Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Общински съветник от Айтос кръсти селекциите си от вино на снахата и дъщерята

Петър Янев кръстил траминера на снаха си Стела, а червеното, на което е любителка дъщеря му получило името й-Краси, снимка faragency.bg
Ключови думи: Петър Янев, общински съветник, майстор-винар, Айтос, вино, Бургас,


Общинският съветник от Айтос Петър Янев е известен сред приятели и съграждани, освен като общественик, но и като изкусен майстор-винар. Виното му е страст и хоби вече 30 години, запалва се по лозарството и винарството от баща си, пише faragency.bg. През последните години редовно прекарва на километър от Айтос във вилната зона, където е засадил няколко декара нови лозови масиви. Преди време изкоренява старите и решава да ги разшири до пет декара. Виното, което слага всяка година е от този масив, рядко му се налага да купува грозде. Кръстил е вината си „Слънчевата лъка“, има и етикети с тази марка, които лепи на бутилките. Така се казва местността, където виреят гроздата от сортовете димят, памид и червен мискет.
Всяка година той слага бяло вино траминер и купажира една бъчва между каберне и мерло, точно купажа между двете червени грозда му е и любим. „Обикновено слагам до 1 000 литра, но 2014 бе много тежка и едвам се получиха 700 литра“. Кръстил двете вина на снахата и дъщерята. Снахата Стела обича траминер, а червеното, на което е любителка дъщеря му получило името й-Краси.

„На този район това е хубаво, че е наклонен терен и силно огрян от слънцето. За да стане гроздето се изисква около 30 градуса наклон и да не се застояват води, лозата добре вирее, а виното придобива добра захарност“, казва Петър Янев. За него хубавото айтоско вино става от купажирането на памид, димят и червен мискет. Тази рецепта са ползвали старите айтозлии още от началото на 20 век. Веднага след филоксерната криза по тези земи започнали да отглеждат тези сортове, по-късно прибавят и мускат отонел и вината започват да придобиват мискетов аромат.
1
Коментара по темата
1.
местен
15.02.2015 18:59:24
Абе журналя,не ставайте за смях-----ПОЛИТИК.Този човек е местен и свестен.Явно добър производител на вино като много хора,но от ел.техник--политик.Я ПОМИСЛЕТЕ ПРЕДИ ДА ПИШИТЕ.Това все пак е бащата на Георги Янев-----АРКУС--АВАТАРИ
  Добави Коментар
Тази течност може да предотврати редица здравословни неприятности Какаото е много полезно, сочат експерти Тайна съставка прави перфектни тези палачинки Рецепта без дупки за солен и сладък пълнеж!
Масова стрелба до България Има жертви в Гърция Подарък за учителите в Деня на будителите: Увеличават заплатите им Kонкретните параметри все още се обсъждат със синдикатите и директорите, посочи министърът
Сърбин с гръмко изказване за Мони Николов Подчерта, че Симеон е бижу в спорта Вкусна, топла и ароматна гъбена супа с пиле Идеална за студените есенни дни
Наводнение във Варна Получиха се водопади Крушарски с остра фраза след злополучното пловдивско дерби "Какво комоцио в рамото?", пита той
Голяма чаровница влезе в "Ергенът" Много е магнетична В Национален парк „Пирин“ откриха мъж, обявен за починал преди години Служители на парковата охрана открили мъжа, който проявил агресия, когато му били поискани  лични документи за да му бъде написан акт за нарушението
Босът на Ботев Пловдив с коментар за чутовния екшън "Момчето можеше да бъде убито", каза Филипов Кметският син Орлин с трогателен жест в "Ергенът" Дари с романтичен пръстен красавицата Натали