×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

След 3 години в Central Park Burgas ще се живее и работи вдъхновено


След 3 години в Central Park Burgas ще се живее и работи вдъхновено
Строителният предприемач Янко Кесаровски даде ексклузивно интервю за Флагман
21 Септември 2017, Четвъртък, 17:15 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимка: Флагман.БГ

Това е комплекс от стратегическо значение - за международен бизнес, IT и аутсорсинг компании, които ще наложат нова корпоративна култура


Името на Янко Кесаровски е добре известно в Бургас и региона. Свързва се с редица емблематични сгради и проекти в Бургас и по Южното Черноморие. Като предприемач представлява инвестиционни и строителни компании, сред които „Триа инвест“, „БМ“, „СК“, новия комплекс Central Park в Бургас чрез едноименното дружество.

Именно първата копка на многофункционалния комплекс за бизнес и живеене в жк Славейков е и поводът Флагман.бг да се обърне към г-н Кесаровски и поиска това интервю – отдавна чакано не само от редакцията, но и от многобройните ни читатели.

Инвестицията в новия „квартал“ на Бургас е на обща стойност 60 млн. евро и плановете на инвеститорите е проектът да бъде завършен в рамките на 3 години. Мащабният комплекс  се простира на 40 дка, но не обхваща бившия завод „Елкабел“, каквито коментари се появиха, а е разположен в близък парцел. Инвеститорите анонсираха Central park като изключително „зелен“, с 3 жилищни сгради с общо 690 апартамента, 3 офис сгради с капацитет до 5 000 работни места с идеята да приютят IT и аутсорсинг компании.


- Г-н Кесаровски, не давате или по-скоро рядко давате интервюта. Защо?

Философията ни винаги е била да бъдем разпознаваеми с успешни строителни и инфраструктурни проекти на ключови локации в Бургас и региона, както и да бъдем оценявани от клиенти и партньори, а не да търсим публичност. Не съществува причина, заради която не давам интервюта и не се появявам в медиите, по-скоро никога не сме чувствали потребност да го правим. Все пак Ви благодаря за поканата. 

- Поводът за това интервю е хубав. Започвате нов амбициозен проект в Бургас – Central park, който се намира до парк Изгрев в жк Славейков.

Да, първата копка на Central Park е много важно събитие за нас. Това е проект, в който сме инвестирали много усилия, за да съумеем да съчетаем модерни решения, зелена инфраструктура, както и иновации в енергоспестяването. Благодарим на целия екип, който работи неуморно дълго време, за да можем тази седмица да се поздравим с реалното започване на строителните дейности. Това не е просто един пореден жилищен комплекс. Ние вярваме, че след 3 години ще открием Central Park, в който хората ще могат да работят и живеят с вдъхновение. Освен всичко, това е комплекс от стратегическо значение за региона, ако успеем да изпълним целта си ще привлечем международен бизнес, IT и аутсорсинг компании, които да наложат нова корпоративна култура в нашия град. Смятаме, че предимство на проекта е и конгресният център, който сме предвидили, с капацитет над 500 души, който е подходящ за различен тип обучения, академии, както и конференции.

- Анонсирахте, че един от основните фокуси на Central park е да привлече IT и аутсорсинг компании, които да преместят или разширят бизнеса си в офиси в Бургас. Каква е причината големите софтуерни компании да предпочетат Бургас и Central park пред София, Пловдив и Стара Загора например?

Големите софтуерни компании вече са предпочели София и Пловдив, защото са концентрирани там. Може да Ви изненадам, но във Враца например има бум на създаване на стартъпи от ученици. Въпросът Ви е доста конкретен, но касае глобални процеси. В последните няколко години т. нар. виртуални екипи и виртуалният начин на работа вече не е екзотика, а е рутинен начин на общуване в сектора на телекомуникации и технологиите. Вече не е необходимо централата на дадена корпорация да е работно място на оперативните служители, защото виртуалните екипи преодоляват часови разлики и реализират отлични резултати. В съвременното глобално общество и в международните корпорации специалистите дори не е необходимо да работят на фиксирано работно време в офис, за да покажат ефективност. Бургас е повече от привлекателен. Редица авиокомпании оперират полети от и до Бургас, а магистрала „Тракия“ прави пътуването до столицата удобно. Не на последно място градът ни има добър имидж и е широко харесван. Представете си, че вие притежавате голяма аутсорсинг компания.

Как по-ефективно ще мотивирате служителите си – като ги ситуирате в офис до морето или в бизнес център в покрайнините на някой град в централна България?!

Разбира се ние вярваме, че отговорът е Бургас. Не на последно място работейки и живеейки тук, всеки може да се вдъхнови от българското Южно Черноморие, което в последните 2-3 години по мое мнение е в ренесанс. Само за 40 минути след работното време можеш да посетиш десетки малки градчета на юг по ивицата ни, да релаксираш, да се насладиш на незабравими гледки и плажове, както и на хубава храна. Убедих ли Ви?! (усмихва се)

- Какви хора ще могат да си позволят да живеят в Central park? Колко богат трябва да си, за да си купиш апартамент и да „живееш вдъхновено“, както анонсирахте?

Цените, които към момента сме обявили са повече от достъпни и два пъти по-ниски от тези в София. Не е необходимо да си богат. Това не е квартал на богатите, напротив. Средната класа е нещото, което трябва да изградим и към което да насочим усилията си в дългосрочен план. Но това са мащабни процеси. Ние правим каквото можем на регионално ниво. Изискваха се много усилия на екипа ни, както и проучвания на доставчици и технологии, за да предоставим това високо качество на строителство и архитектурни решения на достъпна цена. Но разбрахме, че е възможно и имаме амбиция да го реализираме.

- Компаниите, които представлявате инвестират приоритетно в Бургас и региона? Защо сте съсредоточени тук? Няма ли други интересни пазари като София например?

Винаги има интересни пазари. Европа също е интересен пазар и това не е новина, а Изтокът отдавна не е само екзотичен за нас. Погледите ни са отправени към най-добрите световни практики на изток и запад, които изучаваме, наблюдаваме и имаме амбицията да привнесем подобаващо в Бургас и региона.
 
- Строителният сектор много сериозно усети последиците от кризата. В последната година обаче ситуацията е в постоянен възход. Какво можем да очакваме?

През 2016 г. не успяхме да постигнем ренесанс на строителния сектор, но се надявам с темповете на разтеж да отчетем много успешна 2017-та. Нямаме причини да не сме изпълнени с оптимизъм. Регистрираме годишен ръст на сградното строителство с 15.9%, така че цифрите говорят сами за себе си. Все пак обаче съм сигурен, че всички добре помним 2008 г., надявам се паметта ни да не се окаже къса и да бъдем по-консервативни и предпазливи в инвестициите. Говоря за бранша като цяло.

- Последните Ви проекти са с основен фокус зелено и енергийно ефективно строителство. Това не оскъпява ли инвестицията и респективно да повишава цената на имотите?

Европа е лидер на пазара на устойчивото строителство и е нормално тази тенденция да бъде следвана и в България. Може да съществува схващане, че купувайки имот в „зелена сграда“ това трябва да се случи на по-висока цена. Много от добрите европейски практики обаче не са никак изненадващи и скъпи. По-скъпите пък се изплащат на инвеститорите с времето, а не на последно място важни са достъпът до сградите, обособени зони с обществено достъпна инфраструктура, транспорт и обслужване.

Ние сме сигурни, че тези инвестиции се изплащат с времето, а не с първични продажби на високи цени.

Още повече значителните инвестиционни проекти трябва да се планират с много високо качество. Така, че отговорът на въпроса Ви е не, не е задължително да го оскъпява към крайния клиент, защото има компесаторни механизми.

- Не можем да подминем въпроса с един друг Ваш проект, който е в активна фаза на строителство – жилищната сграда в жк Лазур, която от една страна впечатлява като архитектура, но събра и негативна обратна връзка от част от жителите на комплекса. Как ще коментирате обвиненията за прекомерно високо строителство, презастрояване на района и т. н.?

Сградата до „Флората“, както е известна, намираща се в комплекс Лазур, която все още е в процес на строителство, е един дълго обмислян и чакан проект за нас. От закупуването на земята до началото на реалното строителство през януари 2017 г. изминаха доста години. Необходимо е голямо търпение, за да преминеш през процедурите в строителството. Едно обаче трябва да е ясно - за 25 години в този бизнес, ние не сме започвали строителни дейности на терен без да сме сигурни, че сме преминали през всички законови процедури, проверки и разрешителни. Жилищната сграда в комплекс Лазур не прави изключение. Трябваше ни много търпение, за щастие не страдаме от такъв дефицит, за да започнем реално строителството тази година. Абсолютно разбирам ситуацията, в която ние като инвеститор сме страна. Забелязали сте може би, че в последните няколко години в цялата страна местни общности активно изразяват мнението си за жилищни проекти и обекти, което е гражданска позиция, която ние адмирираме. Трябва обаче ясно да се поставя разликата между строителни обекти, при които са спазени всички процедури, срокове и закони и такива, които подлежат на съмнения и нямат пълна документация. Без да давам конкретни примери за втория случай искам да обърна внимание, че

строящата се сграда до „Флората“ е неуместно и безпочвено сравнявана с проекти, които категорично не са на нашия етап и преминал процес до момента на реализация.

Получава се една информационна фуния, към която хората са изключително чувствителни и аз ги разбирам – внушения за застрояване на зелени площи, разрушаване на детски площадки, незаконно високо строителство и т.н. Категорично жилищната сграда, която коментираме, не попада в тази категория проекти и ние не веднъж публично и пред медиите сме коментирали и доказвали това.

В категории: Бизнес , Бургас


България Всички новини
Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Малкото село Лозенец край брега на морето сега е модерен и привлекателен туристически център в най-южната черноморска община Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Нека винаги помним, че Исус Христос понесе страданията и отиде на Кръста, за да спаси човешкия род, каза кметът  Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Родните гимнастички разбиха конкуренцията в Баку навръх Великден Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците
Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори