Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Петковден е, почитаме Св. Петка Българска и се покланяме на хляба

Днес православната църква почита Света Петка Българска
Ключови думи: Света Петка, светица, празник

Петковден е. Днес православната църква почита Света Петка Българска, а на този ден празнуват: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.
Преподобна Петка Българска лекува женски и детски болести, закриля децата и майките, дава сила в трудности, покровителствува семейството, подкрепя хората с висок дух, чиста душа и достойнство.
Преподобна Петка, наречена още Българска, е родена в град Епиват на Мраморно море през XI век. Тя води благочестив живот, а след смъртта й нейните мощи, които притежават целителна сила, се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнската култура от ислямската асимилация.
Цар Иван Асен IІ ги пренася в Търново, където се пазят до превземането на града от турците. След дълги странствания, мощите намират покой в румънския град Яш, където се намират и досега.
Празникът в чест на Света Петка - Петковден, се смята за завършек на лятото и есента, а с това и на активния стопански цикъл.
На този ден обикновено става заплождането на домашните животни, известно още като овча сватба или мърлене.
Християните почитат Света Петка като покровителка на жените и техните домашни дейности - предене, тъкане, кроене, шиене.
На Петковден се месят колаци, като най-големият от тях се нарича на Св. Петка.
Хлябът и къщата трябва да се поръсят със светена вода и цялото домочадие да се поклони трикратно на погачата. Обредната трапеза включва овче месо, курбан чорба, яхния с праз, сарми.
Ако днес грее слънце, зимата ще е лоша, а ако вали дъжд- ще е добра.
Между Петковден и Димитровден не трябва да се засажда нищо. Засятото след Петковден няма да даде плод.
Следващите 12 дни до Димитровден са лоши дни, предстои преход към мъртво зимно време. Светът става опасен, неподреден и хаотичен, прекрачван от отвъдните сили. Не се започва нова работа, защото ще завърши неуспешно.
1
Коментара по темата
1.
-----
14.10.2015 17:12:47
Честито на именниците, да са живи и здрави!
  Добави Коментар
Странен въпрос втрещи мрежата: Изневяра ли е сексът с проститутка?  Не, бе - утринна зарядка е, коментира един от възмутените и съветва жертвата да потърси утеха в прегръдките на жиголо  Разсъблече се и запали пожар Водещата на "Островът на 100-те гривни" Диляна Попова сподели, че имала едно и също гадже със сестра си няколко месеца
Вкараха Андреа спешно в болница Феновете й са в потрес, надяват се да не е пипнала коронавирус Гамени крадат гайки от джантите в Пловдив, стотици животи са застрашени Има опасност гумите да изхвърчат в движение
Златка и Дънди: "Хелс Китчън" е истински ад Всеки път имахме таймер, което допълнително увеличаваше стреса, споделя бургазлийката Съпруга се разрови в телефона на мъжа си и животът й се преобърна на 180 градуса  Не мисля, че има някакъв начин да се справим с това, признава съсипаната жена
Галена по бански в скъп хотел Певицата показа и в каква топ форма е Наводнение взе над 100 жертви  Наводнението в Конго е причинено от проливните валежи и силните ветрове, които са довели до преливането на река Касаба
Зеленски към Путин: Украйна е готова за преговори „Целият свят чака това от много дълго време", заяви украинският президент Всяко четвърто дете е с психически проблеми Начинът на живот със стрес и социални медии води до стряскащата статистика
Сгафи жестоко Българският посланик смята, че НАТО остава ключов играч в глобалната сигурност, адаптирайки се към новите геополитически реалности, като същевременно остава последователен в основните си принципи на колективна отбрана За нищо на света не съхранявайте този продукт в хладилник Някои продукти изискват специфични условия за съхранение, за да се запазят в най-доброто си състояние, както по отношение на вкус, така и по отношение на безопасност