×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Лавина премести с 10 м хотел в Италия, извадиха поне 4 трупа, търсят още 30 души


19 Януари 2017, Четвъртък, 23:40 ч.
Източник: 24 часа

Засега няма данни сред гостите да е имало българи


Четири трупа бяха открити до четвъртък следобед от четиризвездния хотел “Ригопиано” в подножието на връх Гран Сасо в Абруцо. Двама италианци бяха спасени, а между 20 и 30 души се водят за изчезнали, след като снежна лавина помете хотела, който се намира в община Фариндола, до град Пескара.

Огромното количество сняг е изместило хотела с 10 метра. Това стана след серията от земетресения, които разлюляха Централна Италия в сряда. За късмет, заради работния ден в италианския хотел е имало малко туристи и няколко души пeрсонал. В неделя гостите на хотела са били 200. Италианските власти не съобщаваха подробности за заклещените от стихията, за да говорят първо с близките им.

Двамата оцелели италианци бяха измъкнати веднага след пристигането на спасителните отряди на алпийските служби и на Финансовата гвардия, които се добраха до хотела на ски. Според местни хора в района не помнят толкова сняг от поне 70 г. “За жалост, има много жертви”, каза Антонио Крочета, шеф на алпийските спасителни служби в Абруцо. Двамата спасени - Джампиеро Парете и Фабио Салцета, в момента на лавината се намирали навън, тъй като отишли да вземат нещо от колите си.

Тогава видели и връхлитането на снежната стихия, но успели да се измъкнат от снега и да се скрият в автомобилите си. “Жена ми и двете ми деца останаха в хотела”, изплака 38-годишният Парете. Той беше откаран в болница в състояние на хипотермия. Двамата оживели от лавината са изпратили и есемеси до свои познати с отчаяни призиви за помощ.

“Всички гости на хотела платили на рецепцията и се събрали във фоайето с багажите си, готови да потеглят веднага щом пристигне снегоринът. Казали им, че ще дойде към 15 часа, но пристигането се проточило за 19 часа. Всички искали да си ходят”, разказа пред медиите собственикът на ресторант, при когото работи оцелелият Джампиеро.

Именно на работодателя си той изпратил отчаяно съобщение с апел. “Никой не ми вярваше”, допълни той. “Джампиеро ми се обади в 17,40 и ми каза: “Падна хотелът”. Веднага се задействах да викам помощ”, разказа ресторантьорът. Първите спасители на ски, които достигнаха в 4 часа през нощта и влязоха в хотела, описаха сцените в него като апокалиптични.

“Това е някаква трагична смесица от земетресение и лавина. Викаме силно, но никой не ни отговаря”, разказаха те. По думите на спасителите покритият басейн пред хотела е като продънен - той се е сгромолясал на едно ниво под входа на хотела. Басейнът е заледен, но цял. От страната на входа за клиенти обаче има изсипана огромна маса от сняг, развалини и дървета. Лавината е разрушила стъкления купол, покривал подземната структура на басейна и на спазоната.

Именно заради спакомплекса си хотелът е бил най-посещаваният в целия район. Много матраци на легла са изхвърлени от стихията на стотици метри от хотела. Едва към 11 часа в четвъртък пристигна и мобилна колона с турбина за разчистване на пътя. Тя започна да разчиства пространството пред хотела, за може да се копае с механична апаратура. Дотогава спасителите са разчиствали само с ръце.

Изглежда, че някои от гостите на хотела са успели да си отидат преди връхлитането на лавината, но все още не е ясен броят им. Малко преди трагедията дирекцията на хотела информирала туристите, че “заради атмосферните условия и силните снеговалежи са прекъснати телефонните линии”, затова подканяла клиентите да се свързват с хотела чрез електронната поща. “Помощ, помощ, умираме от студ”, изпратила есемес двойка туристи.

Италианските власти организираха нещо като събирателен пункт в град Пене за близките на намиралите се в хотела туристи. “Засега нямаме данни в хотела да е имало български туристи по време на трагедията”, каза за “24 часа” консулът ни в Рим Ирена Тодорова. Според в. “Стампа” сред издирваните от близките им са двойка млади хора от местна община, отишли на двудневна ваканция.

Сред изчезналите са и семейство фризьори от близкия град Киети, които отложили заминаването си от хотела в неделя заради лошото време. Близо 2-та метра сняг около хотела затрудняваха до последно пристигането на линейките. Критично остава положението и в останалата част на област Абруцо. Един човек загина под рухнала сграда в село до Терамо, друг се води изчезнал в зоната на лавина до град Акуила. Земетресения продължават да тресат земята на Централна Италия и след 4-те труса в сряда. Заради лошото време 98 000 домакинства са без ток в Абруцо, други 14 хил. са без електричество в Марке. Изолирани са цели квартали. Училищата са затворени.

Поне 3000 ферми в района изпитват проблеми заради нови срутвания, стотици животни са умрели от студ и недохранване. Обилните снеговалежи се комбинират и със силни ветрове. Стотици италианци от засегнатите зони спят в спортни салони, оборудвани от Гражданска защита.  Властите предупреждават за опасността от нови лавини във всички планински зони на Централните Апенини - в областите Марке, Абруцо, Лацио и Молизе.



В категории: Животът


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори