Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Пет розови фламинги привличат погледите в Атанасовско езеро

Ключови думи: Атанасовско езеро, фламинги, Бургас, птици,


Розовите фламинги в Атанасовско езеро станаха пет – рекорден брой от близо 30 години насам. Последно през 1985 г. в плиткото езеро са наблюдавани шест птици. Само преди ден по време на редовните наблюдения, извършвани от орнитолози по проект „Солта на живота” към програма LIFE+ на ЕС, изпълняван от Българска Фондация Биоразнообразие, в лагуната са видени пет розови фламинги. Очевидците споделят, че към първите две птици, които бяха наблюдавани през октомври 2013 г. и се задържаха в Атанасовско езеро повече от година, сега са се присъединили още три дългокраки фламинги. Две от тях са ярко розови възрастни птици, а останалите три са бежови млади екземпляри на различна възраст.
Младите птици на розовото фламинго, които не са достигнали полова зрялост са бежови или мръсно бели. С нарастване на възрастта оперението им се сменя с бяло, което в определени моменти става ярко розово. Розовият цвят на перата се засилва в зависимост от храната, която използва фламингото. Ако тя е богата на червеното солнично раче, то тогава розовият цвят на фламингите е по-силен и контрастен.
По това време на годината розовите фламинги се събират да зимуват в няколко езера в съседна Гърция - например езерото Керкини, където през зимата могат да бъдат наблюдавани хиляди розови фламинги. Задържането на все повече птици в нашето Атанасовско езеро се дължи преди всичко на факта, че в лагуната намират достатъчно храна. Друга причина, поради която розовите фламинги предпочитат да останат тук е относителното спокойствие, което намират птиците в езерото.
Още едно интересно и необичайно за този сезон наблюдение е направено по време на последния мониторинг на езерата - козодой. След залеза на слънцето той излиза от укритията си, за да се храни с насекоми. Активното му присъствие през ноември в района на бургаските езера се дължи на все още топлото време и наличието на насекоми, неговата основна храна.
1
Коментара по темата
1.
госпожа иванова
20.11.2014 02:16:31
аз ти той тя то ние вие те
  Добави Коментар
Странен въпрос втрещи мрежата: Изневяра ли е сексът с проститутка?  Не, бе - утринна зарядка е, коментира един от възмутените и съветва жертвата да потърси утеха в прегръдките на жиголо  Разсъблече се и запали пожар Водещата на "Островът на 100-те гривни" Диляна Попова сподели, че имала едно и също гадже със сестра си няколко месеца
Вкараха Андреа спешно в болница Феновете й са в потрес, надяват се да не е пипнала коронавирус Гамени крадат гайки от джантите в Пловдив, стотици животи са застрашени Има опасност гумите да изхвърчат в движение
Златка и Дънди: "Хелс Китчън" е истински ад Всеки път имахме таймер, което допълнително увеличаваше стреса, споделя бургазлийката Съпруга се разрови в телефона на мъжа си и животът й се преобърна на 180 градуса  Не мисля, че има някакъв начин да се справим с това, признава съсипаната жена
Галена по бански в скъп хотел Певицата показа и в каква топ форма е Наводнение взе над 100 жертви  Наводнението в Конго е причинено от проливните валежи и силните ветрове, които са довели до преливането на река Касаба
Зеленски към Путин: Украйна е готова за преговори „Целият свят чака това от много дълго време", заяви украинският президент Всяко четвърто дете е с психически проблеми Начинът на живот със стрес и социални медии води до стряскащата статистика
Сгафи жестоко Българският посланик смята, че НАТО остава ключов играч в глобалната сигурност, адаптирайки се към новите геополитически реалности, като същевременно остава последователен в основните си принципи на колективна отбрана За нищо на света не съхранявайте този продукт в хладилник Някои продукти изискват специфични условия за съхранение, за да се запазят в най-доброто си състояние, както по отношение на вкус, така и по отношение на безопасност