×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Никога не обличайте тези дрехи в самолет


Никога не обличайте тези дрехи в самолет
Ключови думи: дрехи, облекло, самолет
22 Май 2024, Сряда, 13:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Понякога комфортните дрехи по време на полет могат да ни изиграят лоша шега

Къси летни дрехи или ежедневни комфортни дрехи? Пасажерите често носят дрехи, които са удобни и съобразени с очакваните температури по време на пътуването си. Но това не винаги е правилният избор. Някои варианти на облекло могат да бъдат дори животозастрашаващи при спешен случай.

Когато се готвим за пътуване, често си задаваме въпроса: Какво е подходящото облекло за полета? Удобството е важен фактор, когато погледнете масите от пътуващи със самолет в удобни клинове и анцузи. Тълпите от летовници, които летят по джапанки и къси панталони, подсказват, че дестинацията също е фактор при избора на облекло. И все пак всички тези дрехи могат да се окажат изключително опасни в екстремни ситуации. TRAVELBOOK обяснява какво не трябва да носите в самолета.

Дрехи
Много пътници носят клинове и долнища на анцузи, когато летят, за да си създадат възможно най-голям комфорт по време на дългото седене. Тези дрехи обаче често са изработени от синтетични влакна и поради това представляват риск за безопасността в случай на авария. Експертът по авиационна безопасност Кристин Негрони обяснява причините за това пред The Sun: "Сега всички жени носят клинове в самолетите, но аз избягвам всякакви синтетични влакна, защото е по-вероятно да изгорят и да се залепят за вас, ако възникне пожар."

В допълнение към спортните клинове, много пуловери и жилетки също са поне частично изработени от синтетични влакна, като например полиестер.

Тест за изгаряне на дрехи, проведен от Stiftung Warentest през 2009 г., показва, че чистият памук гори по-бързо от чистия полиестер - но се топи и капе. Това може да доведе до дълбоки увреждания на кожата. Според теста смесите от тъкани са особено опасни, тъй като и при двете се наблюдават реакции като силно изгаряне и разпад на влакната, при който се отделя опасно висока температура, съобщават от Stiftung Warentest. Дрехите, изработени от полиакрил, смеси от полиакрил и смеси от вълна, също представляват огромен риск от пожар.

„Безопасно би било само ако дрехите са изработени от огнеупорни материи",
каза проф. д-р Улрих Кнезер от Центъра за изгаряния в Лудвигсхафен. Той обаче също така добавя: "Това обаче е нереалистично." Въпреки това всеки, който носи дрехи от памучни и синтетични влакна в самолет, може поне да обърне внимание на последователността. Според Stiftung Warentest това играе важна роля: „Според лабораторни тестове синтетичните връхни дрехи могат да предотвратят запалването на памучното бельо чрез разтапяне. Освен това като цяло то гори по-бавно. Това дава на засегнатото лице повече време да свали горящото облекло. Памукът върху полиамид може да действа по-скоро като фитил и да доведе до разтапяне върху кожата. Тогава щетите вероятно са по-големи."

Обувки
Когато става въпрос за обувки, неправилното облекло също може бързо да се превърне в опасност за живота в самолета. Това е така, защото в случай на непланиран полет е по-добре да се носят затворени и здрави обувки. При извънредна ситуация подът може да е покрит с гориво, масло или вода - в такъв случай е по-вероятно да се подхлъзнете с джапанки. В най-лошия случай подът може дори да изгори, като в този случай отворените обувки по принцип са проблематични.

Ако искате да сте сигурни, че можете да носите обувките си във всяка ситуация, трябва да избирате модели без токчета и платформи, според говорител на Независимата организация на стюардесите (НОС). Така че това, което никога не бива да носите в самолета, са обувките на висок ток. Ако стюардесите разполагат с достатъчно време, за да подготвят евакуация при спешен случай, пътниците с високи токчета са помолени да ги свалят и да не ги вземат със себе си", казва говорителят на НЛО.

Не толкова драматичен, но много по-често срещан проблем за пътуващите със самолет - когато обувките са отворени, нивото на комфорт спада драстично, защото става студено. Независимо дали става въпрос за полети на къси или дълги разстояния, климатичните системи на борда понякога охлаждат салона до ниски температури. В резултат на това в самолета е значително по-студено, отколкото температурите, които може да очаквате при кацането.

Говорейки за студ: „Продължавам да виждам пътници, които носят къси панталони. Това лично за мен би било твърде студено", казва представителят на НОС. На борда има само определен брой одеяла и в даден момент те се разпределят.

Шал, пуловер, наметка, жилетка: винаги е добре да имате нещо подобно в ръчния си багаж, казва експертът.

Рядко се случва самолетът да се нуждае от бързо почистване. Но ако това се случи, то дрехите не трябва да се превръщат в пречка за пътниците. Пътниците не трябва да носят нищо, което би могло да се закачи някъде. Трябва да се избягват свободно развяващите се дрехи или горнища или якета с цепки.

В допълнение към личното благополучие, мястото на пристигане също е важен критерий за избора на облекло. Говорителят на НОС съветва: "Въпросът, който винаги трябва да си задавате преди полет по отношение на гардероба си, е: За къде летя? Какво е най-подходящо за моята дестинация?" Да слезеш от самолета с минижуп и горнище на бикини в Близкия изток например може да не е най-разумната идея.

Често няма възможност да се преоблечете бързо на летището при пристигането си. Затова добър съвет е да се обличате по подходящ начин още преди качването в самолета. Това помага и да не привличате излишно внимание на борда, тъй като се е случвало пътници да не бъдат допуснати до полет заради неуместно облекло.

"Неведнъж има случаи, в които на пътници се отказва качване на борда заради облеклото им. Така например на жена, която искала да лети от Ямайка до Маями с American Airlines, било отказано да влезе в самолета, тъй като гащеризонът ѝ показва твърде много плът. В друг случай Thomas Cook отказва да качи на борда млада пътничка, защото носи единствено сутиен или къс потник - едва когато облича яке, ѝ е позволено да лети."


В категории: Лайфстайл


4
Коментара
Стойте далеч от тези хора!
Стойте далеч от тези хора! 15/06/2024, Събота 21:20 0
Флагман.БГ Къпана питка от бабиния тефтер Къпана питка от бабиния тефтер 15/06/2024, Събота 20:20 0
4
Коментара по темата
4.
Само да кажа
22.05.2024 17:37:54
0
0
Нормално е така да стане, когато заменят контрол на качеството и инжинери с експерти по негрономика и специалисти по интеграция и разнообразие...
Please don't kill me, thanks!
3.
Боинг
22.05.2024 17:35:26
0
0
Не могат един болт да завъртят, ама това е опасна тема на разговор.
2.
Boeing
22.05.2024 17:24:53
0
1
ли са драскали това?
1.
Симо Тека
22.05.2024 13:24:12
2
5
Аз един път само летях със самолет и повече не се качвам. Има и друго нещо- анален разширител, няма да ти казвам какви разширени вени ми се появиха на халката.
Пера, четеш ли брад? Ела да се видим, много добро фолио имам като пастет от маслини е да палнем че много ми липсваш
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бизнесмен загуби Ягуара си, седна да го кара надрусан с кокаин Бизнесмен загуби Ягуара си, седна да го кара надрусан с кокаин Общо с най-малко три коли е „забогатял“ автопаркът на бургаската полиция през последните няколко дни, предстои да бъдат пуснати на търг Автокъщи са на ръба на фалита след тежките градушки в последните дни, разпродават колите на безценица Автокъщи са на ръба на фалита след тежките градушки в последните дни, разпродават колите на безценица Най-тежка изглежда е ситуацията във великотърновското село Шереметя Д-р Ненков: Според политиците здравеопазването е добро, с едно обаждане те получават качествено обслужване Д-р Ненков: Според политиците здравеопазването е добро, с едно обаждане те получават качествено обслужване Негласуващите не наказват политическия език, а всички нас с това, че не заявяват своята позиция, смята той Тайната любов на Георги Парцалев, която го оставя опустошен Тайната любов на Георги Парцалев, която го оставя опустошен Георги Парцалев бил стеснителен, дискретен и сдържан човек, доста различен от образите си на екрана БСП призова Калоян Методиев да се откаже от депутатското място БСП призова Калоян Методиев да се откаже от депутатското място Това каза новоизбраният председател на парламентарната група Борислав Гуцанов Влакът Варна-Русе удари джип Влакът Варна-Русе удари джип 32-годишният водач от Ясеновец успял да излезе, преди влакът да връхлети БСП има нов лидер - бургазлия е БСП има нов лидер - бургазлия е Със 104 гласа „за” и 3 „въздържал се”, Националният съвет (НС) на БСП избра Атанас Зафиров за изпълняващ функциите на председател на партията От ОДМВР-Бургас с подробности за среднощната гонка, завършила с ранен полицай От ОДМВР-Бургас с подробности за среднощната гонка, завършила с ранен полицай Извършителят се издрива, но самоличността му е установена – 24-годишен криминално проявен софиянец Извънредно! Полицай под прикрите пострада тежко в Бургас след преследване на заподозрян Извънредно! Полицай под прикрите пострада тежко в Бургас след преследване на заподозрян Униформеният е командир на отделение в Пето РУ, ранен е тежко и е в болница „Славееви нощи“ за пореден път превърна Айтос в столица на фолклора (СНИМКИ/ВИДЕО) „Славееви нощи“ за пореден път превърна Айтос в столица на фолклора (СНИМКИ/ВИДЕО) Фестивалът е организира за 55-и път в парк „Славеева река“ и е второто най-значимо събитие за българския фолклор в страната
Съпрузи се натъкнаха на нещо много зловещо под старото си джакузи ВИДЕО Съпрузи се натъкнаха на нещо много зловещо под старото си джакузи ВИДЕО По-късно двойката, която купила имота през 2020 г., узнала, че няколко от съседите й също имат подобни тунели под домовете си 60-годишният Брад Пит иска още деца 60-годишният Брад Пит иска още деца Въпреки нарастващия разрив с децата му от Анджелина Джоли „Г-7“ размаха пръст на Изток „Г-7“ размаха пръст на Изток „Великолепната седморка“ поиска с декларация примирие за Олимпиадата в Париж Голяма трагедия разтърси футбола! Внезапно почина 26-годишен талант Голяма трагедия разтърси футбола! Внезапно почина 26-годишен талант Отиде си вратарят на черногорския национален отбор „Ел Ниньо” приключи, ред е на „Ла Ниня” „Ел Ниньо” приключи, ред е на „Ла Ниня” През изминалата година бяха регистрирани рекордни температури Тази световноизвестна звезда е на ръба, животът й се превърна в ад Тази световноизвестна звезда е на ръба, животът й се превърна в ад Джей Ло се хваща за всяка възможност, която би й позволила да поправи отношенията си с любимия Какво ще променят крайнодесните от "Национален сбор" във Франция Какво ще променят крайнодесните от "Национален сбор" във Франция Социологическо проучване на “Харис” от понеделник сочи, че антимиграционният и евроскептичен “Национален сбор” ще стане най-голямата сила след изборите, но може да не получи достатъчно депутатски места за мнозинство Ориенталски лукс: Пентхаусът за $100 000 на нощ, в който отсяда Бионсе (СНИМКИ) Ориенталски лукс: Пентхаусът за $100 000 на нощ, в който отсяда Бионсе (СНИМКИ) Той се намира в хотелски комплекс с 90 басейна, СПА процедури със злато и целодневен сервиз на шампанско В Гърция било евтино... Прочетете това и преценете дали е така В Гърция било евтино... Прочетете това и преценете дали е така 4 евро струва топка сладолед Съдът на ЕС глоби Унгария с 200 млн. евро за неспазване на миграционните политики Съдът на ЕС глоби Унгария с 200 млн. евро за неспазване на миграционните политики Това е възмутително и неприемливо, отсече Виктор Орбан
Румен Радев Румен Радев за партията: Не коментирам паник атаките на лидерите, думата има медицината Виц на деня Виц на деня - Започваш много да ми харесваш, толкова си смешен и забавен...
- Ааа, т'ва е нищо. Ти гол да ме видиш...
Виц на деня Виц на деня - Защо казват на родния език "майчин"?
- Защото бащата не може да вземе ДУМАТА!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Делфинът е може би едно от най-интелигентните животни в света, но комарът все още е най-аплодиран!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори