×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

40% от гимназистите са сексуално активни, а 6% пушат марихуана всеки ден


21 Август 2021, Събота, 09:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Депресия, затлъстяване и споделянето на голи снимки са едни от другите най-често срещани проблеми при тийнейджърите

Напредването в технологиите означава, че днешните тийнейджъри се срещат с проблеми, с които предните поколения досега не са се сблъсквали. Докато някои от тях не са точно нови, интернетът е променил или увеличил повечето.

Разпространението на дигитална комуникация е променило начина, по който младите общуват с техните връстници или обектът на техните интереси. Заради това много тийнейджъри имат липса на междуличностни умения за общуване, като например - да разбират чужди сигнали и намеци. Много от тези липси могат да бъдат свързани с прекаленото използване на технологии.

Социалните медии и навикът за постоянно чатене на младото поколение, както и начинът, по който те възприемат интернета, променя начина им на общуване, връзките, как учат, тренират и още много други неща. Средностатистическият тийнейджър прекарва повече от девет часа на ден, използвайки електронни устройства.

Ето и Топ 10 социални проблема, с които децата се сблъскват всеки ден.

Депресия

Според Националния институт по душевно здраве приблизително 3,2 милиона юноши в САЩ са имали поне един голям депресивен епизод през 2017-та. Това означава, че около 13% от тийновете може да преминат през депресия още преди да влязат в зряла възраст. Анализите на изследователският център докладват, че нивата на депресия са нараснали сред юношите, най-вече при момичетата, през предходното десетилетие когато около 8% от младите са съобщили, че са изпаднали в депресия през 2007 година. Някои проучвания обвиняват технологиите за нарастването на проблемите в душевното здраве.

Прекарването на прекалено много време над електронно устройство може да предотврати младите от лични дейности с техните връстници, като спорт, който може да помогне с отблъскването на депресията. Те също така преживяват нови условия, например „страх от изпускане“ или още наричан от английски FOMO (Fear Of Missing Out), което по-нататък води до чувството на самота и изолация. Депресивните състояния се лекуват, но е важно да се потърси професионална помощ. Ако вашето дете изглежда отдръпнато, изпитва промяна и проблем със съня или започне да се представя зле в училище, запишете му час за психолог или се свържете с професионалист по душевно здраве. Не се замисляйте дали да окажете помощ на вашия тийнейджър, ако забележите тези симптоми.

Тормоз

Според Национален център по статистика на образованието, около 20% от тийнейджърите в САЩ са изпитали тормоз след 2017 г. Едно обяснение, което проучването е цитирало, е това за прекомерното използване на социалните медии от тийнейджърите, което е направило тормоза много по-публично изявен. Всъщност, кибертормозът е станал по-разпространен. Говорете с вашето дете за тормоз редовно. Дискутирайте какво може то да направи в случай, че изпита нещо подобно. Също така е важно да говорите кога и как младият да получи помощ от възрастен. Напомнете му, че това да потърси помощ не е слабост, а напротив даже – показва кураж. Никога няма да бъде лесна тема за обсъждане това, че някой му се е подиграл по един или друг начин.

Сексуални отношения

Базирано на данните на Надзор на младежкото рисково поведение, 39,5% от гимназистите са сексуално активни. Това означава, че сексуалната активност е намаляла леко през последното десетилетие. За щастие раждаемостта при тийнейджърите също е намаляла през последното десетилетие. Млади родилки, на години от 15 до 19 са отчетени за 5% от всички родилки през 2017-та. Това обаче не означава, че всички използват предпазни средства. От 20 милиона нови полови болести всяка година, повече от половината са открити сред хора от 15 до 24-годишна вързраст. Родителите може да не са запознати с това, че детето им е сексуално активно. Говорете с вашето дете за секс, дори да не мислите, че то вече е имало полов контакт.

Наркотици

През 2017 година, около 6% от големите в гимназията са използвали марихуана ежедневно. Употребата на марихуана надвишава употребата на цигари сред младите днес. Много тийнейджъри вярват, че тревата е по-малко вредна сега, отколкото в предните години. Това ново възприятие може да се дължи на променящите се закони около марихуаната. В останалото време друга предполагаема употреба на наркотици се държи стабилно на най-ниски нива според проучване, публикувано от Националния институт по наркомания. Използването на наркотици от тийнейджърите през 2017 е била най-ниско, като проучването е започнало през 1975 година. За жалост младите често подценяват колко лесно може да се пристрастиш към нещо. Не разбират рисковете, свързани с предозирането. Бъдете сигурни, че говорите с тях за тези рискове възможно най-редовно.

Алкохол

Към 2017 г. употребата на алкохол и пропиването показват значителен спад сред тийнейджърите. Въпреки това, 29,3% от гимназистите продължават да съобщават за пиене на алкохол през последния месец. Говорете с децата си за рисковете на пиенето при непълнолетните. Образовайте ги за опасностите, включително и фактът, че алкохолът може да окаже сериозни проблеми върху техният още развиващ се мозък.

Затлъстяване

Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията около 20% от 12 до 19-годишните са затлъстели, като латиноамерикански или тъмнокожи деца са по-склонни към наднормено тегло или затлъстяване. Настрани от факта, че по-едрите деца са честа мишена за тормозещите, те са и пред много по-голям риск от диабет, артрит, рак и проблеми със сърцето. Те също така могат и да страдат от проблеми с образа на тялото им и често развиват хранителни разтройства като вреден начин да променят начина, по който изглеждат. Родителите често не го забелязват и не са запознати с тези проблеми. Проучвания показват, че родителите не обръщат внимание, когато децата им са с наднормено тегло. Те често подценяват килограмите на детето си и рисковете, на които то е изложено. Говорете с него за тези неща, може да се обърнете и към педиатър, който най-добре знае на каква възраст какви килограми са нормали, за височината и т.н.

Академични проблеми

Около 5% от гимназистите напускат училище всяка година в САЩ. Напусналият училище е вероятно да взима 200 000 долара по-малко, в сравнение с човек с диплома, което може да окаже сериозно влияние на бъдещето на един млад човек. Вече не напускат само „проблемните тийнейджъри“. Някои юноши изпитват огромно напрежение за това да влязат в добър колеж или университет и това ги подтиква да напуснат училище преди да завършат. Следете образованието на детето, подкрепяйте го и бъдете готови да асистирате, ако то има проблеми по темата.

Натиск от връстниците

Натискът от връстниците не е нещо ново, но пък за сметка на това социалните мрежи го поставят на съвсем друго ниво. Така нареченият от английски „sexting“, например, е голям повод за притеснение, защото много от младите не се интересуват от дълготрайните последствия, до които може да доведе това да споделиш свои по-лични снимки. Споделянето на голи снимки обаче не е единственото нещо, което децата са принудени а правят. Все повече и повече деца са принудени към нежелан сексуален контакт, да взимат наркотични вещества и дори да тормозят други деца. За да предпазите своето дете от нещо такова, давайте им правилни насоки, учете ги да взимат правилни решения в живота и да устояват на такъв натиск. Кажете им какво може да се направи, ако случайно се случи нещо такова с тях, как да се справят с проблема, дори с ваша помощ. Понякога младите взимат глупави решения и могат да бъдат прекалено уплашени да говорят с някого и да поискат помощ. Демнострирайте, че вие бихте ги изслушали без да ги съдите или да има бурни реакции, вместо това намерете спокоен начин да помогнете с решаването на проблема.

Социални мрежи

Фейсбук, Инстаграм и Туитър могат да бъдат много добър начин тийнейджърите да намират бърза комуникация един с друг, но също така могат и да бъдат голям проблем по няколко причини. Например, социалните медии могат да изложат детето на кибертормоз, нападки и много още. Както има много предимства, така има и много рискове. Социалните мрежи могат да имат негативно влияние на приятелствата и много променя начина, по който младите излизат на срещи и имат връзки. Може да повлияе много и на тяхното душевно здраве. Каквото и да предприемете за жалост обаче, детето все някога ще се срещне с неприятни хора, нездравословни изображения и сексуално съдържание онлайн. Докато има мерки, които биват предприемани, за да се намали опасността, която децата срещат в интернет, е важно родителите да се информират какво става.

Екранно насилие

Тийнейджърите все някога ще се сблъскат с агресия в интернет. Не само по телевизията, в музиката и филмите. Много от днешните видеоигри показват неприлични сцени, побоища и много агресия. През последните няколко десетилетия, проучвания показват, че гледането на неща, съдържащи агресия може да докарат до липса на емпатия и необуздано държание. Други проучвания са показали, че номер едно на факторите, които определят държанието на децата е начинът, по който техните родители се държат и мислят. Според Медиите на здравия разум, колкото повече насилие гледат родителите, толкова означава, че те са съгласни техните деца да гледат също. Тийнейджърите трябва да се научат как да различават кое е добро и кое е лошо за социалните медии. Това е в сила и за българските тийнейджъри, за които - сигурни сме - статистиката не е кой знае колко по-различна.

Източник: Катя Ивова, по материали на verywellfamily.com


В категории: Просвета


2
Коментара
Флагман.БГ Ергена е жалко, мамино детенце Ергена е жалко, мамино детенце 17/05/2024, Петък 10:29 0
2
Коментара по темата
2.
анонимен
31.03.2022 00:32:36
0
0
срам и позор !!!!! деца правят деца ! УЖАС ! аз съм на 57 години и НИКОГА не съм палил "масур" ...., НИКОГА не съм пил алкохол ...., НИКОГА не съм правил секс ..., :(
1.
Поне напишете, че не е за България
21.08.2021 09:27:01
0
9
Бях сигурен, че статията не се отнася за България. Не защото и при нас не е така, че даже и по-зле с наркотиците, а защото у нас не е правено такова социологическо проучване
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Има ли право Кирил Петков да използва кола на НСО Има ли право Кирил Петков да използва кола на НСО Според бившият заместник-ректор на академията на МВР Милен Иванов колата, в която е пътувал бившият премиер, не се е движила много бързо Блъфирал ли е Венцислав Караджов, че ще има много пострадали, ако полицаи влязат в дома му? Блъфирал ли е Венцислав Караджов, че ще има много пострадали, ако полицаи влязат в дома му?  Осъденият на доживотен затвор бивш полицай е говорил, че се е подготвил с опасни вещества, но такива не са открити Преписването невъзможно? Над 800 квестори на матурата в Бургаско Преписването невъзможно? Над 800 квестори на матурата в Бургаско Момичета, които се явяват на държавния зрелостен изпит, споделиха, че се надяват да им се падне „Приказка за стълбата“ Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Над 50 000 дванайсетокласници се явяват на първия задължителен зрелостен изпит Драмата в Пловдив приключи, барикадиралият се бивш полицай се предаде Драмата в Пловдив приключи, барикадиралият се бивш полицай се предаде След цяла нощ убеждаване от психолози и с полицаи, той не е изпълнил заканата си Късмет за Везните, а Лъвът да внимава с парите Късмет за Везните, а Лъвът да внимава с парите Хороскоп за деня – 17 май 2024, петък Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) На място има полицейски екип и психолози РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" Санкциите за търговците нарушители започват от 3000 лева 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат Вижте в следващите редове кои качества силният пол намира за атрактивни 4 черти на поведение издават ниско самочувствие 4 черти на поведение издават ниско самочувствие Ето кои са те 
САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори