×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Лаборатория „ЛИНА” въведе нов тест, който улеснява диагностиката на Синдрома на Кушинг


Лаборатория „ЛИНА” въведе нов тест, който улеснява  диагностиката на Синдрома на Кушинг
1 час преди събиране на пробата не се приемат храни и течности и не се мият зъбите, с цел избягване на кървене от венците
12 Юни 2018, Вторник, 03:46 ч.

Изследването на кортизол в слюнка се очертава като търсен показател при диагностицирането на това заболяване, а „ЛИНА” е сред малкото лаборатории в страната, които го предлагат

В резултат на повишения интерес от страна на специалисти и пациенти, лаборатория „ЛИНА” въведе  теста слюнчен кортизол.

Напоследък той се очертава като търсен показател при диагностиката на Синдром на Кушинг -  заболяване, което включва неспецифични симптоми като артериална хипертония, абдоминално затлъстяване, повишено окосмяване (хирзутизъм), акне, менструални нарушения при жените, остеопороза, захарен диабет и др.”, заявява специалистът по клинична лаборатория в МДЛ „ЛИНА” д-р Пламена Хараланова.

Лабораторната диагностиката на това заболяване  се основава на опредеяне на концентрациите на свободен кортизол в  урина и т.нар. кортизолов ритъм. Изследването на свободната му фракция в плазма също е възможно, но изисква сложна и трудоемка методика и не се прилага рутинно.

Свободният кортизол в 24-часова урина  е основен скринингов метод за това заболяване, но неговото изследване  е свързано с някои  неудобства за пациента. Необходимо е стриктно да се събира урина в продължение на 1 денонощие, като точността на резултатите много зависи от спазване на изискванията по подготовка и изпълнение на процедурата както и от бъбречнана функция на пациента. Това отново е скъп и труден анализ, който се изпълнява в много малко лаборатории. Поради възможността, при субклинични състояния на това заболяване, нивата на свободния кортизол да бъдат нормални или много да варират, се препоръчва трикратното му изследване, за да бъде потвърдена тази диагноза. Това още по-осезаемо налага необходимостта от бърза, точна и лесно приложима методика за опредяляне на нивата на свободен кортизол. Една от характерните особености на Синдрома на Кушинг е  загубата на циркадната  ритмика на секреция на кортизола - нормално, той е най-висок сутрин, след събуждане от сън и най-нисък в полунощ. При пациенти с това заболяване, могат да се наблюдават нормални или леко завишени сутрешни стойности на кортизола, но високи вечерни нива, затова, измерването на плазмен кортизол в полунощ е с висока диагностична стойност  при разграничаване на пациенти със синдром на Кушинг от псевдокушингови състояния. Изследването му, обаче,  в тази част на денонощието обикновено налага хоспиталицация и стресиращи венепункции. Стресът  е основна причина за повишена секреция на кортизол и винаги трябва да се избягва при изследване на неговите концентрации.

Какви са предимствата на теста слюнчен кортизол?

Той е надежден индикатор за концентрациите на плазмения свободен кортизол, т.е на биоактивната компонента на кортизола, която единствена може да навлезе в клетките и да осъществи основните му ефекти в организма. Нормално, кортизолът циркулира в кръвта, свързан с белтъци и една много малка част от него е несвързан, свободен и биологично активен. Свободният  кортизол лесно преминава през клетките на слюнчената жлеза, а в слюнката липсват свързващи протеини, затова той остава там несвързан и биодостъпен. Също така, нивата му в слюнката не се влияят от слюнчения поток. Поради тези причини, а също и поради разработените лесно приложими методики, слюнченият кортизол напоследък се очертава като показател, отразяващ достоверно концентрациите на несвързания кортизол в организма. Изследването му в полунощ  се налага в последните години като бърз скринигов тест за Синдром на Кушинг. Удобството на теста е, че проби могат да се събират и в домашни условия.

Какво трябва да знаят пациентите за начина на събиране на пробата?



Когато лекар специалист назначи това изследване, пациентът трябва да се обърне към лаборатория „ЛИНА”, за да получи специална епруветка и инструкции за събиране на материала. Процедурата е изключително лесна, неинвазивна, нестресираща за пациента и може да се извърши в домашни условия. Единственото условие, което трябва задължинелно да бъде спазено, е поне 1 час преди събиране на пробата да не се приемат храни и течности и да не се мият зъбите, с цел избягване на кървене от венците, което може да доведе до фалшиво завишени резултати. Манипулацията отнема не повече от 2-3 минути, материалът е годен за анализ 24 часа при стайна температура, до 3-4 дни при хладилни условия, и може да бъде лесно транспортиран. Методиката за анализ е бърза, точна, а резултатът ще бъде готов в рамките на деня. Амбулаторното изследване на слюнчен кортизол в 24 часа е полезно и при пациенти със субклинични форми на заболяването, при които е необходимо продължително проследяване и многократно изследване на свободен кортизол. Този тест е приложим и при проследяване на ефекта от терапията на хиперкортизолизма, също и при жени, приемащи контрацептивни препарати, тъй като и в двата случая се  повишават  нивата на белтъците, свързващи кортизола в плазмата, което повлиява концентрациите на свободната му фракция в плазмата.

Поради изключителните удобства на метода и оптималното съотношeние полза/цена, определянето на слюнчен кортизол напоследък се налага като средство на първи избор при диагностициране на хиперкортизолизъм.

В категории: Здраве , Бургас


Флагман.БГ Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда 21/05/2024, Вторник 11:32 0
България Всички новини
„СОЛиСиМи“ даде сцена на талантливи млади музиканти в Бургас „СОЛиСиМи“ даде сцена на талантливи млади музиканти в Бургас Трите вечери предложиха незабравима емоция на участниците и публиката Забравете за такива спасители, тази година дядовци ще ни вадят от водата Забравете за такива спасители, тази година дядовци ще ни вадят от водата 70-годишни ще работят като лайфгардове  Внимавайте с бързите кредити, има ръст на делата за отпуснати заеми Внимавайте с бързите кредити, има ръст на делата за отпуснати заеми Златното правило е, че размерът на задълженията към кредитни институции не трябва да надвишава 30-40% от нетния доход, припомни Десислава Николова Очаква ни лято, изпъстрено с фестивали и събития, ето защо да изберете Южното Черноморие Очаква ни лято, изпъстрено с фестивали и събития, ето защо да изберете Южното Черноморие Южното Черноморие, освен богато културно-историческо наследство, притежава и изключително красива природа – едни от най-красивите плажове Пепи Усмивката стреля по зет си и запали дома на сестра си Пепи Усмивката стреля по зет си и запали дома на сестра си Той е затворник, сега е върнат в килията и го чакат нови обвинения „Битката на мозъците“ отново ще срещне най-знаещите ученици и студенти в Бургас, включете се в големия куиз „Битката на мозъците“ отново ще срещне най-знаещите ученици и студенти в Бургас, включете се в големия куиз Третото издание на големия младежки бургаски куиз „Битката на мозъците“ ще се проведе на 27 май в Международен конгресен център – Бургас ЦИК пак забрани представянето на резултатите от вота преди края на изборния ден ЦИК пак забрани представянето на резултатите от вота преди края на изборния ден Могат да бъдат анкетирани само вече гласували избиратели Забъркай тази вкусотийка с яйца и зелен лук, всички ще лапат и ще искат още Забъркай тази вкусотийка с яйца и зелен лук, всички ще лапат и ще искат още Ето я рецептата НАП тръгна по петите на производителите на череши НАП тръгна по петите на производителите на череши Те трябва да декларират реколтата си Министър Цоков проговори за гафа с матурите по английски език в Бургас, записът бил добър Министър Цоков проговори за гафа с матурите по английски език в Бургас, записът бил добър Заради проблеми с разпечатване на ПДФ файлова пък всички зрелостници ще получат като бонус 4 точки на изпита по български език 
Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори