×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Връчват наградата „Емил Чакъров“ на маестро Ивайло Кринчев на спектакъла „Хубавата Елена“


25 Август 2020, Вторник, 19:03 ч.
Автор: Флагман.бг

С комичната опера в две действия от Жак Офенбах официално ще бъдат закрити Бургаските музикални празници "Емил Чакъров", осъществени от Държавна опера - Бургас

С тазгодишната награда "Емил Чакъров", която е учредена през 2011 г. и по традиция се връчва по време на Бургаските музикални празници, е удостоен маестро Ивайло Кринчев. Първият носител на престижния приз, носещ името на световноизвестния български диригент, е цигуларят Минчо Минчев, който също е извоювал световна слава.

Наградата ще бъде връчена официално по време на спектакъла "Хубавата Елена" - на 25-и август, вторник, от 20.00 часа, на сцената на Летен театър - Бургас. С комичната опера в две действия от Жак Офенбах официално ще бъдат закрити Бургаските музикални празници "Емил Чакъров", осъществени от Държавна опера - Бургас, с партньорството на Община Бургас. В необичайната 2020 година, в която не само културните институции, но и всички обществени сфери бяха поставени пред тежки предизвикателства, Бургаската опера, с подкрепата на Община Бургас, успя да реализира силна фестивална програма и да привлече многобройна публика, при спазване на всички изискуеми мерки, съобразени с обстановката.

Режисьор на "Хубавата Елена", по либрето на Анри Мейак и Людовик Алеви, е доц. д-р Александър Текелиев, сценографията е на Борис Стойнов, художник на костюмите е Цветанка Петкова-Стойнова, диригент на хора - Невена Михайлова, хореографията е на Гриша Роглев, концертмайстор е Йордан Ковачев, помощник-режисьор - Петър Тихолов.

Зад диригентския пулт дебютно в заглавието застава Цанислав Петков, който след блестящия си дебют в "Прилепът" от Йохан Щраус-син, се очаква отново да повтори успеха си.

В ролята на Хубавата Елена, царица на Спарта, съпруга на Менелай, на сцената на Летния театър ще излезе прекрасното мецосопрано Йоана Кадийска, която напълно импонира на образа си - и като визия, носеща характеристиките на вечната женственост, и като гласови възможности, и като отговорно отношение към творческата задача. Като Парис, син на царя на Троя Приам, дебютира младият тенор Яни Николов, който  се справя отлично с вокалните и артистични предизвикателства на ролята. Менелай, цар на Спарта, ще бъде баритонът Йордан Христозов, който изгражда образа със свежо чувство за хумор и професионална вещина. 

В ролята на Меркурий, бог-вестител, на сцената ще се представи Мирослав Димитров. Калина Попова дебютира като Юнона, царица на олимпийските богове, жена на Юпитер. Като Венера, богиня на любовта, ще се представи Лина Пеева. Полина Бахчеванова също прави дебютна роля - като Миневра, богиня на мъдростта, науката, занаятите и войната. Дебютна е и ролята на Калхас, Велик жрец на Зевс, известен със своите хитри ходове, за баса Диман Панчев.  Като Агамемнон, Цар на царете, ще видим  Бранимир Недков, баритон /дебют/. Партията на Орест, син на Агамемнон, ще изпълни сопраното Мария Цветкова-Маджарова. Като Ахил, тесалийски герой, цар на Фтиотис, дебютира басът Костадин Мечков. В ролитя на Аякс I и Аякс II ще видим Милен Динолов и Любомир Тодоров, като Филоком, прислужник на Калхас, на сцената излиза Николай Николов, като Бакхис, прислужница на Елена, ще видим Стефка Христозова.

В атрактивната постановка, характерна с динамика, лесно запомнящи се музикални мотиви, чудесна режисура, много зареждащо настроение и редуващи се комични ситуации, участват и артистичните състави на оркестър, хор и балет на Държавна опера - Бургас.

За носителя на наградата ‚Емил Чакъров" - маестро Ивайло Кринчев:

Завършва Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" - София със специалностите "Хорово дирижиране" в класа на  проф.Лилия Гюлева и "Оперно-симфонично дирижиране" при Димитър Манолов и проф. Иван Вульпе. Участва в майсторските класове по симфонично дирижиране  под ръководство на  проф. Иля Мусин, Санкт Петербург и проф. Карл Остерайхер, Виена.

От 1990г. до 1996г. е диригент в Бургаска опера и Бургаска филхармония, а от 1996 до 1999г. е и директор на Бургаска опера. Под негово ръководство за първи път там са поставени оперите "Дон Жуан" и "Норма".

Той е и един от основателите и участниците в първото издание на музикалните празници на името на Емил Чакъров, открити с ,,Реквием" от Джузепе Верди под негово ръководство.

На следващата година вече работи като артистичен директор и диригент за продуцентска агенция "Евростейдж", Амстердам, Холандия и дирижира множество оперни спектакли в Холандия, Португалия, Испания, Франция и Швейцария.

Гостувал е на много симфонични оркестри и оперни театри в България, Румъния и Сърбия. Има записи за БНР и БНТ.

От 2002 г. има ежегодни изяви в Южна Корея. Дирижира редица симфонични и камерни оркестри и провежда майсторски класове в различни университети. През 2007 г. е диригент на операта "Бътерфлай" от Джакомо Пучини, с участието на оркестъра на Софийска опера и записана от националното радио KBS. През 2018 г. е поканен за международната суперпродукция на операта ,,Аида" от Джузепе Верди, съвместно с оперните театри на Дегу и Куангджу и с участието на националния хор от Сеул.

От 2015 г. е главен диригент на Старозагорска опера.

Преподавателската си дейност в НМА започва през 1993г. по специалностите "Оперно пеене с диригент" и "Оперно-симфонично дирижиране".  През 2005г. получава научното звание доцент. През 2014 г. придобива образователната и научна степен ,,доктор", а от 2015г. - академичната длъжност професор.

През периода 2012 - 2016 г. е завеждащ катедра Музикално-сценично изкуство към ВФ на НМА, а от 2016 г. - заместник-ректор.

За творбата:

Премиерата на "Хубавата Елена" се състои на 17 декември 1864 в Парижкия вариететен театър с Хортенз Шнайдер и Жозе Дюпюи в главните роли и е мигновен успех и според публиката, и според музикалните критици. Всички до такава степен я обикват и й се наслаждават, че - наистина безпрецедентен случай! - тя бива играна 700 пъти последователно. Следват премиери на "Хубавата Елена" във Виена /1865/ Берлин /1865/, Лондон /1866/ и в Чикаго - година по-късно, през 1867 г. Серия от спектакли на творбата има и в Ню Йоркската опера - от 13 април 1871 г.


В категории: Бургас


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
vgbbvv
26.08.2020 09:51:49
0
1
Пълна пародия беше тази опера, отегчително глупава, едвам издържах първото действие.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Този скандал разтърси Евровизия Този скандал разтърси Евровизия Дисквалифицираха Нидерландия Информационна шатра откриха БСП в ж.к. „Меден рудник“ Информационна шатра откриха БСП в ж.к. „Меден рудник“ На събитието присъстваха кандидати за народни представители начело с водача инж. Петър Кънев Мъж загина при челен удар на два автомобила Мъж загина при челен удар на два автомобила Екипи на полицията регулираха движението Мария Габриел: Знам колко уважават Жечо Станков в ЕК, нека това да носи ползи на България Мария Габриел: Знам колко уважават Жечо Станков в ЕК, нека това да носи ползи на България Бургас има специално място в листата на развитите европейски градове и е даван за пример, допълни тя Стана ясно какво са яли натровените деца в Сливен Стана ясно какво са яли натровените деца в Сливен Дали им печен сандвич с яйце и сирене Цяла България издирва това момче Цяла България издирва това момче Детето е обявено за общодържавно издирване Спецакция с много арестувани заради дрога Спецакция с много арестувани заради дрога Най-малко осем души са задържани по време на операцията за противодействие на разпространението на наркотици Няма места в ясла и забавачка за 10 000 от София Няма места в ясла и забавачка за 10 000 от София Столицата разполага със 198 общински детски градини, в които се полага грижа за приблизително 44 000 деца Забраняват вноса на твърде стари автомобили Забраняват вноса на твърде стари автомобили Целта е модернизиране на автомобилния парк в страната Ще смени ли Халваджиян най-големия хейтър в журито на Капките - Фънки Ще смени ли Халваджиян най-големия хейтър в журито на Капките - Фънки Старая се да правя градивна критика и влагам точно това в коментарите ми. Не правя коментар, за да го мачкам, а за да му дам тласък за работа, посочи той
Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори