октомври има няколко срещи между президента, изпълнителния директор, нейния съветник, ръководството на отдела за развиващи се икономики и екипа, който работи по класацията. Темата е само една – представянето на Китай.

На 11 октомври ръководството получава имейл, че Китай пада със 7 места надолу и се очертава да бъде на 85-о място в класацията. Ръководството пита защо и получава отговор, че показателите на Пекин всъщност са се подобрили, но други страни са напреднали повече и затова изпреварват Китай.

Три дни, в които настъпва обрат за Китай

На 16 октомври 2017 г. екипът приключва работа по класацията. Няколко часа по-късно сътрудник на президента Джим Ким пише на шефа на екипа:

„Направи така, че въпросът с мястото на Китай да бъде обяснен... Джим няма да е доволен, ако обяснението не е ясно, а и ако няма план за справяне с политическите последици“.

На следващия ден в офиса на президента е организирана среща с Кристалина Георгиева, директора за развиващи се икономики и членове на екипите им. В поканата пише „среща за Doing Business“. Имейлът е изпратен и до Симеон Дянков, съветник на Георгиева, но данните от системата за достъп показват, че той не е присъствал.

Следва поредица от срещи, на които ръководството настоява да се намери начин за подобрение на резултата на Китай. Една от обсъжданите възможности е да се промени методологията и данните за специалния административен регион Хонконг и Тайван също да бъдат включени в тези за Китай. После идва идеята да се добавят и данните за друг специален административен регион, Макао. Оказва се, че съответният отдел на Световната банка не събира данни за Макао и така в играта остава само Хонконг.

Предварителните изчисления показват, че Китай ще се изкачи с 8 места – от 78-а на 70-а позиция, ако бъдат добавени данните за Хонконг. Някои представители на екипа не одобряват това действие. Тогава президентът Джим Ким нарежда класацията да не се публикува, докато не се постигне съгласие.

Георгиева и Дянков поемат нещата

В този момент започва намесата на Кристалина Георгиева, главен изпълнителен директор на банката по това време.

На 18 октомври тя събира в офиса си всички замесени и обявява, че вече тя отговаря за този въпрос. Георгиева казва, че не могат да добавят данните на Хонконг по политически причини и трябва друго решение. Един от експертите предлага да сменят стандартната методология и вместо да усреднят резултата на Китай, да използват данните за двата най-развити региона – Пекин и Шанхай. Георгиева поръчва да се провери този вариант.

На следващия ден идва резултатът – този вариант не върши работа, защото би подобрил резултата и на конкурентните на Китай страни в класацията.

Оттук нататък Симеон Дянков отговаря за въпроса.

На 18 октомври следобед един от ръководителите на екипа, който изготвя класацията, е инструктиран, че по нареждане на Георгиева оттук нататък Симеон Дянков отговаря за въпроса. Бившият български финансов министър започва да работи тясно с екипа, за да намерят начин как да повишат позицията на Китай.

Фокусират се върху правната рамка за правене на бизнес и няколко скорошни промени, извършени от Пекин. В крайна сметка, екипът добавя точки в показателите „Започване на бизнес“, „Правна сигурност“ и „Получаване на кредит“. След корекция на точките по различни показатели и ново преизчисление, Китай се изкачва със 7 позиции, от 85-о до 78-о място. Предложението е изпратено до Дянков, който отговоря с имейл:

„Отлична работа. Можете да публикувате“.

Седмица по-късно Кристалина Георгиева отива в дома на един от ръководителите на Doing Business, за да получи хартиено копие от класацията. По време на разговора пред къщата, Георгиева коментира, че е минала „твърде необичайна година“ и благодари на колегата си, че е помогнал „да се разреши проблема“ с Китай.

По време на интервюто с WilmerHale, Георгиева казва, че това е бил първият и последен път, когато тя е посещавала в дома му този служител. Тя не си спомня защо се е наложило да се отбие, вместо да получи копие от класацията в офиса си.

Симеон Дянков и случаят със Саудитска Арабия

Година по-късно, през септември 2018 г., започват да идват оплаквания и от друга държава. Саудитска Арабия също не е доволна от мястото си в класацията.

През август 2019 г. екипът подготвя чернова на класацията за 2020, в която има раздел за "Най-напредналите страни за годината". На първо място е Йордания, следвана от Саудитска Арабия.

По това време Симеон Дянков е директор на отдела за развиващи се икономики в Световната банка. През септември той нарежда на екипа, изготвящ класацията, да намери начин така да промени данните, че Йордания да не е на първо място. Дянков обяснява пред адвокатите от WilmerHale, че по това време Йордания изпитва икономически и социални трудности и затова класацията няма да е достоверна, ако страната е на първо място.

Дянков изпраща представител на екипа на Doing Business в Йордания да провери дали декларираните от правителството реформи са истински. Заключението на този служител е, че данните на Йордания са коректни. Тогава, по указания от Дянков, служителите започват да търсят начин да увеличат оценките за Саудитска Арабия.

Дянков обяснява, че натискът за това е дошъл от вицепрезидента за Близкия Изток и Северна Америка. На 30 септември Саудитска Арабия получава още една точка заради условията за кредиторите и така показателят "Правна сигурност" достига 4, вместо 3 точки. Това измества Йордания от първото място.

Разследването не е установило данни за намеса на ръководството на банката в този случай.

Името на Симеон Дянков се появява и по повод представянето на Азербайджан в класацията за 2020 г. Екипът на Doing Business е стигнал до заключението, че правителството в Баку напредва с реформите. Дянков обаче е настоял да се отнемат някои от точките. В интервюто пред адвокатите той поддържа тази своя позиция и казва, че е скептичен към правителството на Азербайджан и отново би поставил под съмнение данните им.

И в този случай разследването не е установило данни за намеса на ръководството на банката.


В категории: Бизнес , Политика


22
Коментара
22
Коментара по темата
22.
grob
18.09.2021 12:23:37
1
3
боклуци,сър
21.
до 20
18.09.2021 11:28:06
2
5
Е, може и да са наречени за фалшиви бушони на официалната циркова сцена, но това нищо не означава и не е повод за никаква радост...
20.
Сикишев
18.09.2021 11:11:09
1
7
Кристелина и Симеон вече са пътници световният финансов "ЕЛИТ".Ако ги съдят в "ЮНАЙТЕД СТЕЙДС" животът им ще приключи във някой федерален затвор
19.
Относно интригата ООН
18.09.2021 11:06:54
0
5
Швейцарският журналист отбелязва и щастливия според него край на интригата в ООН, след като Георгиева, зад която са застанали Еврокомисията и ЕНП, се е провалила, получавайки два "червени картона" от две от постоянните членки на Съвета за сигурност.
18.
Още от статията
18.09.2021 11:05:59
0
5
Кугелман е проучил и връзките на Георгиева с "Мултигруп" чрез редица нейни близки роднини, включително дъщеря й Десислава Кинова - служител в предица от компании на конгломерата.
17.
Кристалина била голям гаф
18.09.2021 11:04:53
0
4
Швейцарски журналист пише, че Кристалина е "голям гаф"

ето и статията:

https://sputnik.bg/balgariya/shvejtsarski-zhurnalist-pishe-che-kristalina-e-golyam-gaf-19966
16.
546 Y 569
18.09.2021 11:01:36
0
5
Прав си! За шеф на ООН беше номинацията. Тогава най-голям шанс имаше Ирина Бокова, като шеф на Юнеско. Обаче Бойко се опита да лансира тая "мома". Боковите простотии край нямат
15.
Светозар
18.09.2021 10:54:07
1
5
Тия двамата за пари ще продадат и майките си!!!
14.
Лъжи и машинации,
18.09.2021 10:36:16
1
9
както обикновено, както и със сегашната мръсна измама, както и по всички въпроси! Нищо ново под слънцето! Единственото ново е, че вече можем да се "гордеем" с родни представители сред най-големите международни престъпници.
13.
това са
18.09.2021 10:26:21
3
9
Кадрите на Боко - лъжци крадци подлеци интиганти. Тази не беше ли дето развали работата на нашия човек за Юнеско.
12.
Боко+Кристалинка=...
18.09.2021 09:53:47
1
11
Нали се сещате, че и България я бутнаха изкуствено нагоре по времето на Боко. Те с Кристали четох са си първи дружки. Спомняте си как Боко гордо развявяше повишението на кредитния рейтинг от Фич. Ами, че те нали се водят първо по данните на Световната Банка.
Защо тогава другите две агенции не мръднаха рейтинга на България???
Можеби защото знаят, че Световната Банка е поредната прогнила ябълка подобно на СЗО.
Кви рейтинги, кви пет лева! Чуждестранните инвестиции паднаха до по-малко от 1% от БВП в България по времето на Боко. А бяха близо 10% когато встъпи на власт преди 12 години.
11.
546 Y 569
18.09.2021 09:51:20
2
5
Нещо бъркаш. Кристалина избщо не е имала никакво желание да става шеф на Юнеско, още по малко пък кандидатства за тая мижава длъжност. Тя беше кандидат, ни повече, ни по малко за шеф на ООН. Но сега рано или късно ще трябва да си подава оставката. Това не е България. Тука всчко чудо за три дни. Чекмеджета , кюлчета, ин хаус поръчки, милиарди от хвърляни от джипки. Накрая всичко се забравя, но натрупаното се ползва от крадците.
10.
Mon
18.09.2021 09:34:40
3
7
Герберисти,Сър!
9.
Без думи
18.09.2021 08:42:36
1
13
И назначила племеника си Симеон Дянков за съветник... Изобщо не е конфликт на интереси
8.
Според мен тази е кофти човек
18.09.2021 08:40:42
0
13
Помните ли когсто Сталинка искаше да вземе номинацията на Ирина Бокова за шеф ма Юнеско? Бойко се чудеше как да лансира нейна номинация за шеф на Юнеско и цяла Европа му се смееше, защото беше готов да прецака държавата си, като издигне неизбираемата Сталинка и замени кандидатурата с най-голям шанс. Още тогава много ми падна в очите тази кариеристка
7.
До #
18.09.2021 07:23:21
4
12
И ако се срине какво? Да не би Земята да спре да се върти?
6.
#
18.09.2021 06:51:17
16
7
Много ми е интересно ако икономиката в Китай спре вие на какви устройства ще си пишете тъпите коментари и какво ще си облече те и обуете.
5.
Да да
17.09.2021 23:56:55
2
24
Ерата на баба Меркел приключва и се почна от боко тиквата и всички сложени там от него, още ще има уж изненадани като тая вещира, ама къде сте тръгнали да хитреете бе сталинке с тоя мушморок, те онея са мошеници от 400години поне, те тръгнали поп музика да правят от чалга държава
4.
Само важното
17.09.2021 22:23:27
1
39
Сталинка е мръсната родоотстъпница която 96-та докара сорос у нас като негова дясна ръка, но жан виденов който всички осират, ги отсвири. После и го съсипаха и докараха виденовата зима. За съжаление малко хора помнят фактите. А този същият урод е лансиран и хвален години наред от бойко. Та кои са соросоидите, последно...?!
3.
каничиуа
17.09.2021 22:18:11
0
16
ами ние това го можем най-добре
2.
Иво
17.09.2021 22:14:17
6
30
Байдън ги зарита с шамари герберите наред.И за капак Меркел хваща пътя.Остана само един Манфрет Вебер ама и той нещо млъкна.
1.
Ами
17.09.2021 21:55:22
0
36
Може, те са от България все пак, а кръвта, вода не става. Да не забравяме и че са били част от български управленчески решения. Едната като еврокомисар, а другия като министър. Та, не е учудващо.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Проклятие ли тегне над бургаския футбол? "Черноморец 1919" изпадна в Трета лига Проклятие ли тегне над бургаския футбол? "Черноморец 1919" изпадна в Трета лига Отборът не успя да спаси професионалния си статут и ще играе при аматьорите през следващия шампионат Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Култовата риалити звезда от Гълъбово вече мина 40 години и възрастта му по-подхожда на двете ергенки от тази на Алек, на когото те са каки Този скален манастир пази тайни за имане и страшна битка Този скален манастир пази тайни за имане и страшна битка Гъстата зелена пелена, покрила възвишенията край западната ни граница, прави намирането на каквото и да било трудна задача Той отиде да печели пари в Нидерландия, но загина по нелеп начин Той отиде да печели пари в Нидерландия, но загина по нелеп начин Младият българин си отиде блъснат от влак Правят нов опит, за да изберат днес Сливенски митрополит, фаворитът Йеротей не е допуснат Правят нов опит, за да изберат днес Сливенски митрополит, фаворитът Йеротей не е допуснат Светият синод започна проверка срещу него и използва тази причина, за да го отстрани от избора Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Дадох му вода, ябълка, каквото имах в джипа. Не се притеснявах, че жена ми и детето също са вътре, разказа спасителят му Дейвид Бегов Любов за Овена, а Телецът да внимава с авантюрите Любов за Овена, а Телецът да внимава с авантюрите Хороскоп за деня – 19 май 2024, неделя  Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало
Почина световноизвестна знаменитост Почина световноизвестна знаменитост Той беше звезда в няколко култови ленти  Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори