Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Доц. Милошев: Избягвайте храните с червени и зелени оцветители!

Избягвайте храните с червени и зелени оцветители, защото макар да са одобрени от Европейския съюз, те не винаги са безопасни, съветва д-р Георги Милошев.
Ключови думи: Георги Милошев, Е-та, опасни, оцветители, добавки

Избягвайте храните с червени и зелени оцветители, защото макар да са одобрени от Европейския съюз, те не винаги са безопасни, съветва ръководителят на Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН доц. д-р Георги Милошев. В „Добро утро, България!“ по ТВ7 той изрази възмущението си, че в комисията в ЕС, която контролира използването на Е-тата в хранително-вкусовата промишленост, няма българи. Там има сърбин, макар че Сърбия не е в Евросъюза, но наши учени няма, подчерта доц. Милошев.
Изследователите бият тревога, защото са убедени, че някои оцветители, добавки и консерванти предизвикат астматични пристъпи, алергични реакции, хиперактивност при децата, други са още по-опасни и водят до рак и други тежки заболявания. За част от тях няма преки доказателства за безопасност, затова с тях трябва да бъдем внимателни. Това съветва и доц. Милошев.
Не във всички производства обаче може да се използват естествени оцветители. Производителите на безалкохолни напитки например твърдят, че естествените оцветители скъсяват срока на годност и затова бухат багрила с Е-та в газираните продукти и в соковете.
Ръководителят на Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН съветва да намалим консумацията и на пилешко месо.
„Пилетата, за да натрупат телесна маса, им се дават хормони и различни добавки. Гълтаме ги с месото и рано или късно нашият организъм няма да може да издържи на натоварването“,  каза още ученият.
0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Нова драма в Испания: 160 000 души бяха предупредени да не напускат домовете си Спрени са влакове, блокирани са пътища и са отменени събития Земетресение с магнитуд 5,5 по Рихтер удари... Крайбрежието на Еквадор
Направи световен рекорд Жоро Вратарчето сякаш не остарява, той е най-възрастният действащ футболист Малко след обявеното примирие: Експлозии в индийски град Напрегната ситуация
Макрон, Мерц, Стармър и Туск посетиха Киев Те искат 30-дневно спиране на огъня между Украйна и Русия Пакистан и Индия потвърдиха примирието Огънят спира веднага
Германия затегна граничния контрол Засилени са проверките по границите с Люксембург и Белгия Джеки Чан: Никога няма да спра да правя сам каскадите си 71-годишният aктьор все още не мисли за пенсиониране
Сашка съжалява, че се е снимала гола Дупнишката Мадона не губи надежда, че ще прогледне Професор от Сеул: Медицината в България е на световно ниво Той е впечатлен от нивото на науката, медицината и хирургията в България
Ким Чен-ун: Безкрайна чест е да имам за свой най-близък приятел Путин Той е опитен лидер на силна държава, смята севернокорейският диктатор Близо 15 тротинетки бяха извадени от водата на Морската гара във Варна Находката е открита при почистване на дъното