×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

36 загинали и 12 спасени, от потомците им няма следа. Типично по български


36 загинали и 12 спасени, от потомците им няма следа. Типично по български
Областният управител Константин Гребенаров отдаде чест на водолазите Георги Дармонаров (вляво), Тодор Батилов и проф.Серафим Серафимов, бе дошла и внучката на Батилов
Тема в развитие
виж още
скрий
29 Юли 2012, Неделя, 15:21 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА Снимки автора

40 години след най-голямата катастрофа у нас, на поклонението при Китенската река дойдоха само живите спасители

Вчера привечер, над новия широколентов мост между Китен и Царево се събраха няколко мъже, които заслужават поклонение приживе. Това са все още останалите живи спасители и водолази, представители на МВР, които са успели да изтръгнат от лапите на смъртта 12 деца и жени, а другите 36 тела са вадили близо месец от дълбокото корито на Черната река.

Да видиш отново тези достойни и героични мъже, които преди 40 години са били просто млади момчета, си струва поне заради историята. Затова и екип на Бесове.бг бе вчера вечерта на мястото на трагедията. 40 години след една от най-страшните катастрофи по тоталитарно време, когато бе немислимо подобна новина да попадне в пресата.

Факт бе, че между 30-ината дошли да се поклонят пред паметта на загиналите вчера нямаше нито един потомък на спасените, нито пък на загиналите. Разпитвахме всички, които носеха цветя и свещи, за да разкажем на своите читатели как е продължил животът след тази ужасна трагедия, но открихме само тези, които без да мислят, че може и да не им стигнат силите да се върнат обратно, са се хвърляли многократно към дъното. Та, именно те склониха глави над загиналите, близките и оцелелите отсъстваха.

 

Милиционерът Атанас Николов (вляво) и спасителят Евтим Милев се виждат отново след 40 години, за да разкажат пред Бесове.бг какво точно се е случило


„Най-страшният момент, който си спомняме бе, когато успяхме от преобърналия се с тавана надолу автобус да извадим един мъж, който като се опомни на брега почна да се дърпа и да крещи, че трябва да се върне на дъното заради момиченцето си. Него едва го укротихме, не знаем как се е развил животът му по-нататък, момиченцето му извадихме едва 6-7 дни след катастрофата“, разказват двамата спасители Евтим Милев и Иван Янев. И двамата вече с побелели коси. С тях при спасителните акции действали още водолазът Георги Дармонаров, Атанас Николов от КАТ, както Тодор Батилов – следовател и водолаз. С тези героични мъже бе и старче на 93 години, което ни бе представено като професора Серафим Серафимов, създал през 1949 г. в Царево ботаническата градина, той също бил свидетел и участник в драмата. Всеки от тях бе довел син, дъщеря, внуче – да им разкаже за миналото:

На 28 юли 1972 г., малко след 19,30 часа, четирима спасители от ММЦ-Приморско се стягат за забавата, която се подготвя край брега в близкия Културен център, по алеите на ММЦ-то и към Китен „ври“ от красиви полякини, чехкини, все готини мацета за свалка. Нашите спасители са момчета, изкарали казармата, на по 20-25 години. Издокарани за вечерта те правят тегели напред-назад и чакат оркестърът да засвири... Вечерта обаче се превръща в нечовешки кошмар. Точно в 19,20 часа от моста на пълноводната Китенска река, известна повече като Караагач – Черната река, автобус с 48 пътници пада с покрива надолу. Пътниците са предимно майки с деца от София, прибиращи се от ведомствената почивна база на ДСО „Автопром“ край Ахтопол.


Екскметът на Царево Петко Арнаудов бе довел сина си Янко, който живее в София, за да му разкаже историята 

„Чавдар“-ът стига до моста малко преди Китен, но сгорещеният асфалт образувал гърбица, шофьорът решил да я избегне. Автобусът отскочил леко и водачът вероятно е загубил за миг контрол. Предната и задна ляви гуми затънали в пешеходната зона, плочата под нея пропаднала, а рейсът се превърнал в ковчег, преобръщайки се във въздуха и падайки във водата по таван. Свидетели на трагедията са станали именно четиримата спасители от Царево, които случайно са се движили след автобуса, издокарани за  купона. Младежите скочили в мътните води на Караагач и започнали да чупят стъклата, през тях вадели пътниците. Късмет да оживеят са имали едва 12 от общо 48. Дошлите по-късно леководолази и военни се натъквали само на трупове, 14 от които на деца.

Съобщенията за трагедията през онези години на социализма са подминати от официалния печат и години тя е забулена в мистерия. За първи път през 2008 година беше почетена паметта на загиналите, по инициатива на депутата от Атака и пряк участник Тодор Батилов. И вчера, въпреки че се лекува от тежко злокачествено заболяване, Тодор Батилов дойде на моста, за да запали свещ и да се види с останалите живи другари от злополучните дни между юли и август 1972 г.

На поклонението бяха забелязани скромно да стоят и областният управител на Бургас Константин Гребенаров, бившият кмет на община Царево Петко Арнаудов, както и говорителят на ОД на МВР Цветелина Рандева. Представители на други официални институции нямаше. Кметът на Приморско д-р Димитър Германов изпрати венец, но кметът на Царево Георги Лапчев не счете за нужно да направи дори и това.


В категории: Приморско


6
Коментара по темата
6.
до 5
05.08.2012 18:00:40
0
5
Чак пък ритници!
5.
До Желязко Вълчев и "очевидеца+
02.08.2012 19:19:13
1
0
Желязко Вълчев,
спасителите са вадили живите от потъналият автобус, а водолазите телата. Заслугите на Бай Васил - рибарят са безспорни, затова е награден с орден. За 40 години никой не е оспорил другите наградени - Иван, Евтим, Атанас, Дърномаров. Да ги охули, може само деградант и помияр. Къде си бил ти по това време форумна гъско, с този фалшиф ганьовски "очевидец" Защо не си отишъл на чествуването и там да изревеш написаното, пък да си получиш полагащите се ритници.
В живота си направил ли си нещо полезно за хората, лапачо?
4.
До Желязко
31.07.2012 11:43:37
0
2
Поклон пред дядо ти, сега разбираме, че той е бил рибарят и всъщност е извадил живите, подавал ги е донякъде и пак се е връщал с лодката. Как се казва дядо ти?
3.
до Желязко от очевидец
30.07.2012 19:51:07
0
7
Така беше!
2.
Желязко Вълчев
30.07.2012 09:24:34
2
9
Много сълзи много мъка... Само дето историята е малко по-различна. Герой на спасяването е един рибар, който с лодката си спасява повечето хора. За късмет е бил на близо и ловял риба. Ама друго си е политици да се пъчат... Да са живи и здрави "политягите" от мъката на хората да правят дивидент и да променят историята в своя угода... Успех...
1.
Георги
29.07.2012 20:04:28
0
3
Уважаеми колеги от Бесове, проверете и голямата катастрофа на 09.08.1970 година на гара Българово, когато влак блъска автобус. Там също има доста загинали
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Три наши салати в топ 10 на света, бихме италианската "Капрезе" Три наши салати в топ 10 на света, бихме италианската "Капрезе" Класацията е на кулинарния пътеводител "Тейст Атлас" Полицаи откриха пребито 19-годишно момиче, издирват нападателя Полицаи откриха пребито 19-годишно момиче, издирват нападателя Тя е била отвлечена Триумф на акробати от Бургас в турнира за Световната купа по спортна акробатика Триумф на акробати от Бургас в турнира за Световната купа по спортна акробатика Млади надежди от „Акро Джъмп“ завоюваха златните медали, със сребро пък се окичиха представители на „Черноморец“ и „Орел“ -Айтос Тя е интернет сензацията и звезда в „Хелс Китчън“, но често мисли за самоубийство Тя е интернет сензацията и звезда в „Хелс Китчън“, но често мисли за самоубийство Къде живеят милионерите и милиардерите с дебелите пачки Къде живеят милионерите и милиардерите с дебелите пачки Ето кои са ТОП 10-те града най-гъсто населени с паралии... 14-годишно дете бере душа след катастрофата при "Маказа" 14-годишно дете бере душа след катастрофата при "Маказа" Петима са пострадали в пътния инцидент Легендарни футболисти блеснаха като тенис звезди в Бургас Легендарни футболисти блеснаха като тенис звезди в Бургас Георги Чиликов и голмайсторът на А група за всички времена Мартин Камбуров продължават напред в VS Sport Open 800 000 българи тръгват за сезонна работа в чужбина, ето за какво да внимават 800 000 българи тръгват за сезонна работа в чужбина, ето за какво да внимават Синдикат в Германия съветва внимателно да се информират за своите права Катастрофа между три автомобила затвори "Маказа", има пострадали Катастрофа между три автомобила затвори "Маказа", има пострадали Не уточняват броя и състоянието на пострадалите. Районът е отцепен от полицейски екипи Инж. Петър Кънев: Нужно е да водим балансирана и разумна политика Инж. Петър Кънев: Нужно е да водим балансирана и разумна политика Кандидатите за народни представители от „БСП за България“ обсъдиха с бургазли въпроси за социалната политика и за по-добър живот
Пожар избухна в мол във Варшава Пожар избухна в мол във Варшава Няма данни за пострадали Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Голяма част от тях са в райони, към които има претенции Великобритания Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Това се случва въпреки че и там цените растат Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Как англичани приемат случващото се с любимата река Гърците ни завиждат за евтиния бензин Гърците ни завиждат за евтиния бензин У нас литър А-95 струва средно 2.72 лв., при съседите гони 4 лева 24-годишен и небинарен: Този певец спечели "Евровизия" 24-годишен и небинарен: Този певец спечели "Евровизия" Конкурсът премина под сянката на протести заради участието на Израел Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред всички възрастови групи и е двойно по-висок, отколкото при хора на възраст над 70 г. Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори