×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Апелативният прокурор на София подаде оставка
  • Първият вицепрезидент на Иран Мохбер поема функциите на Раиси, извънредни избори ще има до 50 дни
  • Австралийската полиция арестува 554 души в операция срещу домашното насилие
  • Таксиметрови шофьори обявиха безсрочен протест срещу закриването на стоянки в София
  • Словакия разследва дали стрелецът на Роберт Фицо е действал сам
  • Предотвратиха опит за държавен преврат в Конго
  • Новата седмица започва с валежи на места в страната
  • Честваме паметта на светия мъченик Талалей Лечител и на света Лидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Държавата обича да се споразумява с престъпните групи


Държавата обича да се споразумява с престъпните групи
Моделът на спецправосъдието изглежда тотално сбъркан
30 Август 2017, Четвъртък, 01:02 ч.
Източник: Вестник Сега

Дали е каналджийство, трафик на хора или контрабанда, няма значение

Преди пет години специализираните съд и прокуратура заработиха в опит държавата да се справи с организираната престъпност. Идеята бе да се обособят структури, които да се занимават само с определен тип престъпления и да го правят бързо. И макар че още от самото начало от прокуратурата се оплакваха, че правомощията им са твърде разширени и трябва да се занимават с всякакви случаи, няколко години по-късно се случи точно обратното - вместо да се стеснят, правомощията се разшириха.

Сега властта реши, че в спецсъда трябва да се прехвърлят и делата за корупция по високите етажи на властта. И тъй като борбата с корупцията е най-актуалното предизборно обещание на всяка партия, се очаква пак от тези институции да се справят с нея или поне да я сведат до поносими нива. Така правителството би могло да се избави от ежегодните критики на Европейската комисия, които се появяват във всеки мониторингов доклад, а и да настоява за отпадането на механизма за наблюдение. Това се прави и в момента, но комисията остава глуха за българските искания.

Едновременно с това обаче настоящето на спесъда по никакъв начин не подсказва, че е строг при наказването на организирани престъпни групи

Няма и никаква индикация, че това ще се промени в бъдеще. Т.е. делата за корупция, ако изобщо ги има, вероятно ще приключват като тези срещу организираните престъпни групи в момента.

Най-използваният метод за приключване на делата в спецсъда е споразумението, показва справката в публикуваните дела. Заедно с него вървят масово и условните наказания. Именно в тези крайни актове на съда може да се види доколко справянето с определени престъпления като контрабанда и каналджийство са приоритет на държавата. Това е декларирано нееднократно от всякакви облечени във власт хора, но в съдебната зала нещата изглеждат по съвсем различен начин. По този начин спецсъдът успява да отчете и свършени дела, и кратки срокове. По сходен начин стои въпросът и със специализираната прокуратура. Тя също участва активно в споразуменията - дава съгласие и предлага на съда да ги одобри.

Това е формулата, по която се стига до следните решения - например дело срещу организирана престъпна група за трафик на хора с цел проституция от трима души. Те се признават за виновни и получават следните условни присъди - 3 години и 1 година. Други трима души, отново в престъпна група, но този път за контрабанда на цигари. Полицията арестува един от тях със склад и товарен автомобил с незаконни цигари и тютюн. Открити са над 64 хил. кутии цигари и близо 50 хил. пакета тютюн на разфасовки от по 40 грама. Стойността на намереното е над 1 млн. лв., а дължимият акциз - близо 500 хил. лв. Един от обвиняемите получава 8 месеца условно, вторият е наказан с 6-месеца пробация, а третият отново условно. Преди около месец друг участник в организирана престъпна група за контрабанда на цигари отново се е разминал леко - три години условно с пет години изпитателен срок. Естествено, след споразумение. Преди това е установено, че през януари е държал петстотин кутии цигари, а в средата на август - 1000 кутии. За условно осъдения остават и съдебните разноски от 294 лв. Още един член на организирана престъпна група се е споразумял с държавното обвинение в началото на месеца. Според делото той е участвал в престъпна група с още четирима души. Установено е, че те са държали общо 456 хил. кутии цигари, за които е трябвало да се плати над 1,4 млн. лв. акциз. Наказанието - три години условно, пет години изпитателен срок.

Не по-строго се отнася съдът и към организираните престъпни групи, които се занимават с каналджийство.

По едно такова дело са обвинени шестима души. Един от тях е сириец. Има и таксиметров шофьор, вероятно отговорник по транспортиране на чужденците. Според прокуратурата групата е действала няколко месеца - от април до ноември 2014 г. Всички се признават за виновни и получават условни присъди. Ръководителката - три години, а останалите - по една година. По подобен начин приключва и друго дело за каналджийство. Друга престъпна група каналджии, трима българи и един афганистанец, също е наказана с условни присъди. Те са действали няколко месеца - от септември 2015 г. до февруари 2016 г. Други двама участници в група за каналджийство също се отървават с леки наказания. В случая те не успяват да преведат голяма група сирийци и иракчани през р.Тимок към Сърбия само защото реката била придошла. Наказанията са пробация и условна присъда.

Същият е изходът и от дело срещу организирана престъпна група за трафик на хора с цел просия. От материалите категорично са установени 8 случая, в които хора са трафикирани в Швеция, за да бъдат просяци. Това са случва за около шест месеца през 2014 г. И тримата обвиняеми си признават вината. Решението на съда е следното - 3 години условно с пет години изпитателен срок. А един от групата има дори предишно осъждане. В случая поне е наложена и глоба - по 10 хил. лв. за всеки един.

Контрабандата на цигари и каналджийството не са единствените престъпления, които се наказват условно.

Спецсъдът е произнесъл такава присъда и по един случай на трафик на хора, но с по-особена цел - продажба на бебета в Гърция.

Обвиняеми по това дело са мъж и жена от Карнобат. Прокуратурата е установила, че за година и половина двамата са организирали прехвърлянето на три бременни жени в Гърция с цел бебетата им да бъдат продадени там. Родилките са от Ямбол и Сунгурларе. Според материалите по делото две от тях са получили 6 хил. лв., а третата - 7 хил. лв., за да се откажат от новородените си деца. И трите са закарани до Гърция от двамата обвиняеми, преминали са през ГКП - Кулата, установяват разследващите. Това се е случило през октомври 2009 г., през февруари и ноември 2010 г. Двамата се признават за виновни. Получават по три години условно с пет години изпитателен срок и по 7 хил. лв. глоба. За тях остават и разноските по делото - 64.80 лв.

Масовото одобряване на споразумения не значи, че в спецсъда изобщо не се издават присъди. Такива има, но е факт, че споразуменията са предпочитан инструмент за решаване на делата. Така е по-лесно за всички. Съдът и прокуратурата могат да отчетат работа, а призналите вина обвиняеми да се отърват с леки наказания. В края обаче няма и следа от решимостта на държавата да се справи с тези престъпления.

Това не е единственият проблем на спецсъда, но е сред най-съществените, защото в крайна сметка най-важна е присъдата. Това бе посочено и в доклад на Върховния касационен съд в края на миналата година.

"Одобряваните обаче от решаващия съд споразумения с наложени санкции - пробация и лишаване от свобода за срок от 6 месеца до 3 години, с приложение на института на условното осъждане за тежки престъпления, внушават безнаказаност. Освен това прави впечатление, че по някои дела определеното на подсъдимите наказание, освен че е силно занижено, е и в размер на изтърпяното до този момент като мярка за неотклонение задържане под стража и/или домашен арест, което сочи за безкритичност от страна на съда при одобряването на такива споразумения и незачитане на принципите за определяне на наказанието", записаха в доклада си върховните съдии. Другата им констатация бе, че моделът на спецправосъдието е изначално сбъркан.

"Зададената от законодателя предметна компетентност на специализирания наказателен съд е непрецизна и произволна, определена при пълна липса на концептуалност и визия", пишеше в доклада.

В категории: Темида


1
Коментара
Напусна ни емблематична актриса
Напусна ни емблематична актриса 20/05/2024, Понеделник 14:17 0
Флагман.БГ Задължително сложете сода в прането с хавлии Задължително сложете сода в прането с хавлии 20/05/2024, Понеделник 13:20 1
Флагман.БГ Ужасяващо! Откриха тялото на млад мъж на пътя Ужасяващо! Откриха тялото на млад мъж на пътя 20/05/2024, Понеделник 13:00 0
1
Коментара по темата
1.
НАБЛЮДАТЕЛ
31.08.2017 10:35:13
1
7
Защо изобщо е създаден този специализиран съд? За да могат определени адвокатски кантори да реализират високи доходи които незнайно как се разпределят?Не само това- променена е подсъдността на много групи дела които отиват директно в този измислен съд. И още- кадрите!- там магистрати стават юристи със съмнителна квалификация само за да запълнят щата. И резултата е на лице. Този съд трябва час по скоро да се закрие!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Огромен гаф с матурите по английски език в Бургас Огромен гаф с матурите по английски език в Бургас Зрелостниците са ощетени заради лошата организация, която днес бе въведена в бургаските училища  Картината на бизнеса в България - между перфектната буря и реалността Картината на бизнеса в България - между перфектната буря и реалността Ето какво показват различните данни за бизнес климата у нас Голям интерес към кампанията "Кръводаряването - символ на доброто" Голям интерес към кампанията "Кръводаряването - символ на доброто" Инициативата е на сдружението на младите лекари  Каталогът на пияните шофьори в Бургаско - БМВ-та, Мерцедес и микробус на "Еконт" Каталогът на пияните шофьори в Бургаско - БМВ-та, Мерцедес и микробус на "Еконт" НАП пусна на търг нови предложения на автомобили иззети от пияни и дрогирани водачи Напусна ни емблематична актриса Напусна ни емблематична актриса Носителка е на десетки награди и отличия от национални и международни фестивали Тяло на млад мъж е намерено на пътя между Стара Загора и Нова Загора Тяло на млад мъж е намерено на пътя между Стара Загора и Нова Загора На място е изпратен екип на „Пътна полиция“, който е установил, че лек автомобил „Фолксваген“ е катастрофирал и починалият е неговият водач Съдът обяви за недействителен избора на Ешрефов за кмет на Омуртаг Съдът обяви за недействителен избора на Ешрефов за кмет на Омуртаг В решението се казва, че в хода на делото са констатирани множество нарушения на правилата за провеждане на избори за кмет Летният сезон стартира с недостиг на 70 000 работници Летният сезон стартира с недостиг на 70 000 работници Българската асоциация за туризъм с писмо до президента и премиера за спешно решение на проблема с издаването на работни визи Извънредно! Инфаркт уби 17-годишен в Бургас Извънредно! Инфаркт уби 17-годишен в Бургас Загиналият е от кв. Акациите, причината вероятно е свръхдоза наркотици Плашещо: Над 1 милион души в трудоспособна възраст у нас са неактивни Плашещо: Над 1 милион души в трудоспособна възраст у нас са неактивни В повечето от общините в България заетостта е под или около 50%, става ясно от доклада
4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване Компании увеличават производителността, служителите са удовлетворени Влюбих се по време на „Dancing stars”, призна тази звезда Влюбих се по време на „Dancing stars”, призна тази звезда Приех факта, че ще обличам всякакъв вид рокли, каза тя Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно Вместо това открих нещо, което може да се окаже много по-ценно – истинско женско приятелство Израел не бил замесен в смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси Израел не бил замесен в смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси "Не бяхме ние", каза ирански служител, пожелал анонимност Иран потвърди смъртта на президента Раиси Иран потвърди смъртта на президента Раиси Обявяват го за мъченик  Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Няма признаци на живот в останките, съобщи ръководителят на иранския Червен полумесец Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Хороскоп за деня – 20 май 2024, понеделник Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори