×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Апелативният прокурор на София подаде оставка
  • Първият вицепрезидент на Иран Мохбер поема функциите на Раиси, извънредни избори ще има до 50 дни
  • Австралийската полиция арестува 554 души в операция срещу домашното насилие
  • Таксиметрови шофьори обявиха безсрочен протест срещу закриването на стоянки в София
  • Словакия разследва дали стрелецът на Роберт Фицо е действал сам
  • Предотвратиха опит за държавен преврат в Конго
  • Новата седмица започва с валежи на места в страната
  • Честваме паметта на светия мъченик Талалей Лечител и на света Лидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Шест бургаски училища получават държавно финансиране за изграждане на STEM центрове


Шест бургаски училища получават държавно финансиране за изграждане на STEM центрове
Министерски съвет днес отпусна нови 20 млн.лв. за стимулиране на иновативното образование в страната
03 Февруари 2021, Сряда, 21:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Одобрени са Търговската и Математическата гимназия, ОУ „Ал.Г.Коджакафалията“, ОУ „Елин Пелин“, ПГКПИ и ОУ „Васил Левски“-Българово

Шест бургаски училища ще получат финансиране с отпуснатите от Министерски съвет 20 млн.лв. за изграждане на иновативни STEM центрове (STEM – наука, Science; технология Technology; инженерство, Engineering, математика, Maths). Това са ОУ "Александър Георгиев - Коджакафалията", ОУ "Елин Пелин", ППМГ "Акад. Никола Обрешков", Търговска гимназия, Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации и ОУ "Васил Левски" – Българово, показа проверка на Флагман.БГ.

Припомняме, че днес след заседание на Министерски съвет бе взето решение държавата да осигури 20 млн.лв. за изграждане на STEM среда – програма, която е насочена към училищата с иновативни практики и такива с потенциал за развитие на иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии, инженерното мислене и математиката. Всъщност програмата навлиза във втория си етап за 2021 г., а одобрените училища в Бургас са сред 113 други държавни и общински учебни заведения, които успешно са преминали етапите на кандидатстване и са представили всички необходими документи през 2020 г.

67 са общо училищата в страната с над 300 ученици, които ще получат финансиране до 300 хил.лв. и 46 – по-малките образователни институции, за които предвидените средства са в размер до 50 хил.лв.

Във всички бъдещи STEM центрове ще има обзавеждане по съвременен дизайн, както и специализирано техническо оборудване. В новите лаборатории и кабинети ще бъде интегрирано ново учебно съдържание, съобразено с интересите и възрастовите особености на учениците, както и с акцент върху развитие на тяхната креативност и практически умения. 

В ОУ "Александър Георгиев - Коджакафалията" ще заработи Център за космически изследвания, свързан с изучаването на най-новия предмет в училището. В него ще се извършва симулация на изследователски и инженерни процеси във високотехнологичните индустрии и професиите на бъдещето. Центърът ще бъде тематично разпределен на лаборатории, обединени от т.нар. "Космодрум" - пространство за споделяне на резултатите от ученическите проекти. Това ще стимулира уменията за самостоятелно учене, екипната работа и критическото мислене. Водещ партньор в новата дисциплина на училището е Европейското бюро за космически образователни ресурси на Обединеното кралство (ESERO-UK).

Търговската гимназия ще създаде Център за дигитални създатели, който ще обедини 4 класни стаи. В него ще се интегрират всички природни науки, математиката и информационните технологии за създаването на цялостни проекти. В Центъра ще има зона за дискусия, работни станции за групи от 4-5 ученици, табла за закачане на материали и проекти, кът за учителя. Ще има зони, оборудвани и организирани за социални контакти между учениците през свободно време. Чрез технологиите в Центъра, учениците ще създават дигитално съдържание и продукти на база изучаваните теми, ще развиват дигитални способности, умения за изразяване и презентиране.

Център за технологии в креативните индустрии ще бъде реализиран в ОУ "Елин Пелин". Той ще се състои от зала за презентационни компетентности с интерактивни маси и таблети, кът за дебати, зони за отдих и студио за дигитални умения във фото и видеомонтажа. Центърът ще се използва за приложни проекти и симулации, решаване на реални казуси, обучение в дигитална среда, експериментална работа. Децата ще развиват своето въображение, комуникационни умения, критично мислене и компетенции за планиране.

В ППМГ "Акад. Никола Обрешков" ще бъде създаден Център за природни науки и технологии, който ще бъде оборудван със съвременни уреди и апарати за обучение по математика, физика и биология. В него ще има обособени кътове за самостоятелна работа, за прожекции, експериментална работа и наблюдение.

Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации ще създаде лаборатория по Game Development. Тя ще дава възможност на учениците да създават дигитални компютърни игри и да развиват уменията си по програмиране. Лабораторията ще бъде оборудвана с лаптопи и камери за всеки ученик. Чрез проекта ще да бъдат разработени образователни игри за деца със специални потребности, които да бъдат предоставени на според необходимостта на бургаски детски градини и училища за обучение с тях.

Център за дигитални създатели ще има и в ОУ "Васил Левски" в град Българово. В него ще има компютърна зала с 3D принтер, чрез който учениците ще се учат да изграждат 3D модели и проекти, както и кът за творчество и отдих.

Всички тези проекти са в синхрон с усилията на Община Бургас в последните години за въвеждане в учебните заведения на съвременни образователни условия, иновативни методи на обучение и нови предмети, свързани с т. нар. професии на бъдещето.
 


В категории: Просвета


Флагман.БГ Ерген №1 Виктор попари Алек Ерген №1 Виктор попари Алек 20/05/2024, Понеделник 15:20 1
Напусна ни емблематична актриса
Напусна ни емблематична актриса 20/05/2024, Понеделник 14:17 0
Флагман.БГ Задължително сложете сода в прането с хавлии Задължително сложете сода в прането с хавлии 20/05/2024, Понеделник 13:20 1
Флагман.БГ Ужасяващо! Откриха тялото на млад мъж на пътя Ужасяващо! Откриха тялото на млад мъж на пътя 20/05/2024, Понеделник 13:00 0
4
Коментара по темата
4.
оченик с IQ155
04.02.2021 13:49:48
0
1
По програма В.И.Н.Е.Т.У -Важни Информациони Научно Емпирични Технологични Успехи ще бъдат отпуснати допълнителни средства за даровити деца и внучки на мутри ,прокурори,библиотекари ,ддсари герберасти,помачори републиканци,хидроинжинери, ,вкрта,пожарникари и чекмеджак патреоти
3.
Бургазлия
04.02.2021 09:18:05
0
0
А защо пропускате ОУ "Братя Миладинови"? Това е първото одобрено учебно заведение в Бургаска Област. Реализацията на проекта ще бъде факт за учебната 2021/2022г. Това ще първият готов проект.
2.
Асев
04.02.2021 05:24:00
0
5
Честито!Очакваме на паметника,,Альоша,, ОУ,,Коджакафалията,, да направят космодрума БАЙКОНУР!И да отлетят!На добър час!
1.
Бургас
03.02.2021 21:52:48
3
5
Основни училища с 3D принтери, честито данъкоплатци :), догодина данъците по две.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ерген №1 Виктор попари Алек Ерген №1 Виктор попари Алек Ерген №3 отнася невиждан хейт заради постъпката си на финала Огромен гаф с матурите по английски език в Бургас Огромен гаф с матурите по английски език в Бургас Зрелостниците са ощетени заради лошата организация, която днес бе въведена в бургаските училища  Картината на бизнеса в България - между перфектната буря и реалността Картината на бизнеса в България - между перфектната буря и реалността Ето какво показват различните данни за бизнес климата у нас Голям интерес към кампанията "Кръводаряването - символ на доброто" Голям интерес към кампанията "Кръводаряването - символ на доброто" Инициативата е на сдружението на младите лекари  Каталогът на пияните шофьори в Бургаско - БМВ-та, Мерцедес и микробус на "Еконт" Каталогът на пияните шофьори в Бургаско - БМВ-та, Мерцедес и микробус на "Еконт" НАП пусна на търг нови предложения на автомобили иззети от пияни и дрогирани водачи Напусна ни емблематична актриса Напусна ни емблематична актриса Носителка е на десетки награди и отличия от национални и международни фестивали Тяло на млад мъж е намерено на пътя между Стара Загора и Нова Загора Тяло на млад мъж е намерено на пътя между Стара Загора и Нова Загора На място е изпратен екип на „Пътна полиция“, който е установил, че лек автомобил „Фолксваген“ е катастрофирал и починалият е неговият водач Съдът обяви за недействителен избора на Ешрефов за кмет на Омуртаг Съдът обяви за недействителен избора на Ешрефов за кмет на Омуртаг В решението се казва, че в хода на делото са констатирани множество нарушения на правилата за провеждане на избори за кмет Летният сезон стартира с недостиг на 70 000 работници Летният сезон стартира с недостиг на 70 000 работници Българската асоциация за туризъм с писмо до президента и премиера за спешно решение на проблема с издаването на работни визи Извънредно! Инфаркт уби 17-годишен в Бургас Извънредно! Инфаркт уби 17-годишен в Бургас Загиналият е от кв. Акациите, причината вероятно е свръхдоза наркотици
4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване Компании увеличават производителността, служителите са удовлетворени Влюбих се по време на „Dancing stars”, призна тази звезда Влюбих се по време на „Dancing stars”, призна тази звезда Приех факта, че ще обличам всякакъв вид рокли, каза тя Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно Вместо това открих нещо, което може да се окаже много по-ценно – истинско женско приятелство Израел не бил замесен в смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси Израел не бил замесен в смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси "Не бяхме ние", каза ирански служител, пожелал анонимност Иран потвърди смъртта на президента Раиси Иран потвърди смъртта на президента Раиси Обявяват го за мъченик  Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Няма признаци на живот в останките, съобщи ръководителят на иранския Червен полумесец Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Хороскоп за деня – 20 май 2024, понеделник Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори