×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

12 неща, които днешните деца не знаят за социализма


12 неща, които днешните деца не знаят за социализма
Мавзолеят на Георги Димитров вече е далечен спомен
Ключови думи: спомени, соц, младо, поколение
16 Юни 2017, Събота, 00:02 ч.
Източник: 24chasa.bg

За нашите деца времето на социализма звучи толкова архаично, като че ли е било преди 200 г.


А всичко това, за което днес си спомняме, бе само преди четвърт век!

Преди 25 г. по улиците на България се движеха предимно лади, москвичи, трабанти и тук-там някоя шкода. Старата тумбеста "Волга" с еленче на капака вече бе истинска рядкост. Все още мечтите на децата се свеждаха до шоколадово яйце от "Кореком" или до последния брой на комикса "Спайдърмен". Безименен цензор бе обявил комикса за упадъчен, защото чул, че критикува социалистическата система. Това, разбира се, бе толкова вярно, колкото пропагандата за пияни от кока-кола американски войници, появила се в края на 50-те години. Впрочем хиляди българи, за разлика от своите съвременници от соцлагера, успяхапърви да опитат напитката много преди 1989 г. Тогава обаче надписите върху характерните за колата шишета бяха на кирилица, а не на латиница, както е днес. Което едва ли е известно на днешните млади.

Татко, нали ние сме най-богатите хора на света! Така 6-годишният ми син реагира, когато в един летен ден на 1986 г. излязохме с 2 препълнени торби от малкия "Кореком" зад опашката на Коня - разбирай паметника на Александър Втори срещу парламента. Наши близки, работили в посолството ни в Атина, ни бяха подарили 50 долара, които с огромно удоволствие превърнахме в десетина шоколадови яйца и още толкова швейцарски шоколади, бонбонки "Тик-так", уиски, кенчета бира и великолепна червена кутия за гримове на италианска фирма. Въпреки че са минали толкова години, помня съдържанието на двете торби като ден днешен. Защо ли? Ами защото за цялото ни семейство това бе невероятен празник. Както и когато преди Коледа успяхме веднъж да се доредим до цял кашон банани, без да чакаме на километрична опашка.

В младежкото ми съзнание ще остане завинаги и корекомският аромат на хубав парфюм. Той бе нещо като символ на красивия и богат Запад.

Днес шоколадови яйца, да не говорим за кенчета бира и дамски гримове, има навсякъде. За тях не е нужно да се редиш на никакви опашки. Отдавна завръщащите се от чужбина не мъкнат куфари, пълни с дефицитни западни стоки.
Няма ги транзисторите ВЕФ и телевизорите "Опера", няма го и мавзолеят на Георги Димитров, от чиито трибуни по празниците махаха членовете на Политбюро. Просто им е минало времето. Останали са овехтели снимки и редки спомени.
Няма я и Желязната завеса, благодарение на която сънародниците ни оставаха слепи за по-високия стандарт на живот на Запад. Младите днес вероятно не могат и да си представят как така, ако имат пари и желание, някой ще им забрани да вземат първия самолет за Берлин и Париж или да отпрашат за уикенда на Бяло море. При социализма можеше да се пътува само до "братята по оръжие", начело със Съветския съюз, и то след съответната покана или разрешение.
Не всичко ни е цъфнало и вързало днес, сигурно има място и за носталгия по онова по-спокойно и по-предвидимо време. Добре е обаче да се връщаме към тези спомени, за да правим по-верни сравнения и да осъзнаваме до къде всъщност сме стигнали.

1. Дъвка Идеал - друга нямаше

По соцвремето децата дъвчеха само една дъвка - "Идеал", защото друга нямаше. Дори я наричаха умалително идеалка.



Тогава, когато липсваха дражета, лентички, когато нямаше разнообразие с вкус на манго и папая - изборът беше един - розова дъвка с нарисувано момиченце отпред и балончета.

Малцина обаче знаят, че по едно време в магазините се появи т.нар. сакъз - бели кристалчета, които след упорито премятане в устата заприличваха на гумено топче.
Деца на село пък са стигали и до дъвчене на битумни парчета, макар днес това да звучи като извращение.
В интерес на истината дъвка "Идеал" не остана само култов соцпродукт. От няколко години тя се появи отново по лавки и магазини.

2. Червена връзка задължителна за децата от 3-и до 7-и клас

Червената връзка носеха пионерчетата, а синя - чавдарчетата.
ДПО "Септемврийче" е основана от БКП на 23 септември 1944 г. по подобие на Всесъюзната пионерска организация "В. И. Ленин" в СССР.
Дълго време носенето на червената и синята връзка бе задължително, както и ученическата униформа.
В първи клас децата бяха одобрявани и приемани за чавдарчета. В трети клас се преценяваше дали са достойни да станат пионерчета. А в седми клас го обсъждаха дали да го приемат в комсомола. Така на 14-годишна възраст тийнейджърът три пъти минаваше през политическо сито. Чавдарчета бяха практически всички.
От пионерската организация и от комсомола изключваха за криминални прояви и за нисък успех.

3. Комсомолско поръчение

Всеки член на ДКМС - комсомола получаваше поръчение да свърши някаква общественополезна работа. Примерно да събере 10 кг лайка или стара хартия, да помага на стари хора със сечене на дърва за зимата и т.н. В повечето случаи изпълнението на поръченията бе формално.

4. Членство в БКП - успех в живота

Членството в Българската комунистическа партия бе изключителна гаранция за успех в живота. Липсата на червена партийна книжка свеждаше шансовете за добра работа до нула. За офицерския състав в армията и полицията членството в БКП бе задължително. Заради големия наплив до партийните организации се свеждаха допустими бройки за приемане в партията. Всеки кандидат трябва да получи поне 3 препоръки от по-стари комунисти. С предимство се ползваха деца на партийния елит и на активни борци срещу фашизма и капитализма.

5. Магазинът "Кореком" бе мечтата на всяко дете

Във веригата безмитни магазини "Кореком" се продаваха вносни стоки срещу западна валута. В тях можеше да влезе всеки, но право да пазаруват имаха малцина - работещите зад граница и представителите на партийната върхушка. За да си купиш нещо, трябваше да докажеш откъде имаш доларите или марките. Обикновено важаха т.нар. бонове, които БНБ издаваше срещу съответната валута. В корекомите се продаваха стоки, които не се намираха на вътрешния пазар шотландско уиски и вносни цигари, видео- и аудиоапаратура, козметика, дрехи - главно джинси, списания, играчки.

6. Политбюро решаваше всичко в държавата

Политбюро на ЦК на БКП бе най-висшият постоянно действащ орган на управляващата партия.
Неговите решения движеха цялостния стопански и културен живот на страната. Членовете на Политбюро - съкратено от политическо бюро, имаха статут на богове и непогрешими. Сменяха ги рядко, и то по решение на генералния секретар на ЦК на БКП Тодор Живков. След прословутия пленум на 10 ноември 1989 г. членове на Политбюро са Петър Младенов, Георги Атанасов, Милко Балев, Добри Джуров, Йордан Йотов, Пенчо Кубадински, Иван Панев, Димитър Стоянов и Гриша Филипов.

7. Първите телевизори - "Опера" и "Кристал"

През 1959 г. стартира разработката на първия роден телевизор. Наричат го " Опера", а рожденото му място е Слаботоковият завод "Ворошилов" в София. В екипа, създал "Опера", работи Христо Торнев, баща на известния модел Ралица Балева. По-късно на българския пазар се появиха и други модели като "Кристал", "Велико Търново", "София".
Неотдавна запазен екземпляр от първата серия "Опера -1" бе продаден в Америка на търг за 15 000 долара.

8. Без софийско жителство нямаш работа в столицата

Само притежателите на софийско жителство можеха да работят в столицата. Заветното право се даваше само на редки специалисти, както и на висши кадри от партийния елит и държавната администрация. За офицерите от армията и МВР жителство не бе необходимо. Софиянец се ставаше главно след сключване на брак. Отмяната на софийското жителство бе първият акт на първия демократично избран президент Желю Желев през 1991 г.

9. Билетче от 6 ст. за градския транспорт

По времето на соца билетчето за градския транспорт в София струваше 6 стотинки. Държавата дотираше изключително поддръжката на автобусния, тролейбусния и трамвайния парк. Заплатите на шофьорите и ватманите бяха добри.
Въпреки това обаче желаещи за ватмани не достигаха. Проблемът бе решен едва тогава, когато властта гарантира на мераклиите не само добри пари, но и софийско жителство.

10. Чушкопекът - БГ събитието на ХХ век

Чушкопекът е домакински електроуред за печене на плодовете на пипера.
В края на 2009 г. зрителите на БНТ определят чушкопека за "Българското събитие на XX век". Уредът има форма на цилиндър с кухина, заобиколена от електрически нагревател, в която се събира една голяма чушка. Чушкопек, в който се изпичат няколко чушки, се нарича "троен чушкопек". При нормални условия печенето на чушките отнема не повече от 5 минути. Чушкопекът може да се използва и за печене на други продукти, например патладжани или картофи.
В условията на плановата икономика в Народна република България чушкопекът става широко използван домакински уред. В интерес на истината той запази популярността си и много семейства, особено по селата, го използват и днес.

11. Вестник Работническо дело - "непогрешимият"

"Работническо дело", органът на ЦК на комунистическата партия, важен инструмент на режима, беше всекидневник, от който не можеш да научиш много новини.
Вестникът излиза за първи път през 1927 г., а през 1990 г. е преименуван в "Дума".
По времето на социализма "Работническо дело" е основна пропагандна трибуна на БКП. Той е официозът, в който се публикуват всички важни партийни решения. Тиражите му бяха най-високи за страната, но не се определяха от читателското търсене. Страниците на "Дело" нерядко се използваха за разправа със свободомислещи писатели и стопански дейци. Критична статия в органа на ЦК означаваше присъда. Вестникът бе особено влиятелен, той имаше ранг на отдел на ЦК на БКП.
Последните главни редактори на "Дело" са Петър Дюлгеров (1976-1977), Йордан Йотов (1979-1989) и Стефан Продев (1989).

12. Ученическите униформи задължителни за всички

В годините на социализма ученическите униформи бяха задължителни. Бяла риза и черен панталон за момчетата и съответно бяла блуза и черна пола за момичетата. Плюс шапка с козирка за младежите и барета за девойките, както и синя връзка за чаварчетата, червена - за пионерчетата, и значка на ДКМС за комсомолците.
За неспазването на униформите се следеше строго и се налагаха сериозни наказания.
Специални изисквания имаше към прическите - високо подстригване за момчетата и прибрани коси за девойките. За груби провинения учителите налагаха наказание - прическа нула номер.
Къси поли за момичетата бе нещо недопустимо. Червилото, лакираните нокти и гримът бяха посрещани с вой и привикване при директора. Едва в края на 80-те години, и то главно в столицата, режимът почна да се пропуква. Тогава в гимназиите и техникумите плахо се появиха пъстри цветове, по-дълги коси и по-къси поли.



В категории: Ретро Флагман


22
Коментара
22
Коментара по темата
22.
13 нещо деца
19.06.2017 22:33:18
1
5
всички днешни ,, демократи,, са БИВШИ ЧЛЕНОВЕ НА БКП , давали агнета , лизали за връзки за препоръки , някой са и духали якооооо ,белким ги направят ЧЛЕНОВЕ НА БКП .
21.
GSN43
19.06.2017 21:34:15
4
2
Свободата която имаме сега,не я цените защото не сте живяли по времето на бай Тошо.Работа има каквато си искаш ,само да си компетентен. Не казвам образован ,защото образованието се обезцени още по времето на соца ,забравихте ли ПУЦ.Много заводи работиха,на пазара всяка стока дефицитна.Забравихте ли бараките на хранителни стоки в междублоковите пространства.В петък ако не взема кисело млеко за децата в събота и неделя да се чудиш с какво да ги нахраниш.Младежи не се връзвайте че по времето на бай Тодор живота е бил прикрасен.
20.
Hahaha
17.06.2017 20:50:53
3
0
Най- добрия капиталист е който си гълта хапчетата редовно , и си яде миризливите говна. Да му се изпразня в голямата мусура грозна със бели човечета.
19.
tva
17.06.2017 17:12:55
7
0
Za celiq ekip ot flagman: maikite vi da umrat
18.
Видния
17.06.2017 14:18:40
6
8
Населението беше 10 милиона защото комунистическите изверги застрелваха всеки пробвал се да избяга от комунистическото робство, разбире сега когато сме свободни навън живеят над 3 милиона българи
17.
до 6
17.06.2017 13:41:19
2
8
ти на това демокрация ли му викаш? в БГ не сме виждали такова животно и няма и да видим,като гледамм как вървим
16.
Да
17.06.2017 13:30:26
1
1
Грешка : 12 е този пропагандатор.
15.
Да
17.06.2017 13:24:43
8
7
Подлите червени са добри само с пропагандата.И сега 14 ни убеждава колко е просперирала България а не казва че си е бърсал задника с вестник защото нямаше тоалетна хартия.Т.е забравил е черния си задник.А за жените нямаше превръзки и памука бе дефицит.ПО ГОЛЯМО РОБСТВО НЕ Е ИМАЛО НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ.
14.
Ергенски данък
17.06.2017 13:09:10
1
9
Авторът е пропуснал да спомене за т.н. "ергенски данък" - процент от заплатата. Вземаше се от:
1. Тези, които не са семейни
2. Тези, които са семейни, но нямат деца - по различни причини
2. Тези, които са загубили рожбите си - Върхът :(
Доказателство: имаше едно предаване на Панорама с Гарелов през 1988 или 1989, когато Комитет на родители, загубили рожбите си, искаха да се отмени тази зловеща част от "Ергенския данък"
13.
Хронология
17.06.2017 12:57:56
7
10
Между другото сдсерастите и тяхната лъжлива ппропаганда ни казва че Северна Корея умирали от ГЛАД.Да ама НЕ според(Уорлд Факт бук-ЦРУ) за 6години С.Корея е нараснала с 4МИЛИОНА от19 е станала 23 МИЛИОНА а С.Корея е сред топ10 на световните произзвводители на зеленчуци
12.
Uuu
17.06.2017 12:57:33
5
19
За периода 1979-1988 г. САЩ увеличава БВП на глава от населението със 182%, Япония с 275%, Германия със 158%, Франция със 157%, а България увеличава БВП на глава от населението с 234%. Това ще рече, че България по време на комунизма, дори и в годините на Перестройка, никога не е била в рецесия, камо ли фалирала, както поучава западната пропаганда.

По брутен вътрешен продукт на глава от населението през 1988 г. България е заемала 25-то място в света. През 2013 г. България заема 78-мо място в света, по брутен вътрешен продукт на глава от населението, по данни на международния валутен фонд (IWF).

Преди ПЕРЕСТРОЙКА България е произвеждала 40% от всички компютри, продавани по линия на "съвета за икономическа взаимопомощ".

В момента .България е с най-ниския номинален брутен вътрешен продукт в Евросъюза, най-висока квота на мизерия - 21,8%, по данни на Международния Валутен Фонд и Евростат и най-много извънбрачни раждания в Европа.
11.
Да
17.06.2017 12:45:52
17
7
Дойдоха комунягите 1944г. и с България се свърши.
10.
aphex
17.06.2017 12:38:04
10
6
Дайте за пример една -единствена държава от СССР ,която да е нормално развита. Една! Само разруха ,панелки и корупция. После погледнете загнилите-Дания,Чехия и.н.
Да не говорим за Германия,Швейцария.
9.
До 8
17.06.2017 12:31:44
12
6
До 8 я духай супата мангал.
Нищо не знаеш още.
Имаме 3-4% разреж всяка година сега почваме, лайно комунистическо.
8.
Dandolo
17.06.2017 12:26:05
11
4
Каквото било,било. Сега е по-лошо и от тогава. Един германец преди година ми каза. Вие трябва да сте зле за да можем ние германците да сме добре. Те също сбъркаха и с нас и с арабите. Сбъркаха и руснаците -кой е този колонизатор/СССР/ на който народа живее по- зле от колонизираните. Единствено прави са диктаторите. Деспотична демокрация. Всички са равни с изключение на един елит близо до диктатора.
7.
FREE BULGARIA
17.06.2017 11:45:26
6
4
От както спрях да си гълтам хапчетата,започнах да гълтам малки бели безработни човечета.По този начин давам своя принос към опазването на околната среда.Който разбира,при мен се спира.
6.
до
17.06.2017 11:40:40
10
24
До промитите мозъци! Сега , при "демокрацията" цари ХАОС и анархия-няма работа, няма образование, здравеопазване, армия, няма и граници, близо 3 милиона българи напуснаха страната...Кой бяга от хубавото???
5.
до 1
17.06.2017 11:17:34
5
14
Ми то ,имаше ли възможнот някой да напусне границата??? Как няма да се увеличи? АХАХАХАХХААХА
4.
jjjj
17.06.2017 11:15:31
7
13
Наистина ,всички тогавашни членове на БКП сега имат доста добър усех в живота! Както се казваше: "ЗАД ВСЕКИ УСПЯЛ МЪЖ СТОИ ДС" !! Ебах тоз социализъм, хахахаха като гледам няма равенство....
3.
E
17.06.2017 10:17:04
22
8
Помня как Запада ни гледаше със умиление и отврат а сега вече ни уважава и дори ни даде да сме водим организацията на Съюза.
long live Europe!!!!!!
Ние винаги сме били част от Европа.
2.
До 10
17.06.2017 10:15:29
28
11
До 1 Не е вярно лъжец! Ние бяхме 10 милиона още през 1930та следствие на Ренесанса ни и взимането на земите си в Македония и Бяло Море което после Масква насила отдели от България за да ни сломи.
Тодор Живков лъжеше със цифрите той бе диктатор от рода Северна Корея и Сталин.
Дори да сме 5 милиона --- няма никаква значение --- но да сме свободни и да сме партньори със света.
1.
Хронология
17.06.2017 09:45:08
16
28
При"лошия" социализъм населението се увеличило с 3ММИЛИОНА души за 45год а при "добрата" демокрация на сините седерасти на бат Ваньо Драгалевския за15години наамааляс 2МИЛИИОНА
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Изправят Червения пират пред съда Според съда обвиняемият е автор на множество електронни писма Ще има ли ротация? „Промяната“ и ГЕРБ преговорят за съдбата на сглобката до 12 часа Ще има ли ротация? „Промяната“ и ГЕРБ преговорят за съдбата на сглобката до 12 часа Очаква се отговор на въпроса ще има ли правителство или предстоят извънредни парламентарни избори Гавриил Ловченски и варненският владика в спор за патриарх, митрополит Николай развя бялото знаме Гавриил Ловченски и варненският владика в спор за патриарх, митрополит Николай развя бялото знаме Не желая да съм кандидат за патриаршеския престол, каза духовникът от града под тепетата Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори