×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Непоказвани документи потвърждават българския характер на Илинденско-Преображенското въстание


01 Август 2021, Неделя, 17:00 ч.

Те съдържат доста ценна информация, в това число способна да обърне досегашните тези на историографията, заяви Евгений Еков

Непоказвани документи и снимки разбиват митове, свързани с Илинденско-Преображенското въстание. Те бяха представени от Евгений Еков, главен експерт в „Централен държавен архив“ на Държавната агенция „Архиви“, пред БГНЕС.

„Те съдържат доста ценна информация, в това число способна да обърне досегашните тези на историографията, в това число и нашата. Изпускам, това което твърдят в Скопие, защото там фалшификацията е пълна, както става ясно и от документите“, заяви той.

Еков обяснява, че тези документи са от фондовете на членове на главния щаб на въстанието Анастас Лозанчев, Дамян Груев, Михаил Герджиков, както и от фондове на Македонските патриотични организации и на Иван Михайлов. Те са свързани с начина, по който е взето решението за обявяването на Илинденско-Преображенското въстание през януари 1903 в Солун, за помощта, която оказва българската държава при подготовката и вдигането на въстанието, също така за някои от ръководителите и четите, които участват в него. Той разкрива множество митове, свързани с въстанието, пише epicenter.bg.

„Основният мит е, че въстанието не е българско, а е македонско по етнически характер. Вторият мит е, че българската държава няма никакво участие в неговата подготовка и провеждане. Третият мит е, че става дума за две въстания – Илинденско на македонците и Преображенско – на тракийците“, изброява експертът и продължава: „Четвъртият мит е, че България едва ли не е загърбила последиците от това въстание, което не е така“, подчерта Еков.

Това се доказва от документите на тайния кабинет на княз Фердинанд I, които не са показвани досега, но дават различна от изкривената от идеологеми „история“, твърдяща, че князът е бил студен и е загърбил съдбините на българите в Македония и Тракия.

„Един от документите доказва пряката връзка на българската държава, конкретно на министъра на войната ген. Стефан Паприков при взимане на решението за въстанието. Това е част от рапорт на управляващия княжеското търговско агентство в гр. Сяр, който описва, че решението се взима благодарение и на едно писмо, изпратено от министъра на войната до участниците в конгреса на Вътрешната македоно-одринска революционна организация /ВМОРО/, с което той обещава подпомагане на въстаниците от страна на подчиненото му министерство, Княжество България. Че това не е празно обещание става ясно от едно писмо изпратено до пунктовия началник на вътрешната организация в Бургас от главния редактор на в. „Вечерна поща“, занесено от кап. Червеняков, който е личният адютант на ген. Паприков. Той отива в Бургас, за да отвори складовете и да даде на въстаниците 200 пушки “Бердана“ с 60 000 патрона и пушки „Манлихер“ с 6000 патрона“, каза Еков и подчерта, че с този жест на ген. Паприков е въоръжено ударното ядро на въстаниците в Одринския революционен окръг.

Заради тази негова постъпка ген. Паприков е принуден да си подаде оставката, но делото вече е свършено. Този факт е особено показателен за всички, които твърдят, че Илинденско-Преображенското въстание е било автономно дело само на вътрешните дейци и то става без помощта, но и въпреки българската държава. Теза, която е основна в писанията на историчарите от Скопие. Фактите и запазените документи говорят точно обратното, заяви Еков. Той припомни, че във въстанието участват над 20 000 души, като 10 000 от тях загиват в сраженията.

„Освен четите, които са редовна действащата войска на Вътрешната организация, една голяма част са милиции, обучени в навечерието на въстанието – селяни и граждани, които са били подготвени за този момент. Въстаниците са си служили основно с пушки и бомби, които са били производство на няколко работилници-бомболярници и са използвали за отблъскване на нападенията на турската войска, която е била добре оборудвана и ги е превъзхождала с въоръжение и сила. Срещу тях се изправя 50 000 редовна турска армия, въоръжена с най-модерното за времето си оръжие. Срещу въстаниците действат не само турски военни кораби, но и една руска ескадра, която през нощта с мощни прожектори от корабите си осветява горите, за да не може въстаниците да се придвижват от един район в друг. Факт, който удобно се пропуска“, разказва той.

Главният експерт в Държавна агенция „Архиви“ обръща сериозно внимание на бежанците и последиците от въстанието, продължило от 2.08.1903 г. до 17.09.1903 г. и уточни, че точното му наименование е Илинденско-Проебраженско-Кръстовденско, но тъй като е твърде дълго като име последното е отпаднало.

„Разрушени са няколкостотин села и градове и 30 000 души търсят спасение в свободната част на Княжество България. От непоказваните досега документи става ясно, че майката на Фердинанд, принцеса Клементина Бурбон-Орленска отделя лични средства за посрещане и издръжка на бежанците“, посочи той. Въстанието се провежда на територията на днешна Република Северна Македония, северозападна Гърция и европейската част на Турция.

Попитан какво е посланието на въстанието и дали днешните управници са се поучили от него, експертът каза, че то показва решителността на българите да се освободят, с цената на своя живот, и на близките си, имот, и бъдеще за постигане на идеала на обединението на всички българи в границите на една държава.

„За съжаление, днешните ръководители на българската държава явно са пропуснали да преговорят поуките от Илинден и Преображение, от гледна точка на Княжество България, защото имаме повторение на грешки, които вече са направени. Недостатъчна активност от страна на София за представяне и отстояване на българската позиция спрямо РС Македония. Ние продължаваме да вярваме във факта, че когато сме прави, това автоматично ни осигурява подкрепата на големите държави, което е илюзия“, подчерта Еков.


В категории: Политика


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лекари-садисти от български град вързаха за леглото 104-годишна пациентка Лекари-садисти от български град вързаха за леглото 104-годишна пациентка Уведомени са и полицията, и прокуратурата в града за действията на лекарите от болница „Света Петка“ 10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг 10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг Ето кои са те  Кои са знаците, че мъжът ви ви контролира Кои са знаците, че мъжът ви ви контролира Той определя различни правила за двама ви Акад. Николай Денков, водач на ПП-ДБ: Нашият основен приоритет е България да стане нормална европейска държава Акад. Николай Денков, водач на ПП-ДБ: Нашият основен приоритет е България да стане нормална европейска държава ПП-ДБ откри кампанията си за 2 МИР Бургас с ясна регионална програма и отчет за свършеното до момента  Kои са най-харесваните зодии - любимците на всички Kои са най-харесваните зодии - любимците на всички Първият в нашия списък е Лъвът, сияйният лъв на зодиака Украинка прати в болница 18-годишно момче, блъсна с Туксона си тротинетката му Украинка прати в болница 18-годишно момче, блъсна с Туксона си тротинетката му Младежът също е украински гражданин, с фрактура на лъчевата кост на лявата ръка е Рецепта за суши рулца с тофу и в оризова хартия Рецепта за суши рулца с тофу и в оризова хартия Сервират се със соев сос за потапяне и много добро настроение БСП откри кампанията си в Бургас под мотото „За достойна България в мирна Европа“ БСП откри кампанията си в Бургас под мотото „За достойна България в мирна Европа“ Партията призова избирателите да се доверят на опита Заради топлото време сафридът остана тук, не тръгна към Босфора, заради това мрежите са пълни Заради топлото време сафридът остана тук, не тръгна към Босфора, заради това мрежите са пълни Най-хищната риба в Черно море е леферът, той не спира да убива по-малките риби, с които се храни, дори когато се е наситил, реже ги с острите си зъби като с ножица, разказа Димитър Янчев Лимон срещу излишни килограми: Защо е полезно да го ядете през нощта Лимон срещу излишни килограми: Защо е полезно да го ядете през нощта Той насърчава дренажа на излишната течност от тялото, помага в борбата с подуването и дава усещане за лекота
От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори