×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Управляващите мълчаливо пренасрочиха новите правила за назначаване на бордоваците


Управляващите мълчаливо пренасрочиха новите правила за назначаване на бордоваците
Петър Кънев и Христо Проданов (долу вдясно) от "БСП за България" се опитаха да провокират дискусия, но от ГЕРБ замълчаха
30 Октомври 2020, Петък, 19:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Отхвърлиха предложението на БСП отлагането да е с година и приеха да е до февруари 2021 г. - малко преди изборите за нов парламент

Управляващото мнозинство очаквано удължи с четири месеца срока за назначенията в бордовете на публичните предприятия по новите правила. Парламентът в петък гласува на второ четене вкараните „на пожар“ от ГЕРБ поправки в нормативната уредба. Причината е, че в началото на месеца изтече едногодишният срок по новия Закон за публичните предприятия за провеждане на съответните конкурси и процедури, които явно не са се състояли и всичко си продължава постарому. 

С приетите поправки срокът се удължава до началото на февруари 2021 г. - няколко седмици преди редовните избори за парламент, след които властта може би ще се смени. 

Както „Флагман“ информира, БСП предложи удължаването да е не с четири месеца, а с една година – до октомври 2021 г., когато вече би трябвало да има нови управляващи. Соцдепутатите Христо Проданов и Петър Кънев се опитаха да провокират дискусия по темата в пленарна зала, но колегите им от другите парламентарни групи не реагираха. Двамата използваха различен подход.

Христо Проданов приложи агресивна тактика.

„По същество нашето предложение цели увеличане на срока, в който да бъде изпълнен законът за подбор на ръководните органи на публичните предприятия. Целта на този удължен срок, който предлагаме ние, е комисията към Агенция за приватизация и следприватизационен контрол – с новото си име Агенция за контрол на публичните предприятия, да има достатъчно време, за да проведе наистина един истински, стойностен конкурс, в който да бъдат избрани професионалисти, които да управляват, а не да източват публичните предприятия и публичните предприятия да не се използват за така добре познатите ни бордоваци и партийни хранилки“, започна Проданов.

Той припомни, че в икономическата комисия управляващите са отхвърлили предложението на БСП.

„От което се вижда, че бързате. Искате между Коледа и Нова година по добре познатия стар начин да назначите добре познатите стари бордоваци. И в такъв случай, колеги, не се учудвайте от новини, свързани с публичните предприятия, като например, че директорът на „Напоителни системи“ наряза тръбите и ги предаде за скрап, за старо желязо. Или новини от типа, че държавата създаде публично предприятие, което да се грижи за сигурността и да ремонтира аварийните 400 язовира, а две години по-късно няма ремонтирана нито една язовирна стена. 500-те милиона, които гласувахме за това предприятие, ги няма. Къде са? Явно – откраднати..“, обяви депутатът от БСП.

Тук се намеси председателстващият заседанието Емил Христов от ГЕРБ, който реши, че Проданов се е отклонил от темата, и го призова да се върне към нея.

Депутатът от БСП оспори това и продължи: „... Или новини от типа, че държавното горско предприятие купило джипове, за да може богати туристи да ги използват за лов, а два дни след това тези джипове да се оказват в гаража на Националната служба за охрана и да бъдат използвани от премиера Бойко Борисов за лов на избиратели...“

„Действително се отклонявате от темата“, пак се намеси Емил Христов и заплаши да отнеме думата на депутата Проданов.

Последният пък призова в заключение: „Така че, уважаеми колеги, подкрепете това наше предложение и един път завинаги да скъсаме с тази порочна практика на назначаване на партийни „калинки“, за да може държавните предприятия да се оздравят и да работят така, както трябва“.

Реплика не последва.

Затова пък думата взе Петър Кънев, който е бургаски депутат и председател на икономическата комисия. Той подходи с конструктивен тон.

„Колеги, ще се опитам много спокойно – без емоции, да обясня защо бъркате с неприемането на нашето предложение. Ние имахме един спор с г-жа Дариткова.

Знаете, че от 16 изисквания на Европейската комисия за приемането ни в Еврозоната (по-скоро за влизането ни в ERM-II) накрая останаха две“, каза Кънев.

И добави, че темата за „партийната хранилка с бордоваците“ и това как се управлява държавният сектор в България е „стара болка“. Европа много добре знаела за нея и затова поставила съответното условие.

„Въпросът с банката се реши. Въпросът със закона се реши. Стана така, че доста по-късно се прие правилникът (за прилагане на закона)“, припомни Петър Кънев. И обясни, че един от четирите месеца, с които ГЕРБ искат удължаването на срока, вече почти е изтекъл.

„От публикуването до приключването на тези три месеца, които остават, имате ноември и декември, част януари... Коледа и Нова година... Разберете, имам чувството, че колкото повече идват изборите, толкова повече при вас управляващите здравият разум взима връх над здравите сили. Моля ви се, приемете го, вземете ги тези 12 месеца, които ви даваме на вас. Защото ще се окаже, че януари и февруари пак ще трябва да се събираме и пак да увеличаваме сроковете. Казвам ви го най-логично и разумно. Благодаря ви“, завърши Кънев.

Реплика отново не последва.

Премина се към гласуване, при което ГЕРБ и „Обединени патриоти“ плюс няколко депутата от други групи отхвърлиха предложението на БСП и приеха това на властта.

Любопитно е дали президентът ще наложи вето върху поправките.


В категории: Политика


1
Коментара по темата
1.
Бург
30.10.2020 20:01:19
0
3
Петър Кънев си трае, за да не се сбогува с бизнеса си. Друг въпрос е дали такъв мижав депутат е нужен на Бургас.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Влоши се състоянието на пожарникаря, ранен при спасителната акция след катастрофата в Пловдив Влоши се състоянието на пожарникаря, ранен при спасителната акция след катастрофата в Пловдив Той е преместен от Клиниката по травматология в интензивното отделение Маскирани разбиха автомати на автомивка и задигнаха само 20 лева Маскирани разбиха автомати на автомивка и задигнаха само 20 лева Ремонтът им е по-скъп от оборота, каза един от собствениците Затварят университетите от 20 май, студентските такси остават Затварят университетите от 20 май, студентските такси остават Недопустимо е магистър да взима колкото хигиенист, каза председателят на Съвета на ректорите Ще надуят ли сметките ни за ток заради дефицита във фонд „Сигурност“? Ще надуят ли сметките ни за ток заради дефицита във фонд „Сигурност“? Нелепо е да товарят с това задължение битовите потребители, коментира проф. Владимир Колев  Главболгарстрой и Смарт Консултантс представиха Twin Tower – проект от ново поколение Главболгарстрой и Смарт Консултантс представиха Twin Tower – проект от ново поколение Освен с футуристичен облик, проектът привлича и с отличната си ликация, а транспортната достъпност ще бъде обезпечена с отлично изградената инфраструктура в района Има ли опасност от наводнения? Ще прелеят ли Струма и Места? Има ли опасност от наводнения? Ще прелеят ли Струма и Места? На територията на нашата област е обявен жълт код за валежи, каза губернаторът на Благоевград За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! Скечове, латиноритми и хип-хоп, песни - беше взривяващ спектакъл на самородни таланти от абитуриентите на сериозна гимназия Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Градът е емблема на кохезионната политика, каза Йорданка Чобанова, ръководител на представителството на ЕК Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Рецепта-мечта, непременно я опитайте 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 В продължение на 5 дни старозагорци и гостите на града ще гледат над 50 заглавия от Европа при вход свободен
Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори