Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

10 факта, които разбиват мита за вредата от маслото

Снимката е илюстративна
Ключови думи:
От 20-те години на миналия век популярността на кравето масло не спира да пада, заради обвиненията, че провокира атеросклероза. Жителите на Тибет обаче, които са известни със своето дълголетие не сядат на масата без традиционното блюдо "tsocha".

В скромния му състав има само зелен чай, масло от як и сол, но то присъства неизменно на трапезата на тибетците и има поне 10 причини това да е така отбелязва Joinfo.ua.

1.  Маслото е най-лесно усвояемият източник на витамин А, който поддържа работата на надбъбречните жлези и на щитовидната жлеза.

2. Мастните киселини на маслото облекчават поглъщането в организма на витамините А, Е, Д, К. Ето защо, за да има максимална полза от зеленчуците, те трябва да се консумират с масло.

3. Маслото не провокира затлъстяване – неговите мастни киселини имат особена структура, която позволява те да бъдат изразходвани само за енергийно осигуряване на организма, но не и за формиране на тлъстини.

4. Маслото е богато на антиоксиданти, които защитават организма от рак и атеросклероза.

5. Непастьоризираното масло съдържа и т.нар. фактор антитруднаподвижност (Wulzen фактор), който има лечебни свойства при артрити, катаракта и намалявяне еластичността на артериите.

6. Маслото е добър източник на тази форма на йод, която се усвоява най-лесно. Именно умишлено предизвиканата по-ниска популярност на маслото през ХХ век провокира бум на проблеми с щитовидната жлеза.

7. Маслото подобрява дейността на храносмилателната система.

8. Високото съдържание в маслото на витамин К2 предотвратява развитието на кариес и остеопороза.

9. Мастните молекули на маслото защитават храносмилателната система от проникването на токсини.

10. Тайният ингредиент в маслото е веществото битурат. То понижава нивото на холестерола и триглицеридите и повишава чувствителността към инсулин до впечатляващите 300%.
1
Коментара по темата
1.
Всичко е вярно,
19.12.2015 19:09:08
но става дума за чисто краве масло, а такова в България отдавна не съществува. "Маслата" са пълни със свинска мас, палма, сигурно и маргарин, защото още като ги извадиш от хладилника, веднага се мажат добре върху филия. А чистото краве масло не може, докато не се затопли. Така че пак май ще се окаже вредно да се ядат налични в нашите магазини масла.
  Добави Коментар
Спа с 53-години по-голям мъж и сподели, че... "Когато бяхме само аз и той, нещата бяха много по-нормални, отколкото хората предполагат", казва Холи Мадисън за връзката й с Хю Хефнър Осъществяват спешен ход Милов и Новиков свикват извънреден брифинг
Забърка се в скандал Напи се жестоко, може би заради изпадането 86-годишен милионер е обвинен в изнасилване на 4 жени Проблеми за Смоуки Робинсън
Бивш държавен секретар на САЩ в бургаска компания на "Стамфорд Бридж" Кирил Евтимов и Кери с интересен диалог Брат й реализира за крайното 7:6 между Интер и Барса, а тя е... Киара е звезда в Инстаграм
Каза големи думи след драмата в Шампионска лига Ямал вижда бъдещето си в Барса, сигурен е, че ще ликува с тима в ШЛ един ден Градушка изпочупи стъкла на коли в... Село в Асеновградска област побеля
Тръмп с коментар за ескалацията на напрежение между Индия и Пакистан От САЩ искат конфликтът да спре Сблъсък между тийнейджърски банди в София Те най-вероятно са част от така наречените "локали"
Ключов момент в "Ергенът" Един от мъжете ще говори с майките на дамите, които го вълнуват МВнР отговори на Путин "Присъединяването на Република България към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) е суверенно решение"