×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Приберете си холивудските риби, на Бургас подхожда попче или калкан


Приберете си холивудските риби, на Бургас подхожда попче или калкан
Художникът Митко Иванов отговаря що е рецикликан и на още неудобни въпроси от градската среда
16 Януари 2018, Сряда, 00:01 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Паветата ще бъдат само аксесоар по бул. "Богориди", а никакви турски лъскави плочки, нито презокеански американски дори, не могат да ги заменят


- Г-н Иванов, чухме Ви да изказвате публично възмущението си от рибите, които са поставени  из тревните площи покрай възлови кръстовища – с рекламна цел на мол „Галерия”. Защо да ги махаме, те са дарение на Общината?

- Първо аз не съм видял документ, че тия риби са били на мол „Галерия Бургас“ или на мол „Галерия Голямо Крушево“, напр. И не ме интересува кой ги е подарявал на Общината и защо. Който ги е подарил -  крайно време е да си ги прибере по няколко причини: Ако ще има риба, тя трябва да бъде попче или калкан. Защо не се направи една реплика на калканите на художника Руси Стоянов? И други бургаски художници са правили прекрасни творби, в това число и пластики на тема „Черноморска риба“. Какви са тия холивудско-анимационни риби от пластмаса, турени на разни места?!

- Ама те са весели, създават настроение, в красиви тонове – синьо, жълто и т.н.Пък са и без пари.

- Нека този, който ги е сложил, да ги вземе и да ги сложи в дома си, за да стане и неговата къща толкова прекрасна, колкото в момента е прекрасен градът ни с тях.

- Местоположението на коя риба най-много ви дразни?

- Мен ме дразнят всичките. Но на първо четене се сещам за една, която е поставена на входа на Морската градина откъм бул. „Богориди“. Ако човек върви по бул.”Демокрация” и си обърне главата наляво – към ресторант „Златна котва” (аз живея в този град от 53 години), трябва да види една стара котва –  не е антична, тя е късносредновековна, но това не намалява нейната стойност на морска котва, наистина извадена от дълбините на морето и наистина е един прекрасен експонат, който създаваше атмосфера в този град. Говоря ту в минало време, ту в сегашно – от възмущение.

- И аз съм я виждал тая котва. Тя не е ли там все още?

Не мога да кажа, но ако надникнете зад рибата, може и да я откриете. Може би е зад нея. Искам ето този глупендер, който я е поставил тая риба там да бъде така добър да си я вземе. Защото ако изчезне котвата, никой няма да забележи. Но ако изчезнат рибите... Да направим експеримент – нека откраднем едната риба. Мистерия е дали ще ни арестуват, тъй като тия риби не са на никого. Ако те не са на никого, ако не са и на Общината, значи...


Кадърът е от днес, картинката е жалка, наистина. Вие средновековна котва виждате ли?

- Не можем да призоваваме към подобни противозаконни действия. Тези риби из града са от 5-6 години. Не сте ли реагирали пред Общината по този въпрос?

- Общината има известен капацитет откъм чуваемост и тъй като съм казвал много неща, или не съм успял да стигна до рибите, или техният капацитет вече се е бил запълнил. Далеч по-активен бях по темата с пеперудите и цветята, накачени по дърветата на главната улица „Александровска” . На една национална конференция, пред доста голяма аудитория, аз не се въздържах и го казах това с пластмасовите цветя по Великден, даже бях наречен „предател“ от един високоуважаван в града композитор, че съм бил злепоставял моя град и че съм предател. Тези кокичета, минзухари и пеперуди стояха дълго на главната улица и дали от моите крясъци или от крясъците и на други хора, в крайна сметка изчезнаха. Обаче има едни риби, дето висят по дърветата пред Часовника. Вие виждали ли сте риби, накацали по дървета? Обещаха, че след Никулден ще ги свалят, ама както виждате може да висят още една година.


Висналите по клоните риби пред кметството са весели, но някак си неестествени след Никулден


Така изглеждаше главната улица на Бургас и доста след Великден, даже и в късната есен

- Според вас и рибите по клоните на дърветата нямат художествена стойност, кое още ви дразни в градската среда?

- Тя има своите закони. Когато едно нещо е нелепо, то няма как да има художествена стойност само за себе си. Ако някой зададе въпроса другояче: „Тя професионално ли е изработена/отлята?“, тогава може би. Но в случая тя е нелепа на това място и по този начин представена. Останалото няма какво да се коментира. Забихме в темата за тези риби, докато  по-важно е, че почти не се коментира темата за градската среда – какви безумия се правят, какви талашитени сладоледи стърчат по улиците, климатици – от големи, по-големи изтипосани навсякъде и т.н. Гледах наскоро кадри от Виена – защо там нямат такива огромни сладоледи, нямат риби, нямат гигантски климатици? А тук имаме цели дворове на къщи, превърнати в магазини по булевард, на който почти всяка къща е паметник на културата. Според мен хората отиват на бул „Богориди“ не на шопинге, за да влизат в частния дворен магазин – по-точно, а заради самата улица.

- Взеха ли ви мнението за бул. „Богориди“ и новия проект, който ще го преобрази за идния сезон?

- Дадох го - насила. Никой не ми поиска мнението.

- Взеха ли нещо от вашите предложения под внимание? Какво мислите Вие за художествената част?

- Пластиката на колегата Никола Станчев като проект, е добре. Ще има една историческа карта. Там имах лека дискусия с екипа от архитектите. В крайна сметка се доближихме до консенсусно решение. Каква да бъде картата, заимствана ли е отнякъде и откъде е заимствана. Тя ще се намира на най-широкото място – срещу  бившия ресторант Рубаят. Интимно, готино градско пространство – надявам се да стане нещо много хубаво.


На това място по булеварда напролет ще се появи картата на стария Бургас, наложена върху новата карта на града

- Какво представлява картата?

- Налагане на стара историческа карта върху съвеременния план на Бургас. Имахме опасения дали това не е заемка от известен исторически труд. Но друго искам да кажа. Ако ни бе поискано мнението още в началото, мисля, че ние щяхме да настояваме да има много повече павета. След 15 години усилия, думата „павета“ все по-често се споменава в този град. Ползва се едва ли не като индулгенция, като те се вмъкват по някакъв начин във всеки проект. Не е това обаче идеята – във всеки уважаващ себе си европейски град, паветата покриват цялата стара градска част.

- Колко павета ще имаме на бул. „Богориди“ като съотношение с бетонните плочки? За дамите с токчета това е фундаментален въпрос.

- Не знам. Но със сигурност те ще бъдат само аксесоар. Те няма да бъдат основната улична настилка. Аз разбирам, че дамите не обичат павета, но е важно да се отбележи, че има начини на поставяне на павета, които не създават фуги и съответно не създават прекомерен дискомфорт. Разбира се, не може да се сравни с идеално равна настилка от красиви, сиви турски бетонни плочки, но все пак може да се доближи. Да не говорим, че павето е класиката. С тях са запазени участъци от римски пътища, такива от 19-и век. И като изключим, че на места леко паветата са се размърдали – буквално поправимо с едно пренареждане за дни, по тях не са нанесени никакви поражения. Има и прекрасно оттичане на водата върху тях, редят се на красиви дъги и т.н. Това са неща, които не само турски, ами и американски бетонни плочки през океана да ни доставят, пак не могат да го постигнат.

- Чуха се упреци срещу скулптурата на Вежди Рашидов на морска гара, че не била оригинална ами била поредна отливка, манифактура, ширпотреба и т.н. Има ли такава практика и необичайно ли е това? Страда ли от липса на стойност, щом я има и на други места?

- Първо, в качеството ми на администратор, аз бях длъжен да бдя дали ще бъде обявен конкурс за поставяне на  скулптура на въпросното място или ще бъде пробутана творбата на  „наш човек“. В крайна сметка, доколкото разбрах, и двете скулптури – и на колегата Симеон Шивачев, и на Вежди Рашидов, са били част от цялостния проект. Тоест те са част от проекта, а не обявени самостоятелно от държавата или общината като конкурс, който примерно тихомълком е минал, за да спечели въпросният „наш човек“. Те са одобрени още в началния проект и включени към него. Мисля, че това не е заобикаляне на практиките, даже напротив – хубаво е да има синтез на архитектура и скулптура в един цялостен проект.


Творбата на Вежди Рашидов на Морска гара, същата я има в Плевен, но дубликатът не намалявал художествената й стойност,  нашата е дарение

- Колко такива скулптури като тази на Вежди Рашидов има в Бургас и в България?

- В Плевен съм виждал една – абсолютно точно копие. Но в това няма драма. Скулптурата на бургаския бряг е дарение на общината или порта... Макар че аз лично като чуя думата „дарение“ и получавам ортикария. Но това е друг въпрос.

-А на Симеон Шивачев скулптурата? Не мислите, че може да е нещо по-реално?

-Тя е един екземпляр – рецикликан. Заигравката е с думите „рециклиране“, „пеликан“ и „корморан“. Силуетът лесно може да бъде оприличен именно като корморан или както казват истинските стари бургазлии – карабатак. Тази скулптура се прие добре, въпреки че е на границата между абстракцията и реалната форма. В изкуството най-важно е мярата. Мисля, че в случая тази мяра е уцелена. Не е нито абстрактна, нито реалистична. Не е и напълно рециклирана, нито напълно скулптурна.


Скулптурата на Симеон Шивачев – нещо между корморан и пеликан, което обаче е изкуство

В категории: Бургас


20
Коментара по темата
20.
ДО МИТКО ИВАНОВ
24.01.2018 21:03:00
3
4
а бе говедо, що се не скриеш някъде, бе нещастник прост, ем прост, ем с претенции...а бе общината, за ко го хрантутите тоз, като той само плюе, а дружеството на художниците е сбирщина от пияни интриганти, които се чудят кой по-мръсно на другия да напраи и на кой картините на по-главна стена да бъдат овесени в онова недоразумение, наречено глария на "алекснадровска"
19.
мнение
18.01.2018 08:59:43
0
8
Доброто изкуство е разбираемото изкуство , а не да гледаш и да гадаеш за какво става дума...
18.
eleonora
17.01.2018 21:47:03
1
9
тъй като митко иванов явно много разбира, може ли да обясни какъв е синтезът в изрода на вежди рашидов /излязъл от ченобил/ между скулптурата и архитектурата на магазията. Какво да обясним на нашите деца какво представлява това уродливо създание и каква естетическа стойност и ценнност може да възпитава в бъдещите поколения? Това ли е естетиката на човешкото тяло - златно сечение, пропорции...къде са? /вие във велико търново, разбира се, няма как да ги учите тея неща, щото сте над тях/
17.
Бургас Р.Христова
17.01.2018 20:31:21
6
9
Изразеното становище на Иванов е правилно. Махнете тези риби, този кич не подхожда на Бургас. Нима всичко, което е безплатно е хубаво? Ако общината беше дарила памперси и тях ли щяхте да поставите на видно място? Колкото до паветата.. също придават атмосфера на автентичност.Турските плочки трето качество, закупени по фактура първо качество, вече ги коментирахме, вървейки по тях хлътват не само токовете на дамите, ами има опасност и от фрактури. Време е да се погледне на Бургас под друг ъгъл, а не по странджански..
16.
боже, събери си вересиите
17.01.2018 19:48:28
4
12
а бе, митко ли си, иванов ли си, не те знам, ама отде се извъди такъв разбирач бе, сульо, какво произведение на изкуството имаш ти бе, че си тръгнал да хейтиш за всичко, въобще кой си ти??!!! историк ли си, краевед ли си, художник ли си...освен да внасяш разцепление в обществото на художниците и да налагаш великотърновската халтурщина, друго нито можеш, нито знаеш, скрий се някъде, лефер
15.
Арт македон
17.01.2018 13:04:45
0
11
Веджито сигурно пиян на 3 бутилки Иени Ракь е правел отливката на тоя УРОД ма нали ли ли4ен приятел на оня от Лукоил за туи са му сложили изгьзицата
14.
Арт македон
17.01.2018 13:04:44
0
10
Веджито сигурно пиян на 3 бутилки Иени Ракь е правел отливката на тоя УРОД ма нали ли ли4ен приятел на оня от Лукоил за туи са му сложили изгьзицата
13.
Сашко
17.01.2018 12:29:25
1
13
И двете скулптури ми приличат на извънземни уfруди.
12.
До 11
17.01.2018 11:30:58
10
8
Бургас си е ЧАЛГА град.
11.
Т
17.01.2018 10:59:59
7
12
Митко е абсолютно прав. Бургас не прилича на Бургас, а на някакъв чалга град.
10.
111
17.01.2018 10:17:55
1
7
последната пластика е на Симеон Шивачев/Моната/,а не на Кирил Шивачев
9.
МРЪСЕН ВЪЗДУХ
17.01.2018 09:49:08
3
11
МИЗЕРЕН ВЪЗДУХ В МЕДЕН РУДНИК , ЗОРНИЦА, СЛАВЕЙКОВ, ИЗГРЕВ.
КРОНО-ПЕ ДЕ ЧЕТО И ЛУКА-НАФТАТА ЩЕ НИ РАЗКАТАЯТ ЗДРАВЕТО. ТЕЗИ ДВЕ БЕЛИ АКУЛИ СА СМЪРТОНОСНИ. И ТЕ НЕ СА ОТ НАШЕТО МОРЕ.
8.
*********
17.01.2018 09:42:32
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
7.
КОЛЕГАТА
17.01.2018 09:39:12
0
7
ИМЕТО НА 'КОЛЕГАТА' Е СИМЕОН ШИВАЧЕВ....
6.
Вторииии
17.01.2018 09:36:07
2
11
Кога си ловил калкан бе та да знаеш дали има или няма.Има и доста.Попчето ,господин разбирач,наред с калкана и някои други черноморски риби са най полезните и вкусни .Пожелавам ти да се храниш все така с виетнамски пангасиус отглеждан в дупки и хранен с кравешка тор и ципура от гръцките садки ухаеща на ярма рибно брашно.
5.
Карамитев
17.01.2018 08:44:40
8
20
Оффф Аман от тоз хексперт, той самият е толкова реализиран творец, че нямам думи. Нали сега последно се изживяваше като историк, да си кюта там.
4.
123
17.01.2018 08:36:54
4
27
На Веждито "скулптурата" я намирам за страшна грозотия. Сякаш като са отливали скулптурата, калъпа се е пръснал и метала е заел форма каквато си е решил. Личното ми мнение е, че такова абстрактно изкуство което 1% от хората само разбират не е за публично излагане. Другата инсталация е много по-добра.
3.
Тольо
17.01.2018 08:34:47
7
10
За Бургас най-добрия скулптор е Радостин Дамасков. Има и един Атанас Стоянов, но той е слаб като цяло.
2.
В
17.01.2018 08:31:58
17
12
Тоз аутист да ходи да се лекува. Попчетат са боклук, калкан няма от години. Немо го знаят всички деца. Златна котва да си мислят друга реклама.
1.
Бай Колю
17.01.2018 08:29:39
13
17
За пореден път се убеждавам, че в Бургас е пълно с "екперти-разбирачи", които нищичко, ама нищичко не вдяват.На господин художника явно му харесва сивотата на пропитият с кооперации и коли по тротоарите град, щом нещо цветно и радващо децата му бърка да не казвам къде. А последната т.нар скулптура, "рецикликан" може да си я прибере у тях, да си я гледа и въздиша по нея, там където е в момента няма да усетят липсата й.
П.С Русчев, пише се Уртикария, мойто м'че.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Примерът е взет от датските общности, които често обичат да празнуват заедно Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Пред съда Светослав обяснил, че прибрал тялото на Десислава, защото в къщата имало плъхове 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина Възрастта влияе върху растежа на косата Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Бургаският конкурс на името на Петя Дубарова не е само най-добрият литературен форум за средношколско творчество Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя В зелените площи като гъби изникнали и над 20 незаконни постройки Едва на 38 години почина известен волейболист Едва на 38 години почина известен волейболист Загуби битката с рака  Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Мъжът й Константинос Хайнас я тласка към ново амплоа Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Това или продължава спираловидно надолу, или се появява някой с диктаторски уклон, който се харесва на хората като възможност за изход, подчерта Първан Симеонов Киче, ти ли си? Киче, ти ли си? Естрандата певица е заприличала на рокаджийката Милена  Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква "Св. Августин" в същия град.
Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред всички възрастови групи и е двойно по-висок, отколкото при хора на възраст над 70 г. Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева Тези естрадни звезди станаха земеделци Тези естрадни звезди станаха земеделци Като истинска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Телевизията в Стокхолм довечера ще заглуши звука от залата и ще пусне изкуствени аплодисменти, докато се излъчва израелската песен Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни 
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори