×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Героят-граничар от малкотърновската застава


Спомени от соца: Героят-граничар от малкотърновската застава
Павел Евтомов е убит, докато спасява дете на границата с Турция
15 Октомври 2016, Неделя, 00:07 ч.
Автор: socbg.com; снимки: granicahar.org

Името му става патрон на заставата, в която служи, а местността, където намира смъртта си, в негова памет е наречена Павлови лъки



Павел Евтимов е роден през 1935 г. в София. Като всеки млад мъж по това време, през 1954 г. той е призован да отбие редовната си военна служба. Разпределят го в Гранични войски. Първо преминава шестмесечен курс за подготовка. Опазването на строго охраняваната по това време граница изисква придобиването на специфични умения. Не е достатъчно само да се научи да стреля точно, трябва да се придобие физическа и психологическа издръжливост, наблюдателност и още други качества.

Младият войник с желание ги усвоява. Завършва успешно подготовката и е изпратен в 10-та гранична застава „Панама“ в м. Съботиново, в района на Малко Търново. Става отличен граничар, спечелва уважението и любовта на целия личен състав на заставата. Службата на българо-турската граница не е лека. През 8 часа, всекидневно и денонощно се дава наряд за обход на определения граничен участък. Граничарите се движат минимум по двама, като взаимно се подсигуряват. Наредено им е да не се появяват в открити участъци, защото в последно време са зачестили инцидентите, предизвикани от честите провокации на турските граничари.


Паметникът на граничаря днес

На 6 юли 1955 г. Павел Евтимов е наряд със свой другар по служба. Патрулират в местността Лъките, край самата река Резовска (Резвая).  Спазвайки нарежданията, избягват откритите участъци и се движат в гората. Пътеката им  минава покрай реката, а мястото е стръмно и скалисто. В един момент забелязват крава, която се отправя към полосата. Двамата се съветват какво да направят, но другарят на Павел казва, че когато стигне до нея, тя сама ще се върне. Затова остават в гората и само я наблюдават. Тогава все още не са изградени телените заграждения по границата. Охраната на границата е изцяло жива.  От едната страна на реката охраняваме ние, от другата турците.

За миг те забелязват дете, което се спуска към кравата – явно то е нейният пастир. В този миг от отсрещната страна се чува изстрел. Детето или не го е чуло, или не му е обърнало внимание, затова продължава да тича към кравата. Павел Евтимов инстинктивно се спуска към него, за да го вземе и отведе на безопасно място. Сграбчва го и тичешком се запътва обратно в гората. От отсрещният бряг, на метри от гората пак изсвистяват куршуми. Граничарят пада прострелян, а детето побягва.
Неговият другар го замъква до дърветата и вижда, че е ранен в гърба. Цялата му куртка вече е напоена с кръв, която продължава да тече. Превързва го, мята го на гръб и го понася през усойното място към заставата. На 600 метра югоизточно от нея, където е изнесен, се разбира, че той е мъртъв. Там му е издигнат паметник във формата на пирамида.

Погребват го с военни почести. Всеки боен разчет е започвал с неговото име, а граничарите са му отдавали почит.  След смъртта му, контролно-следовата полоса (КСП) е изместена по на високо за да не сме лесна плячка на турците.

Името му става патрон на заставата, в която служи, а местността, където намира смъртта си, в негова памет е наречена Павлови лъки.


Разбитата паметна плоча

Негова паметна плоча е открита и в заставата. През 90-те години на миналия век тя е закрита, а паметната плоча разрушена. Състоянието на паметника е по-добро, макар че времето е оставило незаличими следи върху него.

В категории: Ретро Флагман


10
Коментара
10
Коментара по темата
10.
Г.С
16.10.2016 21:07:12
0
3
До N6.
Свидетел ли си яховист ли си,я кажи каква е истината,като знаеш толкова?Да не би случайно да си изтърсаче на някой комсомолец или активен борец срещу фашизма,че имаш вътрелна информация и знаеш какво е било?
А иначе въобще не се учудвайте труските граничари са постъпвали така и имат подобни случки с всичките си гранични държави.
9.
ДОБАВЕТЕ КОМЕНТАР
16.10.2016 19:30:48
0
2
ПОКЛОН СЕГА НИКОЙ "МЪЖ" НЯМА ДА НАПРАВИ ТОВА ДА ВИДИШ СМЪРТТА В ОЧИТЕ И ДА КАЖЕШ,ЗА МЕН ЛИ ИДВАШ.
8.
ххх
16.10.2016 13:19:10
2
7
Горките граничари дадоха си здравето в горите на Малко Търново при преименуването на т.н.турци.
7.
Аллю Уллю
16.10.2016 11:52:50
6
22
Нека да изкажем своята почит към всеки войник, дал живота си за България.
Но, нека да направим разграничение между тази България, за която нашите дядовци умираха по фронтовете и обграденият с бодлива тел комунистически концлагер, в каквато я превърнаха българските комунисти и господарите им в Москва.
Като се изключат т. нар. диверсанти, каквито е имало някъде към 50-та, 60-та година, дейноста на граничарите се свежда до възпрепятстване на българските граждани (а и чужденци) да напуснат „комунистическия рай“.
Това е горчивата истина и колкото и да се опитват някой хора да героизират убийците, все ще се намери някой, който да каже истината. Тя е там по безименните гробове до граничната бразда.
Да, заравяли са своите жертви в безименни гробове на границата и властта ги е поощрявала с награди, като за убийство е най-голямата.

Заловен нарушител без съпротива – 5 дни отпуск + 2 за пътуване.
Заловен нарушител, оказал съпротива - 7 дни отпуск + 2 за пътуване.
При застрелян нарушител - 10 дни отпуск + 2 за пътуване.
6.
свидетел
16.10.2016 11:42:55
5
11
Нещата въобще не са представени точно - пълна манипулация за сметка на войника.
5.
Kanada
16.10.2016 11:40:40
1
6
Значи редно е малко и фамилно име да изписвате или и трите имена. Още в началото сте писали ЕфтОмов. После Ефтимов ....
4.
Nikoliv
16.10.2016 11:05:30
1
5
Първа и последна снимка са от Сливаровската застава.Давам гаранция,тъй като снимките са лично заснети от мен...
3.
Арагорн
16.10.2016 09:59:21
0
18
Слава на забравените герои!
2.
Арагорн
16.10.2016 09:59:20
0
22
Слава на забравените герои!
1.
FREE BULGARIA
16.10.2016 09:20:26
36
19
Стига сте облъчвали хората с комунистическа пропаганда. Гласувайте за европейска България, изберете цецка за президент, тя с бойко хубаво че ни оправят, след техния мандат България ще е рай....за мигранти и други ислямски фанатици!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори