Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

10 факта, които разбиват мита за вредата от маслото

Снимката е илюстративна
Ключови думи:
От 20-те години на миналия век популярността на кравето масло не спира да пада, заради обвиненията, че провокира атеросклероза. Жителите на Тибет обаче, които са известни със своето дълголетие не сядат на масата без традиционното блюдо "tsocha".

В скромния му състав има само зелен чай, масло от як и сол, но то присъства неизменно на трапезата на тибетците и има поне 10 причини това да е така отбелязва Joinfo.ua.

1.  Маслото е най-лесно усвояемият източник на витамин А, който поддържа работата на надбъбречните жлези и на щитовидната жлеза.

2. Мастните киселини на маслото облекчават поглъщането в организма на витамините А, Е, Д, К. Ето защо, за да има максимална полза от зеленчуците, те трябва да се консумират с масло.

3. Маслото не провокира затлъстяване – неговите мастни киселини имат особена структура, която позволява те да бъдат изразходвани само за енергийно осигуряване на организма, но не и за формиране на тлъстини.

4. Маслото е богато на антиоксиданти, които защитават организма от рак и атеросклероза.

5. Непастьоризираното масло съдържа и т.нар. фактор антитруднаподвижност (Wulzen фактор), който има лечебни свойства при артрити, катаракта и намалявяне еластичността на артериите.

6. Маслото е добър източник на тази форма на йод, която се усвоява най-лесно. Именно умишлено предизвиканата по-ниска популярност на маслото през ХХ век провокира бум на проблеми с щитовидната жлеза.

7. Маслото подобрява дейността на храносмилателната система.

8. Високото съдържание в маслото на витамин К2 предотвратява развитието на кариес и остеопороза.

9. Мастните молекули на маслото защитават храносмилателната система от проникването на токсини.

10. Тайният ингредиент в маслото е веществото битурат. То понижава нивото на холестерола и триглицеридите и повишава чувствителността към инсулин до впечатляващите 300%.
1
Коментара по темата
1.
Всичко е вярно,
19.12.2015 19:09:08
но става дума за чисто краве масло, а такова в България отдавна не съществува. "Маслата" са пълни със свинска мас, палма, сигурно и маргарин, защото още като ги извадиш от хладилника, веднага се мажат добре върху филия. А чистото краве масло не може, докато не се затопли. Така че пак май ще се окаже вредно да се ядат налични в нашите магазини масла.
  Добави Коментар
Обявиха Идеалния футболен отбор Впечатлява Кой подаде българско знаме на Цеца в РСМ? Флаг по време на концерт разбуни духовете
Венци Стефанов с тежък коментар за мениджъра на Насар "Същото направи и с един мой футболист", заяви босът на Славия Пребиха български кмет Нападението стана в село
Нова дръзка кражба в Париж Обраха магазин за бижута Разтърсваща информация за верижната катастрофа в София Бивш шеф в "Автомагистрали" помел колите
Ето кога се очакват геомагнитна буря да достигне Земята На 6-7 ноември изригванията могат да окажат влияние върху чувствителни и по-възрастни хора Последната звезда от „Записки по българските въстания“ си отиде Илия Илиев оставя след себе си богато творческо наследство и десетки роли в театъра и киното
Зуека продава своите картини по 800 евро Това е сравнително ниска сума за авторски живописни произведения, особено когато зад тях стои човек с име и биография като неговата Заловиха двамата избягали затворници от общежитието "Полигона" край Ловеч  Издирването продължи близо  8 часа единият беглец бил открит час след сигнала, а вторият – в необитаема къща след подадена информация от граждани
Тежък екшън с патрулка, виновният е бил много пиян и дрогиран Униформените били в близост до разклона за село Пашови, когато забелязали криволичещ лек автомобил "Шкода“ Двама айтозлии грабнаха златото на родната мотописта Кметът Васил Едрев награди най-добрите в различните класове