×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Аптеките трябва да останат здравни заведения, а не търговски магазини


Аптеките трябва да останат здравни заведения, а не търговски магазини
Основата ми задача е аптеки „Фаркол“ да станат още по-конкурентоспособни и да бъдат близо до крайния потребител, каза управителят на веригата аптеки
02 Юни 2016, Четвъртък, 18:04 ч.
Автор: Флагман.БГ

Истината е, че в България лекарственият пазар е постоянен по обем, но положителния тренд се забавя, или е относително малък, каза магистър-фармацевтът Красимир Златев

- Г-н Златев, предложението за въвеждане на пръстов идентификатор в аптеките предизвика доста противоположни мнения. Като управител на аптечна верига Вие за или против сте?

- Налагането на пръстовия идентификатор е една изключително болна тема в последните няколко месеца, която се дискутира в сферата на аптеките и болничната помощ. Основната идея в нея е да се ограничи разхода и нерегламентираното потребление на лекарства, изписвани по здравна каса и те да достигнат до краен потребител във формата и количеството, изписани от доктора. По-скоро проблемът от страна на пациентите и най-често задаван от тях въпрос е как лежащо болни, които нямат физическата възможност да посетят аптеката ще вземат нужните си лекарства. Тези пациенти ще предоставят данни на свои близки, които ще бъдат регистрирани в здравното заведение или аптеката и ще осигурят физическия пренос на лекарствата до крайния потребител. Към момента се случва да изчезне дадено лекарство и всеки един от нас като пациент, лекуван с това лекарство се оказва ощетен. Затова питам: По-добре ли е този продукт, от който имаме жизнена необходимост, за който една или друга институция плаща изцяло или частично да липсва, или да се поддаваме на този шум около пръстовия идентификатор, който всява смут и страх у хората? Мисля, че всеки ще иска да ползва въпросния медикамент без да има ограничение и съответно по-лесно да го намира.

- Много шум се вдигна и около една друга тема – предложението за налагане на мораториум върху откриването на нови аптеки в населени места, където вече има разкрити. Каква е Вашата позиция?

- Преди да отговоря на този въпрос бих желал да предоставя малко информация по темата, а именно - в България в момента реално съществуват около 4200 аптеки, като средният брой пациенти, който се обслужва от 1 аптека, е около 1900. За сравнение в ЕС 4450 човека се обгрижват от 1 аптека. Виждате - 2 пъти и половина разлика. Истината е, че в България лекарствения пазар е постоянен по обем, но положителния тренд се забавя, или е относително малък. В тази връзка голяма част от аптеките се затрудняват финансово, тъй като оборотите им рязко спаднаха. Тоест броят на клиентите е изключително важен за съществуването на аптеките. Ще дам пример с град Бургас, в който има отворени около 120 аптеки, като средния брой обслужвани пациенти от една аптека пада на около 1600.

- Да се върнем на аптеки „Фаркол“. По какъв начин вие улеснявате клиентите си?

- Бих искал да споделя, че ние се намираме в силно конкурентна среда и за съжаление, през последните години основния маркетингов подход, който използваха всички собственици и управители на аптеки, бе масовото намаление на цените. Това от своя страна доведе до липсата на свежи финансови ресурси за реинвестиции, за увеличаване на номенклатурните единици, за  разширяване на лекарствените позиции. Основата ми задача е аптеки „Фаркол“ да станат още по-конкурентоспособни и да бъдат близо до крайния потребител. Пациентът следва да ги чувства близки и да може да разчита на цялата информация от нашите колеги, работещи в аптеките. За съжаление през последните години, въпреки че по закон аптеките се регистрират като здравни заведения, масово те се превърнаха в търговски магазини. Съжалявам, че трябва да го кажа, но това е факт. Аз ще работя за това да обърна тази тенденция и всички аптеки „Фаркол“ да предоставят нужната лекарствена информация за всеки един продукт във всяко едно време към всеки пациент. В случая става въпрос за високоспециализирана здравна грижа и за продукти, които рефлектират върху човешкото здраве.

- Знаем, че аптеки „Фаркол“ подкрепят много социални, обществени проекти, съпричастни сте и към развитието на спорта. Кой е най-новият проект, зад който заставате?

- Аптеки „Фаркол“ наистина са съпричастни с развитието на българския спорт, с общонационални и местни каузи. Винаги сме следвали мотото да бъдем в услуга не само на своите клиенти - чрез аптеките, а и да подкрепяме различни каузи. Една от тях е съвместната ни акция с детска футболна школа „Звездичка“, която се провежда на територията на аптеки „Фаркол“ и е в подкрепа на детския спорт.

В категории: Здраве


Флагман.БГ Откриха мъртъв изчезналия журналист Откриха мъртъв изчезналия журналист 21/05/2024, Вторник 21:43 0
България Всички новини
Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Не е ясно какво точно се случва със скъпото возило  Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла "Не ми харесва, че масово момичетата изглеждат като клонинги и губят индивидуалността си", обяви тя в интервю преди година Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Младенов остава в историята на романтичното предаване и като Ергенът, целувал най-много момите – цели 130 пъти, преброиха от шоуто Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Имат пестициди Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Косъм в тиквичките съсипа вкусната вечеря на фолк певицата Peppou за пръв път във Fabric Club Peppou за пръв път във Fabric Club Стилът му е разпознаваем, а траковете му с House, Techno, Melodic Techno и Indie Dance са тотални хитове Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Повече от 3 месеца, след като слухът за изграждането на такова плъзна в обществото, никой не знае какво ще е бъдещето на най-красивата и зелена територия в страната Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Във връзка с мигрантския натиск министър Калин Стоянов посочи, че ситуацията е спокойна и в „пъти по-добре в сравнение с миналата година“ Простреляха 29-годишна българка в Италия Простреляха 29-годишна българка в Италия Жената работи като проститутка Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Вижте цялата програма за следващите дни 
Рейтингът на Джо Байдън се срива Рейтингът на Джо Байдън се срива Падна до най-ниското си равнище за последните две години Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Кирил Логвинов коментира плана за подаряване на Украйна печалбите от замразените руски активи  Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно части от Сумска област. Очаква се и там настъпление на окупаторите Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Клуни заяви, че е била помолена от прокурора Карим Хан да се присъедини към експертна група Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори