×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Морето завря от риба, сафридът сам скача в лодките


03 Септември 2021, Петък, 15:20 ч.
Автор: Флагман

Доcĸорo подобно нещо се беше cлyчвало cамо c паcажи от xамcия

Морето край Варна завря от сафрид, а рибата се смеси с къпещите се по плажовете. Тези дни на Oфицеpcкия плаж xоpата бyквално плyваxа междy cафpида, разказват летовници. Доcĸорo подобно нещо се беше cлyчвало cамо c паcажи от xамcия. Рибари споделят, че край Галата рибата скачала направо в лодките. С добър улов се хвалят и колегите им от „Фичоза“ край Ваpна и „Карантината“ в Аспарухово, пише вестник Монитор.

Невиждано

Подобно изобилие не е имало от 60-те години на миналия веĸ, твъpдят старите варненски бараби, според които даляните по брега са пълни с риба. Освен гъмжилото от cафpид пpодължава и уловът на чеpнокоп, но той все още е дpебен и се лови на чепаретата или попада в мрежите сред сафрида. Пред устието на Камчия се появи и лефер, което дава надежди за нови пасажи от желаната риба. Вечер излиза и илария.

От близо 2 седмици на берекета се радват и професионалните рибари, които с лодки и корабчета преследват пасажите от Калиакра до Варна. „Вадим сафрид, барбуната засега е малко, но пък от 2-3 дни излиза дребен чернокоп, което пък е показател, че този сезон ще го има“, сподели пред вестник "Телеграф" Емил Милев-Лаврака от рибарското сдружение „Черноморски изгрев”. Риболовната им флотилия ловува от няколко дни пред Варна, като пасажите със сафрид се движат на юг. В мрежите попада и лефер, а през последните няколко дни и циганка – дребен паламуд, което също дава надежди за добра реколта през есента. „Уловът е добър, в морето има риба и хората са доволни от това, което засега се хваща в мрежите. Щом още в края на август има такива количества, надявам се да продължи до Нова година“, коментира още Милев.

Прогнози

Опитните рибари прогнозират добър сезон, защото хайверът остана тук. През август водата стигна до 27 градуса, но през юни и юли тя беше 20-22 градуса и както се казва, хайверът се хвана, обясняват те.

В морето на юг вече се забелязват и първите пасажи дребен паламуд, наречен циганка. Той е с много малки размери и не става все още за консумация, обясняват рибари. Те обаче са обнадеждени и смятат, че след двайсетина дни паламудът ще е достатъчно наедрял, за да напълни мрежите. "Прогнози не даваме, защото сме суеверни. Нищо не се знае, щом става въпрос за паламуд. Както го има на талази и – хоп - изведнъж изчезва, буквално за една вечер. Затова само се молим на добра есен, дано мрежите ни тази година са пълни", предпазливо коментират риболовци. 

Паламуд

В средата и към края на септември рибарите чакат да се появи паламудът, смятан за най-капризната и непредвидима риба. Може да дойде на талази и морето да почернее, а на другия ден да изчезне изведнъж. Никой не знае как и защо се случва, затова и когато се заговори за паламуд, старите морски вълци са пестеливи на думи и прогнози. След седмица-две дребните екземпляри циганка наедряват, това обикновено се случва в края на септември. А към края на октомври, когато свършва риболовният сезон, се появява така нареченият турук, това са най-едрите и тлъсти паламуди, които достигат от 1,2 до 4 кг парчето. 

Ветераните с богат опит зад гърба си твърдят, че за да има рекорден улов на паламуд, първо трябва да има хамсия, с която той се храни. Те си спомнят, че най-много риба е имало през 2016-а и 2010-а година. 

През първата половина на септември започна да излиза и първият чернокоп и карагьоз. Към края на септември се очаква мрежите да се напълнят с кефал, платерина и охранен лефер.

В последните години в крайморските кръчми се наложи неписаното правило, че колкото струва килограм риба в магазина, толкова струва и в ресторанта, но за порция. Така за порция пресен сафрид на скара цената е 12 лева, порция пържени попчета струват 10 лева, а калканът, сервиран в чиния, върви по 25-30 лева. 


Борсите се напълниха с прясна стока

От десетина дни рибната борса във Варна е пълна с купувачи, които са изгладнели за прясна стока, споделят търговците. Щандовете са пълни с прясна едра кая, сафрид и чернокоп, илария, платерина и морски кефал, които се харчат като топъл хляб. Заради изобилието от сафрид цената му падна и пенсионерите вият опашки за граца (дребен сафрид). Много от тях се подсигуряват с по 5–10 килограма наведнъж, като осоляват и мариноват или пълнят фризерите за зимата. „Всички са доволни. От една страна, най-доволни са рибарите, които си вадят хляба от морето, а от друга – доволни са и хората, защото рибата на пазара е прясна и евтина. Доволни сме и ние“, коментират търговците. На рибните пазари в Бургас в момента се предлагат пресни попчета в изобилие. Те се ловят целогодишно и цената им на рибните борси е закована от 8 - 10 лева в зависимост от размера. Едрият сафрид на юг се продава по борсите на цена от 10-12 лв. килограм. Грацата върви по 8 лева килото. На пазара се предлагат и пресни скариди по 10-12 лева килото. Мидите вървят по 4 лева за килограм с черупките, а изчистените ядки тръгват от 10 лева. На даляна продадена на едро рибата върви с 30% надолу. Търговците изкупуват от рибарите попчето за 5-6 лв., скаридите по 7 лв., а калкана по 15-20 лева. На пазара калканът се продава замразен и струва от 23 до 30 лева. 


В категории: Варна


6
Коментара
Флагман.БГ По какво личи, че той не би ви изневерил По какво личи, че той не би ви изневерил 12/05/2024, Неделя 22:00 1
Как се забавляват зодиите
Как се забавляват зодиите 12/05/2024, Неделя 21:20 0
Флагман.БГ Голям успех за куклени актьори от Бургас Голям успех за куклени актьори от Бургас 12/05/2024, Неделя 19:15 1
6
Коментара по темата
6.
Тя
04.09.2021 10:35:13
0
0
Интересно,а в магазините масово само скумрия ,що тъй ?
5.
Горски
03.09.2021 20:30:44
0
1
Добре че нямам лодка, щях да се удавя
4.
ХХ
03.09.2021 17:13:08
1
10
надувай те цените още .
ще ям само паржоли телешко и агнешко .
Калкан 30 лева за килограм какво продавате вие бе хахах
3.
Т
03.09.2021 17:08:57
0
3
Това е така защото има много ако в морето, хапват рибките, енергизират се и скачат сами в лодките
2.
БЛА БЛА ЗА ОВЦИТЕ
03.09.2021 15:58:56
2
8
РИБАРСКИ ЛЪЖИ ""хванах риба ей с такова ОКО""ХХАХА
1.
Ееееее
03.09.2021 15:29:33
1
16
Не се хвалете, че сега ще кажат от Европа, че има нещо и по рибата и ще трябва и нея да избивате.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Майката на Атанас Градев съкрушена от мъка, настоява за доживотна присъда за убиеца Омар Майката на Атанас Градев съкрушена от мъка, настоява за доживотна присъда за убиеца Омар Не са знаел какво идва срещу тях, каза бащата на доблестният полицай, който с колега си Йордан Илиев от Бургас, загина, пометен от автобус, пълен с мигранти Скъпа кола осъмна без гуми и джанти Скъпа кола осъмна без гуми и джанти Щетите са за над 20 000 лева Арестуваха собственика на оръжието, с което синът на Явор Божанков простреля друго дете Арестуваха собственика на оръжието, с което синът на Явор Божанков простреля друго дете  Разследващите работят се по всички възможни версии за нелепия инцидент По какво личи, че той не би ви изневерил По какво личи, че той не би ви изневерил Партньорът ви е доказал, че няма от какво да се притеснявате, когато не сте заедно. Установили сте дълбоко доверие помежду си 4 грешки в любовта, които неуверените хора правят 4 грешки в любовта, които неуверените хора правят Концентрирате се върху собствените си емоции Двуметров хищник се появи в Черно море, Чикагото от „Ченгене Скеле“ изкара грубера най-вкусната риба Двуметров хищник се появи в Черно море, Чикагото от „Ченгене Скеле“ изкара грубера най-вкусната риба  90 на сто от обитателите на рибарското селището не са чували за нея, но Георги Димов е ловял 400-килограмови екземпляри в океана Как се забавляват зодиите Как се забавляват зодиите Водолеите обичат общуването, а Близнаците обичат шумните забавления в многолюдна компания Хаос на гарата в Карнобат, 20 пътници мизерстват Хаос на гарата в Карнобат, 20 пътници мизерстват Как може след 4 години ремонт, гарата все още да няма  нито едно електронно табло  показващо пристигащите и заминаващите влакове, вайка се един от потърпевшите  Такъв крем с маскарпоне и ананас не сте яли Такъв крем с маскарпоне и ананас не сте яли Вижте рецептата Убедителни причини защо е добре да се разходим след вечеря Убедителни причини защо е добре да се разходим след вечеря Кратка разходка след последното ви хранене има много положителни ефекти върху  тялото и ума
Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Роджър Корман си отиде на 98 години Пожар избухна в мол във Варшава Пожар избухна в мол във Варшава Няма данни за пострадали
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори