×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Разбиха група за купуване на гласове, местен бизнесмен я ръководил


14 Април 2021, Сряда, 13:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Разбиха група за купуване на гласове в Пловдив

Прокуратурата е разбила група за купуване на изборни гласове. Разследването на престъпната групировка започва от Пловдив, като първоначално делото е образувано от прокуратурата в Пловдив. По-късно то е прехвърлено по компетенции в Софийска градска прокуратура, защото един от членовете на групата е бил с имунитет към датата на разследването. Групата е действала между 6 февруари и 4 април.

Към момента по случая са привлечени към наказателна отговорност 5 души. Организаторът и ръководител на престъпната група е бизнесмен, който има четири търговски дружества, чрез които стопанисва хотелски комплекс, метан станция и кабелна телевизия. Той, заедно с един от участниците, са арестувани и към момента са с потвърдени на втора инстанция мерки за неотклонение „Задържане под стража“. Други двама участници са задържани за 72-часа. Трети пък е мярка „Подписка“, която в момента се протестира от СГП. Сред участниците в групата има лице с имунитет, кандидат за народен представител; бивш кандидат за евродепутат, както и бивш зам.-кмет и настоящ общински представител; лидер в ромска махала.

Схемата е била финансирана от чужбина от лице, което се намира извън Европейския съюз, разкри наблюдаващия прокурор. Осъществявана била по следната схема – паричните средства от тази трета страна следвало да бъдат прехвърлени в Турция, а после транспортирани в България чрез мулета.

Организаторът на групата е следвало да разпределят парите между всички участници в групата, а те от своя страна ги давали на лица, намиращи гласоподаватели, или конкретно на лица, които обещават да гласуват за определената партия.

Предварително били закупени и раздадени мобилни телефони и комуникацията се извършвала единствено през тези мобилни средства.

По отношение на организатора са събрани доказателства, че е провел множество конспиративни срещи в София, Пловдив, Карлово, Петрич и други градове в страната.

Членовете на групата издирвали и установява лица с добро положение предимно в ромски махали. Предлагани са различни суми – цената на глас варирала - достигала до 80 лева в някои общини, а в други населени места гласът се търгувал за по 20-30 лева.

Използвани са пълна гама от схеми за търговия с влияние.

В деня на вота гласуването протичало по метода „Индианска нишка“ – гласоподавателят пуска попълнена бюлетина, а празната предавал на застъпника на партията, който я попълвал и подавал на следващия гласоподавател.

Имало и други варианти – т.н. „корпоративна схема“ – от групата издирвали и установявали връзка със собственици на фирми, предлагали им облаги, за да уговорят своите служители да гласуват за дадена партия.

„Имаме доказателства за собственик на завод за перилни препарати в Пловдив, чийто шеф се е срещал с лидер в тази група“, посочи прокурор Панчева. По думите ѝ са му обещани пари и политическа власт, за да уговори работниците си да гласуват.

Има и трети вариант за купуване на гласа - чрез застъпници, на които се плащали по 100 лева, за да заведат поне трима гласоподаватели.

Това е само едно от четири производства, касаещи престъпления срещу политическите права на гражданите.

По това дело са извършени претърсвания и изземвания по множество адреси от домове и автомобили на хората от групата. Намерени са и иззети множество тефтери, списъци на бъдещи гласоподаватели, съдържащи лични данни, мобилни телефони и лаптопи. Назначени са графически и технически експертизи.

Кандидатът за депутат не е избран за народен представител, затова по това дело няма да бъде искан имунитет, обясниха от прокуратурата, но отказаха да уточнят кои са участниците, както и за коя политическа формация са търгувани гласовете.

По няколко производства са запорирани и конфискувани са над 800 хиляди лева.


В категории: Пловдив


5
Коментара
5
Коментара по темата
5.
Панчо
14.04.2021 17:16:35
1
3
до 3 номер Seahorse
Ти май не само си неграмотен ами и не можеш да четеш изобщо, какво пише в статията.
„Ръководител на групата, лице от чужбина от страна извън европейския съюз."
Ама карай там да върви лакардията за няква стинка.
Да си купиш църковни свещи с тези стотинки все за „хубави" поводи.
Майка ти умряла да ......
4.
Бай онзи
14.04.2021 16:32:36
2
1
Ееех, как пък един продавач на гласове не докопах,бе! Все ме подминават някакви безименни търговци. А така да съм готов за продажба! Ама на, късмет нямам,само ги чета по жълтите сайтове!
3.
SEAHORSE
14.04.2021 16:26:52
4
2
ГЕРБ
2.
Въй
14.04.2021 14:24:09
0
8
Кой ли е? Май се сещам за някой!
1.
Чистилището
14.04.2021 14:09:30
0
2
Кой?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Примерът е взет от датските общности, които често обичат да празнуват заедно Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Пред съда Светослав обяснил, че прибрал тялото на Десислава, защото в къщата имало плъхове 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина Възрастта влияе върху растежа на косата Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Бургаският конкурс на името на Петя Дубарова не е само най-добрият литературен форум за средношколско творчество Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя В зелените площи като гъби изникнали и над 20 незаконни постройки Едва на 38 години почина известен волейболист Едва на 38 години почина известен волейболист Загуби битката с рака  Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Мъжът й Константинос Хайнас я тласка към ново амплоа Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Това или продължава спираловидно надолу, или се появява някой с диктаторски уклон, който се харесва на хората като възможност за изход, подчерта Първан Симеонов Киче, ти ли си? Киче, ти ли си? Естрандата певица е заприличала на рокаджийката Милена  Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква "Св. Августин" в същия град.
Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред всички възрастови групи и е двойно по-висок, отколкото при хора на възраст над 70 г. Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева Тези естрадни звезди станаха земеделци Тези естрадни звезди станаха земеделци Като истинска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Телевизията в Стокхолм довечера ще заглуши звука от залата и ще пусне изкуствени аплодисменти, докато се излъчва израелската песен Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни 
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори