Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

5 отровни храни, които мислим за полезни, вижте ги!

Не яжте семките на ябърките, макар и да се твърди, че сваляли холестерола
Ключови думи:

Ако някой ви попита дали бихте изяли парче отровна храна, вероятно бихте отказали. Подбирате храната си според вкуса, цената и съставките й, но знаете ли всъщност какво поставяте в устата си? Можете ли да повярвате, че редовно похапвате храни с токсични съставки, много от които са смятани за полезни?

Гъби
Не говорим разбира се за отровните гъби, за които е ясно колко са опасни. Говорим за това, че те са трудносмилаема храна, която ако не се консумира прясна, може да причини стомашно-чревни проблеми. Смята се, че на науката са познати повече от 35 000 вида гъби, от които 5% са отровни. Напоследък се говори много за мутация на гъбите, тъй като са по-низши организми и лесно се поддават на мутации. Макар че не е научно доказно, възможно е това да образува токсични вещества в ядливи гъби. Освен това гъбите имат способност да абсорбират тежки метали от почвата – олово, кадмий, живак, а това може да доведе до натравяне. Недоказано научно е и опасението, че ядлива гъба може да придобие качества на отровна, ако е в близост до нея, чрез смесване на мицела. Няма научни доказателства за това, но много често сред множество ядливи гъби може да се намери отровна, двойник на гъбата, което да обърка гъбарите.

Ябълки
„Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен“, твърди народът. Малко хора обаче са наясно, че ябълките съдържат в малки количества цианид. Токсичната съставка не се съдържа в месото, а в семките на плода, но много хора ги ядат заедно. Макар че отровната доза е висока, а семките от една ябълка няма да ви навредят, трябва да внимавате, особено ако давате храна на малки деца и бременни или кърмещи. Обикновено за да се разболеете, трябва да сдъвчите повече семена, но не е напълно невъзможно да се получат сериозни усложнения.

Рициново масло
Рициновото масло се счита за здравословна съставка в менюто, особено за подрастващите. Рициновите семки обаче съдържат токсичния белтък рицин и алкалоида рицинин. Рицинът дразни лигавицата на храносмилателния тракт, действа токсично на нервната и сърдечносъдовата система, уврежда бъбреците и черния дроб. Даже много малко количество от рицина може да доведе до коремни болки, повръщане, диария, а усложненията могат да са много сериозни. Рициновото масло обаче, преди да се използва за лекарство, се обработва, за да се премахнат токсините. Само една семка може да убие възрастен човек.

Бадеми
Повечето хора считат бадемите за ядки, но те са семена. Като храна и съставка за козметиката бадемите са много предпочитани, а се смята, че те са една от първите култивирани храни. Съществуват две разновидности – горчив бадем, който е диворастящ, и култивиран сладък бадем. В първата разновидност се съдържат токсични гликозиди, които най-често се премахват чрез обработка, за да се използват горчивите бадеми за масла и есенции. Семената съдържат цианид и в много държави продажбата на необработени бадеми е забранена. Може би не знаете, но тъй като са от един род, ядките на кайсията също съдържат отровен цианид и могат да са опасни за здравето. Нагряването унищожава отровата, затова можете да ги похапвате печени.

Череши
Черешите са също от рода на бадемите и кайсията, затова в костилката им се съдържа цианид. Токсичното вещество не се намира в месото, но може да се поеме чрез сдъвкване на твърдата костилка. Ако сдъвчете костилката или я оставите по-дълго време в устата си, много вероятно е в тялото ви да попадне водороден цианид, а ако тя се счупи или повреди, от нея веднага се отделя от цианида. Симптомите на леко отравяне включват главоболие, замаяност, безпокойство и повръщане, а погълната в по-големи дози, свойствата на отровата могат да причинят трудности с дишането, повишено кръвно налягане и ускорен сърдечен ритъм, както и проблеми с бъбреците. Затова хапвайте обезкостени череши или изплювайте веднага костилките след отделяне от месото.

Източник: „apteka-optima.com“
1
Коментара по темата
1.
Оф
21.12.2014 05:09:00
По голяма глупост не бях чела. Та има ли на света напълно не отровна храна? Няма! Във всяко растение се съдържат както полезни така и отровни съединения, важно е количеството на храната.
По голямата глупост е че бадема не бил ядка, а семе, коя ядка не е семе ми кажете? Орехът ли не е семе, лешникът ли, ядката на кайсията не е ли семе, фъстъкът ли, коя ядка не е семе?
Който пък малко е чел биология в 7 клас знае, че род розоцветни включва над 400 вида дървета сливи, череши, праскови, кайсии, бадеми и др всички те са розоцветни. А за всички тях важи правилото като за всички храни малко КОЛИЧЕСТВО.
  Добави Коментар
Дарява космическа сума "Хората ще казват много неща за мен, когато умра, но аз съм решен "той умря богат" да не е едно от тях", написа Бил Гейтс Румен Радев: Отдаваме почит към саможертвата на милиони хора Днес е Деня на Европа
Червена боя на входа на Министерството на културата, има задържан Не са ясни мотивите за вандалския акт Стрелба в София Нарушилият закона е пуснат под домашен арест
Брутално провинение във Варна! Полицаи са били принудени да... Служители на реда оставят автомобила си и догонват пеша кола с мъртво пиян шофьор Издирват 16-годишния Виктор Семейството на момчето е разтревожено
Млад мъж погази закона в Айтос Открадна чантата на 32-годишна жена Бургазлийка реши да краде, полицията я сгащи Извършителката върна задигнатата вещ
Празник е! Могат да почерпят хората казващи се... Летен Никулден е Първият папа Лъв е изключителна личност Успява да се разбере с Атила, спасява Рим
Интересно време днес Слънчево през деня, много валежи вечерта Обиди политици от Украйна и Западна Европа Медведев с краен изказ