×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Bild: Западът заплашил да остави Украйна без ракети "Пейтриът" след атака по цел в Русия
  • Олимпийският рекордьор в овчарския скок Тиаго Браз отпадна за игрите в Париж това лято заради допинг
  • Времето днес, прогноза за сряда, 29 май: Отново краткотрайни валежи с гръмотевици
  • Гари Конил беше назначен за нов премиер на Хаити вчера
  • Русия вдига данъците на богатите
  • Ремонт променя движението по АМ "Струма"
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Лобист ли е ГЕРБ на строителя „Артекс”?


Лобист ли е ГЕРБ на строителя „Артекс”?
Ненков (долу) отрича законовата поправка да е свързана с проекта "Златен век". Борисов е готов да поиска от депутатите си "контразакон"
Тема в развитие
Рокадите на върха: Шест оставки в кабинета Борисов 3 Зам.-министърът на спорта Ваня Колева също подаде оставка Артекс: Не сме продали евтино апартамента на Цветанов, плати по 1280 евро на кв.м. Мълния от МС! Цецка Цачева подава оставка заради скандала с апартамента Лобист ли е ГЕРБ на строителя „Артекс”? Цецка Цачева настоява да я разследват за корупция, отказва да коментира апартамента от „Артекс” Нено Димов: Скандалът с апартаментите на Цветанов и Цачева е заради изборите #Апартаментгейт или как властта си закупи апартаменти на безбожно ниски цени Собственикът на „Артекс” лично предложил на Цветанов изгодната оферта за луксозния апартамент Менда Стоянова: Имотите на Цветанов и на Цачева не ме интересуват, всеки има право да си купи жилище Цецка Цачева: Не е вярно, че цената на жилището ми е 4 пъти по-ниска от пазарната
виж още
скрий
22 Март 2019, Петък, 12:54 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Законова поправка размразила небостъргача "Златен век"

Имало ли е законова поправка „Артекс”? Фирмата, за която излязоха данни, че е продала евтино луксозни апартаменти на хора от властта, се възползвала от промени в правилата в началото на 2017 г.

В края на 43-ото Народно събрание поправка в Закона за устройство на територията (ЗУТ) е внесена на второ четене от депутати от ГЕРБ. Подкрепена е лично от председателя на парламентарната група Цветан Цветанов, който според публикации, се е сдобил от „Артекс” с апартамент на цена, над 1 млн. лева по-евтино от пазарната стойност.

Същата фирма към 2017 г. е имала изтичащо разрешително за строеж на небостъргач – 34-етажна сграда в столичния квартал „Лозенец”.

„През 2017 година нямаше нищо, имаше пущинак и табела, че "Артекс" строи. Самите строителни работи започнаха много по-късно“, казва пред „Свободна Европа” юристът Никола Вапцаров, който е член на Инициативния комитет „Лозенец“, протестиращ срещу небостъргача.

По това време се приема законовата поправка, според която разрешителните за строеж на подобни сгради вече ще важат не пет, а десет години.

Макар че тя не би следвало да действа със задна дата, именно на нейна база от регионалното министерство удължават разрешението за сградата на „Артекс”, наречена „Златен век”. Според „Свободна Европа” замесени са бившите министри Лиляна Павлова и Николай Нанков.

Днес коментар направи депутатът от ГЕРБ Александър Ненков: „Поправката „Артекс” - е много сериозно внушение. Смея да твърдя, че законопроектът, който сме внесли с колегите, е плод на труд – заедно с Министерството на регионалното развитие, с колегите от нашата Комисия по регионална политика и той касае обекти от първа и втора категория – най-големите обекти, на които сме им дали толеранс по чисто обективни причини, тъй като в практиката се показа, поради ред обжалвания, било административни, било оценка на въздействие на околната среда, било други процедури, тези обекти се правят с години и сме дали един толеранс просто вместо за пет години да завършват обектите за десет години. И е съвсем логично и стоя зад думите си.

По отношение на казуса с небостъргача на „Артекс” Ненков каза: „Що се отнася до конкретния проект – нито ме интересува, нито някога е имало отношение към този обект. Спорно е дали изобщо има отношение законопроектът към съответната фирма и към съответния обект, така че – поправката „Артекс”, ми звучи не много коректно, по-скоро е подвеждащо.”

Ненков се запознал лично и установил, че промяната в ЗУТ нямала ретроактивно действие.

„Трябва да питате институциите”, посочи неколкократно депутатът от ГЕРБ.

„В закона не е писано, че важи със задна дата. Оттам нататък – как е продължил техният обект, институциите да кажат”, добави Ненков.

Коментар от Брюксел днес направи и премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той обясни, че ако е имало лобистки закон, лично се ангажира същата парламентарна група сега да вкара контразакон.

Борисов обаче каза, че във всички столици имало небостъргачи и то голям брой. Въпрос на обществено обсъждане било дали у нас това да бъде забранено и сградите да са само до пет, три или два етажа.

Премиерът бил израснал в „колиба” и делял една стая със сестра си.

 

 

 


В категории: Политика


Дъжд над Черноморието
Дъжд над Черноморието 29/05/2024, Сряда 09:30 0
Флагман.БГ Транспортен хаос в центъра на София Транспортен хаос в центъра на София 29/05/2024, Сряда 08:00 1
8
Коментара по темата
8.
Коко
25.03.2019 07:23:33
0
0
Стига сте писали измишльотини, за това ли ви плаща БСП?! Поредният червен сайт
7.
хахаха
22.03.2019 17:49:10
0
7
Иванчева е виновна, че е забавила строежа на Артекс.... ЦвЦв няма нищо общо,даже едно голямо нищо.
Кога ще видим и ЦвЦв с белезници на краката и ръцете като Иванчева....
6.
По света и у нас
22.03.2019 15:40:34
0
8
Наши и ваши и шуробаджанащина е всичко. Били създали Герб за да се бори с корупцията. Че те въведоха добрите корупционни практики от по света и у нас...
5.
Янис
22.03.2019 14:03:46
0
5
Ако направим дедукция на този случай в морето намерим много интересни аналогични примери.:)
4.
Кокала
22.03.2019 13:48:49
0
12
Заспали ми , заспали Българно !!! Само кокали за теб .
3.
Marinero
22.03.2019 13:22:27
3
24
Не не са лобисти, те премахнаха корупцията, като я узакониха...
2.
Алеко
22.03.2019 12:53:41
0
15
Какво значение има някаква фирма? Човека, човека зад фирмата е важен! Тази може да е изрядна и други десет на същия да не са.
1.
PROTEST !!
22.03.2019 12:50:11
1
46
Докато не въстанем да ги изметем до 1 на протести блокиране на улиците и бойкот ще ни мачкат, унижават, обират. ВЪСТАНЕТЕ!! НЕКА СЕ ВДИГНЕМ НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ БЕЗЗАКОНИЕТО !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ще участват ли български военни кораби в операция в Черно море? Ще участват ли български военни кораби в операция в Черно море? Целта е да се осигури безопасността на морските пътища, след началото на руската инвазия срещу Украйна ГДБОП с удар срещу онлайн пирати ГДБОП с удар срещу онлайн пирати В хода й са установени собствениците на сайтовете, които са ги създали и поддържали с цел предлагането на техните потребители на достъп до популярни филми, сериали, телевизионни продукции чиито правоносители са български телевизионни оператори "Български възход" не само ще прескочи 4-процентовата бариера, но ще го направи уверено, обяви ген. Стефан Янев "Български възход" не само ще прескочи 4-процентовата бариера, но ще го направи уверено, обяви ген. Стефан Янев Трябва да се мисли стратегически – за бъдещето на България не за утрешния ден, а за десетилетие напред, подчерта ген. Стефан Янев Най-после ще вдигнат сватба Най-после ще вдигнат сватба Тя ще е малка, а кумовете ще са приятелка на Ива и мой приятел, призна Сашо Кадиев Ще бъде ли бургаският плаж препълнен с летовници заради евтината сянка? Ще бъде ли бургаският плаж препълнен с летовници заради евтината сянка? Управители на крайбрежни заведения споделиха, че цените на напитките остават без промяна от миналото лято Партия налази Зуека в Испания Партия налази Зуека в Испания Най-изненадваща за него се оказала подкрепата на политическа партия Катастрофата на влаковете в София станала заради прилошаване на машинист, двама са пострадали тежко Катастрофата на влаковете в София станала заради прилошаване на машинист, двама са пострадали тежко Те са от маневрената бригада, като единият е с наранявания на рамото и на ребрата, съобщи  шефът на „Оперативна дейност“ в БДЖ Анатоли Атанасов Красива блондинка проби в българския футбол Красива блондинка проби в българския футбол Тя има щастлива връзка и дете  Лошо! Моралният кодекс на спасителите в Бургас забрани голите жени Лошо! Моралният кодекс на спасителите в Бургас забрани голите жени Забраната за монокини се спазва първо, защото плажуващите така дами разсейват спасителите и те не могат да си вършат работата, и второ - защото плажът е пълен с деца и не е прилично Младеж преби майка си, докато тя шофира Младеж преби майка си, докато тя шофира 19-годишният е задържан до 24 часа в РУ - Монтана
Сочни джуки и уголемен бюст – хит сред подаръците за тазгодишните абитуриентки Сочни джуки и уголемен бюст – хит сред подаръците за тазгодишните абитуриентки Тенденцията от миналото да се залага на големи обеми и натрапващи се устни вече я няма След участието си в Капките тя замина за Африка След участието си в Капките тя замина за Африка Моделката и гаджето вършеят в Тунис Мощна експлозия край Белгород, а Джон Кърби обяви, че забраната за удари по Русия с US оръжия остава Мощна експлозия край Белгород, а Джон Кърби обяви, че забраната за удари по Русия с US оръжия остава Трябва да позволим на Киев да стреля по военни цели на руска територия, от която те нанасят по Украйна, каза пък Макрон Транспортен хаос в центъра на София Транспортен хаос в центъра на София Многото и различни знаци объркват шофьорите, които неволно влизат в насрещното, и предизвикват опасни ситуации Проф. Джефри Сакс разкри кой взриви "Северен поток" Проф. Джефри Сакс разкри кой взриви "Северен поток" Икономистът, предлагал на източноевропейците шоковата терапия за преход към пазарна икономика, намекна, че Джо Байдън е поръчал разрушаване на газопроводите Сметоизвозване ли? Северна Корея праща балони с фекалии и боклук към южната съседка Сметоизвозване ли? Северна Корея праща балони с фекалии и боклук към южната съседка От години южнокорейски пък активисти изпращат балони с блистовки към Северна Корея, критикуващи нейните лидери и USB памети с клипове на Kей-поп музика Защо всички в Италия са срещу Мелони Защо всички в Италия са срещу Мелони Битката е всички срещу един Знаете ли колко струва къщата на Кевин от "Сам вкъщи" Знаете ли колко струва къщата на Кевин от "Сам вкъщи" Запазено е стълбището, по което Кевин се спускаше с шейна Жена се натъкна на нещо зловещо в дома на братовчедка си (СНИМКИ/ВИДЕО) Жена се натъкна на нещо зловещо в дома на братовчедка си (СНИМКИ/ВИДЕО) В една от стаите тя видяла малка врата, която се намирала на височина метър от пода Светът скърби: Почина един от най-известните рокаджии (СНИМКА) Светът скърби: Почина един от най-известните рокаджии (СНИМКА) Ингъл бе вокалист и органист на групата, която е основава през 1966 г., и изпява 17-минутния им хит „In-A-Gadda-Da-Vida"
Владимир Путин към страните от НАТО Владимир Путин към страните от НАТО Трябва да сте наясно с какво си играете! Виц на деня Виц на деня - Скъпа, взех детето от детската градина.
- Браво, и... как ще го кръстим, защото нашето вече ходи на училище?
Виц на деня Виц на деня Блондинка в автосервиз.
Монтьорът и казва:
- Имате късо съединение.
- Е хубаво де, що не го удължите тогава....
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Никога не се задоволявай с това, което могат и другите!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори