×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Последните дни на поделението в Айтос


Спомени от соца: Последните дни на поделението в Айтос
Историята на поделението започва през 1951 г., когато е сформиран 21-ви стрелкови полк, в състава на 24-та пехотна дивизия – Бургас
17 Септември 2016, Неделя, 00:17 ч.
Автор: urbex.bg, снимки: Христо УЗУНОВ

Личният състав на 24-та бригада участва в строежа на редица знакови обекти като АЕЦ “Козлодуй”, “Кремиковци” и “Слънчев бряг”


Вървим по прашния айтоски път, покрай безкрайна ограда от бодлива тел, и се оглеждаме за най-подходящото място откъдето да се промушим. Намираме го в един обрасъл с бодливи акации участък и внимателно преодоляваме дървесните и телените заграждения. От другата страна растителността е още-по гъста, а зад зеления камуфлаж на листата се простира огромна площ, покрита с бурени и стари сгради. Намираме се на територията на бившето Поделение 26200 – домът на 24-та танкова бригада.

Историята на поделението започва през 1951 г. когато е сформиран 21-ви стрелкови полк, в състава на 24-та пехотна дивизия – Бургас. Личният състав на полка е настанен в Айтос – в сградата на съществувалото през 40-те години девическо училище по селско стопанство. За да се задоволят нуждите на военното формироване започва изграждането на различни специализирани постройки, между които и казармената сграда, завършена през 1954 г.

За кратко време полкът се прославя с отличната подготовка на военнослужещите и винаги високите резултати, постигнати в различните учения. Въпреки това, през 1960 г. той е разформирован, а година по-късно, на негово място се появява 24-та танкова бригада.

Бригадата е официално създадена през 1961 г., а на 27 октомври 1962 г., на тържествена церемония в центъра на Айтос, е връчено и бойното знаме.

Наследената база обаче се оказва прекалено тясна за новосъздаденото формирование и следващите десетилетия се характеризират със засилено строителство. Създадени са паркове за бойна техника, битов корпус, работилници и дори открит басейн с минерална вода.

Редом със строителните дейности тече и учебният процес, който превръща 24-та танкова бригада в елитно съединение, заемащо челно място в редиците на БНА. Бригадата взема активно участе в редица оперативно-тактически учения. През 1972 г., заради високия професионализъм на айтоските военнослужещи, 15 танка са избрани да представят сухопътните ни войски на демонстрации пред кубинския лидер Фидел Кастро, по време на посещението му в България. Своеобразен връх в “кариерата” на бригадата е участето ѝ в грандиозното учение на войските от “Варшавския договор” – “Щит-82”.

Освен в различните учения, личният състав на 24-та бригада участва и в строежа на редица знакови обекти като АЕЦ “Козлодуй”, комбинат “Кремиковци” и курортния комплекс “Слънчев бряг”. Освен това формированието оказва помощ на гражданското население при различни бедствия и аварии. През 1981 г. то е удостоено с орден “За гражданска доблест и заслуга”, след проведените спасителни операции по време на снежната виелица от зимата на същата година.

Във връзка с реформите в Българската армия, 24-та танкова бригада е ликвидирана през 1998 г., със заповед на Министъра на отбраната. На територията на поделението остава да съществува само учебен център за подготовка на новобранци, който е закрит няколко години по-късно – през 2003 г.

Настава времето на бурените…









8
Коментара
8
Коментара по темата
8.
до 6
19.09.2016 09:06:40
3
2
Няма нужда да викаш/писането с главни букви означава висок тон/ - аргументите се чуват по-ясно и отчетливо, дори и тихо изречени. Но по темата - сега харесва ли ти поделението в Звездец? По-добре ли беше да имаме 150 хилядна армия или такава като днес ? Границата се пазеше от Гранични войски, а не от Гранична полиция....и резултатите са видни... Успокоява ли те, че Чехия щяла да ни прати 200 гранични полицаи/кабинетни манекени/ или си склонен да се довериш на изпитаната и ефективна стара практика ? Играх ЩИТ 82 и видях истинската стойност на армията ни.... както и гледах "парада" на Плевнята тази година на Гергьовден... с двата самолета... И ако тогавашната ни 150 хилядна армия сама, без армиите на Варшавския договор не можеше да устои на 800 хилядната турска, то поне можеше да ни пази от нелегалните амуджи, които скоро ще ни станат "добри съседи" - на теб, мен и Децата ни.... Защото днешната като нищо ще я строят за парад по посрещането на джихадистите от помака-ухиления главнокомандващ.... Еех...Лично аз считам, че 150 е повече и по-добре от 30..... или от духовия оркестър...
7.
stamo
18.09.2016 16:24:58
4
3
СЕГА ГИ ДАЙТЕ НА БЕЖАНЦИТЕ И АЙТОС И ЗВЕЗДЕЦ И ГОРНА БАНЯ И СОТИРЯ И СЕРДЕЦ И ВСИЧКИ ЩОМ НЕ МОЖЕТЕ ДА ГИ УПРАВЛЯВАТЕ. ПОМНЯ ПЪРВО ПОЧНАХТЕ ОТ ЗВЕЗДЕЦ С НАЧАЛОТО НА СЪКРАЩЕНИЯТА 1997 И ДО 2000 ОСТАНАХА ОТ 150 000 АРМИЯ 35 000 СЕГА ПАК ОТ ТАМ ПОЧНЕТЕ ЕДИН БЕЖАНСКИ ЛАГЕР ПОСЛЕ В СРЕДЕЦ И СЛИВАМ ВТОРИ И ТАКА ДО ГОРНА БАНЯ И ДРАГОМАН
6.
До ефрейтор от sss
18.09.2016 15:54:11
2
7
БЯХ ТОЧНО В ЗЕЗДЕЦ ПРИЯТЕЛЮ!!!! ПРОИЗВЕДЕН ДИРЕКТНО МЛАДШИ СЕРЖАНТ ОТ РЕДНИК ПРЕЗ 1988 Г, М. ОКТОМВРИ! КОМАНДИР ОТДЕЛЕНИЕ НА ПТУРГ ФАГОТ, 3 ТОЧНИ ПОПАДЕНИЯ ОТ ТРИ БОЙНИ ЗНАТИЯ ЗА ПЕРИОДА ОТ АВГУСТ 88-А ДО АВГУСТ 89-А! НАГРАЖДАВАН ЛИЧНО ОТ НАЧ. АРТИЛЕРИЯ НА 3-ТА АРМИЯ! А ТВОЯТА СИЛНА АРМИЯ Е В БОЛНАТА ТИ ФАНТАЗИЯ! ДОБРЕ ЧЕ ТАЗИ "СИЛНА" АРМИЯ НЕ ИЗЛЕЗЕ НА ВОЙНА, ЧЕ ТУРЦИТЕ ЩЯХА ДА СЕ СКЪСАТ ОТ СМЯХ И ДА ГИ ПОБЕДИМ БЕЗ НИТО ЕДИН ИЗСТРЕЛ ОТ ТЯХНА СТРАНА!!!!!
5.
Gonzo
18.09.2016 14:05:25
4
18
Дааааа,при соца имаше силна държава,силна армия,работеща икомомика.100% заетост на хората....А сега:Няма държава,няма армия,разсипана икономика,тотална деградация,наркомани,клошари,мутри,силиконки,безхаберни крадящи политици и мъже с евроатлантическа обратна ориентация.Много още може да се каже по темата...
4.
ефрейтор
18.09.2016 12:54:07
2
9
Пародия може да е било поделението, в което си служил - сигурно си бил в КЕЧ-а :) В Звездец, Елхово, Болярово,Айтос, Грудово/Средец/ имаше истинска армия - и макар, че не всичко с материалната част и техниката да беше супер модерно, то в сравнение с днес .... ами днес просто тези поделения не съществуват, защото армия просто няма.... Е, затова ще ги направил лагери за "мигранти" според Каракачанов... щото са далеч от големите градове....да ни пазят границата, замествайки истинската армия? Между другото, спомням си, че от 6 дни в седмицата в пет имах стрелби и турските граничари от вишката си на около 4 км в права посока ни гледаха с биноклите/Звездец/....
3.
sss
18.09.2016 10:44:37
30
12
АРМИЯТА НИ БЕШЕ ЕДНА ПАРОДИЯ! ВМЕСТО ДА СЕ ОБУЧАВА ИНТЕНЗИВНО И ДА ОБРАЗОВА МЛАДЕЖИТЕ 95% ОТ ВРЕМЕТО МИНАВАШЕ В ТРУДОВИ ДЕЙНОСТИ ИЗВЪН ПОДЕЛЕНИЕТО: КОПАЕНЕ, БЪРКАНЕ НА БЕТОН, ТОВАРНО РАТЗОВАРНИ ДЕЙНОСТИ ПО ВИЛАТА НА НЯКОЙ ОХРАНЕН ОФИЦЕР! ОСТНАЛОТО ВРЕМЕ МИНАВАШЕ В НЯКОЙ ЧАС ПО БОЙНИ ИЗАДАЧИ ИЗВЪН ПОДЕЛЕНИЕТО, КОЕТО СЕ ЗАПЛАЩАШЕ С ДНИ ПОЧИСВТАНЕ НА МАШИНИТЕ, ПОСЛЕ СВАЛЯНЕ НА АКУМУЛАТОРИТЕ И ПРЕВОЗВАНЕТО ИМ ДО ЗАРЯДНАТА СТАНЦИЯ, ПОСЛЕ МАЗАНЕ НА ГУМИТЕ И ВЕРИГИТЕ С ГРЕС И ОТРАБОТЕНО МАСЛО, ЧЕ ДА СА ЧЕРНИ И ЛЪСКАВИ! 2 ГОДИНИ ПРОПИЛЯНИ, НАТОВАРВАНЕ НА БЮДЖЕТА НА ДЪРЖАВАТА! АКО ПЪРВАТА ГОДИНА НЕЩО СЕ Е УСВОЛЯВАЛО КАТО ДИСЦИПЛИНА И ФИЗИЧЕСКА ПОДГОТОВКА, 2-РАТА ГОДИНА МИНАВАШЕ В ЛЕЖАНЕ И ЧАКАНЕ ДА ТИ СВЪРЖИ ВРЕМЕТО И ДА ДОЙДЕ ЗАВЕТНАТА ШИФРОГРАМА! ПАРОДИЯ НА АРМИЯ, С УНИФОРМИ НАПОДОБЯВАЩИ ТЕЗИ ОТ БАЛКАНСКАТА ВОЙНА!!!!
2.
1+2+3= ?
18.09.2016 10:31:04
5
26
Мдаа, като държавата ни днес - след 27 години "демокрация".... За тези 27 години намаляхме от 9 млн на по-малко от 7 млн .... Пита се в задачата - какво "преживяхме" за тези години - глобален прираден катаклизъм, всемирен потоп или война ? Защото видно от резултатите, хм ....Промишленоста я нарязахме на скраб...вместо да я модернизираме ... селското стопанство се сви до 10% /да - 10 пъти са намалели свинете, кравите и овцете като абсолютен брой! - от 8-9 млн глави за всяка една порода, днес са по 800-900 хил. !/.... Армия нямаме... викаме ура за усвояването на едни смешни еврофондове, които са 2,7% от брутния ни вътрешен продукт - като ли че са 77%....бъдещето на нацията /младите специалисти/изтича навън....получаваме субсидии/помощи/ за да ликвидираме последните работещи отрасли... НСИ се страхува да публикува истинската статистика, за да не стане ясно катастрофата, в която се намираме.... Държавата на победените авари... ?
1.
Бай Хуй
18.09.2016 09:39:09
10
39
Мдаааа, комунистите може да са били всякакви, ама поне изграждаха, а тез днешните само рушат.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори