Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Суровоядството и веганството са опасни, предупреждават експерти

Прясна салата да, но ако минете само на нея плюс ядки, рискувате
Ключови думи:

Суровоядството и веганството са опасни за здравето, ако се прилагат продължително, сигнализират специалисти по правилно хранене.

Дни преди десетия Национален конгрес по хранене, председателят на Българското дружество по хранене проф. д-р Божидар Попов представи основните заблуди за правилното хранене, които застрашават здравето.

Суровоядството и веганството са алтернативни режими на здравословно хранене и при по-продължителното им прилагане съществуват реални рискове за здравето.

Ние сме против хората да са строго вегани, защото така не се набавят важни хранителни вещества, които ги има само в животинските продукти, например витамин B12, обясни Попов.

По думите му, дефицитът на този витамин предизвиква жестоки алергии, както и повишаване на вид белтъчен метаболит, който увеличава риска от сърдечносъдови заболявания, като е и рисков фактор за деменция и Алцхаймер.

Специалистите препоръчват в суров вид да се консумират само плодовете, зеленчуците и ядките. Останалите продукти, включително бобовите храни, трябва да се подлагат на термична обработка преди ядене, съветват експертите.

По данни на Световната здравна организация за последната година нездравословната диета е голям и значим рисков фактор за здравето на хората в целия свят.

Най-важният елемент в статистиката е растящата консумация на готовите промишлено получени храни. Между 9 и 12 грама сол на ден се консумират в популациите по света, което е много висока стойност, алармират още специалистите.

От Българското дружество по правилно хранене разбиха и митовете, че зеленчуците са отличен източник на белтък и че при яденето на сурови продукти с белтък той се усвоява по-добре. Белтъкът е имунопротектор, а се набавя основно чрез животински продукти, обясни Попов./news.bg
0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Пълнени чушки по най-добрата рецепта: Открийте трика на готвача, който ги прави неустоимо сочни и вкусни Задължително опитайте тази рецепта 11 ясни знака, че ангел-пазителят ви се опитва да общува с вас – не ги пренебрегвайте Малки съвпадения, повторения и странни усещания може да са именно сигналите, които търсите
Песков: Украйна не бърза да преговаря Последният значим опит беше проведен в Истанбул през март 2022 г., без постигане на съгласие Бивш служител на ДАИ: Работят като рекетьорска организация, за място се плащат 20 хил. евро Във вторник съдът остави двамата служители в ареста
"Тренд": Над половината лекари в България - жертва на агресия 41% от обществото смята, че е оправдано Общината стартира приема на проекти по програма "Заедно за Старинен град Несебър" Кандидатстването е в периода от 1 до 31 октомври 2025 г.
При по добри условия на труд ще работят служителите в сферата на културата и туризма в Бургас Това стана ясно, след като се подписа новия колективен трудов договор   Забравете за саламите от магазина, пълни с химия, а си направете домашен Рецептата не е много трудна, така че вярваме, че ще се справите, а и ще знаете какво ядете
Срязаха гумите на десет коли Автомобилите са били паркирани на различни улици Картофите ви гният, пълни са с плевели и мишки ги изяждат? Агроном разкри как да ги спасите! „Изкопавам картофите и виждам как корените на пирея пронизват клубените. Понякога растенията буквално се задушават.“
Ерик Тръмп избухна: Демократите се опитаха да съсипят брака на баща ми Той изрази ярост от двата предишни импийчмънта на баща си Димитър Николов към възрастните хора: "Винаги ще търсим начин да ви помагаме и подкрепяме" На 1 октомври отбелязваме Международния ден на възрастните хора