×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Убиецът на редките ни птици е хитър и ултрабогат англичанин


Убиецът на редките ни птици е хитър и ултрабогат англичанин
Ян Фредерик Рос е издаден от негови сънародници на британските служби, нашето МВР хабер нямало с какво се занимава тук от 2008 г. Той е атлетичен и с бързи рефлекси, въпреки, че е около 60-годишен
Тема в развитие
виж още
скрий
08 Декември 2011, Четвъртък, 16:16 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА, Снимки Ивелина ДОНЧЕВА

Ян Фредерик Рос е шетал из планините ни от 2008 г., издали го негови сънародници, нашето МВР хабер нямало

Англичанинът, чието име се пази в тайна от бургаската ОД на МВР във връзка с течащото разследване срещу него за колекционерство на яйца от редки видове птици, гнездящи у нас, се казва Ян Фредерик Рос. Днес екип на Бесове.бг го откри в ултрамодерния му апартамент на ул.“Адам Мицкевич“ № 5, който се намира в най-скъпата сграда в Бургас срещу Пантеона на Морската градина. Успяхме да надникнем в апартамента, от който лъхаше на лукс. Намира се на мансардния седми етаж с приказна панорама към Бургаския залив. Фредерик Рос е на около 60 години, в отлична спортна форма, тежи не повече от 60 кг, с бързи рефлекси. Има син на видима възраст не повече от 10 години, видяхме ние.

„Не разрешавам да прекрачвате прага на дома ми и да ме фотографирате, забранявам да снимате, също така и детето ми, ще ви създам неприятности“, заяви чужденецът, демонстрирайки пълно познаване на гражданските си права. След това затръшна тежката масивна врата на апартамента, чийто вход на партера има специална охрана. Жилището, в което Рос живее от 2008 г., струва малко повече от половин милион лева в необзаведен вид, осведомиха ни брокери, които отлично познават как варират цените на подобен имот.

Англичанинът, с алпинистко оборудване, е обирал четири години яйцата на редки видове като сокол скитник, египетски сокол, ловен сокол, белоглав лешояд и царски орел. Освен, че е оставял двойките без поколение, той е убивал птици, за да ги препарира. От дома му са иззети освен голям брой яйца, още и ценни препарирани екземпляри, специализирана литература на английски, ръкописни записки, свалена е и информацията от компютъра му. Находките са изпратени в БАН за експертиза дали влизат в списъка с изчезващите видове от биологичното ни разнообразие.

От Българското дружество за защита на животните не посмяха да говорят в подробности за случая, тъй като имало опасност да попречат на разследването. Експертът Димитър Градинаров от БДЗЖ обаче смята, че жива птица от посочените струва в Западна Европа между 10 и 20 хиляди евро, а яйцето е между 300-400 паунда.

Ръководителят на операцията по претърсването на апартамента – зам.директорът на ОД на МВР комисар Калоян Калоянов отказа информация дали в крайна сметка става въпрос за колекционерство или човекът е търговец, нанасящ неизмерими вреди на природата ни.


Англичанинът живее в апартамент с панорама към залива на Бургас, не допуска никого вътре

„Това е прецедент, защото текстът в НК и съвсем нов – от тази година, ако експертизата докаже, че има престъпление – наказанието е лишаване от свобода до 3 години и глоба“, каза наблюдаващият прокурор Величка Костова от Окръжна прокуратура Бургас. Според данните, с които разполага прокурор Костова, чужденецът многократно е бил глобяван в Англия за същата дейност, вероятно заради това е потърсил подходяща държава, в която да се чувства безнаказано.

Много е възможно Фредерик Рос да се измъкне сух от българското правораздаване, защото трудно ще се доказва дали това е колекционерство или е търговия.

„И ние, в известен смисъл, сме нарушители, но това, което е правил този чужденец, е ужасно“, каза един от големите български соколари Пламен Паскалев. Той разказва, че по принцип соколарите вземали от гнездата едно от четири или пет малки птичета. Така или иначе в природата не успявали да оцелеят всички новоизлюпени. Да обереш всички яйца от гнездото и да оставиш двойката без шанс за възпроизводство, обаче било светотатство. Градацията на проявена безчовечност е: едно яйце-малко птиче-малко излетяло птиче до 1 година-възрастна птица.

У нас ловният сокол се води изчезнал като гнездящ вид и едва сега се правят опити за възстановяване на популацията му. От белоглавия лешояд имаме колония само в Маджарово – Източни Родопи, египетски лешояд има в Русенско и Странджа, сокол-скитник също е на изчезване, а е гнездял в цяла България. От царския орел има само в Сакар, където са не повече от 20 двойки, което е най-голямата популация в Европа.


В категории: Разследване


3
Коментара по темата
3.
K.
09.12.2011 08:43:59
0
5
Какво правосъдие?! Оня ден прочетох, че за удавеното в басейна в Разград 12-годишно дете (засмукала го дефектна помпа) всичките виновници получиха средно по 1,5 УСЛОВНО!!!
2.
kireto
09.12.2011 07:43:11
0
5
Следете Българи сега нашето правосъдие, ха да видим какво и колко наказание ще има този нехранимайко? Дали ако неговото дете му се случи нещо, той няма да реагира, само при снимане не се е съгласил. Боклук!
1.
аз
08.12.2011 19:50:43
0
8
то се знае,че тука наказание няма да получи и най-много да го глобят 500-1000лв. което за него са джобни,ами да хванат случайно да го поначупят,че да не може да се катери повече баси боклука
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Градският транспорт на Пловдив се превърна в сауна Градският транспорт на Пловдив се превърна в сауна Климатиците не работят, а шофьорите карат с отворени врати Всичко това е цирк, а тя няма мъж до себе си Всичко това е цирк, а тя няма мъж до себе си А колкото до видеото, в което я видяхме да подскача от радост, че някой е подарил скъпарки джип се разбра че е рекламен клип на автомобилна къща и колата оставена да бъде продадена Ако ГЕРБ и ДПС направят правителство, опозицията ще обяви Бойко Борисов за заложник на Пеевски Ако ГЕРБ и ДПС направят правителство, опозицията ще обяви Бойко Борисов за заложник на Пеевски  За да не се случи това, търсят трети, който да е в ролята на измамената камила, коментира доц. Петър Чолаков Шоуто започва! 500 милиона зрители чакат мача на откриването на Евро 2024 днес Шоуто започва! 500 милиона зрители чакат мача на откриването на Евро 2024 днес Непредвидимият Бундестим се изправя срещу коравите шотландци Небето над Ветрен почерня, голяма буря връхлита Бургас Небето над Ветрен почерня, голяма буря връхлита Бургас Светкавици пронизват почернялото небе Внимавайте, обявиха оранжев код за Източна България! Вятърът събаря дървета Внимавайте, обявиха оранжев код за Източна България! Вятърът събаря дървета Отнесен и покрива на детска градина Бургас слага начало дългоочаквания летен-парти сезон с разбиващ фестивал на плажа Бургас слага начало дългоочаквания летен-парти сезон с разбиващ фестивал на плажа "Hello Summer" ще се проведе на 22 юни Как гласуваха възрастното и младото поколение в България - сравнителна характеристика Как гласуваха възрастното и младото поколение в България - сравнителна характеристика Резултатите от изборите през 2024 г. показват ясна сегрегация между политическите нагласи на различните поколения Как да манипулирате мъжете с цвета на дрехите: 5 хитри техники Как да манипулирате мъжете с цвета на дрехите: 5 хитри техники Ето кои са те  Ако правите тези 6 неща, излизате с г-н Грешен Ако правите тези 6 неща, излизате с г-н Грешен Не бъркайте химията с любовта
Съдия блокира ново правило за ЛГБТ общността в 4 щата Съдия блокира ново правило за ЛГБТ общността в 4 щата То няма да се прилага в училища и колежи   Френската левица е в паника, обединява се в Народен фронт за парламентарните избори Френската левица е в паника, обединява се в Народен фронт за парламентарните избори Тази коалиция ще се изправи срещу десния "Национален сбор", който в момента води в социологическите проучвания. Руски журналист е загинал при украински обстрел в Източна Украйна Руски журналист е загинал при украински обстрел в Източна Украйна По-рано НТВ съобщи, че трима нейни служители, сред които и Кожин, са били ранени в село Холмивски, недалеч от Орловка Взривове разтърсиха Киев, а еколози вещаят глобална климатична катастрофа Взривове разтърсиха Киев, а еколози вещаят глобална климатична катастрофа Джо Байдън даде надежда на Украйна за повече системи "Пейтриът", а Тръмп го критикува заради помощта  Скорпионът и Козирогът да внимават с парите, а Рибите може да се превърнат в телепати Скорпионът и Козирогът да внимават с парите, а Рибите може да се превърнат в телепати Хороскоп за деня – 14 юни 2024, петък Абу Даби се превърна в магнит за най-богатите хора в света Абу Даби се превърна в магнит за най-богатите хора в света И британските богаташи търсят там убежище за своите активи Бой в италианския парламент Бой в италианския парламент Опозиционен депутат е откаран в болница след удар в лицето и няколко ритника Четири руски бойни кораба акостираха в Куба, на борда им има хиперзвукови ракети "Циркон" Четири руски бойни кораба акостираха в Куба, на борда им има хиперзвукови ракети "Циркон" Фрегатата "Адмирал Горшков" и ядрената подводница "Казан" пуснаха котва на 145 км от Флорида Любов за Овена, а за Рака - мечтан подарък от съдбата Любов за Овена, а за Рака - мечтан подарък от съдбата Хороскоп за деня – 13 юни 2024, четвъртък  Започват да произвежда бира от кока Започват да произвежда бира от кока Новата бира на El Viejo Roble струва под 2 долара
Румен Радев Румен Радев за партията: Не коментирам паник атаките на лидерите, думата има медицината Виц на деня Виц на деня - Скъпа, на какво мирише така хубаво?
- На парфюма, който вчера ми подари.
- Нищо не съм подарявал.
- Подари ми. Виж си портмонето!
Виц на деня Виц на деня - От 5 месеца се занимавам с бизнес и вече имам 1 милион.
- Как успя така бързо?
- Ами, започнах с 2 милиона.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук "След всяко ядене ставаш все по-самотен."
Стара канибалска поговорка
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори