×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите в Народен театър „Иван Вазов“


30 Април 2024, Вторник, 13:31 ч.
Автор: Флагман.бг

Новата му постановка предизвика полемики 

Оказва се, че Джон Малкович е прекарал тайно в страната ни повече от половин месец, за да избира актьори от щатната трупа на Народния театър, които да участват в спектакъла „Оръжията и човекът“ по пиесата на Бърнард Шоу. Спектакълът ще е под режисурата на холивудската звезда, а репетициите ще започнат през октомври т.г. Премиерата е предвидена за ноември на Голяма сцена в Народния театър. Малкович изрично поискал да не се вдига шум около неговата работа в София.

Той бе уловен от папараци в края на сегашния си дълъг престой в столицата ни, а след това от театъра официално обявиха, че световноизвестният актьор е избирал актьорите за „Оръжията и човекът“. Мълвата в театралната гилдия упорито носи, че Джон Малкович ще прибере хонорар от 200 000 евро, освен това ще получи солиден хонорар и за всяко играно представление. През февруари м.г., заедно с литовската актриса Ингеборга Дапкунайте, той гостува на сцената на Народния като актьор със спектакъла „В самотата на памуковите полета“ от Бернар-Мари Колтес на режисьора Тимофей Кулябин. Цената на билетите беше 400 лева, но въпреки това те бяха изкупени и за трите представления буквално за ден.

„Оръжията и човекът“ е пиеса в три действия от световноизвестния ирландскидраматург Бърнард Шоу, поставена за първи път през 1894 г. в театър „Авеню“ в Лондон. Чрез езика на комедията и похватите на сатирата текстът цели да осмее обществените настроения, възхваляващи войната, показвайки тяхната вътрешна противоречивост и излишна романтизация.

Именно заради това си намерение авторът избира за заглавие на пиесата цитат от английския превод на началото на античната епическа поема „Енеида“ на Вергилий“, обясниха от Народния театър в официалния анонс за спектакъла.

Първоначално персонажите в пиесата нямат лични имена, но в стремежа си към реалистично звучене Бърнард Шоу достига до идеята да постави описаните взаимоотношения и събития в контекста на наскоро приключилата на Балканите Сръбско-българска война. Така в място на действието се превръща домът на офицер Петков в малко градче край Драгоман в България след края на битката при Сливница през 1885 г.

Режисьорът Джон Малкович поставя известната пиеса на Шоу за втори път в кариерата си. През 1985 г., той режисира „Оръжията и човекът“ в театър „Circle in the Square“ в Ню Йорк. В постановката участват актьорите Кевин Клайн (по-късно заменен от самия Малкович), Глен Хедли и Руал Хулия, а представлението се радва на голям зрителски интерес и е изиграно над 100 пъти.

От театъра обаче спестяват една важна подробност – че пиесата, свързана с българската история, всъщност осмива българите.

„Оръжията и човекът“ на известния британски писател от ирландски произход Бърнард Шоу е преведена и издадена у нас 124 години след премиерата й в Лондон. Предизвикала е възражения, полемики, разпалвала е честолюбия. Нейният автор е обвиняван в тенденциозно отношение към България и българите. Шоу никога не е идвал в България. Така или иначе тази пиеса има значимо място в творчеството на великия драматург. Тя е знак за историята на предразсъдъците, за драмите на себепознанието и за трудния път на европейските народи едни към други. Не на последно място пиесата ни показва колко значим за корективната идентичност е погледът на другия. Интересно е дали световноизвестният американски актьор, режисьор и продуцент Джон Малкович ще направи нов прочит на  скандалната за българите пиеса, в която в края на ХIХ век те са осмени, че не се къпят и не знаят да четат.

Тон на скандала даде рапърът Иван Динев – Устата, който изпрати отворено писмо до директора на Народния театър Васил Василев и до служебния министър на културата Найден Тодоров, като им зададе един основен въпрос: Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите в Народен театър „Иван Вазов“?“. „Бърнард Шоу е носител на Нобелова награда за литература, но е „абсолютен невежа по география и история“ – това не са мои думи, а на самия него.

Нямам представа дали заради „шоуто“ в името си избира Българо-сръбската война за действие на своята пиеса, но в нея въпреки непознаването на България и българите, което самият той никога не е крил, съвсем целенасочено се обижда българската нация от онова време с изтъкването на нелепи факти като това, че цял живот не се къпят, че в България има сериозна съпротива на сапуна, че домовете им са обзаведени безвкусно, че липсата им на хигиена ги прави варвари, че имат една-единствена библиотека в цялата страна само с два рафта и няколко оръфани книги на нея“, пише Устата.

Той припомня, че тази пиеса не е превеждана на български език близо 130 години и е забранявана многократно в световен мащаб. През 1903 г. е забранена във Виенския „Бургтеатър“, а през 1921 г. български студенти освиркват „комедията“ в Берлин и Виена, където впоследствие спектаклите са свалени от репертоара. Тогава Бърнард Шоу обвинява българите в липса на чувство за хумор и неспособност да се надсмиват над себе си. Разбира се, не е прав, но мога да го оправдая, тъй като освен българския народ, не е познавал и българската литература с творби като „Бай Ганьо“ и „Криворазбраната цивилизация“, отбелязва Устата.

„Проблемът. с Бърнард Шоу тогава, а и с Джон Малкович днес е, че те се гаврят с една нация и нейните национални герои.

Но най-големият проблем е за директора на Народния театър и за всички нас като българи – това ли трябва да аплодираме в салоните? Знаете ли каква война е това за България? Колко доброволци хващат пушките и отиват да защитават току-що създаденото Отечество, Родина, Свободна България?

Тази пиеса е обида за всеки българин и не бива да бъде допускано тя да бъде поставяна на която и да е сцена в България, най-малко на тази на Народния театър „Иван Вазов“. Обратното не само би означавало, че сме съгласни с написаното в нея, а и че сме народ, който сам не уважава себе си и предците си, загинали за неговата свобода”, завършва писмото си Иван Динев - Устата. От Народния не реагираха на апела му.

Източник: Уикенд


В категории: Лайфстайл


27
Коментара
Флагман.БГ 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат 16/05/2024, Четвъртък 22:00 0
Флагман.БГ Бременна ли е тази фолк певица Бременна ли е тази фолк певица 16/05/2024, Четвъртък 20:40 4
Флагман.БГ Никога не пръскайте парфюм върху косата си Никога не пръскайте парфюм върху косата си 16/05/2024, Четвъртък 20:21 0
27
Коментара по темата
27.
Николай Стоименов
08.05.2024 06:48:26
0
2
Ами попитайте оня пръдльо директора на театъра и всички олигофрени който се подмокряха като чуеха името на този "велик"арктьор малкович, не случайно му пиша името с малка буква
26.
До Дани
04.05.2024 14:47:47
0
3
Това и в Русия никога няма да се случи. Уверявам ви!
25.
*********
04.05.2024 14:29:28
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
24.
Обикновен човек
04.05.2024 14:20:19
0
3
Сега дайте по 800 лв. за билети.
23.
Хахаха
03.05.2024 12:14:49
5
0
Който се припознава в пиесата се обижда веднага.Все пак е комедия г-н Уста , ако ходехте по често на театрални постановки, а не четете коментари на тролове в ФБ, щяхте да знаете че ние имаме доста комедийни пиеси написани от Български герои в които сме усмивани и нормалния любител на театралното искуство не го приема лично а се забавлява.Нека да не бъдем диктатори забраняващи онова което не ни харесва, а се посмеем без да приемаме нищо лично.Никой не се подиграва с Българи в Народния Театър
22.
Драгиева
02.05.2024 09:11:44
9
0
Статия в стил операта "Селска чест".
21.
Кое не е така
01.05.2024 23:48:33
22
2
ФОСТАТА русофилски боклук недоклатен,кой си ти бе мършо руслямиска.
20.
Дани
01.05.2024 17:40:24
4
34
Вън от страната ни незабавно!!! Вън!!!Педерас мръсен!!! Нашите чуждопоклонници, които го аплодират знаят ли че това в Америка никога не може да се случи!!! Знаете ли че там на ухо да кажеш една дума срещу """великата""им държава и най малкото си екстрадиран и с черен печат!!!!А знаете ли, че ако някой ви каже на работното място, че сте красива и някой чуе (мениджър например) веднага го уволняват защото това било сексуално насилие!!!!!!!!!!(От личен опит с моя много близка
19.
ДОНЧО
01.05.2024 16:57:25
32
4
ГАНЬОВЦИ ИВАН ВАЗОВ ВИ Е ОПРЕДЕЛИЛ ПРЕДИ 150 ГОДИНИ МЪРШАВО ПЛЕМЕ СТЕ И ТОВА Е ДРУГО НЯМА
18.
ГЕНКА
01.05.2024 16:47:48
7
3
ПОЗДРАВИ ЗА АХМАЦИТЕ ОТ РУГАШКИЯ ПРОСТ ЯМБОЛ
17.
СТАНИМИР
01.05.2024 16:00:18
31
4
МАНТАЛИТЕТЪТ НА БЪЛГАРИНА Е ОРИЕНТАЛСКО СЕЛСКИ ЛУКАВ И ГЛУПОВАТО СЕЛСКИ И ТОГАВА КОЕ Е И КОЕ НЕ Е КРАДЛИВО И ПРОСТТО ПЛЕМЕ КОЕТО НЕ ИЗСКА ДА СЕ ВИДИ В ОГЛЕДАЛОТО ЗАЩОТО ЩЕ СЕ РАЗОЧАРОВА СЪВСЕМ
16.
КОЧО
01.05.2024 15:12:28
23
3
ЕБАНА ВИ Е МАТЕМАТИКАТА И ФИОЛОГИЯТА ВИ Е
ФАЛШИВА ОТ ТУЙ СЕМЕ ПЛЕМЕ НЕ СТАВА
15.
123
01.05.2024 15:11:14
3
44
Народният театър се издържа от държавата. Държавата от данъкоплатците. 200 000 от бюджета, та псевдоинтелегенти да се забавляват как плюят кокалите на дядовците им.
14.
Галина
01.05.2024 13:48:55
3
50
Защо тоя Малкович ли беше не подиграва сърбите ,които ни нападат,а вярва на тъпата пиеса на Ирландеца Шоу ,която му държава е под английско робство.Срам за лигавите и продажби артисти в Народния театър.От години не ходя там,защото пиесите им са отвратителни.
13.
Бойко
01.05.2024 11:41:28
2
14
Флагман ли си, водно колело ли си, няма да прочета и една буква от нещастния ти текст. Знаеш ли, че в българскЯ език има правило за членуване на имената и то си има своята смислоразличителна функция? Колко народни театъра има в България?
12.
Димитър Талев
01.05.2024 10:50:24
35
9
По същият начин описва българите в "Железният светилник"
11.
007
01.05.2024 10:43:46
3
31
То по-горяма подигравка от некадърните артисти в театъра има ли?
10.
Едо
01.05.2024 10:32:04
32
20
Прав е, че сме абсолютни комплексари и не можем да се смеем на себе си. Може да обиждаме всички други, но някой позволи ли си да се смее на българина, веднага ни се наранява самочувствието и се обиждаме. А точно това е признак, че вътрешно в себе си знаем, че стереотипите за България в Европа по това време са донякъде верни.
9.
А стига
01.05.2024 05:13:10
29
14
Писна ми от малоумници. Нека да ги натисне турски ятаган и да мислят за СПА. А Б.Шоу има само готини реплики.
8.
КОТКАТА
30.04.2024 22:54:09
4
17
Мълвата носи... ?!!!?
Мълвата може да СЕ носи, но тя нищо не може да носи!!!!
Мнооого сте зле с тоя пусти български!
7.
В допълнение
30.04.2024 22:26:50
4
49
Още може да се проанализира тази антибългарщина, например:
- този да не е от сръбско потекло, а уж американец
- кой му финансира постановките, да не е някой сорос-морос
- дали няма да се представи после и в Белград
- кой е разрешил да се превежда тая пиеса след 130 години.
Тая гавра не е случайна, няма начин да не е част от комплот. Нашенското винаги е било чисто, спретнато и юначно.
Да се проучат горните съмнения!
6.
Дааа,
30.04.2024 21:37:26
5
44
знаех че е в София псевдо режисьора, обикалях около народния да го срещна случайно и да му размажа физиономията, но уви не се засякъхме и се изниза
5.
КултураМиЯнко
30.04.2024 20:38:04
2
43
Същите дето му целуваха дъртите мъдури защото е "велик" актьор...
4.
Добре де ама
30.04.2024 20:03:24
32
17
То и сега много не се къпят .
3.
Bvc
30.04.2024 16:23:30
8
30
I РОБИТЕ,ОТ ПАМУКОВИТЕ ПЛАНТАЦИИ,СЕ КЪПЕХА,ПО ДВА,ТРИ И ПОВЕЧЕ ПЪТИ,НА ДЕН.
2.
Йокин
30.04.2024 16:21:33
46
22
Правилно протестират!!!Помня,че преди сто,двеста години,ВСЕКИ ДОМ,КЪЩА,ИМАХА,ДУШ КАБИНИ И ХУБАВИ ВЪТРЕШНИ ТОАЛЕТНИ!!!ДАЖЕ ХЪШОВЕТЕ,ОТИВАХА,НА БОЙ,ИЗКЪПАНИ.
1.
лина
30.04.2024 14:26:27
2
76
"Българино, знай своя род и език" и "О, неразумний юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин".

(Паисий Хилендарски, "История Славяноболгарская", 1761)
Това завеща Паисий
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) На място има полицейски екип и психолози РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" Санкциите за търговците нарушители започват от 3000 лева 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат Вижте в следващите редове кои качества силният пол намира за атрактивни 4 черти на поведение издават ниско самочувствие 4 черти на поведение издават ниско самочувствие Ето кои са те  Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Ето кои са късметлиите според астролозите Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Университетите са провокирани преди най-светлия празник да подготвят протестни действия  Рецепта за пълнен патладжан с кайма Рецепта за пълнен патладжан с кайма Ако обичате вкусните и засищащи ястия, то този патладжан е точно за вас. Гарантираме, че никой на масата няма да остане гладен Бременна ли е тази фолк певица Бременна ли е тази фолк певица Подозренията се появиха след участие на чаровната брюнетка Пробвали ли сте монашеска баница с ябълков пълнеж, нещо уникално е! Пробвали ли сте монашеска баница с ябълков пълнеж, нещо уникално е! Ако някой ми беше казал, че кекс с ябълки ще е такава вкусотия, нямаше да му повярвам никога Нойзи не се яви на делото за конфискация на автомобила му, съдът го глоби Нойзи не се яви на делото за конфискация на автомобила му, съдът го глоби Насрочено е следващо заседание на 6 юни, тогава ще стане ясно дали БМВ-то на Нойзи ще бъде конфискувано
Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори