×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Политиката през 2017: Кой кум, кой сват, кой на прокуратурата враг


Политиката през 2017: Кой кум, кой сват, кой на прокуратурата враг
Обвинения и производства срещу 7 министри и 9 депутати. Осъдени няма
26 Декември 2017, Сряда, 00:03 ч.
Автор: Антония ЧОРЕВА, снимка: Архив

Два уникална скандала – Шуробаджанащина в Хасково и „Суджукгейт“, посветен на суджуците за премиера, които така и не стигнаха до него

Тази политическа година се бележи с думата корупция и имунитет. И не защото депутатите успяха да се справят с корупцията, а заради съмнения в нея им отнемаха масово имунитетите.

Направо за рекорд само през 2017 г. общо 7 бивши министри бяха уличени в престъпление -  Трайчо Трайков, Симеон Дянков, Румен Овчаров, Делян Добрев, Илко Семерджиев и Даниел Митов.
Депутатът Николай Ненчев първи седна на скамейката в съда за обвинение по служба за ремонт на самолетите МИГ  29.

Делата срещу него и срещу другите тепърва предстоят, но и опозиция, и власт, и народ казват тежката си дума – в България политик в затвора за корупция няма.

Разследваните депутати все още са „на топло“ в парламента

9 са тазгодишните депутати, които станаха подсъдими и останаха без имунитет. По едно време всеки ден в парламента се съобщаваше – „главният прокурор поиска имунитета на…“

По равно - по три поискани имунитети, имат депутатите от ГЕРБ и Воля, БСП следва с два, а ДПС се отчете с един обвиняем.

Беше поискан имунитетът на трима - лидера на "Воля" Веселин Марешки (той е и единственият, който се отчете с два поискани имунитета), депутата и бивш министър на енергетиката Делян Добрев от ГЕРБ и Светла Бъчварова - Пиралкова от БСП.

Паднаха още две глави във Воля – работили в съучастие с Марешки за корупционна схема в аптеките - народните представители Кръстина Таскова и Пламен Христов. 

Още във втората седмица на 44-ия парламент беше поискан и имунитетът на депутата Делян Добрев от ГЕРБ в качеството му на министър за АЕЦ Белене.

В същия ден идва и искането на Цацаров за сваляне на имунитета на депутата от БСП Светла Бъчварова - Пиралкова. То е за сключване на неизгодни сделки за сградата на Селскостопанска Академия.

Последва още един депутат от БСП - Манол Генов. Той е обвинен за купуване на гласове за изборите на 26 март в Асеновград срещу паричната сума от 25 лв. за глас в полза на БСП.

Под обстрела на прокуратурата се оказа и депутатът от ГЕРБ Димитър Гамишев. На 27 ноември 2014 г. в село Копривлен при управление на автомобила си депутатът е блъснал по непредпазливост пресичащ пътното платно местен жител, който загинал. Разследването показало, че Гамишев се е движил с личния си автомобил със скорост от около 68 км/час при позволена 50 км/час.

ДПС също се отчете с един депутат пред прокуратурата - депутата Димитър Аврамов. Прокуратурата поиска неговия имунитет, тъй като срещу Аврамов има висящо дело в Софийския градски съд, което е спряно на 15 май т.г. след избирането му за депутат заради новия му имунитет. През юли 2012 г. той бе арестуван в дома си в Монтана с обвинение, че е поискал 50 000 - 60 000 лева и е получил 100 000 лв. от местен едър земеделец, за да уреди проблемите му със земеделските служби.

И последното – и най-култуво разследване на прокуратурата роди "Суджукгейт". Депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов остана също без имунитет, след като му беше поискан от прокуратурата.

Според обвинението Мартинов е рекетирал бизнесмен от Добрич, като е използвал името на премиера Бойко Борисов. Той успял да отмъкне 4 тона суджук и 60 кг телешка кайма и филе "Елена", за които твърдял, че са предназначени за Борисов. Храната обаче така и не стигнала до премиера, а била складирана в помещение на самия Мартинов.

Прецедент

След сагата със суджуците дойде сагата с кумовете и сватовете. Делян Добрев стана единственият български депутат, който подаде оставка и остана на поста си – толкова достоен, че не бе пуснат от своите.

Той беше обвинен от депутата от левицата Елена Йончева, че всички в общината в Хасково са му роднини. След седмица словесни нападения срещу него, той подаде оставка, но неговите колеги от ГЕРБ така и не я приеха и той остана депутат въпреки волята си.

Иначе да се бори с корупцията по високите етажи управляващите си приеха цял закон – Антикорупционен закон, който създаде Антикорупционен орган, който обаче ще се бори срещу тях, но ще се управлява от самите тях.

Делата за корупция във властта се изнесоха и в Специализирания наказателен съд, но поради липса на място за заседания - те май ще се провеждат в гълъбарници.


Там започна и делото КТБ, но без шефът на банката Цветан Василев.

Един от най-забележимите скандали във властта беше ЦУМ гейт – там пък бизнесменът Сашо Дончев съвсем спокойно изръси на парти сбирка, че главният прокурор го викнал на среща в ЦУМ, защото поведението му било неприемливо. А Сотир Цацаров му отговори „Ще изпия две водки и ще се снимам в Ютуб“. Не остана длъжен и премиерът Бойко Борисов, който позлорадства: „Никой не иска да се вижда с мене, щях да се почувствам поласкан да се видя и аз с някой в ЦУМ. Но разбира се накрая добави "Майтапя се“.

И така майтапите сред политиците съвсем не са за майтап, но пък докато още няма министър или депутат в затвора – сигурно им е лесно да се майтапят.

В категории: Политика


Флагман.БГ Откриха мъртъв изчезналия журналист Откриха мъртъв изчезналия журналист 21/05/2024, Вторник 21:43 0
3
Коментара по темата
3.
Стайков
27.12.2017 15:02:56
0
4
Всичките на софрата и в играта, големите революционери свършват със лъжите преди избори в бюфета на събранието, на джони уокър син етикет и кюфтета безплатни. Родата на софрата да си клатят краката, да си бъркат в носа и в гъза на големи заплати в държавния сектор.
2.
ДПС, ГЕРБ, БСП и патрЕЕЕооотите
27.12.2017 14:49:33
0
2
Неее, изобщо не сме едно и също нещо. Разликата е само в начина ни на крадене...
1.
Бургас Р. Христова
27.12.2017 12:05:28
0
1
И сега? Стана ли ясно кой кум, кой сват и кой на булката брат?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Не е ясно какво точно се случва със скъпото возило  Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла "Не ми харесва, че масово момичетата изглеждат като клонинги и губят индивидуалността си", обяви тя в интервю преди година Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Младенов остава в историята на романтичното предаване и като Ергенът, целувал най-много момите – цели 130 пъти, преброиха от шоуто Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Имат пестициди Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Косъм в тиквичките съсипа вкусната вечеря на фолк певицата Peppou за пръв път във Fabric Club Peppou за пръв път във Fabric Club Стилът му е разпознаваем, а траковете му с House, Techno, Melodic Techno и Indie Dance са тотални хитове Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Повече от 3 месеца, след като слухът за изграждането на такова плъзна в обществото, никой не знае какво ще е бъдещето на най-красивата и зелена територия в страната Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Във връзка с мигрантския натиск министър Калин Стоянов посочи, че ситуацията е спокойна и в „пъти по-добре в сравнение с миналата година“ Простреляха 29-годишна българка в Италия Простреляха 29-годишна българка в Италия Жената работи като проститутка Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Вижте цялата програма за следващите дни 
Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Клуни заяви, че е била помолена от прокурора Карим Хан да се присъедини към експертна група Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори