×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Смъртоносната дрога „бял китаец” залива Бургас


Смъртоносната дрога „бял китаец” залива Бургас
Новият наркотик води до ясно изразени психични разстройства, изпитват остра тревожност, проблеми със съня, обърканост, халюцинации, екстремни депресии и склонност към анорексия
01 Ноември 2017, Сряда, 17:05 ч.
Източник: в. Фактор

Според наркозависими първите количества се разпространяват в кв. „Победа”, защото дилърите очакват да има фатални случаи след употреба


Нов вид дрога вече се разпространява в Бургас. Наричат наркотика „бял китаец” и според запознати скоро наяве ще излезе смъртоносното му действие. Тази дрога преди години причинява хиляди смъртни случаи в Русия, Естония и САЩ. Малко позната е в Западна Европа и на Балканите. Основната и съставка е фентанил, който представлява много силен наркотичен аналгитик и се прилага в медицината.

По химическа структура частично е сходен с промедола. Продава се по лекарско предписание за хора, страдащи от хронични болки, а също и при рак. Той обикновено се прилага под формата на лепенки върху кожата, за да проникне в организма постепенно. Самият фентанил има ширак спектър в медицината. Може да се приема орално, венозно или мускулно. Фентанилът е силен и много бързодействащ аналгетик. Той е около 100 пъти по-силен от морфина, но ефектът му трае не повече от 1/2 -1 час. Макар че химически има различна от морфина или хероина структура, неговото действие е почти идентично с опиатите, но до 700 пъти по-силно.  

Това е причината Fentanyl да стане основна съставка на новата дрога „бял китаец”. Името на наркотика идва от това, че представлява бял кристален прах, който в същото време наподобява действието на хероина, който е с цвят жълто-оранжев.

С какво се примесва основната субстанция в този наркотик не е ясно. Възможно е това да е хероин, на който се цели да се увеличи в пъти силата на действие. От къде идва дрогата също не е ясно, но запознати предполагат, че е напълно възможно това да не е внос, пред вид множеството нарколаборатории, които разкриха органите на реда през последните години. Страшното при тази дрога е, че много трудно може да се дозира и на практика една десета част от грам може да убие човек. Смъртта настъпва поради спиране на дишането, липсата на кислород до мозъка и нарушената сърдечно дейност.

Краят идва почти мигновено при предозиране или в комбинация с алкохол. Сравнен с естествените  опиати  зависимостта от „белия китаец” е далеч по-висока. Въздействието е отчасти толкова силно, че състоянието на опиянение, което при опиатите се изживява полусъзнателно, тук буквално се проспива. Употребява се чрез венозни инжекции, но може да се пуши или смърка.

Употребявания в медицината фентинил е произведен за първи път в Белгия през 50-те години. Представлява бял кристален прах, практически неразтворим във вода и леко разтворим в спирт.

Според наркозависими дрогата, която се е появила по улиците в Бургас може и да не типичният вариант на тази, която се разпространява в Русия. Опасенията са, че местни наркоготвачи забъркват фентанила с амфетамин и метаамфетамин, за да изолират до определена степен приспивното му действие и липсата на приток на кислород до мозъка. Това е чиста проба игра със смъртта, защото количеството фентанил в една доза се предполага да бъде в милиграмове, а това е много трудно да се дозира.

„Сега пробват как ще се възприеме на улицата този боклук, който предлагат. Сигурно ще го пробват първо в Комлука на някоя проститутка или травестит, за да не се вдигне много шум, ако не им издържи сърцето и после ще го пуснат масово по дискотеките. Това е практика при дилърите. Ще стане страшно, ако започнат да го слагат в марихуаната или чайовете за пушене, за да станат по-силни, защото в Бургас тези наркотици масово се употребяват от ученици.” – сподели наркозависим.

„Никой наркоман не иска да умре, още повече това искат дилърите, но с тази дрога никой не знае коя доза ще се окаже фатална. Аз предпочитам да си спазвам програмата с метадон. Знам си дозата и не ми се рискува с някакви нови лайна. Още повече, че държавната дрога ми е безплатна.” – допълва той.

Предупреждаваме родителите да наблюдават внимателно децата си независимо от това, че не са склонни да употребяват наркотици, защото тийнейджърите лесно се изкушават да опитат поне веднъж. Някои от физическите признаци при употреба на „бял китаец” са свиване на зеницата, гадене, главоболие, прекомерно изпотяване, затруднено дишане, неадекватно поведение и загуба на съзнание, подуване около някои части на тялото. Начинът, по който да се разграничат тези признаци от редовни здравни проблеми е да се обърне внимание на това как и кога те възникват.

Повечето признаци за здравословен проблем са постепенни, появяващи се с течение на времето и са познати от предишни състояния. Признаците при употреба на наркотици, които изброихме се появяват изведнъж. Това е причината често родители да се притесняват за определен здравословен проблем при наличие на някои физически белези, а децата да отказват да отидат на лекар, който да ги прегледа. Замислете се, ако това ви се случи!

Употребата на „бял китаец” води и до ясно изразени психични разстройства. Употребилите от наркотика изпитват остра тревожност, проблеми със съня, обърканост, халюцинации, екстремни депресии, склонност към анорексия. Тяхната личност може да се промени драстично, променяйки личните си взаимоотношения с приятели, близки и роднини.

Често явление е да се избягват членовете от семейството и най-вече родителите. Лесната зависимост към фентанила, която развива организма е пагубна за човек. Дори в един момент употребяващият наркотика да осъзнае, че всяка следваща доза може да е фатална за живота му той трудно се отказва от дрогата. Така след хероиновият бум през 90-те години, когато починаха страшно много момичета и момчета в Бургас „белия китаец” може да се превърне в нова смъртоносна вълна за града.

В категории: Бургас , Крими


9
Коментара
9
Коментара по темата
9.
11
02.11.2017 11:09:47
1
1
Нека. Хем ще намалеят боклуците в обществото. Аз не виждам къде е проблема.
8.
КРИСТИЯН ГАМИШЕВ
02.11.2017 10:53:30
2
2
ПРОДАВАМ БЯЛ КИТАЕЦ НА ПРОМОЦИЯ.ЗА СПРАВКИ И ПОРЪЧКИ,КАФЕ ,,СПОТ".
7.
БГ резил
02.11.2017 08:01:13
1
5
Да умират, не ми дреме за уродливите наркомани! По-малко лош мат'риал по земята.
6.
Разумен
01.11.2017 23:25:58
3
16
Защо се вързвате на Флегманите и глупостоте които са преписали от някъде! Не се знаело от къде идва,нито как ше подейства,имало я само в Победа! Да не я вкараха Флегманите че имат толкова ”изчерпателна информация”! Касабова,мийте ги малко тез п.....
5.
до 4
01.11.2017 22:25:57
3
20
За всичко си прав. Курви, педали, наркомани, баДки между краката с матки и помия. Тва е Бургас в момента.
4.
Инфийе
01.11.2017 22:21:33
5
20
То останаха ли читави в тоя ебан град. Само интриганти,доносници и курви. Ако не се друса ще е педал и ще чука жената на брат си ,примерно. За курвите да не говорим. Не всичко е пари, долни курви. Скоро ше го разберете. Но като зная колко сте прости, може и да не го разберете. Просто дайте един лайк във фейса и си гледайте курвенските снимки. Курви- женски и мъжки. Май мъжките са по долни. Курви с пишки. Жива да не бях
3.
някой
01.11.2017 22:04:36
4
11
проблемът си е изцяло на мръсните наркомани. никой не ги е карал да започват. колкото повече 2 метра под земята, толкова по-добре за малкото останали читави.
2.
Hsjqjxnz
01.11.2017 21:00:54
6
3
Belia oranjevia sinia...koito ima lew si zima bialo i si kara bentlita...belia kitaec....da eva typotiite
1.
а, не уъри
01.11.2017 20:18:42
8
18
проблемът си е на простите БОЦКОВЦИ. да не съм ги молил да се боцкат. избора е техен
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Атракционният център се намира в парк „Езеро“ в Бургас Ето коя е темата на матурата по БЕЛ, учениците ликуват Ето коя е темата на матурата по БЕЛ, учениците ликуват Вижте за кое произведение пишат зрелостниците Кандидат-депутатите на БСП откриват кампанията в червената крепост Созопол Кандидат-депутатите на БСП откриват кампанията в червената крепост Созопол Четвъртото място в листата е  за зам.-кметът на Созопол Тодор Дамянов, който провежда сериозна преференциална кампания Какво се промени на матурите тази година - отвори се нова възможност Какво се промени на матурите тази година - отвори се нова възможност Организацията в училищата е много стройна, видя репортер на Флагман в две различни софийски училища Пуснаха от ареста счетоводителка от случая порт „Европа”, вижте разказа на дъщеря ѝ Пуснаха от ареста счетоводителка от случая порт „Европа”, вижте разказа на дъщеря ѝ Жената била изведена от дома си в кв. Ветрен вчера в 8:30 ч. и досега е била разпитвана Адвокатката на осъдения за убийството на родителите си разкри, че се е предал заради скъсан кабел Адвокатката на осъдения за убийството на родителите си разкри, че се е предал заради скъсан кабел Венцислав Караджов е искал е да се самоубие тази сутрин, но е приел това като знак на съдбата, каза Зоя Тошкова Селският хитрец Алек изигра всички Селският хитрец Алек изигра всички Най-гадното бе, че не позволи на победителките Маги и Надежда да се зарадват, че са финалистки Расте ли марихуана пред сградата на полицията в Русе Расте ли марихуана пред сградата на полицията в Русе Според ландшафтния архитект Росица Върбанова растението е от вида канабис сатива, така наречения промишлен коноп МВР атакува частния порт „Европа”, има задържани служители МВР атакува частния порт „Европа”, има задържани служители Според адв. Веселина Василева има бита служителка, която се нуждае от незабавно освидетелстване, а е в ареста Изоставената Надежда от "Ергенът": Ще науча моят син да не постъпва като Алек Изоставената Надежда от "Ергенът": Ще науча моят син да не постъпва като Алек Надя е разочарована от поведението на Ергена, но Магдалена твърди, че е влюбена в него 
САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори