×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пчелите в Бургаско масово измират, 152 кошера на Хюсеин от Желязово останаха празни


Пчелите в Бургаско масово измират, 152 кошера на Хюсеин от Желязово останаха празни
От общо 260 живи кошера, които са зазимени в пчелин край Камено, днес са оцелели едва 108. Област Бургас попада на четвърто място в страната по смъртност на пчели.
15 Март 2021, Понеделник, 10:23 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Причината според ветеринарния лекар Валентин Кованджиев пръскането с отровни вещества

Пчелите в област Бургас масово измират, сигнализират пчелари. Хюсеин Мустафа от Желязово, община Камено, сподели пред БНТ, че е загубил повечето от пчелните семейства. 152 от кошерите му вече са празни, а от БАБХ започнаха проверки в региона, за да установят причините за смъртта на медоносците.

„Трудно ще бъде възстановяването. Сигурно 3-4 години най-малко трябва да се възстановят“, каза Хюсеин, който от 27 години гледа пчели. Той е сред най-засегнатите в бранша. 

От общо 260 живи кошера, които пчеларят е зазимил в края на септември, днес се оцелели едва 108.

Пчеларят от Желязова Хюсеин Мустафа е сред най-засегнатите в бранша

Ветеринарният лекар Валентин Кованджиев каза пред националната телевизия, че най-вероятната причина за масовата смърт на пчелите в региона е пръскането на насажденията в близост до пчелините с отровни вещества. Той обясни, че те се третират през лятото, но събирайки прашец от медоносните растения, печелите внасят в кошера токсичните вещества.

„Може би това води до намаляване на броя на пчелите и отслабване на семействата. Защото те събират тогава мед. Може да се комуниращи вещества, но това не можем да го докажем“, добави Кованджиев. 

Бургаският регион попада на четвърто място в страната по смъртност на пчели. На места тя достига до 100%, уточни кореспондентът от Бургас Давид Сукнаров. Именно това провокира проверки от Агенцията по храните, които да опитат да установят от какво измират пчелите.

През първата седмица на март са проверени над 6 хиляди пчелни семейства. Близо 2 хиляди от тях са загинали.

"По-голяма част от пчелните семейства умират не само от това, че нямат достатъчно хранителни запаси, а от така наречения синдром на празния кошер. От сега изследваните само около 6% са отпаднали от синдрома на празния кошер, 7% са отпаднали поради малки хранителни запаси от недостатъчно количество зазимен мед и само 3% са със съмнение за някакво заболяване", каза д-р Румен Кънев от БАБХ-Бургас.

Междувременно взетите проби от пчелите на Хюсеин ще дадат резултат до 4 дни. Той не се субсидира по програми на ресорното министерство и сам ще възстановява щетите.

"Един хубав кошер струва не по-малко от 150 до 400 лева. Сами изчислете – 152 кошера по 150 лева да ги сложим, колко струват", каза още той.


В категории: Камено


Пожар унищожи 22 яхти
Пожар унищожи 22 яхти 15/05/2024, Сряда 16:17 1
6
Коментара по темата
6.
Запознат
15.03.2021 16:02:17
5
0
Да си вързва стоката за да не бяга.
5.
Бургас
15.03.2021 13:21:32
0
13
Не разбрахте ли, че целта на правителството е да се унищожи селското стопанство? И това не е от вчера. От години се работи по "препоръки" на ЕС. Всяка година се избиват животни, изкореняват се лозя и други култури. И за какво?! За да купуваме европейските боклуци в чуждите магазини.
4.
до 3
15.03.2021 12:26:55
4
8
Не е само от пръскането ! П(е)ЧЕЛ(б)АРЯТ гледал 260 пчелни семейства на едно място. В разгара на сезона това прави 16 000 000 - шестнадесет милиона пчели, които си набират храна от ограничен район от 3км в диаметър. Във такъв пчелин трябва непрекъснато да се дохранва с питки и сироп през цялата година иначе няма как в естествени условия да преживеят толкова пчели ! Такъв и ще им е меда.
3.
!!!
15.03.2021 11:48:51
1
16
Навсякъде засадиха декари с рапица и пръскат като невидели с всякакви разрешени и неразрешени препарати. Контролните органи или са "нахранени", или ги е страх...
Алергиите в тези райони са скочили в пъти - има статистика, но я крият.
А пчелите измират и никой не взима мерки, без да мисли, че рано или късно ще имаме ефекта на пеперудата със сериозни последствия.
2.
кошер на село
15.03.2021 11:17:46
2
19
Коя политика на Борисов му е наред, че пчеларската да е ? Това са последиците от политиката на ЕС за субсидиране на бройка кошер. Всяка година де-минимис. После по програма и ето ти стопанства от стотици и хиляди кошери. Неподходящо разположени пчелини. Наблъскани кошери до кошери. От там болести, кражби и смърт. Близо 800 000 регистрирани кошера у нас. Сульо и Пульо със стотици кошери и за всеки от тях рента от ЕС. Ама защото у нас сме само програмаджии Видимите Резултати не закъсняват. Наливай пари. Тях винаги има Кой да ги взема.
1.
.....
15.03.2021 10:54:58
28
1
Хюсеин да си взема пчелите и да дърпа към Анадола.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Общата любимка на братя Аргирови буди завист у 20-годишните, с дъщеря ѝ са като близначки Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Повече от 46 000 граждани от региона подадоха годишните си декларации в срок до 30 април Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Сблъсъкът е само с материални щети, но състоянието на кончето е критично Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? На места ще продължи да има постъпване Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата В деня на изпращането дванайсетокласниците от Випуск 2024 отдадоха почит към учителката Тази Ергенка се оказа доста богата. Вижте с какво се занимава семейството й Тази Ергенка се оказа доста богата. Вижте с какво се занимава семейството й Бащата на Надежда се оказа виден бизнесмен Този див Перник! Пенсионер заплаши жена си с убийство Този див Перник! Пенсионер заплаши жена си с убийство Грози го затвор до 6 години Столична община намери приложение на бунище във „Факултета“ Столична община намери приложение на бунище във „Факултета“ Ще се превърне в паркинг за иззети от СДВР коли Безчинство! Откраднаха кутия за дарения от параклис Безчинство! Откраднаха кутия за дарения от параклис Стойността на нанесената щета е в процес на установяване Геро разкри как е свалил 20 килограма след напълняването си заради тежката катастрофа Геро разкри как е свалил 20 килограма след напълняването си заради тежката катастрофа
Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм!
- Най-доброто лекарство е да се потопите в работата си!
- Ама докторе, аз карам лайнарка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори