×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Художникът Георги Андонов: От Бургас до Бейрут и обратно, с море в сърцето


13 Септември 2020, Неделя, 17:00 ч.

През студентските години изкарвал прехраната си като рибар

“Морето е начин на живот. Живея до него и го виждам от терасата. Но дори да не е така, да не сме толкова близо, морето е усещане”. Това разказва художникът Георги Андонов, чийто живот е пъстър и изпълнен с вълнуващи събития и приключения.

Жоро е морско чедо. Израснал е в Бургас, а баща му е родом от Черноморец. Затова не е чудно, че като студент в Художествената академия, една година си изкарвал джобните с риболов. Тогава, на живописния бряг на Черноморец, ловели попчета с приятели, а после ги нанизвали на връзка, като най- голямото било най- отдолу. Продавали ги на туристите, които никак не се скъпели за прясна риба, както и сега. Тогава обаче връзка попчета струвала само два лева, но и времената били други, пише trud.bg.

И до ден днешен всеки следобед, художникът се разхожда край морето, обича да се гмурка и да си вади миди. Печени миди на тенекия- специалитетът на всеки истински бургазлия, бил едно от първите неща у нас, с което впечатлил жена си.

Художникът с море в кръвта и сърцето, заминава за Бейрут през 1996 и започва работа като мениджър на галерия в Стария град. Бързо става популярен и подписва договор с най- големия дилър на изкуство в Бейрут “Фади Могабгаб”. Първата му изложба е в луксозния хотел Интерконтинентал, във френския ресторант “Вандом”. Темата е българските рози, и присъства културния и политическия елит на страната.

Пресата му отделя доста внимание, като го смятат за художник с огромно бъдеще, а цените на картините му започват да достигат 30-40 000 долара.

Забелязват го и в чужбина, и скоро започва да излага картините си в САЩ, Англия и къде ли още не.

В дубайската галерия “Бутик 1”, която го представлява, картините му са в компанията на брандове като Ролекс и Мисони, и се твърди, че сред купувачите на картина на Жоро е един от саудитските принцове.

Негова картина със сюжет на плажни чадъри от родния му Черноморец виси в главния офис на алкохолния гигант “Джак Даниълс” в Лос Анджелис. Негови картини се купуват на търгове, организирани от най-известните аукциони къщи за изкуство Сотби’с и Кристи’с в Лондон, след негова изложба в Кенсингтън хол.
Женен за ливанка от авторитетно семейство с арменски произход. Джорджия е пианистка, но и полиглот, а сред седемте езика, които владее е и арамейски - езикът на Христос.

Историята на тяхното запознанство е романтична и палава. Запознават се в параклис, който Жоро е реставрирал в хълмовете край Бейрут. Параклисът бил католически. Джорджия дошла да разгледа храма и тогава зърнала българина. Въпреки, че е от смятаната за миролюбива зодия “Везни”, той подхвърлил закачка и принудил бъдещата си жена да грабне четка с боя и да “украси” лицето му. Така, със закачка, започва тяхната любов. Когато се женят, Георги води Джорджия в България, на гости. По това време у нас по магазините нямало почни нищо, никаква храна, която да и хареса. Добре, че бил бостанът на баба му. Там пъпешите и дините представили по неповторим начин родната национална кухня.

Тогава се случило и още нещо интересно. На път за Черноморец, Джорджия видяла табелата за селището - “Атия”. Името много и харесало, а Жоро и разказал легендата за Атия. Тя била принцеса- неземна красавица, дъщеря на жесток владетел. Баща и отказал да я даде за жена на любимия и, и я затворил в непристъпна крепост на близкия хълм. Момъкът, който бил готов на всичко, за да я освободи, събрал екипаж от свои приятели и с кораб, доплавали до днешния залив край Черноморец. Бащата обаче поискал да им бъде направена магия- и те се превърнали в камъни, заедно с кораба си.

Джорджия толкова се впечатлила от историята за красивата принцеса, че по- късно двамата с Георги Андонов кръщават първородната си дъщеря Атиа.

“Понякога се шегувам с нея, че сме я кръстили на табела”, казва баща є. Сега Атиа е на 15, учи във Френската гимназия и свири на пиано. Вече има и своя “банда”, обожава хевиметъла. И Атиа, и брат и Стоян се раждат в Бейрут.

Войната в Бейрут връща семейството в България през 2008- ма, с двете им деца. Жоро продължава да работи в Бургас, където площад “Тройката” наскоро беше украсен с монументалната му скулптура “Четящият човек”. Тя е лично дарение на художника и група благотворители за града на стойност 80 000 лева.

Както е типично за него, той непрекъснато се посвещава на каузи. Една от тях е отпреди няколко години, когато заедно със съмишленици, се обявяват за смяна на името на град Черноморец. По- точно за връщане на старото име на селището, което е било известно в залива като Свети Никола.

“Черноморец звучи някак комунистическо, а и името се асоциира повече с бонбоните “Черноморец” или с футболния отбор”, обяснява сега Андонов. Организиран е референдум и в града всеки жител дава гласа си “за” или “против”.

Референдумът проваля промяната на името, но каузата си остава.

Дизайнът на един от най- красивите, бутикови ресторанти в Бургас е дело на Андонов. Негова е и идеята всички прекрасни, но остарели къщи в центъра на Бургас, великолепни с архитектурата си да бъдат реновирани, с участието на собствениците и на общината в града.

Георги Андонов не спира да рисува всеки Божи ден, а следобед е край морето.

“Не съм спирал да рисувам, това е едно колело, което се върти непрекъснато”, споделя творецът. Всеки има талант, въпросът е дали е трудолюбив, казва още художникът. Той е наследил дарбата от майка си, сега синът му Стоян също рисува, може би и той ще се посвети на професията.

Параклисът на църквата в град Черноморец е рисуван от Георги Андонов. Подарил е и една голяма картина на храма. Между другото, отец Стилиан, който служи там е създал малко копие на Райската градина в пространството край църквата. А местните хора разказват, че тук, в любимото място на художника с море в кръвта, е морското кътче с най- много слънчеви часове през годината.

Първата изложба: десет рози, спомен от Казанлък

“Като се разбрахме, че ще работим и че процентите ще бъдат 50 на 50, защото никоя галерия в чужбина не работи по друг начин, моят мениджър ми каза: Жоро, спри да рисуващ като американец, ти нали си българин... “Помисли си нещо българско, така че аз да създам една приказка около теб”. Кое е характерно за България? Започнах аз да мисля: кукери, свирене. И изведнъж си казах: нали съм учил в Казанлък и съм ходил на розобер! Ето имаме рози. Тогава направих една серия от десет рози. Купих си книги и започнах да чета преди това всяка една какво означава. Като ги нарисувах, всеки един цвят на розата символизира нещо. И розата се подарява с определен повод: червената за любов, жълтата за ревност, бялата за чиста любов и т. н. Та, нарисувах ги, /между другото купих си около 200 рози да имам за модел/ и това беше. Продадохме всичко.

Това е за първата ми изложба в Ливан. След това 2002- а година заминах за САЩ, вече със самочувствие, като утвърден художник. Защото в ливанската галерия се конкурирах с французи, аржентинци, италианци и горе долу продавах на техните цени. Въпреки че моят мениджър каза, ме ако съм бил италианец или примерно французин щял да ми продава нещата два пъти по- скъпо. Това беше едно от първите неща, което започна да ме дразни тогава- колко лошо се отнасят към нас, българите. Имаме лошо реноме, въпреки че се опитвах да се боря с това. Като отидох в Америка, там нещата са много по- различни. Кацаш на една друга планета. С големи пътища, с големи коли. И хора, на които не им пука какъв си. И в тази година подписах договор с галерията Мери Уилям, в Лос Анджелис и до ден днешен си работя с тях. Там вече пробивът беше друг.

След като се върнах от Щатите и си дойдох в България, отидохме на къмпинг “Градина” и там изкарахме може би два месеца. Там имаше едни хубави сламени чадъри. Правих снимки и като се върнах в Бейрут, нарисувах едни чадъри, които бяха четири метра. Пратих ги на моите мениджъри в “Лагуна бийч”. Пратих картини и след един месец ми звъннаха и ми казаха че големите чадъри са продадени. Това ми беше най голямата продажба тогава. Беше продадена на “Мандалум бей”, хотел в Вегас на собственика в частната му вила. На голяма десет метрова стена. Тръгнаха чадърите, после почнах да рисувам големи три метрови лодки. Продадох в офиса на “Джак Даниелс” пак чадъри и така до 2008 г., когато вече се връщах в България. Тогава подписах с галерии в Сан Диего.

Вече бях в Бургас, но вече след 2010- та година, влезе интернет и нещата придобиха друго измерение. Сега работя и с галерия в Марбея и така лека полека от България започнах да развивам бизнеса си с всички тези страни.”


В категории: Животът


2
Коментара
Флагман.БГ Ергена е жалко, мамино детенце Ергена е жалко, мамино детенце 17/05/2024, Петък 10:29 0
2
Коментара по темата
2.
Митьо Фибев
13.09.2020 22:28:49
0
1
GO GO GUNNERS
САМО ЛЕВСКИ
1.
Дарт Мол
13.09.2020 21:59:26
0
1
Житие и страдание грешнагу художника.
Жив и здрав да си Жоро,
Само Левски.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
На мен, ако някое такова лигавещо хайванче ми врътне такъв номер – да ме зареже с балната рокля чрез видео писъмце, жална му майка На мен, ако някое такова лигавещо хайванче ми врътне такъв номер – да ме зареже с балната рокля чрез видео писъмце, жална му майка За тези, които се чувстват разочаровани или излъгани, Нордел предлага да последват примера на шведските републикански активисти и да изразят недоволството си по нестандартен начин Ергена е жалко, мамино детенце Ергена е жалко, мамино детенце Никога не е имало толкова жалък ерген Верижна катастрофа затапи бул.“Тодор Александров“ в Бургас Верижна катастрофа затапи бул.“Тодор Александров“ в Бургас Инцидентът стана преди около час Криминалист хвали полицаите в Пловдив за задържането на Караджов, бил високорисков Криминалист хвали полицаите в Пловдив за задържането на Караджов, бил високорисков Дори да не е виновен за смъртта на родителите си, е закоравял до такава степен, че може лесно да премине границата, коментира Иван Савов Има ли право Кирил Петков да използва кола на НСО Има ли право Кирил Петков да използва кола на НСО Според бившият заместник-ректор на академията на МВР Милен Иванов колата, в която е пътувал бившият премиер, не се е движила много бързо Блъфирал ли е Венцислав Караджов, че ще има много пострадали, ако полицаи влязат в дома му? Блъфирал ли е Венцислав Караджов, че ще има много пострадали, ако полицаи влязат в дома му?  Осъденият на доживотен затвор бивш полицай е говорил, че се е подготвил с опасни вещества, но такива не са открити Преписването невъзможно? Над 800 квестори на матурата в Бургаско Преписването невъзможно? Над 800 квестори на матурата в Бургаско Момичета, които се явяват на държавния зрелостен изпит, споделиха, че се надяват да им се падне „Приказка за стълбата“ Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Над 50 000 дванайсетокласници се явяват на първия задължителен зрелостен изпит Драмата в Пловдив приключи, барикадиралият се бивш полицай се предаде Драмата в Пловдив приключи, барикадиралият се бивш полицай се предаде След цяла нощ убеждаване от психолози и с полицаи, той не е изпълнил заканата си Късмет за Везните, а Лъвът да внимава с парите Късмет за Везните, а Лъвът да внимава с парите Хороскоп за деня – 17 май 2024, петък
САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори