×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ето кои са болните теми на Бургас, за които кметът Димитър Николов поиска съдействие от депутатите


Ето кои са болните теми на Бургас, за които кметът Димитър Николов поиска съдействие от депутатите
Всички присъстващи се обединиха около идеите и реализацията им
12 Юни 2017, Понеделник, 12:55 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимка: авторът

Народните представители и градоначалникът се разбраха на всеки 6 месеца да организират дискусия, за да обсъдят проблемите на общината

Над 2 часа продължи срещата на кмета Димитър Николов с бургаските народни представители (ВИЖ ТУК). Инициатор на дискусията бе градоначалникът, а целта е да ги запознае депутати с важни за Бургас и региона проекти, които имат нужда от съдействието им, тъй като касаят не само града, но са важни за целия регион, научи Флагман.бг.

Първата обсъждана тема е изграждането на Медицинския факултет към Университет „Проф. д-р Асен Златаров”. Строителството му започна още през 1994 година, но впоследствие бе замразено. Реконструкцията на т.нар. трети учебен корпус стартира отново през 2013 г., като към този момент са осигурени около 1 млн. лв. – 700 хил. лв. от Община Бургас и 300 хил. лв. от бюджета на висшето учебно заведение. През 2016 г. Министерството на образованието и науката отпусна още 600 хил. лв., за да продължи строителството. Необходими са обаче още около 3 млн. лв. за довършването на амортизираната и опасна сграда, както и за апаратура и оборудване на лаборатории. Всички присъстващи депутати изказали своята подкрепа за финализирането на проекта, както и за акредитацията на бъдещия факултет и се обединиха около мнението, че в града трябва да се развиват не само медицинските специалности, но и такива, които са свързани с медицински технологии.

В Бургас има недостиг на образователната инфраструктура – това бе втората тема по време на срещата, поставена от зам.-кмета по образование и култура Йорданка Ананиева. Тя изтъкна, че до година-година и половина трябва да се инвестира в нови училища и даде пример с Английската и Немската гимназии, които се помещават в една сграда. Очакват се новите критерии на МОН, които ще регламентират колко ученици трябва да има в една база. Йорданка Ананиева получи уверението на народните представители, че ще поставят въпроса за строителството на нови сгради за училища в парламента.

Друг важен проект за целия регион е осигуряването на средства за изграждането на Северния обход на Бургас, тъй като е крайно необходим за да свърже магистрала „Тракия” с пътя за Слънчев бряг и по този начин кардинално ще се реши проблемът с нахлуващия трафик в града, който освен че руши пътната инфраструктура, и замърсява града. Според кмета Димитър Николов изграждането на Северния обход трябва да върви паралелно със строителството на четирилентовия път за Слънчев бряг, за да се избегне претоварването на ул. „Транспортна” в Бургас.

Градоначалникът предложи още на народните представители да инициират законови промени, които да позволят на общините по-гъвкаво да разполагат с имоти, прехвърлени им от държавата за стопанисване. Той е дал пример с летище „Равнец”, което заради ограничения в момента затруднява привличането на инвеститори, тъй като моментното му предназначение е само за обществени нужди.
От Община Бургас поставили въпроса и за децентрализация при събирането на данъците, т.е. корпоративният данък или част от него да се връща в общините, който в момента попада изцяло в националния бюджет. По този начин местните администрации не могат да разполагат с тези средства за благоустройство.

На срещата градоначалникът изтъкна, че държавата трябва да осигури средства за ремонта на сградата на Филхармонията, която е собственост на Министерството на културата, както и за възстановяването на стенописите на църквата „Св. св. Кирил и Методий”, които са свалени по време на ремонта на храма и се нуждаят от реставрация. Кметът поиска съдействие от депутатите и за удължаването на срока за кандидатстване по програмата за рибарство за всички общини. Народните представители поеха като ангажимент реализирането на всички теми и се разбраха на всеки шест месеца да организират среща с градоначалника, за да видят докъде са стигнали с решаването на обсъдените въпроси. 

В категории: Политика


От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
19
Коментара по темата
19.
Гост
13.06.2017 18:51:49
1
3
Поне се опитват да направят. Все от някъде трябва да се почне. Съгласен съм с някои критики, най-вече за новопостроени обществени сгради, стоящи празни. Също така индустриалната зона е провал. Но да се плюе срещу откриването на медицински факултет не съм съгласен. Обикновено хубавите неща стават бавно.
18.
аз
13.06.2017 14:10:29
0
5
Напълниха града с ненужни големи и скъпи сгради, които лягат на издръжката на общината без да могат да се издържат сами и искат и още и още да строят. Като се започне с грандоманската спортна зала Арена, дето за къв чеп е в Бургас такова нещо, при положение, че нямаме олимпийски спорт и как ще се издържа това нещо? Като се продължи и с новата спортна зала в Славейков, та се мине през поредните "културни" сгради, дето не знам какви музеи щели да стават, пак без собствена издръжка- немската болница- музей на съвременното изкуство, дома на НХК и той културен център, морското казино, Магазията на пристанището, дето от бизнес център, стана галерия с пет пъти в годината ми излагате по 20 картини, с които само тока не можете да му платите. Ново училище- Коджакафалията, то деца за съществуващите няма, те ново, ама тряа са усвояват пари. С изключение на елитните гимназии, другите из комплексите едвам събират ученици, за да сформират по 1-2 паралелки. Кметът кво са прай, че не разбира кой е най-големият проблем на Бургас? Знай, ама за там вече се искат умения и възможности, то не е като да усвояваш пари по европроекти. Работни места и заплати, това са проблемите на Бургас. Затова бягат младите хора от града. Къде да започнеш работа тук, ако си с качествено висше образование и искаш да имаш възможности за развитие? Аман от обяви за камериерки, продавачки, сервитьорки и търговски представители.
17.
кольо
13.06.2017 13:55:39
1
3
Те под здравеопазване разбират да построят още нови частни болници, които да цоцат касата. Проблемът в здравеопазването са кадрите. Няма свестни специалисти в Бургас и това е всеизвестен факт в цяла България. За висшето образование нещата стоят по същия начин. Не е от значение колко нови специалности ще се разкрият, а качеството на обучение. Защото и сега има добре звучащи съвременни специалности, но подготовката на студентите е под всякакъв минимум и излизат без елементарни знания, което пак не отговаря на изискванията на един сериозен инвеститор. Факт, че лично аз съм се опитвал да докарам тук такъв в областта на високите технологии и след няколко месечни интервюта из бургаските университети, резултат нямаше, защото новозавършилите БСУ и Ас. Златаров не можаха да покрият изискванията за знания и умения на инвеститорът. Та, съм доста скептичен и за този медицински факултет. Идеята му е само общината да пробира едни пари от държавното финансиране.
16.
Георги
13.06.2017 13:24:14
0
2
Кмета взема имотите на УМБЛ АД гр Бургас за паркинг копераци.Заедно със Симир унищожиха УМБАЛ.Не осигорените и не платежно способните трябва да се лекуват в общината.Там може дасе създаде медицински фалкотет.
15.
Георги
13.06.2017 13:24:14
0
2
Кмета взема имотите на УМБЛ АД гр Бургас за паркинг копераци.Заедно със Симир унищожиха УМБАЛ.Не осигорените и не платежно способните трябва да се лекуват в общината.Там може дасе създаде медицински фалкотет.
14.
Гост
13.06.2017 09:22:02
1
8
Най-големите проблеми на Бургас според мен - здравеопазване, висше образование и добре платени работни места. Медицинският факултет е мечта за града. Чудесно е, че най-после властниците се задействаха да го направят. Дано стане по-скоро. Това ще даде възможност за развитие на медицинските кадри, повишаване нивото на здравеопазване и задържане на интелигентни млади хора. Добре платените работни места изискват образовани специалисти. Без развитие на университетите и откриване на съвременни специалности, няма как да привлечем инвеститори. Така ще привлечем студенти, които да харчат пари в града и ще намалим изтичането на млади хора към другите градове и чужбина. На държавно ниво също трябват стимули за инвестиране извън София. Централизацията съсипва регионалното развитие. Сега покрай председателството на ЕС пак се готвят да правят всички дейности в София. Разпределете дейностите по председателството извън София! Освен това за инвестициите е важно съдебната система да работи безпристрастно и бързо.
13.
Пламен
13.06.2017 08:18:04
0
8
Църквата Кирил и Методи пострада заради престъпното бездеиствие на строителния надзор, които допусна да не се укрепи строежа на подземния паркинг,или по-добре подземното езеро
12.
какви обещания, какви изпълнения
13.06.2017 08:16:05
0
8
Щеше да премахва велоалеята край плажа - забрави. Кога ще оправи градския транспорт за да не се лутат хората от спирка на спирка и автобусите да правят излишни въртенета около светофари и новоизмислени спирки?
11.
anonimen
13.06.2017 07:12:25
0
16
То деца няма те за училища се притесняват!
Кой ще учи там- циганите???
Нали въздухът бил чист, пък сега автомобилите, които идвали в Бургас го замърсявали?
улиците приличат на лунен пейзаж!
целият град е синя зона и смучат пари отвсякъде!
данъците са почти най-високите в цялата страна, а в същото време почистващата фирма "Титан" чисти с новата си техника, за която сме платили всички ние "циганите" от временната заетост!
и браво на кмета прави всичко необходимо за прираста и за младите семейства!
затова се премести в квартал ветрен да живее по-спокойно и да е далеч от проблемите в центъра.
то пред общината дупките стоят и всеки ден минава от там, но къде е контрола?????потрошихме си автомобилите господин "синя зона"1
относно летището в равнец, нали се сещаш, че е непосредствено до най голямата бомба в държавата - Лукойл! Най-големия замърсител!
Но няма по прости управници от Вас завода замърсява на едно място, а си плаща данъците в друга община!
омръзна ни да ни крадете, то не бяха транспортни схеми, сини зони, данъци, общински наредби за глупости!
унищожихте и малкото останал бизнес, изгонихте децата ни в чужбина, разбихте сигурността - "шайка престъпници"!!!!!!
10.
ноунейм
12.06.2017 23:37:09
0
9
Няма случай по света крадци да създадат университет.Това даже и в Италия не се е случвало,даже и Русия го няма...
9.
кольо
12.06.2017 23:35:54
0
19
Че малко ли празни сгради има в Бургас, дето се чудите какво да ги правите- бившата немска болница, бившият дом на НХК и още и още. Те тръгнали да се вайкат, че нямало образователна инфраструктура. Кажете, че искате пак да усвоите едни пари за глупости. Най-големият проблем на Бургас е липсата на инвестиции и работни места за млади хора и хора с висока квалификация. Проблем е липсата на производство, че в Бургас всичко е само хотели, кръчми и продавачи. Кьораво работно място няма за инженери, икономисти, ИТ специалисти, да не говорим за заплати, че вече даже Враца е преди нас.
8.
Рокфелер говори
12.06.2017 21:41:49
2
15
Да сте видяли в Щатите частен университет който да не може да се издържа? Тогава защо почвате университет ако няма да може да го издържате? Няма университети без богати хора. Ходете да искате пари от братя Диневи, от тези които държат Лукойл и пристанището. Не ми правете фестивали ами рейзване на пари.
Не Ми издържахте група Горещ Пясък а пък да нямате пари за основни функции!!!!
Личи си че само за дезайнер ставате.
7.
Bravo
12.06.2017 21:15:46
1
23
Браво бе - Бургас е на осмо място по заплащане в България !
А, къде отидоха кметските обещания за работни места , за предприятия , за свободни зони и инвестиции на крупни фирми и осигуряване на работа за населението на общината ?
Как ще го изберем този кмет с 96% пак ?
Ми как - с манипулациите на ГЕРБ и СИЕ?
6.
2018г. - краха на Момата и Прасимир.
12.06.2017 21:08:23
0
16
Зам.председателят на Бойко, търси подкрепа от депутати ..... от които нищо не зависи !???
Апропо, Прасимир Дойчев май ще го закърши бюджета за 2018г., няма безплатно саниране, свършиха и евро париците, остава да разпродават терените на Сарафово, Крайморие, Рудник и мина Челно море ...... А след 2018г. следва краха на Момата и Прасимир.
5.
Флагман предната статия
12.06.2017 21:05:31
4
8
Интересно --- защо директорите на всички училища спят през лятото вместо да екипират училищата за европейски туристи и да дават стаите по $30 на вечер.
4.
vvv
12.06.2017 20:15:00
4
22
От срещата се разбра едно - искаме пари за нови строежи с цел комисионерство!!!
3.
АНДРЕЙ РУНЧЕВ
12.06.2017 19:46:36
6
27
Ако Здравко Станчев и Георги Манев са били на дискусията всичко е ясно ще се продават общински места без търгове и ще се строят коопераций Миме всички те разбраха че обслужваш олигарсите в Бургас и ако се направи едно допитване до народа ще видиш какъв посерко си
2.
до Николов милионера
12.06.2017 19:43:03
8
34
Миме спри да унищожаваш града и после да се правиш че много мислиш за Бургас измамник долен
1.
Лили Иванова
12.06.2017 19:33:30
1
25
Дрогата,тя е на Първо място.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори