Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Майстор готвачи от Гърция, Украйна и България идват в Бургас за първия международен кулинарен фест

​Жури ще дегустира ястията и ще връчи наградата за „Най-добър вкус на Черно море”, съобщиха организаторите
Ключови думи:


28 майстор готвачи от три държави се включват в първия по рода си международен кулинарен фестивал в Бургас, който ще се състои утре, 29 август, в ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров” (бившия ТОХ). Събитието се организира по проект „Черноморски ареал за култура и изкуство” (BASACA), финансиран от съвместна Оперативна програма „Черноморски басейн 2007 - 2013”. Партньори по проекта са Община Комотини – Гърция, Платформа АГОРА – клон Бургас и Агенция за подкрепа на културни инициативи „KusiCreaVision” – Украйна.
В Областна управа в Бургас се състоя пресконференция по проекта

В рамките на уъркшопa готвачите от Гърция, Украйна и България през целия ден ще демонстрират как се готвят черноморски деликатеси от традиционната кухня на всяка от страните. Накрая гозбите ще бъдат подредени в изложба „Вкусовете на Черно море” от 18.30 часа в ресторанта на гимназията и всеки гост ще може да ги опита.

„В кухнята няма да видите професионални готвачи, а хора, носещи кулинарната традиция. Те ще приготвят традиционни ястия, типични за своя регион”, съобщи на пресконфенренция Емилия Лисичкова – член на Екипа на проекта от сдружение „Платформа АГОРА- клон Бургас”.

В уъркшопа ще участват по 9 души от всяка държава. Гръцките майстор готвачи са от община Комотини, украинците са от Одеса, а от България има хора от Бургас, Поморие и Малко Търново.

„Нашите представители ще приготвят традиционни ястия от националната ни кухня, но ще има и странджански специалитети”, добави Лисичкова.

Всички участници ще си тръгнат със специален сертификат, а жури от преподаватели от училището ще дегустира ястията и ще връчи на най-добре представилия се наградата за „Най-добър вкус на Черно море”.

Кулинарното шоу е част от проекта „Черноморски ареал за култура и изкуство”, който се провежда в следващите десет дни. Неговата цел е културен обмен между трите държави, обновяване и обогатяване на културния живот в региона „Черноморски басейн”.

Днес започва международен пленер по живопис „Черноморска палитра”. На подбрани от самите художници места в Бургаския регион те ще рисуват забележителностите и местните хора. Картините им ще бъдат експонирани на 5-и септември в „Интерхотел България”.

Третото събитие в рамките на проекта е детска творческа работилница, в която 50 малки сръчковци ще изработват накити и сувенири с природни материали по темата „Чудеса от морето”. Малчуганите ще покажат своите творения по време на изложбата на художниците.
3
Коментара по темата
3.
Glaruss
29.08.2015 08:28:43
Е, как без странджански специалитети? По една "странджанка" с лютеница и шоуто е наше форевър. Хахаха много се забавлявам аз от такива новини.
2.
druga tema 2
29.08.2015 00:31:09
Flagman vuv momenta e 12.30 AM i vuzduha mirishe na mnogo zamursen ne znam of Lukoil ili Kronoshpan -- TOVA E UGAS MIRIZMA, KAK MOGE NAI DOBRIA GRAD DA MIRISHE VSEKI NOSHT NA OTROVA!!!!!
1.
druga tema
28.08.2015 22:33:41
GETATA NA BURGAS SA OTROVENI OT LUKOIL I OT KOLITE.

KMETA NE PRAVI NISHTO DA POCHISTI VUZDUHA KOITO TROVI HORATA.

TOZI GRAD NIKOGA NE E PLANIRAN ZA GETA I ZAMURSEN VUZDUH.

VSICHKO E ZASTROENO.

BOLNICITE NA BURGAS SA TRAGICHNI I MRUSNI.

MORETO E SUPER MRUSNO I OTROVENO.

GRADA E ZASTROEN OT GROZNI SGRADI.

BIAGAITE NAVUN, UMNI HORA.

NEKADURNOSTA I LIPSATA NA EKSPERTITE UBIHA GRADA.

VUV MOMENTA LUKOIL PLANIRA DA PRODULJAVA DA TROVI DROBOVETE NA HORATA.

KMETA NE PRAVI NISHTO DA OGRANICHI KOLITE KOITO TROVIAT DROBOBETE. DECATA IMAT RAK. VUZDUHA E KISELINA!!!!

BORETE SE HORA!!! NE MULCHETE!!!
SAMO VIE MOJE DA PROMENITE VREMETO i VIZDUHA!!!!!
  Добави Коментар
Нови научни данни поставят под съмнение представата за вейповете като "по-безопасна алтернатива" Пушенето им увеличава риска от инфаркт и инсулт, сочи последно проучване Русия обяви Deutsche Welle за „нежелана“ и фактически забрани дейността ѝ Решението идва на фона на напрежението между Москва и Берлин заради войната в Украйна
Все повече сигнали за хлебарки в жилищните сгради: експерт предупреждава за ръст на заразяванията Дезинфекционни фирми отчитат скок на заразяванията в големите градове, а експерт предупреждава: проблемът рядко е само в един апартамент 78 млн. лв. дупка в социалния бюджет: защо хората с ТЕЛК растат лавинообразно Данните на социалното министерство показват системен ръст на разходите за лични асистенти и помощи, който поставя под въпрос устойчивостта на социалния модел
Коледа и Нова година са най-рисковият период за изневерите Алкохолът, прибрали се приятели от близко и далеч, и силни емоции превръщат празниците в капан за неверните Кметът на Царево Марин Киров поздрави за младите спортисти от ФК "Странджанец" Те завоюваха важна победа на турнир в Стара Загора
Промени в движението по АМ „Струма“ край Перник от 17 до 22 декември Ограниченията са заради обезопасяване на откоси в участъка между Студена и Старо село Столичната община започва зимна кампания с храна и топли напитки за хора в нужда Инициативата ще се реализира всеки ден в центъра на София до края на март
Студентите в Сърбия се готвят за предсрочни избори след месеци на масови протести Младите лидери на протестите свикват нова демонстрация на 28 декември и започват събиране на подписи 4-те зодии, които ще имат много късмет на 16 декември 2025 Тези астрологични знаци получават подкрепа и кураж от вселената, което им носи късмет, увереност и надежда
Украйна обяви Филип Киркоров за издирване Руският певец е обвинен задочно за нарушаване на режима за влизане в спорни територии и подкрепа на действията на Русия Защо България остава на дъното по заплати в Европа, въпреки икономическия растеж Икономическата структура, производителността и секторите с ниска добавена стойност обясняват защо разликата със Западна Европа остава драматична