×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Завръщат ли се убийствата на КГБ, странна смърт на шестима руски дипломати


10 Септември 2017, Неделя, 14:56 ч.

Странната смърт на 47-годишния противоречив словенски бизнесмен Робърт Ротар е достатъчен повод да си зададем въпроса: "Дали ставаме свидетели на завръщането на класическите убийства на КГБ и УДБА?".

Под това заглавие хърватският седмичник "7дневно" публикува обширно разследване за зловещата Държавна сигурност от времето на югославския диктатор Йосип Броз Тито - УДБА и за смъртта на шестима руски дипломати.

Изданието подчертава, че повечето жертви са имали наранявания по главите, включително и Ротар, но като причина за тяхната смърт се посочва сърдечна недостатъчност.

Ротар от 15 години е живял в разкош във вилата си в Дикло, край Задар, в Хърватия, припомня БГНЕС. Тази пролет той бе арестуван по подозрение в изготвянето на фалшиви документи и почина в ареста в началото на месец август "след падане от стол", което е било предизвикано от "сърдечна недостатъчност". Ден преди това Ротар е бил прегледан от лекар, но не са били установени никакви сериозни заболявания.

За по-малко от една година шестима руски дипломати починаха от "сърдечна недостатъчност".
Неотдавна в суданската столица Хартум, бе открит мъртъв руският посланик в Судан. Като причина за неговата смърт бе посочена "сърдечна недостатъчност". Това е поредният случай на странна кончина на руски дипломат в чужбина от ноември миналата година.

В деня на изборите в САЩ на пода в руското консулство в Ню Йорк бе открит дипломатът Сергей Кривов. Той имаше наранявания по главата. Руските официални лица обаче съобщиха, че той е починал от сърдечен удар.

Три месеци по-късно през януари тази година, руският консул в Атина, 55-годишният Андрей Маланина, бе намерен мъртъв на пода в банята в апартамента му. Според полицията той е починал от естествена смърт. Няколко седмици по-късно в Индия след кратко боледуване почина Александър Кадакин.

През февруари месец Виталий Чуркин, руският посланик в ООН, почина в кабинета си. От дипломатическата мисия на Москва в САЩ съобщиха, че причината за неговата смърт е сърдечен удар. Британската преса обърна внимание на факта, че като "причина за смъртта на повечето руски дипломати се приписва сърдечен удар, въпреки други признаци по тялото на починалите".

"След тайнствената кончина на Робърт Ротар има сериозни съмнения относно "спонтанните му сърдечни проблеми". Журналистът от вестник "Репортер" Ненад Глукс тези дни оповести нови данни около случая. Негов източник, който е запознат с инцидента в Задър, където умира словенският бизнесмен, твърди, че "Робърт Ротар е убит след инжекция, която е предизвикала смъртта му".

Глукс задава и още един много тежък въпрос: Защо аутопсията е извършена в съседния град Шибеник, а не в Задар, каквато е практиката при подобни случаи? Интересен е и фактът, че "словенските медии, които са под контрола на олигархията на прехода, остро атакуваха болницата в Задар и твърдяха, че там няма "елементарни условия за лечение".

"Няма как да свържем смъртта на руските дипломати с тази на Ротар. Но няма как и да не си зададем въпроса за причините за тази масова "сърдечна недостатъчност" при толкова дипломати за по-малко от 9 месеца. Тези случаи ни напомнят за смъртта на много журналисти, опозиционни лидери и бивши олигарси, които "тръгнаха по лошия път". Общото между тях е, че за всички тези случаи Москва твърди, че тяхната смърт е случайна и че има логично обяснение, което естествено изключва вината на Кремъл", пише загребският седмичник.

В същото време трябва да обърнем внимание на един важен факт: Пробождането с малка игла /инжекция/, толкова малка, че то може и да не се усети, а в същото време предизвиква смърт поради сърдечна недостатъчност, бяха класически методи за ликвидиране на УДБА и КГБ в миналото. Много от жертвите починаха, без дори да се усетили пробождането.
"Каква е причината за смъртта на Робърт Ротар със сигурност никога няма да разберем. Дори и да научим, че онези, които извършиха аутопсията са работили по заповед, но това не ни пречи да си припомним кой бе Ротар и с какво се занимаваше. Той бе едно "успешно дете на номенклатурата от прехода". Той спечели много пари занимавайки се и с политика. Той винаги ще припомня, че политиката на територията на бивша Югославия е свързана с престъпността. Точно така, както и в родината на всички комунистически експерименти - Русия", пише още изданието.
"Както в Хърватия, така и в Словения нямаше лустрация. Това позволи на бившите комунисти елегантно да се инфилтрират в демократическите партии на първите избори през 1990 година. Днес със сигурност знаем, че УДБА се прегрупира и продължи да работи по същия начин и да използва старите си методи", се казва в края на разследването на хърватския седмичник.
Източник: БГНЕС

В категории: Политика


Коментари
Две коли изгоряха пред къща
Две коли изгоряха пред къща 21/05/2024, Вторник 14:59 0
Мъж почина при пожар в Трявна
Мъж почина при пожар в Трявна 21/05/2024, Вторник 13:20 1
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Димитър Найденов – кандидатът, който провежда мащабна кампания без аналог в България Димитър Найденов – кандидатът, който провежда мащабна кампания без аналог в България Опитвам се да убедя все повече хора да гласуват, защото когато отвратените не отидат до урните, ще управляват отвратителните, каза кандидат-депутатът от ПП-ДБ Зареждате телефона си в колата? Голяма грешка, ето защо Зареждате телефона си в колата? Голяма грешка, ето защо Повечето хора използват гнездото за запалка, която обикновено осигурява 12V Милионер подари джип за 800 бона на Маги от Ергенът, вижте G-класата, която получи Милионер подари джип за 800 бона на Маги от Ергенът, вижте G-класата, която получи Изоставената блондинка от "Ергенът" има връзка с мъж на годините на баща й 12 търговци на гласове отиват в ареста 12 търговци на гласове отиват в ареста За друг вид престъпления в рамките на операцията са задържани още 33 лица Делян Пеевски: Христо Иванов искаше да стане президент с подкрепата на ДПС Делян Пеевски: Христо Иванов искаше да стане президент с подкрепата на ДПС Пеевски посочи още, че предложението на лидера на ДБ е включвало пенсиониране на Бойко Борисов Ексобластният управител и купувачът на Митницата в Созопол с реакция след статия на Флагман.бг Ексобластният управител и купувачът на Митницата в Созопол с реакция след статия на Флагман.бг Според бизнесмена Крепостната стена и терасата върху бойната кула на Стария Созопол били съвсем различен казус с незаконно строителство, свързан с друг областен управител - Константин Гребенаров Мариян Шангов ще е №1 в новата ранглиста за клас ILCA6 Мариян Шангов ще е №1 в новата ранглиста за клас ILCA6 Голям успех за бургаския ветроходец  Българският нокаутьор Борислав Велев Рой срещу носителя на Интернационалната титла на WBF Омар Сиала “Гринча” на MAX FIGHT 58 Българският нокаутьор Борислав Велев Рой срещу носителя на Интернационалната титла на WBF Омар Сиала “Гринча” на MAX FIGHT 58 Гринча е в серия от 3 поредни победи, а в последния си мач печели Интернационалната титла на световната боксова федерация WBF с нокаут в 9-ти рунд, срещу коравия Дауди Мгая „СОЛиСиМи“ даде сцена на талантливи млади музиканти в Бургас „СОЛиСиМи“ даде сцена на талантливи млади музиканти в Бургас Трите вечери предложиха незабравима емоция на участниците и публиката Забравете за такива спасители, тази година дядовци ще ни вадят от водата Забравете за такива спасители, тази година дядовци ще ни вадят от водата 70-годишни ще работят като лайфгардове 
Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Клуни заяви, че е била помолена от прокурора Карим Хан да се присъедини към експертна група Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори