×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Основателят и лидер на форума в Давос Клаус Шваб се оттегля
  • Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно Сумска област
  • Русия показа новите коли "Волга", които всъщност са изцяло китайски
  • Подобрява се състоянието на жената, пострадала при катастрофата на входа на Аксаково с автомобил на НСО
  • Прокурорската колегия освободи апелативния прокурор на София Радослав Димов и го награди
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Сезонни алергии – как да ги лекуваме и кога да потърсим помощ


21 Април 2021, Сряда, 19:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Независимо от сезона, винаги има нещо, което може да подразни организма

Не можете да излезете навън без да кихате, носът ви не спира да тече и имате желание непрестанно да търкате очите си. Това са симптомите на сезонните алергии, известни още като сезонна хрема. Най-вероятната причина за това състояние е цветният прашец от определени видове дървета, цветя, треви или плевели.

За съжаление няма много какво да направите, за да избегнете задействането на алергиите. Но има широк спектър от домашни лекарства, лекарства с рецепта и лечение, които могат да помогнат за облекчаването на симптомите.

Какво е сезонната хрема?
Сезонната хрема е алергична реакция към вещества като прашец, прах или плесен. Медицинското наименование на това състояние е алергичен ринит. Има два вида:

► Сезонен – тези алергии обикновено се причиняват от полени и се променят от сезон на сезон. Може да ги усетите силно през пролетта, но не толкова през есента.

► Многогодишен – тези алергии често се причиняват от прах, плесен или животни. Въпреки че се случват целогодишно, може да ги изпитате с различна сила в зависимост от сезона.

Основните симптоми на сезонните алергии са кихане, хрема, запушен нос, задух или хрипове, сърбеж или сълзене на очите, драскане в гърлото. Ако не сте сигурни дали симптомите ви са от алергии, настинка или коронавирус, е добре да се свържете с личния си лекар.

Кога е сезонът на алергиите?
Във всеки един сезон има различни фактори на околната среда, които могат да предизвикат алергична реакция. Най-често сезонните алергии се причиняват от цветен прашец от дървета, треви или плевели. Ето защо това състояние се засилва най-много през пролетта и есента, когато има най-много зеленина и различни фактори за алергична реакция.

Първата стъпка за намаляване на всякакви симптоми е избягването на алергените. Ето допълнителна разбивка на често срещаните задействащи алергии за всеки сезон:

Пролет
За мнозина сезонните алергии са най-лошата част от пролетта, достигайки връх около първата седмица на май. Това е така, защото опрашването на дървета и треви се случва именно през този сезон. Например, има няколко видове дървета, които отделят голям брой полени през пролетта. Това са дъб, бор, ясен, топола, бряст и др.

Лято
Летните алергии обикновено не са толкова тежки като тези през пролетта или есента, защото опрашването на дърветата до голяма степен е спряло. Опрашването на тревистите растения обаче продължава и някои плевели, както и много треви и храсти започват да отделят цветен прашец.

Освен това навън има повече насекоми и ако сте алергични към ужилвания от пчели или други насекоми, сте изложени на по-голям риск от алергична реакция. В някои градове смогът също е по-лош през лятото и това замърсяване на въздуха може да причини симптоми на алергия.

Есен
Есенните алергии са вторият най-тежък вид след пролетта и симптомите им са причинени от цветен прашец на различни плевели, отделящи алергени през есента.

Зима
През зимата няма полени. Вместо това причините за неприятни реакции през студения сезон се дължат на по-дългото време на закрито. Прахът и плесента са двата най-често срещани виновника и е много важно да почиствате добре жилищното си пространство, за да избегнете тези алергични причинители.

Лекуване на алергиите
Невинаги е възможно напълно да се отървете от алергиите си, но има много начини да облекчите симптомите им. Добре е да закупите антихистамини, назални спрейове, домашни пречистватели на въздуха или кърпички за лице с лосион.

Видът на лекарството, от което се нуждаете, ще зависи от вашите симптоми. Ето как да разберете кога трябва да използвате всеки вид лечение.

► Антихистамин

Антихистамините са основно средство при сезонни алергии. Когато имате алергична реакция, тялото ви отделя хистамини, които причиняват основните симптоми на това състояние. Антихистамините противодействат на тези хистамини и могат да ви помогнат да спрете кихането или да се отървете от хремата.

► Деконгестант

Ако искате да изчистите запушения си нос, може да опитате с деконгестант.

Деконгестантите могат да помогнат за изчистването на назална конгестия, като свиват кръвоносните съдове в носа, което ви позволява да дишате по-лесно. Те са широко достъпни без рецепта, като някои лекарства дори съдържат едновременно антихистамин и деконгестант.

► Назален спрей

Назалните спрейове могат да намалят назалната конгестия и да се използват за облекчаване на запушения нос, хремата или кихането. Има много видове спрейове, като за сезонните алергии трябва да имате предвид:

♦ Назални физиологични изплаквания – направени от вода и сол, се предлагат без рецепта и могат да се използват за незабавно изчистване на запушването.

♦ Кортикостероидите – предлагат се без рецепта или по лекарско предписание и трябва да се използват в продължение на 10 до 14 дни за ефективно прочистване на запушения нос. (По-добре не ползвайте такива препарати без лекарско предписание.)

♦ Антихистаминовите спрейове за нос – предлагат се без рецепта и ще започнат да действат след около 30 минути, но лекарите понякога препоръчват ежедневна употреба.

За да използвате правилно носния си спрей, трябва да следвате инструкциите за употреба на етикета и да поставите върха на дюзата в носа си, сочейки леко към тила и встрани. Не е необходимо да си прищипвате носа и се опитайте да не си духате носа поне 15 минути след употреба.

Капки за очи
Капки за очи може да са необходими, ако алергиите ви засягат особено очите ви. Това се нарича алергичен конюнктивит и неговите симптоми включват сърбеж в бялото на окото, вътрешния ъгъл на очите или по протежение на клепачите, зачервяване в бялото на окото, воднист секрет и сърбеж и подуване на кожата около очите.

Ако страдате от алергичен конюнктивит, трябва да говорите с вашия лекар относно избора на подходящите капки за очи за вашите алергии. Не забравяйте да прочетете инструкциите на етикета, за да определите колко често ще трябва да ги използвате, и след това използвайте най-удобния метод, за да поставите правилно капката в окото си. И не използвайте капки за очи с изтекъл срок на годност – това може само да влоши дразненето на очите.

Кога да потърсите помощ?
Ако нито един от тези методи не помогне, може да помислите за противоалергични инжекции.

Противоалергичните инжекции, известни още като имунотерапия, са поредица от инжекции с ниски дози алергени, които могат да намалят чувствителността ви към различни фактори на алергия. Имунотерапията е в дългосрочен период, като най-вероятно ще трябва да ви се бият инжекции за период от три до пет години.

Ако вашите симптоми на алергия сериозно засягат живота ви и не можете да ги контролирате с домашни средства или лекарства, алергичните инжекции може да си заслужават. Говорете с вашия лекар, за да разберете дали имунотерапията е подходяща за вас.

Източник: Tialoto.bg


В категории: Здраве


Коментари
Флагман.БГ Той задмина по богатство майка си Той задмина по богатство майка си 22/05/2024, Сряда 12:40 1
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Елате на фестивал „Подмлади града“ пред зала „Младост“, скоро започва и ремонтът й Елате на фестивал „Подмлади града“ пред зала „Младост“, скоро започва и ремонтът й Събитието е подходящо за цялото семейство и предлага множество възможности за забавление и социализация Изхвърлете я, скоро няма да Ви трябва Изхвърлете я, скоро няма да Ви трябва Трудовата книжка се дигитализира  Баскетболната легенда Дечо Коешинов – от спортната зала в Айтос към 50-ото НС Баскетболната легенда Дечо Коешинов – от спортната зала в Айтос към 50-ото НС Във вените му тече айтоска кръв, а най-голямата му кауза в парламента ще бъде реализирането на северния обход на града Вижте новата "Волга" - най-мечтаната кола в епохата на соца Вижте новата "Волга" - най-мечтаната кола в епохата на соца И тя, както новият "Москвич", ще е изцяло с китайски части Мащабна акция в ромска махала срещу купувачите на гласове Мащабна акция в ромска махала срещу купувачите на гласове Има арестувани  Малцина знаят какво прави Рачков преди всеки епизод на Капките Малцина знаят какво прави Рачков преди всеки епизод на Капките Кръсти се три пъти   Тя се готви да изкушава през лятото и се подложи на зверска диета Тя се готви да изкушава през лятото и се подложи на зверска диета Преслава се опитва да си върне формата  Пътник за Бургас опита да изнасили 11-годишно дете Пътник за Бургас опита да изнасили 11-годишно дете Извършителят е 37-годишен, задържан е за 72 часа Ресторантьорите по Черноморието намериха решение за проблема с готвачите, внасят кадри от... Ресторантьорите по Черноморието намериха решение за проблема с готвачите, внасят кадри от... Някои хотелиери са подали заявление за желание да наемат чуждестранни работници отще през януари и все още чакат работници и се молят до активния летен сезон да пристигнат Мъжът й почина преди два месеца, а днес тя вече се целува с друг Мъжът й почина преди два месеца, а днес тя вече се целува с друг Само два месеца по-късно обаче се появиха снимки, показващи как Сабаленка се целува с друг мъж, а именно Йоргос Франгулис, бразилски бизнесмен, който е и спонсор на отбор от Формула 1
Той задмина по богатство майка си Той задмина по богатство майка си Имението Сандригам и замъкът Балморал са най-ценните активи Рейтингът на Джо Байдън се срива Рейтингът на Джо Байдън се срива Падна до най-ниското си равнище за последните две години Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Кирил Логвинов коментира плана за подаряване на Украйна печалбите от замразените руски активи  Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно части от Сумска област. Очаква се и там настъпление на окупаторите Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Хороскоп за деня – 22 май 2024, сряда Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Клуни заяви, че е била помолена от прокурора Карим Хан да се присъедини към експертна група
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня - Разделихме се с жената!
- Вземи бутилка, да "удавиш" мъката!
- Не става!
- Защо, пари ли нямаш?!
- Пари има, мъка НЯМА!...
Виц на деня Виц на деня -Както казва Кобилкина: Има два вида рускини - вменяеми и невменяеми.
По време на с*ксове едните викат "в меня", а другите - "не в меня".
Статус във фейсбук Статус във фейсбук 9. Наистина харесвам обувките си. Удобни са, когато тъпчеш хората.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори