Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Суровоядството и веганството са опасни, предупреждават експерти

Прясна салата да, но ако минете само на нея плюс ядки, рискувате
Ключови думи:

Суровоядството и веганството са опасни за здравето, ако се прилагат продължително, сигнализират специалисти по правилно хранене.

Дни преди десетия Национален конгрес по хранене, председателят на Българското дружество по хранене проф. д-р Божидар Попов представи основните заблуди за правилното хранене, които застрашават здравето.

Суровоядството и веганството са алтернативни режими на здравословно хранене и при по-продължителното им прилагане съществуват реални рискове за здравето.

Ние сме против хората да са строго вегани, защото така не се набавят важни хранителни вещества, които ги има само в животинските продукти, например витамин B12, обясни Попов.

По думите му, дефицитът на този витамин предизвиква жестоки алергии, както и повишаване на вид белтъчен метаболит, който увеличава риска от сърдечносъдови заболявания, като е и рисков фактор за деменция и Алцхаймер.

Специалистите препоръчват в суров вид да се консумират само плодовете, зеленчуците и ядките. Останалите продукти, включително бобовите храни, трябва да се подлагат на термична обработка преди ядене, съветват експертите.

По данни на Световната здравна организация за последната година нездравословната диета е голям и значим рисков фактор за здравето на хората в целия свят.

Най-важният елемент в статистиката е растящата консумация на готовите промишлено получени храни. Между 9 и 12 грама сол на ден се консумират в популациите по света, което е много висока стойност, алармират още специалистите.

От Българското дружество по правилно хранене разбиха и митовете, че зеленчуците са отличен източник на белтък и че при яденето на сурови продукти с белтък той се усвоява по-добре. Белтъкът е имунопротектор, а се набавя основно чрез животински продукти, обясни Попов./news.bg
0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Тя не гони – тя избира: навиците на жените, които мъжете не забравят Защо не трябва да сте прекалено на разположение на партньора си Кога всяка зодия е готова за сериозна връзка В астрологията всяка зодия има свой собствен ритъм в любовта и нужди, преди наистина да се ангажира с някого
Уникална рецепта! Този сладкиш се прави без брашно и буквално се топи в устата След като веднъж опитате този уникален сладкиш с извара, неминуемо ще започнете редовно да приготвяте този шедьовър на всички свои близки Този плод топи мазнините дори докато спите Със своите 90 процента съдържание на вода, грейпфрутът е истински съюзник в борбата с наднорменото тегло
Тото с откровение: Там, където няма аплодисменти, има хора, които ме познават без микрофон Тото признава, че именно в моментите далеч от сцената си спомня какво го е подтикнало да започне музикалния си път Ако си мислите, че в България работим бавно... Във Великобритания ремонт на път може да отнеме век Според статистиката над 25 000 шофьори са претърпели щети по автомобилите си заради дупки само през тази година
Изгоненият Томи от „Игри на волята“ започва да прави маргарин Намажете се с Томи, апелира той 4 зодии са на прага на голяма промяна в живота към края на годината Дали сте сред тях
Горим мазнини и намаляваме кръвната захар с това упражнение в седнало положение Възможно ли е да сме намерили златната среда между фитнес и удобство Заплатата й се топи Тя побесня
Черен ден за България, почина музикална емблема Вачо Бъндарака си отиде на 81-годишна възраст Ако се събудите в 3:17, 3:33 или 3:42 – това не е безсъние, а това е сигнал за опасно нещо! Когато това явление се повтаря, особено в периода между 3 и 4 часа сутринта, тялото може да сигнализира, че нещо е извън баланс