×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Икономиката в Капана – силно надценена, празнят помещения след локдауна


Икономиката в Капана – силно надценена, празнят помещения след локдауна
За една година от Капана си отидоха и шестима майстори-занаятчии, последните трима по време на пандемията
20 Август 2020, Четвъртък, 06:58 ч.
Автор: Флагман.БГ

Дали заради глобалната пандемия от коронавирус или недотам изпълнените прогнози за орди от туристи в разгара на летния сезон, положението през 2020-а е доста трагично

В най-оживената част на квартала на Пловдив от началото на годината един си тръгва, друг идва, постоява няколко месеца и фалира. В последните години ситуацията в квартала на творческите индустрии е доста динамична. Покрай очакванията около Европейска столица на културата и препълнения събитиен календар през 2019-а трескава дейност кипеше във всяко едно свободно местенце. Стари наематели напускаха, поради увеличените наеми и отстъпваха помещенията си на друг тип концепции, за да преобърнат почти тотално облика на Капана към днешна дата. Дали заради глобалната пандемия от коронавирус, или недотам изпълнените прогнози за орди от туристи в разгара на летния сезон, положението през 2020-а е коренно различно от еуфорияeта, ентусиазма и надеждите, обхванали малките бизнеси през изминалата година.

Само по най-развитата улица в Капана– небезизвестната „Христо Дюкмеджиев“, няколко обекта се смениха и/или затвориха врати от началото на годината.

Преди седмица от ъгловото помещение в частта към Железарска се изнесоха фурните и печките на пекарна Bakeland. Едва направила година и половина в квартала, тя явно не успя да удържи на намаления поток от приходящи и натиск на наеми. Младите хора в нея за момента оставиха мечтата си за предлагане на тестени изделия по домашни рецепти, което се мъчеха да правят всекидневно, без почивка. Само една врата по-надолу вече няколко години по сайтовете за недвижими имоти и в социалните мрежи върви обява за продажба на подготвени за посрещане на гости студиа. Постройката е в сърцето на града, а самите помещения не изискват на пръв поглед голямо капиталовложение, за да продължат да работят като стаи под наем. Сделка, обаче, явно няма!

По-малко от година остана в Капана и нашата любима сладкарница за турски изкушения Мозайк. Обожавахме трилечето им с шам фъстък, но предполагаме, че намаленият поток от туристи и кризата с коронавируса е причината да останат само с първоначалната си локация на Събота пазар. В момента помещението се отдава под наем. Все още сме на 200-метровата отсечка, а пореден бизнес смени собственика си през 2020-а година. След огромна инвестиция и мимолетно съществуване Monkey Burgers вече е „Вилица и Нож“ и донякъде с променена концепция новите наематели се опитват да завладеят вкусовите рецептори на ценителите на крафт бургерите под тепетата. Отсреща “Работилницата на веселите палачинки” не издържа на високия наем още преди честването на Пловдив за Европейска столица на културата 2019, но след ремонта и преобразуването им в ресторант Вертиго в края на миналото лято, през май те също не отвориха врати. Миналата година Барабана тихомълком смени собственика си, но за момента новите стопани запазват идеята.


Само преди броени дни затвори и семейният магазин
за спално бельо до бившата закусвалня Quick Food

Виртуозите на бързото хранене – Quick Food, също след края на миналата година преустановиха дейност и въпреки примамливата позиция на помещението на „петте кюшета“, то все още стои празно и неотдадено. От същата страна и отново в сайт за продажба срещнахме оферта за предлагане на бизнес, който миналата година отвори врати на ул. „Георги Бенковски“, след това по време на локдауна обектът се премести на по-оживената ул. „Христо Дюкмеджиев“, а в момента е на пазара.

Малко по-надолу култовото място на гръка Никитас Хухутас дори и през летните месеци тъжно пустее, въпреки че то е от ресторантите със завидно количество маси и места в квартала и беше предпочитана спирка за среща на експатите преди пандемията.

Точно преди обявяването на затварянето поради вируса, суши майсторите напуснаха квартала и въпреки иновативната им за района идея не успяха оправдаят инвестицията си и очевидно очакванията за голям поток от туристи и местни, желаещи да опитат японския специалитет.


Поне на мястото на суши ресторантчето се появи обект на верига за паста

Не по-розово е положението и по другите улици на пъстрия централен квартал.

От “Магура” изчезнаха сръчните феи, които сътворяваха украси за кръщенета, сватби и фирмени партита.

Интересно е, че техният бизнес проект спечели преди доста години награда от конкурса на Община Пловдив “Най-добър млад предприемач” и беше един от устойчивите в историята на конкурса, но загина по време на извънредното положение.

Водим ви на другата по-оживена улица в Капана – „Братя Пулиеви“, която още преди превръщането на квартала в арт зона и възобняваването му, си имаше популярни заведения за забавления.

В момента там бизнесите постоянно сменят собствениците си. От началото на годината имаше 2 смени на наематели само в едното от големите заведения, всеки нов правеше и ремонт.

Сега на тази улица всички дружно мислят нови начини да привличат клиентите си с парти вечери.

За една година от Капана си отидоха и шестима майстори-занаятчии, последните трима по време на пандемията.


В категории: Пловдив


12
Коментара
Почина известен журналист
Почина известен журналист 21/05/2024, Вторник 17:57 0
Флагман.БГ Свободна ли е тази фолкпевица Свободна ли е тази фолкпевица 21/05/2024, Вторник 17:15 0
Алисия изживя кошмар в Дубай
Алисия изживя кошмар в Дубай 21/05/2024, Вторник 16:59 0
12
Коментара по темата
12.
до 11
20.08.2020 13:16:35
1
1
И какво искаш управлението да направи. Да държи с окови предприятия които или не са печеливши или нямат нужда да са тука ли? Или да им предлагаме данъчни облекчения и изкуствено да ги поддържаме?
А за заплатите какво? Да стои над всеки гражданин подписващ трудов договор и да им напомня да си искат заплатата ли?
Нещо ми се губи връзката.
11.
Много има за оправяне
20.08.2020 13:01:13
1
6
За оправяне е че Бургас се нареди на 15 място по средна заплата и сред първите места по безработица, инвестиции никакви, а работещи предприятия се закриха. Някои си мислеха, че от индустриален град ще станем център на туризма и слънчака ще храни града. Няма как да стане
10.
до 9
20.08.2020 11:58:56
2
2
И какво има за оправяне, всеки път като излизам гледам магазините и ресторантите, няма изчезнали общо взето.
9.
Не си познал пич
20.08.2020 10:59:28
1
12
Защо да се изнасям?
Аз съм оптимист.
Не един кмет съм преживял и не един строй
Пак ще се оправим и Бургас ще се нареди между значимите градове на България един ден. Ако всички като мен се махнат някои като сегашните управляващи ще печелят избори със 100%. Само че тая няма да стане. Не ми харесва и затова ще остана, щото трябва да се оправим все някога.
8.
Драган и петкан
20.08.2020 09:39:00
12
5
7, след като не ти харесва, изнасяй се от тук! Свят голям! Може и на село да си ходиш! Тежък труд, става се рано, ляга се късно!
Едно е да работиш в софия, второ в пловдив, трето в бургас! Кметът не е виновен. Да не би да е собственик на хотел? Или е важно правилото: а не съм си виновен, винаги е държавата!
7.
Утопия
20.08.2020 09:29:39
2
20
Пък в Бургас всичко цъфти.
Бизнес след бизнес отваря
Всички са доволни, кмета отчита, че живота се е подобрил значително и можем пак да кандидатстваме за най-добър град за живеене, но този път в цялата Слънчева система
6.
КОМУНИСТ
20.08.2020 09:25:47
5
17
Целия капитализъм е надценен, пълна измама. 80% от капиталистическите страни са фалирали отдавна. Поддържат ги изкуствено като печатят нищо не струващи пари. Дълговете се трупат, краят му наближава
5.
Румен
20.08.2020 09:18:18
3
6
Еййй автора.....ходил ли си лятото в Пловдив!!!Пек и жега ,половината Пловдив се изнася, какъв бизнес,кви 2лева смехурници!!!
4.
До 1
20.08.2020 08:40:23
20
5
И КАКВО ОБЩО ИМА МЕЖДУ НАЕМИТЕ НА ЧАСТНИ ЛИЦА, ТОВА ЧЕ НА ЕДНА УЛИЧКА СА СЕ СЪБРАЛИ 10 ЗАВЕДЕНИЯ ЗА ХРАНА КОИТО СИ КРАДАТ КЛИЕНТИТЕ И УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА??? ИЛИ САМО ДА СИ ПЛЮЕМ? ТАКА, ЗА КЕФ! ЦЯЛАТА ВИ СМАХНАТА ФИЛОСОФИЯ С ТЕЗИ ПРОТЕСТИ Е СБЪРКАНА! ТРОШЕНЕ, МЯТАНЕ НА ЯЙЦА И ДОМАТИ, ЗАТРУДНЯВАНЕ НА ТРАФИКА! В СЛЕДВАЩОТО НС МОЖЕ И ДА ИМАТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО, НО ВЕЧЕ СТЕ ПОЛЕЗНИ УПОТРЕНЕНИ ИД-ТИ ОТ 4МА ТАРИКАТИ, КОИТО ИСКАТ ПО 4000 ЗАПЛАТА НА МЕСЕЦ! ДО ТАМ СТЕ С ПРОТЕСТА!
3.
Какво се случва с България
20.08.2020 08:17:58
3
30
Скоро икономиката на цяла България ще заприлича на икономиката на Капана, ако мутрите от Шайката ГЕРБ и Вожда борисоф продължават да ни Крадат и управляват некадърно!
2.
Селянин
20.08.2020 08:15:39
2
37
Съвсем логично. Намалено потребление съчетано с огромна административна тежест и непосилни наеми води до затваряне на малки бизнеси.
1.
Всичко това е
20.08.2020 07:55:58
5
32
Последствие от вещото управление на гроб и подкрепящите го обединени идиоти!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Вижте цялата програма за следващите дни  Митко Панамерата, който уби французин на Околовръстното, напусна тихомълком затвора, вместо да лежи доживот Митко Панамерата, който уби французин на Околовръстното, напусна тихомълком затвора, вместо да лежи доживот Вчера 39-годишният Димитър Любенов е бил пуснат изнанедващо под домашен арест Свободна ли е тази фолкпевица Свободна ли е тази фолкпевица Нямам как да бъде раздвоена - 50 на 50, хем кариера, хем мъж Награждават най-успешните учители в Бургас Награждават най-успешните учители в Бургас Събитието е посветено на честванията по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност Царево скърби! Почина духовният водач на местната общност отец Стоян Василев Царево скърби! Почина духовният водач на местната общност отец Стоян Василев Кметът на Общината Марин Киров обяви 22 май за ден на траур Христо Иванов отвърна на Пеевски: Молеше се на четири крака Христо Иванов отвърна на Пеевски: Молеше се на четири крака Нямало е разговор, в който да е било предлагано на Пеевски да стане премиер, категоричен бе съпредседателят на ПП/ДБ Димитър Найденов – кандидатът, който провежда мащабна кампания без аналог в България Димитър Найденов – кандидатът, който провежда мащабна кампания без аналог в България Опитвам се да убедя все повече хора да гласуват, защото когато отвратените не отидат до урните, ще управляват отвратителните, каза кандидат-депутатът от ПП-ДБ Зареждате телефона си в колата? Голяма грешка, ето защо Зареждате телефона си в колата? Голяма грешка, ето защо Повечето хора използват гнездото за запалка, която обикновено осигурява 12V Милионер подари джип за 800 бона на Маги от Ергенът, вижте G-класата, която получи Милионер подари джип за 800 бона на Маги от Ергенът, вижте G-класата, която получи Изоставената блондинка от "Ергенът" има връзка с мъж на годините на баща й 12 търговци на гласове отиват в ареста 12 търговци на гласове отиват в ареста За друг вид престъпления в рамките на операцията са задържани още 33 лица
Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Клуни заяви, че е била помолена от прокурора Карим Хан да се присъедини към експертна група Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори